Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Nefe Autorytet
    Postów: 296 274

    Wysłany: 27 listopada 2015, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    dziewczyny a ja mam takie "niemądre" pytanie czy zdarza się, że tacy "zwykli" ginekolodzy ( nie kliniki leczenia niepłodności) robią inseminację?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. <3 /
    2 mrozaczki
    04.06.2017 r. Zuzia :)

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 27 listopada 2015, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia
    Tak jak pisała Martusia , test jest ciut niski facet w wieku 30-40 lat powinien miec 400-600 ale wiadomo zdarzaja sie spadki ;)
    a jak inne hormony FSH, LH , Estradiol, Prolaktyna, TSh ??
    podaj wartości bo nieraz lekarze mówia w normie a tu okazuje się że powinno śie coś kontrolowac ..

    najlepiej zajął by się mezem androlog, lub endokrynolog..
    raczej samego testosteronu bym odradzała .. ale moze podobne leczenie jak u Martusi ..lub ewentualnie tribulus - który ponosi "naturalnie testosteron"

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 27 listopada 2015, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefe wrote:
    Hej,
    dziewczyny a ja mam takie "niemądre" pytanie czy zdarza się, że tacy "zwykli" ginekolodzy ( nie kliniki leczenia niepłodności) robią inseminację?
    w tym momencie raczej beda sie bali bo musza miec zgode na IUI z racji tego ze w ustawy o leczeniu niepłodności musza mieć akredytacja Ministra Zdorwia , ale zdazało sie ze prywatni iekolodzy robili IUI

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Nefe Autorytet
    Postów: 296 274

    Wysłany: 27 listopada 2015, 14:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie, ja tak bardziej z ciekawości pytam. Jak mi przyjdzie robić inseminację to na pewno w klinice leczenia niepłodności. Ale na razie posiew, leki i witaminki :)

    I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. <3 /
    2 mrozaczki
    04.06.2017 r. Zuzia :)

  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 27 listopada 2015, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania ale to co te inne wyniki nasienia mogą być? Czy raczej nie ma szans żebym z nimi zaszła? Hormonów nam nie zlecali, lekarz tylko przez telefon powiedział mi żeby kupić Profertil i tyle. .. i że słabo

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 27 listopada 2015, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa myslalam ze byliscie u jakieos lekarza :/

    wiec tak badanie samo w sobie cudowne nie jest .. dlugie uplynnienie - które jest kwalifikacja do IUI ..przy małe ilosci plemników powinno byc tak okolo 20 min max ..

    mała ilosc plemnikow plus niska morfologia i mało ruchliwe plemniki sa wskazaniem do badań genetycznych

    jesli usg jest ok wiec żylaki, guzy ,można odrzucic na wstepie
    posiew jest ok wiec tez ..

    a jaki rozmiar jader jest na usg ??

    co do badań :
    zrobcie w tym samym dniu FSH,LH Testostero , edtradiol prolaktna TSH - najelpiej rano max do godzin 9 dzien przed bez <3 , zero alkoholu, raczej umarkowany wysiłek fizyczny

    co jeszcze możecie zrobic wymazy w kierunku chlamydi, Mhoplasty, uroplasty - bo ne moga powodowac takie wyniki a nie wychodza chyba w posiewie z tego co kojarze

    powtórzie badanie jeszcze raz

    jak bedzie takie samo no to radziłabym zrobić genetyke : Kariotyp ( Ty i Maz), Mtacje CFTR, i delatacje AZF

    co do szans wiadomo poki sa plemniki szansa jet .tyle ze w tymmomencie warto zdiagnozowac co jest przyczyna bo jesli ta przyczyna bedzie pogarszala wyniki to bedziecie tracic czas , który moze byc wazny


    nie wiem czy z takimi wynikami jest sens IUI .. niestety im gorsze parametry tym mniejsze szanse powodzenia ..ale wiadomo mozna sprobowac .
    jaknajbardziej polecam wizyte u urologa/ androloga..
    bo samo usg tez duzo nie da musi spr awdzic jak prostata ..?



