Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 26 maja 2016, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z radoscia donosze, ze sie udalo;) 25.05 dwa dni przed terminem @ 2 testy pozytywne polecialam na bete i jest 443! Jutro ide zobaczyc czy przyrosla - musi!

    Nie wiem co pomoglo dziekuje Edziuni i Ani wykorzystalismy w tym cyklu ambrasol na lepkosc a wczesniej suplementy i orzechy brazylijskie.

    strawberry, ciekawa87, Kjopa3, Rudaaa, Edziuuuuuuuunia lubią tę wiadomość

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • strawberry Autorytet
    Postów: 516 1093

    Wysłany: 26 maja 2016, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 12:48

    „Cierpliwy do czasu dozna przykrości,
    ale później radość dla niego zakwitnie.” Syr 1,23
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 27 maja 2016, 07:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stawberry skonsultujcie te zylaki jeszcze z innym lekarzem u nas wyszlo ze nie ma fali wstecznej wiec to nie byl raczej problem zylakow powiedzial ze mozna zoperowac jak by mu to zaczelo przeszkadzac a tak mamy monitorowac co 6cy-1rok. Ginekolog z gamety rowniez nam to potwierdzil, chyba ze sa juz duze to pewnie tak ale z mrozeniem nasienia bo operacja nie da gwarancji 100% poprawy czasami powiedzial ze moze pogorszyc..

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • strawberry Autorytet
    Postów: 516 1093

    Wysłany: 27 maja 2016, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 12:48

    „Cierpliwy do czasu dozna przykrości,
    ale później radość dla niego zakwitnie.” Syr 1,23
  • koniczyna Koleżanka
    Postów: 52 6

    Wysłany: 27 maja 2016, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

    Jestem po 4 poronieniach nikt wcześniej nie zbadał mężowi nasienia więc postanowiliśmy zrobić sami i mamy wyniki :) bardzo proszę o pomoc w interpretacji ponieważ kompletnie nic na ten temat jeszcze nie wiemy, wspomnę że mąż ma 40 lat.

    Nasienie - ocena makroskopowa

    Upłynnienie (min.) 20 normy < 60
    Objętość (ml.) 2,8 normy > 1,5
    Ph 7,6 normy > 7,2

    Lepkość - prawidłowa
    Aglutynacja (stopień) - brak
    Agregacja - obecna normy brak
    > o co chodzi ????

    Plemniki - ocena mikroskopowa

    Koncentracja plemników (mln/ml) 160,11 normy > 15
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie (mln) 448,31 norma > 39
    Ruch postępowy (PR)(%) 37,41 normy > 32
    Ruch całkowity (PR + NP%) 44,9 normy > 40
    Brak ruchy (%) 55,10 normy < 60

    Plemniki żywe (%) 83 normy > 58
    Plemniki o prawidłowej budowie (%) 3,00 normy > 4
    Plemniki o niepr.budowie (%) 97,00
    Nieprawidłowe główki (%) 96,00
    Niepr. wstawki (%) 41,00
    Niepr. przywieszki cytoplazmatyczne (%) 0,00
    Niepr. witki (%) 0,00

    Koncentracja komórek okrągłych (mln/ml) 0,3 norma < 5
    Koncentracja leukocytów per.-dodatnich (mln/ml) 0,2 norma < 1

    TEST MAR IG-G
    plemniki ruchliwe z przyłączoną granulką (%) 3 norma < 50

    > jest w miarę OK ??

  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 27 maja 2016, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agregacja oznacza przyleganie nieruchliwych plemników do siebie lub też przyleganie ruchliwych plemników do innych elementów np. komórek.
    Kochana wyniki macie super. aby pozazdrościć. Na lepkośc nasienia dobry jest syrop na kaszel typu flegamina. No I zawsze można dac mężowi saflazin być cynk dobrze wpływa na nasienie

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Kjopa3 Autorytet
    Postów: 2759 2776

    Wysłany: 27 maja 2016, 23:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)

    Infinity wielkie Gratulacje!!!

    Edziunia jak pięknie już 13 tydz.

    Koniczyna u Nas też wyszła agregacja pod koniec marca. Teraz w połowie czerwca powtarzamy badanie. Mój P dostał wit.C 1g dziennie, wit,E 0.300mg -2xdzień, tran 1g dziennie, l-karnityne 2g dziennie.

    Edziuuuuuuuunia lubi tę wiadomość

    f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • infinity888 Ekspertka
    Postów: 213 166

    Wysłany: 29 maja 2016, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :) i melduję, że jest przyrost bety o 190% :))
    25.05 - 433
    27.05-1285
    Te suplementy co dziewczyny polecały napradę działają, dodam, zę w tym miesiacu odpusciłam mierzenie temp cykl na luzie. Zrobiłam testy owulacyjne bo mi 4 zostały i wszystkie w dni plodne wychodziły neg wiec sugerowałam się tylko kłuciem jajników i mniej więcej okresem płodnym choć ja u siebie raczej nie zaobserwowałam śluzu płodnego.
    Życzę powidzenia:)

    Rudaaa, Edziuuuuuuuunia lubią tę wiadomość

    34bwvfxmgk5zmjd1.png
    Beta HCG
    25.05-433
    27.05-1285
  • aniulka2183 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 29 maja 2016, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziuuuuuuuunia wrote:
    Anulka na lepkość można jeszcze syrop wykrztuśny spróbować, ale tak jak mówi Ania lepiej zdiagnozowac od strony bakterii, usg. Spokojnie :*
    Z gorszymi wynikami były tu u Nas ciąże ;) a wasze nie są złe ;) czasem wystarczy jeden parametr "naprawić" i będzie grało ;)



    Bardzo dziekuje :)

    bylismy razem u mojego lekarza i stwierdzil, ze faktycznie wyniki nie sa zle. Kazal mezowi jesc tylko profertil i probowac dalej. Mnie przebadal ponowni i wszystko gra. Teraz badania hormonalne i ponowne usg w 10 dc. Potem ewentualnie jeszcze drożność sprawdzimy.

    Edziuuuuuuuunia lubi tę wiadomość

    Carpe Diem
  • ana1122 Autorytet
    Postów: 5997 2157

    Wysłany: 29 maja 2016, 21:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na lepkości jest dobry syrop typu flegamina a ja mam W domu W tabletkach może też być?

    Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 31 maja 2016, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba tak, bo to coś co rozrzedza ;)

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 31 maja 2016, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    infinity888 wrote:
    Dziewczyny z radoscia donosze, ze sie udalo;) 25.05 dwa dni przed terminem @ 2 testy pozytywne polecialam na bete i jest 443! Jutro ide zobaczyc czy przyrosla - musi!

    Nie wiem co pomoglo dziekuje Edziuni i Ani wykorzystalismy w tym cyklu ambrasol na lepkosc a wczesniej suplementy i orzechy brazylijskie.



    bardzo bardzo bardzoooo się ciesze i ściskam kciuki za pozytywny przebieg ciąży! :* gratuluję

    infinity888 lubi tę wiadomość

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • Edziuuuuuuuunia Autorytet
    Postów: 647 217

    Wysłany: 31 maja 2016, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczyna widze że to wasze pierwsze wyniki?
    Ogólnie są dobre, można przyczepić się do morfologii, powinna być powyżej 4%, ale ja z morfologią 2% zaszłam w ciąże ;)
    ważne że jest ich duuuuużo i te 3% to baaaaardzo dużo dobrych plemników, a potrzebny tylko jeden ;)
    możecie oczywiście poszerzyć badania, usg jąder, posiew i hormony ale może wystarczy suplementacja witaminami, ruch i zdrowe odzywianie żeby wyniki za kilka miesięcy były idealne ;)

    Jednak z taka ilością dobrych żołnierzyków czekamy za chwilę na zieloną kropkę ;)

    Ps. A diagnozowaliście poronienia?

    2nn3hqvk90lv3v8r.png

    04.12.2015 [*] 7tc
    Listopad 2015 - Profertil - słabe żołnierzyki
    Marzec 2016 wysoka PRL,żylaki i fatalne wyniki nasienia, Bromek+CLO+Androvit
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

    darmowe badania dla Panów:


    http://www.nasz-bocian.pl/tata_next_2016


    podstawowe, np w gyncentrum kato za morfologie musimy doplacic ale tylko 60 zł, wiec lepiej tyle niz kolejne 150 lub wiecej :)

    Saramago, Mimbla lubią tę wiadomość

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • Saramago Autorytet
    Postów: 2928 4011

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już zaklepaliśmy termin. Dziękujemy za cynk :)

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    My już zaklepaliśmy termin. Dziękujemy za cynk :)


    my mamy na piątek w gyncentrum katowickim, ale w ten sam dzien ja mam swoje spotkanie z pania doktor z provity wiec skonsultujemy sie bo moze bedzie warto poczekac az u nich od 23 beda miejsca, lub ewentualnie zrobic dwa bo w provicie one sa darmowe jako komplet ;)

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • Saramago Autorytet
    Postów: 2928 4011

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiszka wrote:
    my mamy na piątek w gyncentrum katowickim, ale w ten sam dzien ja mam swoje spotkanie z pania doktor z provity wiec skonsultujemy sie bo moze bedzie warto poczekac az u nich od 23 beda miejsca, lub ewentualnie zrobic dwa bo w provicie one sa darmowe jako komplet ;)

    My na 10 czerwca, a dzwonione rano :)

    igusia lubi tę wiadomość

    LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • domiszka Autorytet
    Postów: 1152 545

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saramago wrote:
    My na 10 czerwca, a dzwonione rano :)


    tez Gyncentrum ?
    ja odrazu zapytałam o mozliwosc w ten piątek ;)

    PCO, IO, Endometrioza, teratozoogspermia, kiepski HBA
    Angelius Provita dr P.
    1 IUI :(
    1 IMSI :(
    2 pICSI <3

    24.05.2018 o 2:50 na ziemi pojawil się cud ! <3
  • Saramago Autorytet
    Postów: 2928 4011

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    domiszka wrote:
    tez Gyncentrum ?
    ja odrazu zapytałam o mozliwosc w ten piątek ;)
    Tak też. a to ja nie wiem bo mój sam dzwonił, to może akurat taki mu odpowiadał termin :) najważniejsze że sam od siebie i że pojedzie :)

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
    usunięty jajowód z wodniakiem
    Ciężka oligozoospermia
    ****************************7 lat walki.
    5 zarodków bardzo dobrej jakości.
    Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
    1 podana blastka
    Mamy dwie kreski <3
    CUDA się zdarzają :)
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 1 czerwca 2016, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda ze u nas nie ma bo bym wyslala meza zeby zobaczyc nczy nic a nic tam sie nie ruszylo :D

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego