Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Marrtusia wrote:Aniu, a na refundowane in vitro się nie łapiecie?? Tak często widzę Cię na forum, bardzo pomagasz nam wszystkim, może w końcu Tobie się coś dobrego trafi za tą dużą i bezinteresowną pomoc
a trafic sie trafi jak nie dane mnam bedzie miec dziecka.. to ju zmamy podjata decyzje ze skladamy papiery o adopcjeWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2015, 14:50
-
czesc dziewczyny. powiem wam tylko tyle... nie dajcie sie splawic i walczcie same. kombinujcie i nie wierzcie w to ze nie da sie:) po 4 latach biegania po lekarzach i zaczynajac od 1.2mln plemnikow na ml i 0% plemnikow prawidlowych doszlismy do tego co bylo przyczyna slabych wynikow. i bynajmniej nie pomogl zaden lekarz!!!! tylko nasza upartosc i dociekliwosc. lekarze marudzili i sami nie wiedzieli co i jak... zrobilismy 6 IUI... sluchalismy tylko o in vitro... a po tym wszystkim i masie dołów i prawie depresji zaszlismy w ciaze NATURALNIE!!!! wszystko sie da!!!!
BUZIAKI I MASA FLUIDOW DLA WAS:)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnia,
Mam wyniki. Wyglądają trochę inaczej niż w klinice w której robilismy ostatnio.
Przede wszystkim brak inf o upłynnieniu.
ph- 8,1 >/ norma 7,2
ruch postepowy 5% , norma > 32
ruch całkowity- 35%, norma >40%
plemniki o prawidłowej budowie- 70 (??)
-
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:noo to ph jest wysokie.
70% prawidlowych kurde jaka oni norma ida.. w jakim labie wykonywaliscie >??
No własnie, nie mam pojęcia jakimi normami. Dka mnie też te wyniki sa dziwne. Dwa lata temu prawidowych było 2%.
A co z tym ph? To źle że takie wysokie?
No i ruchliwość- dwa lata temu postepowy ruch był na poziomie 30%, teraz %%.
Rozumiem ze finalnie liczy sie ten ruch całowity?
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Zrobiliśmy dziś badania genetyczne Kariotyp i AZF. Czekamy na wyniki - za 2 tyg okaże się czy mąż nie ma żadnej wady genetycznej, jeśli niema zapiszemy się na refundowane In Vitro. Zamroziliśmy też nasienie. troszeczkę jestem spokojniejsza, bo wiem, że te plemniki będą. Mało, ale będą.Chcę tylko 2 kresek do szczęścia, nic więcej...
-
Mama_Ali wrote:No własnie, nie mam pojęcia jakimi normami. Dka mnie też te wyniki sa dziwne. Dwa lata temu prawidowych było 2%.
A co z tym ph? To źle że takie wysokie?
No i ruchliwość- dwa lata temu postepowy ruch był na poziomie 30%, teraz %%.
Rozumiem ze finalnie liczy sie ten ruch całowity?
wzrost ph czesto towarzyszy infekcjom, oraz zylakom.. stad zawsze zwracam uwage na ph ...tyle ze wraz z ph wazne sa inne paramtery takie jak własnie uplynnienie, lepkosc, aglutynacja, komorki okragle , leukocyty..
nam dr zawsze mowil kazde ph powyzej 7,8 powinno u lekarza wzbudzic czujnosc i te parametry nastepne moga dac podpowiedz czy jest cos na rzeczy czy poporstu taki urok faceta co tez ne raz sie zdarza
niektore laby uogolniaja proawidlowe plemiki.. stad rozbieznosc.. choc dobrze by bylo zeby az tak wzrosla liczba prawdilowych plemnikow
MaRtAr trzymam kciuki za wynikiMama_Ali lubi tę wiadomość
-
Czy mogłabym prosić o interpretacje wyników badania męża?
To nasze pierwsze badanie nasienia.Zrobiliśmy odrazu posiew.
POSIEW:brak wzrostu bakterii i grzybów drożdżopodobnych.
Abstynencja:3 dni
Upłynnienie po 30 min: słabe po 30min
Objętość(ml): 2,0
pH : 8,0
Lepkość: (+)
Aglutynacja: (-)
Leukocyty, kom.okrągłe: 1-2 wpw
Erytrocyty: -
Bakterie: -
RUCHLIWOŚĆ PLEMNIKÓW
ruch postępowy szybki: 32,5 %
Liczba plemników: 7,7 ml. 15,4 w ejakulacie
Ruch postępowy wolny:20,0%
Liczba plemników: 4,7 ml. 9,5 w ejakulacie
Ruch niepostępowy: 19,2%
Liczba plemników: 4,5 ml. 9,1 w ejakulacie
Nieruchome: 28,2 %
Liczba plemników: 6,7 ml. 13,4 w ejakulacie
Liczba plemników w ml 23,7 ; w ejakulacie 47,3
MORFOLOGIA
Plemniki o prawidłowej budowie: 6,0%
Plemniki o nieprawidłowej budowie:
główki 80 %
wstawki 50%
witki 0%
krople cytoplazmatyczne 0 %
Niepawidłowości pojedyńcze:
tylko główki 44 %
tylko wstawki 14 %
Nieprawidłowości złożone :
główka+wstawka 36%
GŁÓWKI
Rozmiar normalny: 34%
Duże 66%
Prawidłowy kształt:48%
Okrągłe 2%
Gruszkowate 26%
Amorficzne 18%
Prawidłowy akrosom: 82%
Nieprawidłowy akrosom:18%
WSTAWKI I WITKI
Prawidłowa wstawka 50%
Niewłaściwy rozmiar wstawki 28%
Niewłaściwy kąt wstawki 22%
Nieprawidłowa insercja 10%
Prawidłowa witka 100%
Z góry dziękuję!
