Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
morfologia powyzej 4% jest uznawana za norme .. ale trudno to okreslic.. bo liczy sie tez to jak ruchliwe a chlopaki
a mniejsza morfolgoia tez dzieczyny zachodzily -
Wiesz boję się że jak odbierzemy wyniki i po tej kuracji nic się nie poprawi to mąż się załamie i powie że już nigdzie nie jezdzi skoro nie ma efektów. A jest jakaś dieta która korzystnie może wpłynąć na nasienie ?
Ania_84, MaRtAr lubią tę wiadomość
-
dodinka wrote:Wiesz boję się że jak odbierzemy wyniki i po tej kuracji nic się nie poprawi to mąż się załamie i powie że już nigdzie nie jezdzi skoro nie ma efektów. A jest jakaś dieta która korzystnie może wpłynąć na nasienie ?
-
ComeToMeBaby kochana fakt nie sa rewelacyjne ale macie plemniki i to jest wazne. widze ze zrobiliscie posiew i hormony super
ilosc jest ponizej normy, ruch tez no i morfologia..
co do hormonow.. ogolnie sa ok.. choc szczerze mowiac dziwia mnie normy.. testosteron poniezj 280 jest juz uznawany za niski..
PRL za wysoka i to sporo.. FSH i LH sa w normie a to duzy plus
PO pierwsze : czy maz chorowal ostatnio, pali?? , spozywa czesto % szczegolnie wódka i piwo ..bo to sa zabojcy plemnikow ..
bierze jakies leki ..??
po drugie kierunek Androlog..ewentualnie urolog... -
USG jader, nie wiem czy w tym posiewie by wyszlo ale warto spr jeszcze wymaz z cewki moczowej w kierunku Chlamydii, uroplasty i myhoplasty - bo ni ewiem czy w posiewie to wychodzi ..
co do Prl .. lekarz zapewne powie ze to nie wplywa na nasienie ale..
tu bym dodala TSH .. bo czesto przy wysokiej prl wychodza problemy z tarczyca a u facetow nadczynnosc tarczycy prowadzi do nieplodnosci
na pewno bedzie trudo naturalnie zajsc z tymi wynikami.. dlatego trzeba koniecznie isc do lekarza.. przy morfologii 1% na pewno nawet niebeda chieli IUI robic..niestety durne kryteria ;/
jak bedziecie u lekarza zapytajcie sie o mozliwosc mrozenia nasienia..bo jesli leczenie nie przyniesie efektu .. toprzynajmenij bedziecie miec plemniki.. do ICSI ..jest to moze nadwyraz wybieganie w przyszlosc ale.. nie raz o tym zapominamy .
z badan na pozniej .. Gentyka i markery AFP i PSA ..
no i koniecznie potworzcie badania..
moze byla to chwilowa niedyspozycja
wystarczy ze mial jakas infekcje temp ..
poki co dieta, ruch , zero obcislych spodni i gaci, komorka z kieszeni, laptop z kolan, unikac przegrzewania jader i goracych kapieli .. jelsi duzo siedzi .. wiecej ruchu ...
ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
pamietaj ze jedno badanie nie jest jednoznaczne u nas nawet przy braku plemnikow do potwierdzenia musielismy miec 3 adania
dobrze z ejuz jest umowiony do lekarza
jesli chcesz znac jeszcze zdanie lekarza napisz do dr Woslkiego to conapisalas tu na naszym bocianie pytanie do eksperta szybko odpowiada
na pewno cieszyc sie trzeba z FSH i LH ..sa naparwde ladne jelsi bylby wysokie znaczylo by to ze jest jakis defekt jader i zaburzony jest proces spermatogenezy
a powiedz mi . czy czasem bardzo czesto nie ??
i czy przed badaniem test nie ??
pamietaj ze test bada sie glownie rano dzien przed nie powinno sie
obj jest duza ..wiec moze jelsi czesto wyczerpaly sie pewne poklady nabojow co tez jest mozliwe..
co do suplemento jestli wizyte macie niedlugo ..to sie wstrzymaj jelsi za miesiac to kup mu jakies witaminy -
ComeToMeBaby wrote:masz na myśli tu na forum- pytania do experta?
