Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Pełny obraz daje wizyta u urologa i zrobienie oprócz badań z krwi także usg. Może macie po prostu jakieś bakterie...14.10.2015 - 1 IUI
Naturalny cud Córeczka w drodze!
Sierpień 2016 - Nasze 60 cm szczęścia już z nami! Boże, dzięki za ten dar!
Drugie bobo w drodze
-
Wiem, tak zapytalam....kolezanki syn ostatnio mial wycinanego guza, teraz 2 znajomej maz ma goscia...przyszlo mi do glowy czy wlasnie wyszloby cos z badania nasienia. I do tej pory doczytalam,ze ilosc plemnikow spada i morfologia jest zla...ale czy to prawda czy tylko zle internety to nie wiem.
-
piwonia wrote:Przecież już jedna dziewczyna napisała, że ph za wysokie - pewnie jakiś stan zapalny. Może pomyślcie o zrobieniu posiewu. A inne parametry są ok.
Dzięki, myślałam, że jeszcze coś może być kiepskie, ale jeśli tylko PH to spoko. Dzięki, trochę się uspokoiłam -
piwonia wrote:Spoko ale najlepiej udajcie się na konsultację do urologa/androloga, bo nieleczony stan zapalny bardzo niekorzystnie wpływa na nasienie i przez to parametry mogą się pogorszyć.
Bardzo dziękuję. Tak zrobimy. Najpierw pójdziemy razem do mojego ginekologa, zobaczymy co powie. Rozważymy wizytę u androloga. -
madziara0080 wrote:Hej dziewczyny. Właśnie odebraliśmy wyniki męża, oto one:
abstynencja: 7 dni
barwa: szara (szara, opalizująca)
upłynnienie: 35 min (<60)
objętość ejakulatu: 4,6 ml (>1,5)
lepkość: 1cm (<2)
PH: 8,2 (>7,2)
koncentracja: 90 mln/ml (>15)
ruch postępowy: 39% (>32)
ruch całkowity: 76% (>40)
brak ruchu: 24%
całkowita liczba plemników w całym ejakulacie: 414 mln (>39)
WBC: 0 mln/ml (<1)
morfologia: 4% (>4)
żywe plemniki: 87% (>58)
aglutynacja: 0 (0)
komórki okrągłe: 0 mln/ml (<5)
Mnie się wydaje, że jest ok. A Wy? -
violett wrote:Hej, mam pytanie o ilość nasienia, u nas parametry całkiem dobre, żywotność i ruchliwość delikatnie pod kreską, ale suplementujemy. Gorzej z ilością nasienia, bo minimum to 1,5 ml, a u nas jest 1,4 ml. Nie wiem czy się marwic, czy są na to jakiej suplementy? Zastanawiałam się nad olejem z wiesiolka?
Nie przegrzeajcie jader na ruchlieosc dobrze wplywaja np chlodne oklady na jadra nsprzemienny prysznic chłodno cieplo -
przyszła mama 2 wrote:Laski a mam pytanie..?
czy np jakies guzy , czy inne poważne choroby jąder wyszłyby w tych badabiach nasienia, które robimy? Jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba leukocyty musiałyby być podwyższone sporo co?
mamy wizyte u za 2 tyg a mi już takie rzeczy przychodza do głowy, aż ciarki czuję na plecach...;/
-
Marrtusia wrote:Ania_84, ja Ci po cichu kibicuje, jak u Ciebie sytuacja??
w sumie ok wczoraj mialam histeroskopie -
Marrtusia wrote:Ja miałam miesiąc temu, w sumie nic strasznego, a naczytałam się, oj naczytałam :)Wszystko ok na hsg??
a w grudniu jak cos podchodzimy do IUI AID -
przyszła mama 2 wrote:I jak sie czujesz kochana?
Wiem wiem,ze usg mi wszystko wyjasni ale chyba zejde na zawal do tego czasu. Ale pocieszam sie,ze juz jest taki stary ze chyba nam to nie grozi...najwyzej prostata;)
jak chcesz to sama mozesz spr czy nie ma guzkow na jadrach
facet moze sam tez to zorbic my mamprzykaz macania jader co 4 tyg
opis :
facet stoi badajc jadro prawe jedna reka uciskasz w okolicy ( tak jak u nas jajniki ) zeb jadro podczas badania nie ucieklo .. i badasz palcami pozniej ta sama ynnosc po lewej str proste jak drut a mozna to polzaczyc z gra wstepna hihih -
Kochana macam mu nawet jak naczynia myje; ) sam też mientoli bo mu każę ale nic tam nie czujemy z tym, że lekarzami nie jesteśmy; )
Jakieś 30 lat temu wpadł na drzewo na nartach, tak trzepnal ze jajo mu się cofnelo. Zoperowali, poukladali wszystko i generalnie sprzęt nigdy nie zawodzi ale blizna jest i w dotyku dziwne struktury właśnie po tej operacji. No nic rozpisałam się; )
Trzymam kciuki za maciczke i gościa; );*
Ania_84, ewa81 lubią tę wiadomość
-
aa no widzisz to moze byc przyczyna
mzlie z eto jadro po urazie poporstu albo nie funkcjonuje albo ma uposledzona speratogeneze..
nie stresuje sie jak chcesz byc spokojna zrobcie beta hcg, marker AFP, i pSA :0 jak beta wyjdzie 0 i wyjdzi eze towj maz nie jest kobieta to raczej sprawy guzkowe odchodza na bok ewentualnie moze byc jakas torbielka a to jest normalne
wiec juz nie czytaj za duzo bo masz chlopa zdrowego -
Witam,
proszę Was o interpretację wyników nasienia i jakieś podpowiedzi. Lekarz (ginekolog-androlog) powiedział, że nie jest źle tylko właśnie mało ruchliwe. Kazał zrobić badani hormonów. Żałuję, że wcześniej Was nie czytałam bo zrobilibyśmy od razu posiew.
Abstynencja 3 dni
Lepkość nasienia: prawidłowa
Barwa: opalizująca
Aglutynaty plemników: obecne (++)
Całk. Liczba plemników 252,5mln/ejak.
A szybki ruch– 0%
B wolny ruch– 2%
C ruch w miejscu– 18%
D brak ruchu– 80%
objętość – 2,5 ml
PH 8.1
Ilość plemników w 1ml – 101 ml
Ilość plemników ruchomych – 20%
Ilość plemników żywych – 36%
Ilość plemników o prawidł. Budowie – 24%
leukocyty – 10-15 wpw
materiał dostarczono upłynniony
Pozdrawiam
Ania
I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. /
2 mrozaczki
04.06.2017 r. Zuzia
-
Ja jestem raczkujaca znawczynia ale juz mowie co wiem. Ruch A najwazniejszy a macie go O wiec lipa. Ale my z 15% w trzy miechy skoczylismy na 51 i teraz jest ok. Aglutynacje mamy taka sama i to jest dziadostwo!
Leukocyty swiadcza o stanie zapalnym. My mielismy chyba 13 leukocytow w polu widzenia i pojedyncze zlepy,poprawilo sie po antybiotyku.
Moim zdaniem szybko kupujcie suplementy.bez tego ani rusz. Posiew na bakterie a jak nie to antybiotyk w ciemno ale trzeba cos szybko dzialac.
Reszte dopowiedza madrzejsze w temacie kolezanki;)