Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBardzo budujące jest to co piszesz. Mój mąż poniżej normy ma terwz "tylko" morfologie. Wcześniej, po poprzednich wynikach lekarz dawał nam mniej niż 1 proc szans. Teraz 3 stycznia idziemy do innej kliniki, z lepszymi juz wynikami. Żele, pozycje, świeca- wszystko Przerabialismy u mnie prawdopodobnie pęcherzyk nie pęka, ale niestety w poprzedniej klinice z uwagi na wyniki męża olali to, bo przecież do in vitro i tak jest się stymulowana...
-
Cześć Dziewczyny,
z narzeczonym staramy się od roku, od 2,5 zrezygnowaliśmy z antykoncepcji i ciągle nic... W maju miałam robione badania i ze mną wszystko było ok, teraz jesteśmy po badaniach nasienia. Pomożecie z interpretacją wyników?
WSTĘPNA OCENA MAKROSKOPOWA
Objętość 4,9 ml (2-6 ml)
Lepkość: prawidłowa
Upłynnienie [min]: prawidłowe po 30 min.
pH: 8 (>7,2)
aglutynacja: -
Leukocyty, kom. okrągłe: 1-2 wpw
Erytrocyty: -
Bakterie: -
RUCHLIWOŚĆ I LICZBA PLEMNIKÓW (miliony(
ruch postępowy szybki (typ a) 2% (0,3/ml, 1,4 w ejakulacie)
ruch postępowy wolny (typ b) 13,8% (2,1/ml, 10,1 w ejakulacie)
ruch niepostępowy (typ c) 10,5% (1,6/ml, 7,7 w ejakulacie)
nieruchome (typ d) 73,7%
typ a+b 15,8% (2,4/ml, 11,6 w ejakulacie)
liczba plemników 100% (15,0/ml, 73,3 w ejakulacie)
wartości referencyjne >32% plemników o ruchu a+b lub >40% plemników o ruchu a+b+c
MORFOLOGIA PLEMNIKÓW
plemniki prawidłowe 4% (>4%)
plemniki nieprawidłowe 96%
wady główki 92%
wady wstawki 66%
wady witki 2%
nieprawidłowości złożone
główka + wstawka 62%
główka + witka 2%
wstawka + witka 0%
główka + wstawka + witka 0%
Klasyfikacja szczegółowa:
główka prawidłowy rozmiar 86%
akrosom prawidłowy 22%
wstawka prawidłowa 34%
witka prawidłowa 98%
Czy takie wyniki da się poprawić suplementacją cynku, selenu, witamin? Czy wskazane jest poważniejsze leczenie? Mamy szansę na ciążę z takimi wynikami? -
Szansa zawsze jest ale ze wzgl na podwyzszone ph i leukocyty proponowalabym posiew nasienia i usg jader zeby wykluczyc infekche badz zylaki ze szczegolnie ze ruch kuleje troche
Suplementacja nie zaszkodzi
-
nick nieaktualnyMyszaka76 wrote:Czara, a co to za klinika? A miałaś robione jakieś badania?
Wcześniej Invicta - tam mąż miał szczegółówe badania nasienia z framgentacją i testem wiązania, oboje: hormony, kariotypy i genetykę. -
Figa8787 Bardzo dobrze, że od razu chcecie zrobić jak najwięcej badań. Lecz na pewno potrzebujecie na nie skierowanie. Wydaje mi się, że mogłoby w Waszym wypadku przydać się też SCD i MSOME-6600. Jesteście w jakiejś klinice, czy u prywatnego androloga?
-
Ania_84 wrote:Szansa zawsze jest ale ze wzgl na podwyzszone ph i leukocyty proponowalabym posiew nasienia i usg jader zeby wykluczyc infekche badz zylaki ze szczegolnie ze ruch kuleje troche
Suplementacja nie zaszkodzi
Ania_84 bardzo dziękuję za odpowiedź Na posiew i usg trzeba mieć skierowanie? Czy można samemu zrobić? Może któraś z dziewczyn podpowie jakiegoś sprawdzonego lekarza z Białegostoku? Chodzę do Arciszewskich do dr Karwowskiego, badania robiliśmy w Bocianie. -
Mal na to nie trzeba skierowania mozecie nawet probke do posiewu nasienia dostarczyc do diagnostyki
Usg zrobicie tez bez skierowania
I z takimi wynikami lepiej isc do androloga bo bez nich wizyta moze wygladac tak ze jaze wam je zrobic -
Jasne, wizytę mamy w pierwszy tygodniu stycznia, więc zobaczymy co powie mój gin. Ale wiesz jak jest... cierpliwość nie jest teraz moją najmocniejszą cechą
-
Figa zależy jakie badana częśc mozan zrobic na NFZ ale n wiekszosc trzeb czekac usg moze skierowac urolog - ale u tez kolejki tak samo na posiew nasienia chyba tez urolog..albo poradnia leczenia niepłodnosci na NFZ ale ich w Polsce jest mało
My 90% badań robiliśmy prywatnie ale np genetyke udało nam się na NFZ
jesli chodzi o kobiete to juz więcej można na nFZ zdobyć a facet niestety wciaż jest olewany w tych kwestiach -
nick nieaktualnyFiga8787 wrote:Prywatnie w invicta w Gdańsku. Zapisałam właśnie męża na podstawowe badanie nasienia, posiew i usg jader
-
Dziewczyny ratujcie:(
12.01 jesteśmy z narzeczonym umówieni na badania nasienia. A mi się tu chłop rozchorował
Ma gorączkę ponad 38
Jak myślicie przesunąć badanie? Nie dawałam mu nic przeciw zapalnego jedynie tabletkę ibum na ból głowy...
Help!!17.11.17-poronienie całkowite -
Hej dziewczyny, proszę o pomoc w interpretacji.
Mąż miał 3 mce temu operacja na żylaki powrózka. Przed operacją 0 plemników, azospermia. Pierwsze badanie 3 mce po operacji:
Upłynnienie
25 min
Objętość↑6,2 ml 1,5 — 6,0
PH7,6 >= 7,2
Zabarwienie biało-szare
Lepkośćprawidłowa
OCENA
MIKROSKOPOWA
Aglutynacja-
Koncentracja!W osadzie po wirowaniu znaleziono pojedyncze plemniki o
ruchu postępowym i o ruchu w miejscu. >= 15,0
OCENA
RUCHLIWOŚCI
OCENA
MIKROSKOPOWA
BARWIONEGO
ROZMAZU
Koncentracja
komórek okrągłych0,0 mln/ml< 5,0
Koncentracja leukocytów0,0 mln/ml< 1,0 -
Malgoo wrote:Jestesmy po wynikach i niestety wyszlo 0% plemnikow o prawidlowej budowie.... w poniedzialek wizyta u lekarza.... podlamalo nas to bardzo..... ehh
Jak tam po wizycie? My też mamy 0%Starania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI