Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
ciekawa87 wrote:A z czym wy macie najwiekszy problem po twojej czy męża stronie?
Narazie zaczynamy się badać.
Ale po wstępnych wynikach wychodzi ze problem leży u męża bo ma za wysoką profilaktykę i za niski testosteronStarania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
Marrtusia wrote:Wiesz, u nas tak ładnie się poprawiły, ale nie jest powiedziane, że od clo. Mąż wyrwał paskudnego zęba, bo lekarz kazał wyeliminować wszystkie stany zapalne w organizmie, do tego odstawił alkohol, zdrowsza dieta i jeszcze suplementy, witaminy, maca i orzechy brazylijskie. Może clo zadziałało, może coś innego, może wszystko na raz Mam tylko nadzieję, że to nie chwilowa poprawa. W połowie grudnia podchodzimy do inseminacji, mąż będzie robił wcześniej badanie nasienia, więc się okaże
-
agnieszka5g wrote:To życzę powodzenia i daj znac hak wyszło. Mój lekarz twierdzi ze alkohol nie wpływa na nasienie tylko papierosy wręcz się z nim klucilam. Nie wiem komu wierzyc jedni mówią ze nie a drudzy ze tak.
-
U nas jest taki schemat działania 3 miesiące prób na oko. Potem 3 miesiące prób z monitami a jak się dalej nie uda to inseminacja. Mam nadzieje ze do iseminacji będę już w ciąży może ale wiem też ze wyniki są beznadziejne ale lekarz jest pozytywnie nastawiony i nasz tez nastawil jednak mam mieszane uczucia. No nic czekamy i działamy .
-
Dzis dzwonilam do alab i parens, w tym pierwszym nie robia badania nasienia ale w tym drugim tak. Niestety termin jest tylko przed swietami, musze z moim pogadac kiedy wyjezdzamy i znow zadz i ustalic.
-
ciekawa87 wrote:Polecam dr Wolskiego
A u was co piszczy w trawie?
Ja po wynikach hormonów u męża załamana jestem bo wiadomo że nic dobrego nie wyjdzie z badań basieniaStarania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
werni wrote:Dzis dzwonilam do alab i parens, w tym pierwszym nie robia badania nasienia ale w tym drugim tak. Niestety termin jest tylko przed swietami, musze z moim pogadac kiedy wyjezdzamy i znow zadz i ustalic.Starania od 06.2015
agnieszka5g wrote:U nas jest taki schemat działania 3 miesiące prób na oko. Potem 3 miesiące prób z monitami a jak się dalej nie uda to inseminacja. Mam nadzieje ze do iseminacji będę już w ciąży może ale wiem też ze wyniki są beznadziejne ale lekarz jest pozytywnie nastawiony i nasz tez nastawil jednak mam mieszane uczucia. No nic czekamy i działamy .Starania od 06.2015
Niestety mojego wczesniej nie wypuszcza. Bedziemy musieli jechac w styczniu. Mi babka powiedziala ze wyniki 5 dni sie czeka.
-
Lucek475 wrote:A jakieś namiary?
A u was co piszczy w trawie?
Ja po wynikach hormonów u męża załamana jestem bo wiadomo że nic dobrego nie wyjdzie z badań basienia
http://www.novum.com.pl/pl/strona-glowna/
U nas sytuacja wygląda tak ze z mojej strony wszystko ok natomiast u męza słabe nasienie (ilość ok ruch mały i prawidłowych plemników tylko 1%). Zobaczymy jak teraz wyjdą wyniki bo bedą we wtorek i powiem ci kochana ze strasznie się ich boję. Hormony wg dr były dobre ale mówił ze spróbujemy ich podnieść i zobaczymy jak to wpłynie na plemniki. Oby była poprawa. Jedynym minusem tej terapii jest to, ze mąż nie ma ochoty na sex, wcześniej cześciej sie kochaliśmy a teraz nie chce na niego naciskaći tak się biedak męczy:)
-
ciekawa87 wrote:kochana podaję ci link do kliniki gdzie dr Wolski przyjmuje zadzwoń i umów sie na wizytę a na pewno dołoży wszelkich starań żeby te hormony ustabilizować.
http://www.novum.com.pl/pl/strona-glowna/
U nas sytuacja wygląda tak ze z mojej strony wszystko ok natomiast u męza słabe nasienie (ilość ok ruch mały i prawidłowych plemników tylko 1%). Zobaczymy jak teraz wyjdą wyniki bo bedą we wtorek i powiem ci kochana ze strasznie się ich boję. Hormony wg dr były dobre ale mówił ze spróbujemy ich podnieść i zobaczymy jak to wpłynie na plemniki. Oby była poprawa. Jedynym minusem tej terapii jest to, ze mąż nie ma ochoty na sex, wcześniej cześciej sie kochaliśmy a teraz nie chce na niego naciskaći tak się biedak męczy:)
My dopiero zaczynamy całą serię badań. U też jest niby wszystko ok hormony ok teraz na monitoring chodzę i mam duże pęcherzyki (maga być bliźniaki w tym m-cu) tak doktor powiedział: )
A mężowi w październiku zrobiliśmy z ciekawości.hormony i wyszła prolaktyna wysoka i testosteron na dolnego granicy a teraz pojechał na badanie nasienia i powtórzył hormony i wyszły jeszcze gorsze testosteron poniżej normy. A co do nasienia to czekamy na wyniki ale nic tam dobrego nie wyjdzie przy takim testosteronie. Nigdy bym się niespodziewala ze to może być coś u męża. Wszystko normalnie jest. Zalamalam się tym bo jak sobie pomyślę ze czeka nas teraz taka droga przez krzyż te wizyty badania rozczarowania tyle kasy trzeba mieć to aż mnie to wszystko przeraża i odechciewa się wszystkiego. Jaj widziałam to forum to nawet tu zaglądałam bo myślałam a gdzie tam nas to nie dotyczy nam się uda normalnie. To pewnie przez stres. A tu taki zonk czemu my wszyscy dookoła normalnie zachodzą a czemu my niemożemy...Starania od 06.2015
nick nieaktualnyHej dziewczyny,
Nie wiem czy tutaj można ale odebrałam wyniki m dzisiaj i chciałam się czegoś więcej dowiedzieć, czy mniej więcej jest ok bo martwi mnie niska liczba plemników o prawidłowej budowie...także wyniki:
Liczba dni od ostatniej ejakulacji : 7
(N) Barwa szaro-biała
(N) Lepkość prawidłowa
(N) Objętość 4,0 ml [ > 1.5 ]
(N) pH 8,2 [ > 7.2 ]
(N) Upłynnienie 30 min, [ < 60 ]
(N) Ilość plemników w ml 74,99 mln [ > 15 ]
(N) Całkowita ilość plemników 299,96 mln [ > 39 ]
(N) Ruchliwość plemników
Ruch postępowy - 58 % (>32%)
Ruch niepostępowy - 21 %
Plemniki nieruchome - 21 %
(N) Preparat bezpośredni Komórki okrągłe 2-5 w p.w.
(N) Żywotność 80 % [ > 58 ]
(N) Aglutynacja brak
(N) Plemniki o praw.budowie 6 % [ > 4 ]
Dziękuję serdecznie za wszelkie informacje:)
Pozdrawiam! -
nick nieaktualnyKaska1985 wrote:Ruby, wyniki fantastyczne... Taka ilosc 6% w morfologii jest rekompensowana przez ich ogromna ilosc w nasieniu i super ruch i zywotnosc . Nic sie nie martw i dzialaj, facet ma dobre plemniki .
Kaśka dziękuję bardzo za odpowiedź i powodzenia życzę -
Czy antybiotykoterapia wpływa na jakość nasienia? W necie są na ten temat sprzeczne informacje, nawet wśród specjalistów... Mąż bierze clindamycin a w tym mies ma mieć badanie... myślę, że Wasze doświadczenie może mi pomóc[/url]
Mama wspaniałego pięciolatka.
Starania o rodzeństwo od stycznia 2015.
„Jeśli czegoś bardzo pragniesz wszechświat będzie ci sprzyjał”
-
ciekawa87 też tak myślałam... ale 7 dni to i tak pokrzepiające, myślałam że ok 70 trzeba czekać aż plemniki wrócą do normy[/url]
Mama wspaniałego pięciolatka.
Starania o rodzeństwo od stycznia 2015.
„Jeśli czegoś bardzo pragniesz wszechświat będzie ci sprzyjał”