-
generalnie wyniki nie sa zle.. jedyne co to ph i lepkosc... ktore moga cos zaburzac.. skoro posiew jest ok to zrobcie USG jader / ewentualnie wymaz z cewki na chlamydie , uroplasete i myhoplsaste
na lepkosc duzo wody, witamina C -
Ania_84 wrote:generalnie wyniki nie sa zle.. jedyne co to ph i lepkosc... ktore moga cos zaburzac.. skoro posiew jest ok to zrobcie USG jader / ewentualnie wymaz z cewki na chlamydie , uroplasete i myhoplsaste
na lepkosc duzo wody, witamina C
Mąż od 3 tygodni bierze Salfazin i kwas foliowy.Dorzucimy jeszcze wit C .A za 3 tyg. skonsultuje wyniki z moim ginekologiem.
Martwi mnie trochę jeszcze tylko 6% plemników o prawidłowej budowie i duża ilość nieprawidłowych główek.Ania_84 lubi tę wiadomość
-
na przestrzeni innych wynikow morfolagie macie niezła rzadkok eidy trafia sie facet z wieksza morfologia niz 5% wiec owszem mozecie to podrasowac.. suplemnetami
co do ph .. te wymazy moga wykluczyc ze tak powiem juz konrktretnie infekcje..aa z arcji tegoz e sa jakies leukocyty..to moze cos tam sie dziac.. choc tez niekoniecznie .. te wymazy to bardziej dla upewnienia sie czy na pewno to nie te dziady bo one sa najgorszsymi "niszczycielami " nasienia ..
byc moze jego naturalnym jest ph 8.. ale w polaczeniu z leukocytami, i lepkoscia to ja bym sprawdzila co bny sobei pozniej w brode nie pluc no i usg jader
uplynnienei- nie rozumeim czemu jest napisane słabe ??
uplynnienie 30 min jest naturalnym zjawiskeim przekraczajece 40 min i dluzsze jest problemem -
Cześć Dziewczyny, przepraszam, że tak się wcinam w temat ale widzę, że tu jest największy "ruch" a mam spory problem z którym sama sobie nie poradzę. Jestem po pierwszej IUI na stymulacji, niestety temp dzisiaj spadła . Mam planowane kolejne dwie IUI. Niestety mojego chłopa dopadła /po raz pierwszy/ kamica nerkowa. Przedwczoraj był na izbie przyjęć, a do urologa wizyta dopiero w poniedziałek. Ma receptę na Cipronex. Jeszcze nie wziął tego antybiotyku, nie chce bać w ciemno, a wcześniej wysłałam go na posiew z moczu - jutro będą wyniki. Do tej pory jest na furaginie. Acha, w wyniku ogólnym oczywiście są bakterie-liczne. Powiedzcie mi proszę czy tak jak myślę jakikolwiek antybiotyk to pauza na 3 miesiące? Nie chodzi nawet o parametry nasienia bo są super i liczba też, boje się ewentualnych wad płodu, albo obniżoną skutecznością IUI - z resztą pewnie wiecie o co mi chodzi. Za dwa dni muszę zacząć żreć CLO /które fatalnie znoszę/ nie chcę się faszerować na darmo ;/ poradźcie coś, proszę
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Ołowiana - z tego co kojarze .. bo sami przerabialismy temat antybiotyku nam lekarz kazal po antybiotyku odczekac 2 tyg zrobic posew nasienia..jasli tam nie wychodza bakterie to wtedy badanie nasienia i ewentualnie starania..
Czy az 3 miesiace..raczej nie.. nbo przeciez te ktore powstały (plemniki ,.. powstawaly przed antybiotykiem ) beda jesczze w nasieniu przez jakis czas .. i dosc dlugi nie ma co panikowac .. bardziej bym sie zajela tym zeby wyleczyc i sprawdzic czy w nasieniu nie ma bakterii..przed IUI .. bo to juz ma zanczenie ..jelsi chodzi o skutecznoscołowiana wrona lubi tę wiadomość
-
ołowiana wrona wrote:Dzięki Aniu, no niestety przynajmniej miesiąc przerwy aż się facet podleczy. Jak długo Twój mąż brał antybiotyk?
a no i jesli wyjda w nasieniu bakterie to lepiej albo nie wspolzyc na sczas leczenia albo gumeczkiWiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 20:47
ołowiana wrona lubi tę wiadomość
-
byc moze w nasieniu nic nie wyjdzie .. to roznie bywa moj mial czytso w moczu ..a w naieniu byly
podpytaj sie ginekologa ..internisty ..kamica to troche dzialka .. wiec moze u ciebie nie bedzie potrzeby
-
nick nieaktualnyWitam...
Od kilku dni przeszukuje internet w celu uzyskania jak najbardziej szczegolowych informacji. Otoz, moj chlopak zrbil niedawno badanie nasienia a jego wyniki sa nastepujace:
Objetosc; 1.0 ml
lepkosc; -
czas uplynnienia;30 min
pH; 8,3
liczba plemnikow: 51,5 mln/ ml
Aglutynacja; -
ruch ogolny; 41%
ruch A i B; 28 %
ruch a ;0
ruch b; 28
ruch c; 13
ruch d; 59
Najbarziej nartwi mnie ruch typu A poniewaz wyszlo 0. Bardzo prosze o interpretacje i opinie czy da sie z tym cos zrobic i w jakis sposob poprawic jakosc jego nasienia.
Z gory dziekuje za odpowiedz.Ania_84 lubi tę wiadomość