Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkie panie (i panów jeśli tacy tutaj są) to jest mój pierwszy post, ale pragnę się podzielić swoim doświadczeniem. Kilka miesięcy temu po 14 cyklach bezowocnych starań mąż zrobił badanie nasienia - wynik 6,5 mln/mln, 35 mln w całym nasieniu (poza tym lekko obniżone 2 inne parametry). Po trzech miesiącach zażywania suplementów prawie trzykrotny wzrost ilości! Z 6,5 mln na 19 mln w 1 ml i 109!! mln w całości! Te suplementy to Promen raz dziennie, MACA 2 razy dziennie, koenzym q10 raz dziennie i witamina C raz dziennie (poza tym luźne gatki, więcej ruchu, mniej alkoholu i zdrowa dieta!). Niestety spadła nam ruchliwość poniżej normy i teraz stosujemy Profertil (MACA, witamina C, koenzym zostają) - mam nadzieję, że pomoże... Od przyszłego cyklu stosujemy żel Conceive plus i jesteśmy dobrej myśli. Trzymam kciuki za nas i za Was w tym roku...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 19:06
Nadira, Anja89, ila1987 lubią tę wiadomość
-
Aneczka131 wrote:Hej dziewczyny
Mam prośbę czy ktoś może mi zinterpretować wyniki. Posiewu nasienia męża. Niestety nie wiem o co chodzi.
Wyniki badania:
Uzyskano średnio liczny wzrost mieszanej flory (3rodzaje ziarniaków Gram(+))
Co to oznacza ?
-
Mambella wrote:Hej, pomóżcie proszę zinterpretować wyniki mojego męza, ja w tym temacie jestem całkowicie zielona
okres abst. 3 dni
objetość 2,8 norma >1,5
czas upłynnienia 10 min
ph 7,5 norma >7,2
wygląd prawidłowy
lepkosć +
aglutynacje -
agregacje -
wynik HOS testu 60,2%
żywe plemniki 60%
koncentracja 18,02 mln/ml
koncentracja 50,46 mln/ejakulat
ruch postepowy 59,69%
ruch niepostepowy 44,39%
nieruchliwe 40,31%
plemniki prawidłowe 11,67%
plemniki nieprawidłowe 88,33%
wady główki 78,33%
wady wstawki 26,67%
wady witki 11,67%
Posiew prawidłowy - nie wyhodowano drobnoustrojów.
-
Nadira wrote:Aneczko a napisali jakie to rodzaj bakterii, określili antybiogram? U mojego wyhodowano pojedyńcze kolonie Staphylococcus saprophiticus który jest typową bakteria skórną i stanowi zanieczyszczenie próbki. Być może lekarz zadecyduje u was o przeliczeniu antybiotykiem.
I badanie nie obejmuje takich drobnoustrojów jak Chlamydia, Ureaplasma,Mycoplasma
Wiec mało informacji.
Bez konsultacji sie nie obejdzieAneczka
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca."
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Aneczko Chlamydie, Ureoplasmy, mycoplasmy nie wyhoduje się w standardowym posiewie. O leczeniu i tak zadecyduje lekarz więc trzymaj się tego co powie profesjonalista.Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Ja zdecydowanie polecam androloga. Urolog to chirurg, jest od tych grubszych spraw. Androlog - to taki męski ginekolog.Aneczka
Kalendarz ciąży BellyB -
Nadira wrote:Myślę że warto zrobić jeszcze badania hormonalne. Dla pocieszenia powiem że u nas przy koncentracji 2,5mln/ ml lekarz powiedział że też niby nie ma tragedii bo i przy takich parametrach zdażają się ciąże naturalne. Po miesiącu leczenia mamy już 4,3 mln/ml. Niestety wiek nas goni i pewnie będziemy musieli skorzystać z IUI żeby sobie trochę tą szansę zwiększyć.
My jesteśmy załamani mój mąż ma 1,95mln mąż bierze Profertil i Salfazin i mam nadzieję że coś się ruszy bo 2% prawidłowych to malutko -
dodinka wrote:My jesteśmy załamani mój mąż ma 1,95mln mąż bierze Profertil i Salfazin i mam nadzieję że coś się ruszy bo 2% prawidłowych to malutko
chyba z etak zalecil lekarz -
Ania_84 wrote:kochana zostancie przy jednym.. profertil. nie przedobrzajcie bo to tez nie za dobrze
chyba z etak zalecil lekarz
Ania tak zalecił za 20 dni mąż kończy kurację i trzeba zrobić hormony które zlecił lekarz ( testosteron, Lh, Fsh, prolaktyna ) i jeszcze raz badanie nasienia. Jak myślicie jakie badania jeszcze możemy zrobić? Czy te zalecone przez lekarza wystarczą ? -
dodinka wrote:Ania tak zalecił za 20 dni mąż kończy kurację i trzeba zrobić hormony które zlecił lekarz ( testosteron, Lh, Fsh, prolaktyna ) i jeszcze raz badanie nasienia. Jak myślicie jakie badania jeszcze możemy zrobić? Czy te zalecone przez lekarza wystarczą ?
generalnie te ktore zlecil plus usg i genetyka to wszytskie jakie robi sie przy zlych wynikach
nam jesczze dodatkowo kazal robc markery AFP i PSA- ale to juz w ccelu ywkluczenia i przed kuracja hormonalna -
jesli hormony wyjda zle to wteyd pierwsze co to genetyka ..
unas testosteron poniezj normy, FSH i LH powyzej normy -
generalnei hormony da sie ustabilizowac wazne jesli testosteron jest niski i lekarz chce dac testosteron w celu uzupelnineia.. nie poleca sie brania testosteronu samego .. do niego zawsze trzba brac bloker androgenow np tamoxifen
pozatym jesli testosteron spada LH i FSH idzie do gory bo dzialaja na zasadzie sprzezenia zwrotnego .. jest to do opanowania ale dlugo trwa ..i nie zawsze przynosi efektyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 15:24