Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 4 czerwca 2014, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka jeszcze raz dokladnie pisze to co mam podane na badaniach

    ocena makroskopowa

    czas upłynienia 60 min
    objetosc 2ml
    ph 7,9
    barwa biała
    lepkosc zwiekszona

    ocena mikroskopowa

    aglutynacja brak
    koncentr plemników 1000 000
    całkowita liczba plemników w ejakulacie -

    ocena ruchliwosci

    ruch postepowy 6 proc
    niepostepowy 20 proc
    nieruchome 74 proc
    zywotnosc test z eonzyna -


    formy patologiczne wsród plemników dotyczace główki witki i całosci -

    komorki spermatogenezy
    nablonki 2-4wpw
    leukocyty 8-14 wpw
    erytrocyty swieze 0-1wpw
    bakterie nieliczne ilosc plemników 6-14wpw

    i to by było na tyle wiecej nic nie mam


    syla

    syla
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 4 czerwca 2014, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ponizej wklejam badania z 2011 roku i mnie zastanawiaja pewne parametry co to sa np plemniki w ejakulacie i wogole te badania sie różnia i czy one sa gorsze czy te co teraz pomózcie prosze ponizej wklejam badania z lat wczesniejszych dla porównania

    ocena makroskopowa

    czas upłynienia 60 min
    objetosc 1,6ml
    ph 8,2
    barwa biała
    lepkosc zwiekszona

    ocena mikroskopowa

    aglutynacja brak
    koncentr plemników 13 000 000
    całkowita liczba plemników w ejakulacie 20800000

    ocena ruchliwosci

    ruch postepowy 24 proc
    niepostepowy 2 proc
    nieruchome 74 proc
    zywotnosc test z eonzyna -27


    formy patologiczne wsród plemników dotyczace główki 7
    witki 11 i całosci 7

    komorki spermatogenezy
    nablonki 0-1wpw
    leukocyty 1-3 wpw
    erytrocyty swieze 0-1wpw
    bakterie nieliczne ilosc plemników 6-14wpw

    i to by było na tyle wiecej nic nie mam


    syla

    syla

    syla
  • agjot1979 Autorytet
    Postów: 881 785

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj
    Wychodzi na to że poprzedmie badania było lepsze. W tej chwili twój M ma 1 mln plemników w mililitrze, całkowitej ilości nie określono. Ma pojedyncze plemniki w polu widzenia. Macie podobne wyniki do naszych, my w lutym mielismy 1, 2 mln na ml, morfologii nie okreslili bo bylo za malo. Po leczeniu dzis maz ma odebrac wyniki, i jestem ciekawa czy cos sie zmienilo. Ogolnie to slabo z iloscia, mocno ponizej normy. Robiliscie jeszcze jskies badania, hormony, usg ?

    f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot dopiero to były nasze pierwsze badania.a czemu nie ma tych jakis plemników w ejakulacie??myslisz ze trzeba zrobic teraz hormony??zastanawiamy sie nad testosteronem.Trzymam kciuki za Wasze wyniki i za WAs daj znac bo jestem ciekawa

    syla
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot dopiero to były nasze pierwsze badania.a czemu nie ma tych jakis plemników w ejakulacie??myslisz ze trzeba zrobic teraz hormony??zastanawiamy sie nad testosteronem.Trzymam kciuki za Wasze wyniki i za WAs daj znac bo jestem ciekawa

    syla
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 12:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agjot wykupilam i maz od kilku dni bierze salfazin folik witamine c i chce dokupic l karnityne nie iwem co jeszcze czy moze dawke testosteronu zapodac

    syla
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agjot długo juz sie staracie???ja mam juz 30 maz 36 i kurcze nie wiedzialam ze ebdzie to az tak ciezkie Myslisz ze powinnismy sie zgłosic do kliniki czy narazie porobic badania:(

    syla
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KisSzilva wrote:
    Co do zmniejszenia dni abstynencji, to w grę wchodzi tylko masturbacja ;) Muszę pogadać o tym z moim M przed ewentualnym powtórnym badaniem...
    A w jaki sposób się określa rodzaj gronkowca? Czy to właśnie ten ambiogram wykaże?

    przy posiewie nasienia powinno być napisane jaki to gronkowiec a antybiogram mówi o tym jakie antybiotyki działaja na to dziadostwo...

    KisSzilva lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asioczek86 wrote:
    dzięki za wskazówki dziewczyny :) po prostu mój facet jest typem wrażliwca i jak wyniki wyjdą złe to się załamie, dlatego woli nie wiedzieć. ale spokojnie, wezmę go za rączkę i zaprowadzę na badanie ;)
    ginka dała mi skierowanie na prl a czy na progesteron trzeba też mieć skierowanie od lekarza, czy idzie się do labo i tyle?
    muszę rozejrzeć i podczytać inne fora, bo mam dużo pytań a nie chcę wam głowy zawracać ;)

    wszystkie hormony możesz zrobić na NFZ ale potrzebujesz skierowania jeśli go nie masz mozesz prywatnie zrobić w lab :)

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla a to są badania wspomagane komputerowo bo nie ma oceny wszystkich parametrów...
    w tych ostatnich (najświeższych) lepkość jest zwiększona i przez to moze być taki słaby ruch plus oczywiście może to być wpływ bakteri ale tu trzeba zrobić dodatkowo posiew nasienia...
    no i jak dla mnie musicie zrobić badanie wspomagane komputerowo...

