Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkie panie (i panów jeśli tacy tutaj są
) to jest mój pierwszy post, ale pragnę się podzielić swoim doświadczeniem. Kilka miesięcy temu po 14 cyklach bezowocnych starań mąż zrobił badanie nasienia - wynik 6,5 mln/mln, 35 mln w całym nasieniu (poza tym lekko obniżone 2 inne parametry). Po trzech miesiącach zażywania suplementów prawie trzykrotny wzrost ilości! Z 6,5 mln na 19 mln w 1 ml i 109!! mln w całości! Te suplementy to Promen raz dziennie, MACA 2 razy dziennie, koenzym q10 raz dziennie i witamina C raz dziennie (poza tym luźne gatki, więcej ruchu, mniej alkoholu i zdrowa dieta!). Niestety spadła nam ruchliwość poniżej normy i teraz stosujemy Profertil (MACA, witamina C, koenzym zostają) - mam nadzieję, że pomoże... Od przyszłego cyklu stosujemy żel Conceive plus i jesteśmy dobrej myśli. Trzymam kciuki za nas i za Was w tym roku...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 19:06
Nadira, Anja89, ila1987 lubią tę wiadomość
-
Aneczka131 wrote:Hej dziewczyny
Mam prośbę czy ktoś może mi zinterpretować wyniki. Posiewu nasienia męża. Niestety nie wiem o co chodzi.
Wyniki badania:
Uzyskano średnio liczny wzrost mieszanej flory (3rodzaje ziarniaków Gram(+))
Co to oznacza ?
-
Mambella wrote:Hej, pomóżcie proszę zinterpretować wyniki mojego męza, ja w tym temacie jestem całkowicie zielona
okres abst. 3 dni
objetość 2,8 norma >1,5
czas upłynnienia 10 min
ph 7,5 norma >7,2
wygląd prawidłowy
lepkosć +
aglutynacje -
agregacje -
wynik HOS testu 60,2%
żywe plemniki 60%
koncentracja 18,02 mln/ml
koncentracja 50,46 mln/ejakulat
ruch postepowy 59,69%
ruch niepostepowy 44,39%
nieruchliwe 40,31%
plemniki prawidłowe 11,67%
plemniki nieprawidłowe 88,33%
wady główki 78,33%
wady wstawki 26,67%
wady witki 11,67%
Posiew prawidłowy - nie wyhodowano drobnoustrojów.
-
Nadira wrote:Aneczko a napisali jakie to rodzaj bakterii, określili antybiogram? U mojego wyhodowano pojedyńcze kolonie Staphylococcus saprophiticus który jest typową bakteria skórną i stanowi zanieczyszczenie próbki. Być może lekarz zadecyduje u was o przeliczeniu antybiotykiem.
I badanie nie obejmuje takich drobnoustrojów jak Chlamydia, Ureaplasma,Mycoplasma
Wiec mało informacji.
Bez konsultacji sie nie obejdzieAneczka
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca."
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Aneczko Chlamydie, Ureoplasmy, mycoplasmy nie wyhoduje się w standardowym posiewie. O leczeniu i tak zadecyduje lekarz więc trzymaj się tego co powie profesjonalista.Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Ja zdecydowanie polecam androloga. Urolog to chirurg, jest od tych grubszych spraw. Androlog - to taki męski ginekolog.Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Myślę że warto zrobić jeszcze badania hormonalne. Dla pocieszenia powiem że u nas przy koncentracji 2,5mln/ ml lekarz powiedział że też niby nie ma tragedii bo i przy takich parametrach zdażają się ciąże naturalne. Po miesiącu leczenia mamy już 4,3 mln/ml. Niestety wiek nas goni i pewnie będziemy musieli skorzystać z IUI żeby sobie trochę tą szansę zwiększyć.
My jesteśmy załamani mój mąż ma 1,95mln mąż bierze Profertil i Salfazin i mam nadzieję że coś się ruszy bo 2% prawidłowych to malutko -
dodinka wrote:My jesteśmy załamani mój mąż ma 1,95mln mąż bierze Profertil i Salfazin i mam nadzieję że coś się ruszy bo 2% prawidłowych to malutko
chyba z etak zalecil lekarz -
Ania_84 wrote:kochana zostancie przy jednym.. profertil. nie przedobrzajcie bo to tez nie za dobrze
chyba z etak zalecil lekarz
Ania tak zalecił za 20 dni mąż kończy kurację i trzeba zrobić hormony które zlecił lekarz ( testosteron, Lh, Fsh, prolaktyna ) i jeszcze raz badanie nasienia. Jak myślicie jakie badania jeszcze możemy zrobić? Czy te zalecone przez lekarza wystarczą ? -
dodinka wrote:Ania tak zalecił za 20 dni mąż kończy kurację i trzeba zrobić hormony które zlecił lekarz ( testosteron, Lh, Fsh, prolaktyna ) i jeszcze raz badanie nasienia. Jak myślicie jakie badania jeszcze możemy zrobić? Czy te zalecone przez lekarza wystarczą ?
generalnie te ktore zlecil plus usg i genetyka to wszytskie jakie robi sie przy zlych wynikach
nam jesczze dodatkowo kazal robc markery AFP i PSA- ale to juz w ccelu ywkluczeniai przed kuracja hormonalna
-
jesli hormony wyjda zle to wteyd pierwsze co to genetyka ..
unas testosteron poniezj normy, FSH i LH powyzej normy -
generalnei hormony da sie ustabilizowac wazne jesli testosteron jest niski i lekarz chce dac testosteron w celu uzupelnineia.. nie poleca sie brania testosteronu samego .. do niego zawsze trzba brac bloker androgenow np tamoxifen
pozatym jesli testosteron spada LH i FSH idzie do gory bo dzialaja na zasadzie sprzezenia zwrotnego .. jest to do opanowania ale dlugo trwa ..i nie zawsze przynosi efektyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 15:24