Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj mąż rozmawiał telefonicznie z andrologiem, bo przyszły wyniki hormonów. Lekarz powiedział, że musi dowiedzieć się czy był chory na świnkę- bo m.nie pamięta. I jak przyjdzie na wizytę to przepisze mu jakieś leki. Ale właśnie zastanawia mnie to, że nic nie mówił na 1 wizycie o tych leukocytach.
M. bierze od jakiegoś miesiąca androvit. No według lekarza to nie ma potrzeby brania syntetycznych witamin, jak się człowiek dobrze odżywia. ALE JA TAM SWOJE WIEM
Eh, zobaczymy co mu przepisze. A jak będziemy robić badanie kolejne to posiew też zrobimy.I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. /
2 mrozaczki
04.06.2017 r. Zuzia
-
My mięliśmy ruch A 15 % i wysyłali nas na inseminację, bo bardzo kiepski. Poczekałam i warto było bo choć wyniki lepsze:)
Dorzuć swojemu te witaminy, o których pisałam, szczególnie l-karnitynę na ruch!
Bez tego ruchu ani rusza, choć ilość ładna na moje laickie oko Pewnie ta sama historia będzie co u mnie...bakteria, podwyższyła leukocyty, posklejała towarzystwo...martwie się tylko żeby z tej aglutynacji nie powstały przeciwciała. Chciałam zrobić test MAR ale na moim wygwizdowie to niemożliwe, zrobie dopiero przed świętami jak D. będzie miał urlop.
Kupuj witaminy jakie Ci wypisałam i faszeruj, nie zaszkodzi a pomoże! -
Cześc dziewczyny potrzebuję pomocy przy interpretacji wyników mojego męża. Na razie zrobiliśmy tylko badanie ogólne, to jego wyniki:
Czas trwania abstynencji: 5 dnia (2-7)
Czas upłynnienia 60 min (do 60)
Sposób upłynnienia samoistne
Barwa mleczna (szarobiała-mleczna)
Zapach swoisty (swoisty)
Objętość ejakulatu 7.00 (> 1.50)
Odczyn ph 7.8 (> 7.2)
Liczba plemników w 1 ml 5.60 (> 15.00)
Liczba plemników w ejakulacie 39.20 (> 39.00)
Liczba komórek okrągłych 0.80 (< 5.00)
Plemniki żywe 89% (> 58)
Plemniki o szybkim ruchu 11%
Plemniki o szybkim ruchu postępowym 42%
Plemniki o wolnym ruchu postępowym 5%
Suma plemników w ruchu postępowym 47% (> 32)
Plemniki o ruchu niepostępowym 3%
Plemniki nieruchome 50%
Średnia prędkość przeciętnego toru 98.3 (> 34)
Średnia prędkość ruchu postępowego 95.4 (> 27)
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru 114.6 (> 46)
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika 3.6 (3.1-4.5)
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki plemnika 31.7 (> 10.5)
Prostoliniowość 95.0% (> 74)
Liniowość ruchu 82.0% (> 54)
Średni współczynnik kształtu główki 92% (67-79)
Test hypoosmotyczny 90% (> 58)
Jak możecie to napiszcie co myślicie, czy jest bardzo źle? Bo mnie zmartwiła ilość... Będę wdzięczna za pomocStópka
Aniołek [*] 04.07.2015 r.
Aniołek [*| 15.03.2016 r.
Mutacja MTHFR C677T, A1298C. -
nick nieaktualny
-
Totmania Z tego co widze bo z tel lookam
To tragicznie nie jest ale zrobcie podiew nasienia bo ewidentnie jest jakis stan zapalny co wydłuża uplynniemie
A to moze utrudniac zajscieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 13:53
-
No i jesteśmy po kolejnej wizycie wyniki nie są super ale ilościowo trochę poszły w górę mamy działać jak za 3 miesiące się nie uda to monitoringi i działania jak wtedy się nie uda inseminacja. Clo pomogła na nasienie ale więcej nie może go brać żeby skutek nie był odwrotny.zobaczymy co będzie jak neazie koncentracja 5 mln całość 24 mln ruch 20 procent może się jeszcze poprawi bo lekarz powiedział ze dopiero teraz będzie efekt po lekach. Witaminy dalej ma brać mąż.
-
Stópka wrote:Czy ktoś może mi pomóc w interpretacji wyników mojego męża?
zróbcie za jakis czas powtórke badania za np miesiac tylko a posiewem nasienia .
długie uplynnienie niestety nie sprzyja szczegolnie przy malej ilosci plemnikow .. bo tak naprawde dopeior po 60 minutach plemniki sie wydostaja z nasienia .. a co za tyym idzie sa mało ruchliwe przez to
tak wiec zrobcie w tym czasie USG jader zeby wykluczyc zylaki plus posiew nasienia .. jesli wszytsko bedzie ok w tych dwoch badaniach a wyniki dalej takie wtedy hormony zbadajcie i mus juz wtedy isc do urologa/androloga
ale poki co ez paniki moze to byc czasowa "niedyspozycja"
-
Ania_84 wrote:macie baardzo dlugi czas uplynnienia,mała ilosc plemnikow plus komorki okragłe nie wiem jak z morfologia bo jej nie widze..
zróbcie za jakis czas powtórke badania za np miesiac tylko a posiewem nasienia .
długie uplynnienie niestety nie sprzyja szczegolnie przy malej ilosci plemnikow .. bo tak naprawde dopeior po 60 minutach plemniki sie wydostaja z nasienia .. a co za tyym idzie sa mało ruchliwe przez to
tak wiec zrobcie w tym czasie USG jader zeby wykluczyc zylaki plus posiew nasienia .. jesli wszytsko bedzie ok w tych dwoch badaniach a wyniki dalej takie wtedy hormony zbadajcie i mus juz wtedy isc do urologa/androloga
ale poki co ez paniki moze to byc czasowa "niedyspozycja"Ania_84 lubi tę wiadomość
Stópka
Stópka wrote:Dziękuję Trochę rozjasniło mi to sytuację
ale poki co
1. powtózcie badanie nasienia ( z morfologia) + posiew nasienia
2. USG jader
iwtedy jak cos do urologa/androloga
-
Ania_84 wrote:jesli wyniki by sie powtorzyły jelsi chodzi o ilosc to wteyd poszerzcie diagnostyke o hormony i było by wskazanie do genetyki
ale poki co
1. powtózcie badanie nasienia ( z morfologia) + posiew nasienia
2. USG jader
iwtedy jak cos do urologa/androloga
Pewnie tak zrobimy, na razie czekam na wizytę u swojej gin-endokrynolog 01.12 podrzucę jej tez te wyniki, pewnie też powie, że do androloga mamy iść, ale chyba wolę, żeby ona to jemu powiedziała niż ja...
Tak się zastanawiam, może podrzucicie mi pomysł, na co mógłby mój mąż ponarzekać, żeby dostać od rodzinnego skierowanie do androloga.
Kurde jak patrzę na te koszty leczenia prywatnego to mnie to coraz bardziej przeraża...Ania_84 lubi tę wiadomość
Stópka
jeśli macie niedaleko Łódz to tam jest na NFZ Katedra andrologii i endokrynologii płodnosci
skierownie niech powie ze staracie się o dziecko i wyniki wyszły nie bardzo i niech wypisze mu skierowanie do tej poradniStópka lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:jeśli macie niedaleko Łódz to tam jest na NFZ Katedra andrologii i endokrynologii płodnosci
skierownie niech powie ze staracie się o dziecko i wyniki wyszły nie bardzo i niech wypisze mu skierowanie do tej poradni
ok, dziękuję za pomocStópka
Ania, a możesz zobaczyć nasze wyniki?
Wyniki nasienia:
upłynnienie 60 min
objętość 3,5 ml (1,5-6,0)
PH 7,4 (>=7,2)
zabarwienie biało szare
lepkość prawidłowa
aglutynacja -
koncentracja 6,0 mln (>=15,0mln)
całkowita ilość plemników w ejakulacie 21,0 mln (>=39,0 mln)
ruch postępowy 18% (>=32%)
ruch w miejscu 10%
ruch całkowity 28% (>=40%)
brak ruchu 72%
plemniki o budowie prawidłowej 1% (>=4%)
nieprawidłowe główki 72%
nieprawidłowe wstawki 22%
nieprawidłowe witki 3%
krople cytoplazmatyczne 3%
koncentracja kom okrągłych 0,1 mln/ml (<5)
koncentracja leukocytów 0 mln/ml (<1,0)
Mar test
przeciwciała IgA IgG prawidłowy
wynik posiewu dobry:
brak wzrostu grzybów drożdżopodobnych
Testosteron
325,7 (249-836)
USG Jąder prawidłowe
Dziękowac będe jak nie wiem co! "*Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 21:55
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
Edziuuuuuuuunia wrote:Ania, a możesz zobaczyć nasze wyniki?
Wyniki nasienia:
upłynnienie 60 min
objętość 3,5 ml (1,5-6,0)
PH 7,4 (>=7,2)
zabarwienie biało szare
lepkość prawidłowa
aglutynacja -
koncentracja 6,0 mln (>=15,0mln)
całkowita ilość plemników w ejakulacie 21,0 mln (>=39,0 mln)
ruch postępowy 18% (>=32%)
ruch w miejscu 10%
ruch całkowity 28% (>=40%)
brak ruchu 72%
plemniki o budowie prawidłowej 1% (>=4%)
nieprawidłowe główki 72%
nieprawidłowe wstawki 22%
nieprawidłowe witki 3%
krople cytoplazmatyczne 3%
koncentracja kom okrągłych 0,1 mln/ml (<5)
koncentracja leukocytów 0 mln/ml (<1,0)
Mar test
przeciwciała IgA IgG prawidłowy
wynik posiewu dobry:
brak wzrostu grzybów drożdżopodobnych
Testosteron
325,7 (249-836)
USG Jąder prawidłowe
Dziękowac będe jak nie wiem co! "*
-
Edziuuuuuuuunia wrote:A jakie leki dokładnie dostał?
Wyniki się poprawiły po jakim czasie?
I czy udało się zafasolkować?
-
A na co jest clo?
I czy do inseminacji trzeba się jakoś przygotować? I ile kosztuje?Ania_84 lubi tę wiadomość
04.12.2015 [*] 7tc
Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
-
Clo - clostilbegyt. Lek na stymulację owulacji, żeby pęcherzyki ładnie rosły A dla facetów na poprawę nasienia. Ja do inseminacji przygotowałam się tak, że badałam u siebie hormony, sprawdzałam czy jest owulacja i jeszcze drożność jajowodów. U mnie wszystko ok, więc lekarz dał zielone światło. U mnie sam zabieg inseminacji kosztuje 450 zł + wizyta u lekarza + monitoring.