Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Nina86 wrote:Hej dziękuje za szybką odpowiedzi mamy wizytę u dr Bergiera w poniedziałek jak m dostanie urlop. Nasz przypadek Aniu to ten z jednym jądrem i przybyłą przepukliną jak i wnętrostwem. Mieliśmy kurację pregnylem 12 zastrzyków 1 na tydzień dołożyłam witaminy od dwóch miesięcy dobiera salfazin.
jak cos dopytajcie sie czy nie warto zrobic biopsje i pobrac prosto z jadra plemniki..albo zamrozzic to co jest .. -
Landryneczka wrote:czyli tak 3-4 będzie ok dobrze
a powiedz mi Aniu czy w Gamecie można wejść partnerem ?
chyba moza choc moj to ostatnio wyszedl uchachany z gamety mowi ze wlaczyl sobie dodatkowo jakis wiatraczek ktory jest w podlodze i mu wialo hihih
-
dodinka wrote:Aniu możesz mi podpowiedzieć czy te badania genetyczne w Invicta są ok bo z tego co wyczytałam to zamawia się i w domu test się robi i odsyła
\http://www.invicta.pl/1322/nieplodnosc_meska.html
ale brak jest kariotypu a to facet tez musi miec -
Dodinka, możecie zapisać sie na konsultacje z lekarzem genetykiem na NFZ żeby dostać skierowanie na badania. Niestety na pobranie materiału na badanie kariotypu w Invikcie czeka sie średnio 3 miesiące... Prywatnie kariotyp w Invikcie 350zł od osoby... O pozostałe mutacje nie pytaliśmy się.
-
Kariotyp na nfz da sie zrobic
my naszybciej zrobilismy w Łodzi i wiem z etam sa dosc ktrotkie kolejki
bardzo latow o namiary dizeki str
http://kolejki.nfz.gov.pl/
wybieracie woj ktore was interesuje poradnie genetyczna
my w Geneos czekalismy na wizyte srednio 2 tyg .. na I wizycie od razu nam pobrali krew mi na kariotyp mezusiowi Kariotyp i te mutacje wyniki 8 tyg -
Ania_84 wrote:ale kochana u was bylu pojedyncze wczesniej plemniki tak ?
jak cos dopytajcie sie czy nie warto zrobic biopsje i pobrac prosto z jadra plemniki..albo zamrozzic to co jest ..
Mało było podobnie jak teraz. od czego zależy upłynnienie? M diety nie zmieniał a ostatnio miał 10 min, lekarstwo tak wpłynęło?
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Nina86 wrote:Mało było podobnie jak teraz. od czego zależy upłynnienie? M diety nie zmieniał a ostatnio miał 10 min, lekarstwo tak wpłynęło?
Czym jest upłynnienie nasienia ?
Męskie nasienie czyli sperma , ejakulat jest to wydzielina , która chwilę po wytrysku ma gęstą , kleistą, galaretkowatą konsystencję . Przejście z takiego stanu w postać płynną nazywamy upłynnieniem nasienia . Jest to jeden z ważnych parametrów męskiego nasienia gdyż plemniki znajdujące się w spermie gotowe są do zapłodnienia po jej upłynnieniu .
Prawidłowy czas upłynnienia nasienia to do 30-60 minut.
Nie jest dobrym objawem jeśli :
upłynnienie nasienia następuje zbyt szybko czyli już po 5- 10 minutach . Może być to oznaką :
* azoospermii czyli braku plemników
* braku występowania dojrzałych plemników
upłynnienie nasienia następuje dopiero po 60 minutach lub nawet kilku godzinach lub nie występuje w ogóle czyli nadal ma tę samą konsystencję . Oznaczać to może :
* zbyt dużą ilość plemników
* nieprawidłową pracę gruczołów dodatkowych
W przypadkach zbyt długiego czasu upłynniania się nasienia lub jego braku zalecana jest inseminacja (IUI ) .Nina86 lubi tę wiadomość
-
Aniu kochana, mogłabyś zerknąć swoim fachowym okiem?
1. badanie nasienia
abstynencja 4 dni
upłynnienie 15 min.
Objętość 6,4 ml norma >2ml
PH 8,5 >=7,2
zabarwienie prawidłowe
aglutynacja -
lepkość prawidłowa
komórki okrągłe 2,5 mln/ml norma <5 mln/ml
leukocyty >1,0 mln/ml norma <1 mln/ml
erytrocyty obecne norma <0
a)ruch szybki prostolinijny 16%
b)powolny prostolinijny 19% ruchliwość>50% ruchu a+b
c)niepostępowy 13%
d)nieruchliwe 52%
liczba plemników w mln/ml 35,0 mln/ml norma >20 mln/ml
liczba plemników w mln/ejakulat 224,0 mln/ejakulat norma >40 mln
plemniki żywe 81% norma>70%
morfologia:
o prawidłowej budowie 9% norma >14%
defekt główki 82%
defekt szyjki/wstawki 80%
defekt witki 47%
2. usg jąder nie wykazało żylaków
3. posiew nasienia
-Ureoplasma urealyticum >10^4/ml
-nie uzyskano wzrostu Mycoplasma
-Corynrbacterium spp 10^3/ml
-Laseczki Gram(+) 10^3ml
4. jeszcze ma zrobić badania: testosteron, testosteron wolny, TSH, ft3, ft4, glukoza na czczo, prolaktyna.
Aniu, czyli mam rozumieć, że morfologia jest kiepska, bo wyhodowali te bakterie i powinien dostać antybiotyk?
Jutro idzie zrobić badania z krwi, jeszcze coś byś dopisała do tej listy?Ania_84, Nina86 lubią tę wiadomość
-
Kochana. Przy tych bakteriach morfologia 9% jest super spokojnie wyleczcie to dziadostwo i będzie dobrze
Pozatym morfologia wg who jest 4% jeslo chodzi o prawidlowa budowę nie wiem skąd u wad norma jesy 14 %Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2015, 15:27
-
Napewno dostanie antybiotyki ale ty tez zrob posiewy w kierunku tych bakterii i jak cos rownolegle się kevzcie
W tym czasie niech bierze wit zeby wzmocniv org w czasie antybiotykówOla_Ola lubi tę wiadomość
-
dodinka wrote:Dziewczynki jakiś cud test pozytywny mi wyszedł w dniu spodziewanej miesiączki oby beta to samo pokazała
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny czy ktoś mógłby swoim doświadczonym okiem zerknąć na wyniki mojego M?
Liczba plemników w 1 ml - 13
Plem o szybszemu ruchu postęp - 20
P o wolnym r post - 4
Suma polem o ruchu postępowym 24
Objętość ejakulatu 4.00
Plem żywe 65
Plem martwe 35
Liczba plem w ewakuację 52
Reszta mieści sie w normach , podałem takie chyba najważniejsze wartości
Z góry dziękujeAnia_84 lubi tę wiadomość
AMH 1.8 endomenda 1st
HSG -ok