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet
    Postów: 9361 19564

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    syla wrote:
    Agjot wykupilam i maz od kilku dni bierze salfazin folik witamine c i chce dokupic l karnityne nie iwem co jeszcze czy moze dawke testosteronu zapodac


    testosteron tylko za zgodą lekarza i po zrobieniu wszystkich badań w tym hormonów i wizyty u urologa, żeby zrobić usg jader i sprawdzić prostate wtedy lekarz po takiej ocenie moze podpowiedzieć co podawac meżowi...

    kapturnica lubi tę wiadomość

    17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferda to nie sa komputerowe i własnie mnie dziwi a wrecz sie wystraszyłam ze gdzie niegdzie nei ma parametrów posiew z nasienia ma byc komputerowo robiony czy jak???

    syla
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję za pomoc to super ze ktos moze mi doradzic co i jak mam isc z mezem wlasnie na wizyte z tymi wynikami o których wyzej pisalam jestem ciekawa co on zleci dam napewno znac

    syla
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15445 8423

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. Odebrałam wyniki męza :
    TSH : 1.610 (o,27-4,2) czyli super
    testosteron : 252,80 (280-800) czyli troche niski

    Dziewczyny mąz nie badał testosteronu przed kuracją suplementami, ale 3-ci miesiąc już bierze tabl od urologa testocaps (testosteron) pierwsze opak brał 2x1 tabl teraz 1x1.
    Powiedzcie czy wyniki niskie tz mało plemników może być przez to , że testosteron niski ?
    Jak jeszcze go podwyższyć ?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • agjot1979 Autorytet
    Postów: 881 785

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla te z suplementow jakie bierze moj maz to w tej chwili wit a+e, maca, l-carnityna, androvit i salfazin. Leki ktore mial przepisane przez lekarza czyli pentohexal i proviron juz skonczyl, mial kuracje 3 miesieczna. Plemniki w ejakulacie to jest calkowita ilosc, czyli jesli wy macie 1 mln w ml, a calego ejakulatu jest 2ml, to mnozysz ilosc plemnikow czyli 1ml razy 2 mililitry, czyli w calym ejakulacie macie 2mln plemnikow. Mam nadzieje ze nie zakrecilam za bardzo.
    My staramy sie tak intensywnie od poczatku roku, ale zabezpieczenia nie stosujemy odkad nasz syn skonczyl rok, czyli od 4 lat. Wiedzialam ze nie bedzie latwo bo o, pierwsza ciaze tez walczylismy, tez bylo kiepsko z nasieniem, poczatkowo 5, 5 mln, po leczeniu skoczylo do 8mln, mialam hsg i wtedy sie udalo. Co do wieku to czas nas goni,ja mam 35 a moj maz 34 lata.

    f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15445 8423

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot my też sie leczymy : folik, maca, testosteron, salfazin, androvit i l-karnityna. W marcu u nas było w li 1,2 mln plemników. Jutro kolejne badanie po leczneiu.

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • syla Przyjaciółka
    Postów: 83 24

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    super ze masz synka tak sie ciesze;)))a l carnityne jakiej firmy bierzesz

    syla
  • agjot1979 Autorytet
    Postów: 881 785

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj dzis odbiera wyniki i mam stresa jak nic. Chociaz wole nie na nic nie nastawiac coby az tak potem nie bolalo...

    syla lubi tę wiadomość

    f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • KisSzilva Ekspertka
    Postów: 225 66

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    przy posiewie nasienia powinno być napisane jaki to gronkowiec a antybiogram mówi o tym jakie antybiotyki działaja na to dziadostwo...
    Przy posiewie jest tylko podane, że to pojedyncze gronkowce koagulazoujemne. Wyczytałam teraz, że "niektóre gronkowce koagulazoujemne stanowią prawidłową florę człowieka". Tylko jak sprawdzić, czy te które ma mój M to są te "prawidłowe" czy nie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 14:11

    km5sio4p3vm4xhh4.png
    Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
    Starania od czerwca 2013r
    17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
    11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
    01.11.2019r - dwie krechy na teście :D
    19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
    09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 5 czerwca 2014, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    hej. Odebrałam wyniki męza :
    TSH : 1.610 (o,27-4,2) czyli super
    testosteron : 252,80 (280-800) czyli troche niski

    Dziewczyny mąz nie badał testosteronu przed kuracją suplementami, ale 3-ci miesiąc już bierze tabl od urologa testocaps (testosteron) pierwsze opak brał 2x1 tabl teraz 1x1.
    Powiedzcie czy wyniki niskie tz mało plemników może być przez to , że testosteron niski ?
    Jak jeszcze go podwyższyć ?
    Monia wa Twoj mial robione FSH,PRL i LH ??

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego