Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBratek- my też robiliśmy w marcu w Invikcie, i też bez morfolgoii, kompletnie tego nie rozumiem, że nie zlecają tak ważnego badania od razu na początku, czy dla kasy to robią, żeby powtórzyć w dalszej diagnostyce? No sama nie wiem, ale wszędzie tutaj czytam o tej słynnej morfologii a u nas tego też nie było ;/
Porównałam wyniki mojego męża z tym co wkleiłaś i mój mąż ma zbliżone parametry, aczkolwiek przeważnie ciut gorsze. Kilku lekarzy widziało te wyniki i jedni mówili, że ok, inni, że szału nie ma.
Chyba jednak powtórzymy włącznie z morfologią.
Mąż wyniki robił miesiąc po przeziębieniu z gorączką, może to coś popsuło w wynikach. PH wyszło u nas 8,2.
Bratek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
klara_bella wrote:Nie, tylko bad ogólne w Invikcie z masą różnych dziwnych parametrów.
bo ph 8,2 czesto jest przy infekcjach/ bakteriach oraz przy zylakachklara_bella lubi tę wiadomość
-
hej poprosze o interperatcje
uplynnienie 55min
objetosc 10,00ml
ph8,00
barwa mleczna
lepkosc prawidlowa
aglutynacja brak
koncentracja plemników-16,00 mln/ml
calkowita ilosc plemnikow w ejakulacie 160mln
ruch postepowy 75%
ruch calkowity-85%
brak ruchu 15%
żywotnosc - 94%
plemniki o prawidlowej budowie - 75%
koncentracja komorek okraglych- 4mln/mlAnia_84 lubi tę wiadomość
-
bartezxc wrote:Witam serdecznie,
Bardzo Was prosze o interpretację moich wyników za co będę bardzo wdzięczny:
okres abstynencji: 2
objętość: 2,5
upłynnienie: 20
Ph: 7,9
na plemników zaobserwowanych formy typowe: 5
formy aytypowe: 95
defekt główki 92
defekt witki 4
krople cytoplazmy 6
liczba plemników 20 mnl/ml
całkowita liczba 49,9
ruchliwość 20%
kategoria
typ a 14%
typ b 6%
typ c 36%
typ d 43%
szczegolowe parametry ruchu plemników:
parametr wartość jednostka SD
vap 38,9 um/s 18,4
vsl 36 um/s 19,2
vcl 45,2 um/s 18,1
alh 7,8 um 4,3
bcf 2,4 Hz 2,5
str 91 % 13
lin 79 % 20
liczba plemników progresywnych (str>80% i vap>25um/s) 2,4 mln/ml
liczba analizowanych plemników 1005, wysokość komory 20 mikronów (LEJA)
objetosc próbki 2 ul, temp komory 37
nierzegrzewaj jader, zdrowy tryb zycia, moze troche suplementow
ph jest ciut wysokie dlatgeo dobrze by byko zrobic na wszelki wypadek posiew nasienia.. plus wizyta u urologa zeby orzebadal czy nie ma zylakow -
KASIKK wrote:hej poprosze o interperatcje
uplynnienie 55min
objetosc 10,00ml
ph8,00
barwa mleczna
lepkosc prawidlowa
aglutynacja brak
koncentracja plemników-16,00 mln/ml
calkowita ilosc plemnikow w ejakulacie 160mln
ruch postepowy 75%
ruch calkowity-85%
brak ruchu 15%
żywotnosc - 94%
plemniki o prawidlowej budowie - 75%
koncentracja komorek okraglych- 4mln/ml
posiew nasienia i usg i powtorzcie badanie za jakis czas
ruchliwosc i prawidlowe super jednak przy tak dlugim uplynnieniu plemniki nie maja zbyt duzej szansy wydostac sie z nasienia
tak dlugie uplynnienie kwakifikuje do IUIWiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2015, 20:09
-
Ania_84 wrote:Objetosc mega duza - a niestety to tez nie jest dobry znak.. udajcie sie do urologa.. uplynnienie i ph dlugie plus komorki okragle
posiew nasienia i usg i powtorzcie badanie za jakis czas
ruchliwosc i prawidlowe super jednak przy tak dlugim uplynnieniu plemniki nie maja zbyt duzej szansy wydostac sie z nasienia
tak dlugie uplynnienie kwakifikuje do IUI
czyli wyniki nie sa zbyt dobre???Ania_84 lubi tę wiadomość
-
KASIKK wrote:czyli wyniki nie sa zbyt dobre???
ale to bym zostawiła w spokoju .. bardziej uniemozliwiajace zajscie jest dlugie uplynnienie, mala ilosc w 1 ml bo jest ponizej normy.
tak długie uplynnienie powoduje że plemniki nie moga "wyjsc" z nasenia wiec teoretycznie prawie po godzinie dopeiro sa uwalniane.. a wtedy moga byc juz osłąbione
nie ma w tym wyniku rozpiski jakie sa wady plemników..
zrobiłabym badanie jeszcze raz tyle ze dokladniejsze.. komputerowe z morfologia plus posiew..
jesli wyniki beda takie same.. to teoretycznie macie duza szanse na II kreski .. a praktycznie moze to byc utrudnione prze to uplynnienie
wiec opcje sa dwie albo taki urok twojego meza ze ma duza obj.. i wtedy przy dlugim uplynnieniu jest wskazanie do IUI
albo jest jakas infekcja. ktora nie leczona moze pogorszyc te wyniki
PS ile dni abstynencji mieliscie ?? -
KASIKK wrote:w srodę rano bylo ostatnnie przytulanki a potem w sobote rano badanie bylo robione czyli wyglada na to ze 3 dni tak?
-
KASIKK wrote:nooo, we wtorek mam wizyte ciekawe co lekarz powie
KASIKK lubi tę wiadomość
-
jak dla mnie podejrzane jest uplynnienie i tak duza obj.. choc dla ginekologow zawsze wazne sa.. ile plemniko jest ijakie sa ruchliwe