Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania_84, klara_bella - dziękuję, Kochane!!! :-*
Dumam tylko, czy coś dorabiać, czy też już poczekać na wizytę u androloga. No i czy kontynuować temat w 1. miejscu robienia obecnych wyników (Invicta) - chociaż trochę jestem zła, że np.nie uprzedzają, że nie będzie morfologii etc. - człek nowy w temacie, więc się nie zna
czy też 2.w Novum, gdzie były robione pierwsze badania -
nick nieaktualnyDziewczyny mam pytanie odnośnie badania seminogram + chromatyna.
Seminogram musimy powtórzyć po pierwszym badaniu na którym wyszła kryptozoospermia, i w miejscu gdzie chcemy iść pani zaproponowała nam także żeby zrobić do tego chromatynę. Nie wiem do końca co to, ale z tego co się orientuję, to badanie ma na celu określić ilość plemników z wadami DNA, tak? A skoro mój mąż nie miał plemników w próbce, były widoczne dopiero po odwirowaniu, to czy też pasuje nam zrobić tą chromatynę?
Aa i jeszcze jedno. Androlog do którego chcemy iść idzie na urlop i wizyta za jakieś 3/4 tygodnie. Czy możemy wykonać badania hormonalne z krwi JUŻ czy lepiej przed samą wizytą? Ja się strasznie martwię tymi badaniami, szczególnie markerami i chciałabym je zrobić jak najwcześniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 09:16
-
Snow mozecie teraz ..spokojnie jak ma cos wyjsc z hormonami to wyjdzie i teraz..
moze chodzi o te odwirowane do zbadania DNA ?? -
nick nieaktualnyJak będę dzwonić do nich drugi raz umówić męża już konkretnie to się dopytam. Ale zastanawiam się czy nie powtórzyć samego seminogramu. Pewnie i tak to badanie będzie trzeba zrobić trzeci raz więc wtedy można dołożyć chromatynę.
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Mysle ze tak bedzie rozsadniej i wtedy dopytwac sie lekarza czy jest sens robienia tego dodatkowego
snowhite lubi tę wiadomość
-
Cześć wszystkim! Dziś odebraliśmy z narzeczonym wyniki badania nasienia.. O to one:
Objętość 2,6 ml
pH 8,4
Całkowita liczba plemników 98,8 mln
Ruch postępowy 47%
Ruch niepostępowy 10%
Plemniki nieruchome 43%
Morfologia plemników i tu zaczyna się problem
Prawidłowa budowa 1% !!!
Wady głowki i akrosomu 96%
Wady wstawki 22%
Wady witki 8%
Krople cytoplazmatyczne 7%
Formy potworkowate 2%
Żywotność plemników 80%
Czy ktoś pomoże nam i skomentuje ten wynik?? Co z tą morfologią, czy suplementacja poprawi wynik tej morfologii? Bo z resztą chyba jest dobrze..
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
PH jest za wysokie
czy w tych wynikach masz takie info jak lepkosc, aglutynacja, uplynnienie, leukocyty, komórki okragłe ??
takie ph czesto wystepuje w stanach zapalnych/infekcjach jak równiez zylakach porózka nasieninnego
a to moze wplywac na morfologie
zróbcie posiew nasienia i usg jader w pierwszej kolejnosci
suplementacje mozecie wdrozyc choc jesli np sa to zy;aki to suplementacja moze nie dac za wiele -
lepkosc skoro jest zwiekoszona to wit C i duzo wody
uplynnieni prawidłowe..hmm ..tylko co maja na mysli bo prawidlowe jest do 60 min..ale jesli jest powyzej 40 min tak naparwde to zaczynaja sie schodzy przy wydostaniu sie plemnikow wogole z naseinia..
podjedzcie do urologa.. moim zdaniem warto zrobic USG jader..
mozna sprobowac z suplementami ale z ta morfologia przydalo by sie cos ruszyc z diagnostyka bo wady główki niestety sa najgorsze ..bo moga przenosci nieprawidlowe DNA a tym samym urtrudniac zajcie w ciaze
masie ladna ruchliwosc i sporo plemnikow wiec takim krokiem naprawde wspomagajacym bylaby IUI ..
ale najpierw czy tak czy siak wizyta u urologa.androloga..
nawet bym sie pokusila zrobic na wszelki wypadek badania w kierunku mycoplasty, uroplasty i chlamydii .. skoro nie wyszly bakteri i jest zero leukocytow..to jesli sa to jakies bakterie to takie ktore nie sa dodatkowo badane..
ale tujuz wg mnei powinien pokierowac elkarz w ktorym kierunku isc..no i za jakis czas powtorzcie badanie ..bo moze to byc tez jakis "incydent" bo np ostatnio przegrzewal jadra.. mial temp , -
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny! Czy są wśród Was takie, których mąż zmaga się z kiepską morfologią nasienia? U nas to niestety tylko 2%. Czy możecie posłużyć jakąś dobrą radą, a przede wszystkim nadzieją,że naturalne poczęcie jest możliwe? Z góry Wam dziękuję!
-
nick nieaktualnyOj sorki Nastii, nie zauważyłam. Jestem nowicjuszką Mój mąż bierze w tym momencie Clostilbegyt, Salfazin i Fertimen. Te dwa ostatnie to suplementy jeśli się dobrze orientuję. Mój mąż przestał palić i po miesiącu już wyniki się poprawiły. Wcześniej było 0%.
Pisz jak masz pytania.
Pozdrawiam Was -
nick nieaktualny
-
klara ja bym zrobila najpierw posiew jak wyjdzie jalowy wtedy badanie nasienia.. skoro mil objawy zalpalenia pecherza
klara_bella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mogły bo w tych starszych jest cos co moglo wplynac na pogorszenie.. po pierwsze leukocyty PH prawie 8 macie duzo komorek okraglych czy po 1 wyniku zlecony byl posiew i byl robiony >?
-
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:Mogły bo w tych starszych jest cos co moglo wplynac na pogorszenie.. po pierwsze leukocyty PH prawie 8 macie duzo komorek okraglych czy po 1 wyniku zlecony byl posiew i byl robiony >?
Tak po pierwszym wyniku był zlecony posiew - i wyszedł jałowy -
to ja bym podrazyla dalej bez powodu nie pojawia sie lepkosc zwiekszona.. chyba ze jakos przegrewal jadra >>