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 16:44

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1324 615

    Wysłany: 27 listopada 2015, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ma pytanie:

    czy badania genetyczne typu mutacje CFTR, AZF, delecje wykonuje się w przypadku, kiedy mężczyzna ma bardzo słabe nasienie, ale ma niepłodność wtórną (tzn. ma dziecko z poprzedniego związku)?

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Marrtusia Autorytet
    Postów: 477 268

    Wysłany: 28 listopada 2015, 06:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia, skąd jesteś??

    3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 28 listopada 2015, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ka_tarzyna wrote:
    A ja ma pytanie:

    czy badania genetyczne typu mutacje CFTR, AZF, delecje wykonuje się w przypadku, kiedy mężczyzna ma bardzo słabe nasienie, ale ma niepłodność wtórną (tzn. ma dziecko z poprzedniego związku)?
    jesli dziecko jest zdrowe to raczej nie , choc moze sa jakies wskazania, ale to juz lekarz na podstawie wywiadu okresla

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 28 listopada 2015, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prostata w porządku a badanie jąder opis prawidłowy. Wczoraj byliśmy urologa, kazał brać ten profertil. Powiedział, że widzi mały żylak i to od tego wyniki są gorsze. Jeszcze jest za mały, żeby kwalifikować się do operacji ale można zrobić to inną metodą mniej inwazyjna w Lublinie? Dał nam namiary. W międzyczasie się starać i brać ten suplement.
    A według was to nie za mało?
    Do tej pory mąż brał Salfazin, Wit C i D i kwasy omega.
    My z Warszawy.
    Katarzyna a do kogo chodzicie w Novum? Byliśmy u Wojewódzkiego na pierwszej wizycie ale wydawało mi się, że za mocno namawiał do inseminacji i in vitro, nie mając jeszcze badań męża. Gdzie moje są w porządku i staramy się od 5 miesięcy...

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 28 listopada 2015, 10:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia jesli novum to bardziej Wolski on jest urologiem/andrologiem :) my sami do neigo chodzimy :)
    Wojewódzki do ginekolog ;) wiec zawsze idzie po najmniejszej linii oporu :)

    a z Wolskim da sie pogadac :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 10:17

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1324 615

    Wysłany: 28 listopada 2015, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziunia,
    Byliśmy u dr Wolskiego i u dr Starosławskiej. Jesteśmy zadowoleni.
    Co do namawiania na inseminację czy in vitro to nie mam zdania...
    Może po prostu z doświadczenia wie, że i tak się zazwyczaj kończy na metodach wspomaganych :-)
    My poszliśmy z założeniem, że będziemy podchodzili do inseminacji. Ale po pierwszej inseminacji zastanawiamy się nad IMSI bo parametry nasienia bardzo spadły. W naszym przypadku suplementy nie pomogły nic.
    Wiem tylko, że zlecają mnóstwo badań - mniej lub bardziej potrzebnych. Ja miałam już HSG, a teraz będę robiła histeroskopię.

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • ka_tarzyna Autorytet
    Postów: 1324 615

    Wysłany: 28 listopada 2015, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania,
    na podstawie pierwszego wywiadu miało być wszystko super :-) Trochę witaminek i miało być jeszcze lepiej.
    Po trzech miesiącach masakra - wyniki ponad 4 razy gorsze.
    W grudniu robimy nowe badania nasienia i jak się nie poprawiło to idziemy z powrotem do dr Wolskiego.
    Pierwsze dziecko jest zupełnie zdrowe a i w rodzinie nie było żadnych chorób genetycznych, ani upośledzeń.

    gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

    07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • agnieszka5g Koleżanka
    Postów: 51 9

    Wysłany: 30 listopada 2015, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia mój też brał clo ale nie wiele pomogło z 3 mln w ml wzrosło do 5 a z całości 14 mln do 24 mln brał 2.5 miesiące plus cynk i suplementy. Wiązałam z tym lekiem nadzieje a tu lipa lekarz twierdzi ze efekty mogą być dopiero teraz. Ale widzę ze u was poprawiło się po 1.5 brania 8 to bardzo a u nas tylko troszkę. Lekarz nie dał więcej clo bo twierdzi ze nie może żeby nie był odwrotny skutek.