nie
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewforum.php?f=63
pytanie do eksperta Jan Karol Wolski
no to troche dziwnie bo moj przy test 272 raz na tydz to bylo cos
tym bardziej bym powtorzyla te badaniaComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Na dodatek przy niskim test .. moj byl ospaly.. ciagle by spal ;/
ps powied zmu ze nie ma co sie zalamywac tylko brac do roboty
i diagnozowac jak cos
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2015, 19:02
ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Tak u nad były potrzebne 3 badania nasienia bo trzeba bylo potwierdzić azoospermie czyli całkowity brak plemnikow w nasieniu
Ale i tu się droga nie konczy a co dopiero jak macie plemniki
Jak cos rozeazcie in vitro jak po 3 miesiacach leczenia suplementow po wizycie nic się nie poprawi -
Wiesz to sa u was pierwsze bad
Co Do waszych wynikow dziewczyny zachodzs z 1% plemników ale dlugo to trwa jesli zależy wam na czacie czasie to trzrba sie sprezac
Widzialam naWidzialam&& na 35+ ze przestraszyło cie mrozenie
Nie odbierz tego jako to ze pleminiki moga zniknac ake jako zabezpieczenie ewentualne nie zawsze przynosi efekty ale to temat na pozniej po wizycie i drugim bad
Moze nyc tak ze ma zylaki i one niszcza plemniki
Takze glowa do góry jest duzo możliwościComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Dziękuję hehe jeszcze niedlugo i bede u was pisac
Pamietaj jedno wiem ze wyniki przerazaja i uwierz wiem ze pierwsza mysl jest chyba nigdy sie nie uda ale najwazniejsze żebyście byli w tym razem walczyli i szli za ciosem
Szukali możliwości i wierzyli ze sie.uda trzymam kciuki jak coś to pisz
Jesli bede umiala to pomoge
Nie wiem skad jestes ale mam 3 andrologow naprawdę godnych polecenia Kraków dr Bergier, wawa dr Wolski i lodz dr hiczer ale drugiego nazwiska nie pamieyamComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Co do straty czasu rozumiem nad lekarz zwodzil 9 miesiecy i bez plemników chcial robic iui nie pokazał nam wyników i mowil ze wyniki sa nie najlepsze :@ no ale teraz juz tylko do przodu nigdy fo tylu
-
ComeToMeBaby wrote:niepoważny jakiś
Ale bylo mineloComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Proszę o interpretację:
okres abst. 5 dni
objętość 4,0ml norma >1,5ml
czas upłynnienia <60 min <60min
ph 8,0 norma >7,2
lepkość prawidłowa
aglutynacja nieobecna
barwa: szaro-opalizująca
koncentracja 0,3 >15 mln/ml
całkowita liczba 1,2 >39 mln/ejakulat
ruch postępowy 15 >32%
1,2 >39 mln
ruch całkowity 41 >40%
0,49 >15,6 mln/ ejakulat
nieruchliwe 59%
plemniki prawidłowe: 1% >4%
0,01 >1,6 mln / ejakulat
Koncentracja kom. okrągłych: 0,1 mln/ml < 5 mln/ml
koncentracja leukocytów: 0,1 mln/ml < 1 mln/ml
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 19:05
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Nina- w pierwszej kolejnosci zrobilabym posiew ph jest powyzej 8
uplynnienie 60 min..
jednak nie wiem czy az takie wyniki sa efektem infekcji..nie czearujmy sie plemnikow jest bardzo malo.. doatkowo ich ruchliwosc jest tez niska.. no i morfologia..
I- zapiszcie meza do Androloga/urologa (jak najszybciej)
w tym czasie jesli pali rzucic palenie i %, luzna e gacie, wiecej ruchu, ograniczyc przegrzewanie jader
II jesli to pierwsze badania zrocbcie posiew, oraz hormony (FSH,LH, Testosteron, Prl , i TSH)
III USG jader - czesto przy podwyzszonym ph wystepuja zylaki
no i trzeba powtorzyc badanie..jelsi posiew wyjdzie jalowy to powtorzcie za jakis miesiac ale abstnencje zrobcie 2-3 dni ..
dodinka, Nina86 lubią tę wiadomość
-
Mój mąż ma koncentrację 1,3mln/ml
Całkowitą 1,95mln/ml i 2% prawidłowych i powiem Ci że jak byliśmy w klinice to lekarz powiedział, że wyniki nie są za dobre ale walczymy o poprawę tych parametrów bo nikt nie mówi że wyniki się nie poprawią więc głowa do góryAnia_84, Nina86, kita lubią tę wiadomość
-
NIna teraz skojarzylam wy macie zylaki tak i mieliscie pojedyncze plemniki ??
czyli teraz jest ich wiecej
dodinko .. owszem da sie poprawic tylko w I kolejnosci trzeba znalzc przyczyne
dodinka lubi tę wiadomość
-
Nina, nie napiszę nic innego niż Ania, ale jeśli wykryte są żylaki jak pisze Ania to faktycznie one mogą być przyczyną takiego stanu nasienia. Były operowane? Warto rozważyć takie wyjście z sytuacji bo to potrafi bardzo poprawić nasienie. Tylko w przypadku kilku % nasienie nie poprawia się po zabiegu. No i posiew też zróbcie nawet jeśli już robiliście.
Jeśli chcesz poczytać o żylakach to jest osobny temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 08:28
Nina86 lubi tę wiadomość
-
A i przy okazji zapytam. Wczoraj Odebralismy wyniki nasienia męża. Pierwszy raz robiliśmy badanie wspomagane komputerowo, a wczesniej takie ogólne. I zawsze czas upłynnienia był podany konkretnie- w minutach, a na tym dokladnym jest norma do 60 min.a my mieliśmy tylko napisane 'upłynnienie zupełne' i w sumie trochę mnie to zmartwilo, ze nie pisze po jakim czasie. Czy to dobrze czy zle?
-
Hej dziękuje za szybką odpowiedzi mamy wizytę u dr Bergiera w poniedziałek jak m dostanie urlop. Nasz przypadek Aniu to ten z jednym jądrem i przybyłą przepukliną jak i wnętrostwem. Mieliśmy kurację pregnylem 12 zastrzyków 1 na tydzień dołożyłam witaminy od dwóch miesięcy dobiera salfazin.
Ania_84 lubi tę wiadomość