  • ciekawa87 Autorytet
    Postów: 1117 442

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniu mąż zrobił dzisiaj badania:
    Terosteron: wcześniej 3,90 (2,40-11,00)
    dzisiaj: 22,570 (8,640-29,000)
    inne normy
    FSH: Wcześniej 4,08 teraz 5,03 (1,50-12,40)
    LH: Wcześniej 3,97 teraz 5,35 (1,70-8,60)
    I co sądzisz? jest poprawa ?

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - niestety ne raz tak faceci reaguja :( nawet po kuracjach hormonalnych ..trzymam kciuki i zapytajcie sie dr czy nie warto zrobic z tego co kojarze to w Novum jest genetykk na NFZ :) i azf i cftr trobia za free :)


    Ciekawa - ładnie wzrosło tylko te normy dziwne:/

    FSH i LH normlane ze podczas kuracji troche wzrastaja :) u nas siegało nawet 50 :)

    mysle ze bedzie git :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, może ktoś pomóc w odszyfrowaniu wyników? Proszę ;)

    Ocena Makroskopowa:
    Objętość 3,60mL (wartość referencyjna ≥ 1,5mL
    pH 8,5 (wartość referencyjna ≥ 7,2)
    Wygląd: Prawidłowy
    Upłynnienie: Prawidłowe
    Lepkość: zwiększona

    Ocena Mikroskopowa:
    Koncentracja plemników: 45,00 mln/mL ,referencyjna ≥ 15 mln/mL
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie (TSC):
    162,00 mln/mL, referencyjna ≥ 39 mln/mL
    Ruchliwość plemników:
    Ruch postępowy (PR) 35% ,referencyjna PR≥ 32%; PR+NP≥ 40%
    Ruch niepostępowy (NP) 12%
    Plemniki nieruchome(IM) 53%

    Morfologia plemników:
    Prawidłowa budowa morfologiczna 3%, refer. ≥ 4 %
    Wady główki i akrosomu 88%
    Wady wstawki 30 %
    Wady witki 8%
    Krople cytoplazmatyczne 9 %
    Formy potworkowate 0 %

    Żywotność plemników 75 %, refer. ≥ 58 %
    Komórki spermatogeniczne 1,00mln/mL, refer. ≥ 5 mln/mL
    Leukocyty: 0,10 mln/mL , refer. < 1mln/mL
    Bakterie nieobecne
    Autoaglutynacja brak

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    genarlnie nie jest zle troche morfologia ponizej normy ale moze to byc jednorazwy wynik
    z racji zwiekszonej lepkosci i Ph 8,5 zróbcie usg jader- zeby wykluczyc zylaki i posiew nasienia ( widze ze leukocyty sa )wiec moze byc jakis lekki stan zapalny wiec warto to sprawdzic :) jelsi tu wszytsko wyjdzie ok to zapodaj mezowi suplementy plus wit C :) na lepkosc :)

    ilook lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Aniu, a powiesz mi jeszcze jakie suplementy po tych badaniach ?

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 1 grudnia 2015, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilook wrote:
    Dziękuje Aniu, a powiesz mi jeszcze jakie suplementy po tych badaniach ?
    nie wiem jak Twoj maz sie odzywia ale najlepszym suplementem jest zdrowy tryb zycia :) ograniczyc na czas staran alkohol, papierosy , nie przegrzewac jader :)

    a z takich aptecznych to troche ich jest zalezy do jakis kwot
    Androvit plus, salfazin, multicode, bodymax , - z tych tanszych
    fertilman, profertil - ale to juz wyzsza półka i nie wiem czy przy dobrych w sumie paramterach jest sens :)
    moze jeszcze dziewczyny napisza inne bo ja juz nie pamietam wszytskich
    na pewno musza miec wieksza dawke selenu, cynku , lkarnityny ,kwasu foliowego :)

    ilook lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