Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Nawet jeśli w ogóle nie ma plemników w nasieniu da się coś zrobić. Np. podobno można uzyskać ich trochę dzięki biopsji, lub podobnym metodom polegającym na pobieraniu fragmentów z jąder. Wiem, że w Invimedzie mają to w ofercie. NiecierpliwaPannaAnna dzięki tej operacji poprawiły Wam się te wyniki?
-
Cześć dziewczyny, lekarz skierował i nas na badania nasienia. mamy już wyniki podstawowego, a na morfologię musimy jeszcze chwilę zaczekać. Wyniki ogólnie wydają się dobre ale martwi nas bardzo upłynnienie mechaniczne. Z tego co tutaj wyczytałam, to jest to powód do inseminacji... Wiecie coś na ten temat?
Dziękuję Wam bardzo z góry za spojrzenie na wyniki:
wynik wartość referencyjna
Czas trwania abstynencji 5 dzień 2 - 7
Sposób upłynnienia mechaniczne ! samoistne
Barwa szarobiała szarobiała - mleczna
Zapach swoisty swoisty
Objętość ejakulatu 4.30 ml > 1.50
Odczyn (pH) 8.0 > 7.2
Liczba plemników w 1 ml 31.90 mln/ml > 15.00
Liczba plemników w ejakulacie 137.17 mln > 39.00
Liczba komórek okrągłych 0.20 mln/ml < 5.00
Plemniki żywe 88 % > 58
Plemniki martwe 12 % -
Plemniki o szybkim ruchu 32 % -
postępowym (VSL>11um/s,
VAP>25um/s)
Plemniki o wolnym ruchu 4 % -
postępowym (VSL>11um/s,
25>VAP>5um/s)
Suma plemników o ruchu 36 % > 32
postępowym
Plemniki o ruchu niepostępowym 6 % _
(VSL<11um/s lub VAP<5um/s)
Plemniki nieruchome (VSL=0um/s, 58 % _
VAP=0 um/s)
Średnia prędkość przeciętnego 39.7 um/s > 34
toru (VAP)
Średnia prędkość ruchu 35.3 um/s > 27
postępowego (VSL)
Średnia prędkość względem 52.9 um/s > 46
zarejestrowanego toru (VCL)
Średnia amplituda bocznych 2.0 um 3.1 - 4.5
odchyleń główki plemnika (ALH)
Średnia częstotliwość bocznych 26.8 Hz > 10.5
odchyleń główki plemnika (BCF)
Prostoliniowość (STR) 88.0 % > 74
Liniowość ruchu (LIN) 68.0 % > 54
Średni współczynnik kształtu 71 % 67 - 79
główki (Elongation)
Test hypoosmotyczny (HOS) 87 % > 58
-
Pomożecie? liczę na Was wyniki mojego M:
Koncentracja w 1ml 28,6
Całkowita liczba plemników 60,60
Ruch postępowy+wolny 35%
Ruch całkowity 45%
Brak ruchu 55%
Liczba kom okrągłych 3,5
LICZBA LEUKOCYTOW PEROKSYZADO-DODATNICH 2,1 (powyżej normy)
PLEMNIKI O PRAWIDLOWEJ BUDOWIE 1%
-II- o nieprawidłowej budowie 99%
Patologia główki 54%
Patologia główki i wstawki 21%
Patologia całego plemników 24%
PH,obj,barwa i lekkość ok
Androlog odesłal nas do urologa, czekamy na wizytę i fragmentacje dna....co jeszcze? Jakie badania? Czy są Wogole szanse przy takich wynikach na zdrową ciążę?dziubek_agusia -
nick nieaktualnyHej dziewczyny,
Zerkniecie na nasze wyniki? Ja się załamałam niską liczbą plemników, liczbą plemników żywych i 0% plemników o ruchu postępowym... Nie wiem czy na cokolwiek mamy szansę
Objętość ejakulatu 3.70 ml > 1.50
Odczyn (pH) 8.0 > 7.2
Liczba plemników w 1 ml 0.20 mln/ml > 15.0
Liczba plemników w ejakulacie 0.74 mln > 39.00
Liczba komórek okrągłych 1.20 mln/ml < 5.00
Plemniki żywe 32 % > 58
Plemniki martwe 68 % -
Test hypoosmotyczny (HOS) 30 % > 58
Komentarz do preparatu:
Z powodu małej ilości plemników niemożliwe było wykonanie badania metodą CASA. Badanie zostało wykonane metodą
manualną.
Ruch plemników w preparacie bezpośrednim po 1 godz.
Plemniki o szybkim ruchu postępowym- 0%
Plemniki o wolnym ruchu postępowym- 5%
Suma plemników o ruchu postępowym- 5% Wartość referencyjna >32%
Plemniki o ruchu niepostępowym- 5%
Plemniki nieruchome- 90% -
Cześć!
Kolejny krok w naszych staraniach to badanie nasienia męża - najpewniej rozpoczniemy stymulację owulacji, z czego się cieszę. Wyniki męża są w normie: plemników jest dużo, są ruchliwe, pH odpowiednie... Skaczę z radości.
Zastanawia mnie tylko jedno: wg WHO liczba plemników prawidłowych powinna być wyższa niż 4%. Gdzieniegdzie wyczytałam, że dopiero przy 20% można mówić o wynikach bardzo dobrych. Aż niewiarygodne... No i pytanie czy 8% to dobry wynik?
Z góry przepraszam Was wszystkie - wiem, że są osoby w gorszej sytuacji, a ja tu mówię o 8% i jeszcze się pytam... Zależy mi na tym, by zmaksymalizować efekty, bo z kolei u mnie totalna beznadzieja - okresu nie mam od prawie 80 dni... Rozsypuję się Więc dobrze gdyby mąż był w pełni "sprawny".Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
03.2016 - ciąża pozamaciczna
07.2017 - ciąża biochemiczna
01.2019 - poronienie w 9 tc...
Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo -
Jak ktoś ma 20% morfologię to naprawdę mistrz zapładniacz! kiedyś norma w przypadku morfologi była 20% chyba ale się okazało, że przy niższych też można zajść jak inne parametry w normie i pewnie dlatego w 2010 normę obniżono do 4%
-
Dziewczyny zrobiliśmy badanie nasienia ale jakieś krótkie jest w porównaniu do was. Czy na pierwszy rzut oka są tu jakieś nieprawidłowości? Bardzo proszę o interpretację. Będę wdzięczna.
Objętość 3.0ml. > 2.0ml
Barwa mleczno - szara
Konsystencja płynna
Uplynnienie po 10min
pH zasadowe
ilość plemników 106 mln /ml. Wart.ref.20- 250ml/ml
Komentarz: plemniki żywe -47mln/ml
plemniki martwe -59mln/ml -
Do zapłodnienia potrzebny jest jeden plemnik. Przy takiej ilość jak u was nie ma to dużego znaczenia. ale powtarzam nie ma morfologi co jest ważne i te badanie w ogóle jest tak mało dokladne. Założę się żę nie robiliście go w klinice niepłodnośći
jacekuba2 lubi tę wiadomość
Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
cocosowa dziękuję . Tak to badanie robiliśmy sami w zwykłym laboratorium. Nie wiedziałam że trzeba zrobić morfologię i posiew żeby zobaczyć coś więcej. badanie powtórzymy bo za miesiąc mam wizytę u mojego ginekologa.
-
Narazie zróbcie rzetelne badanie w klinice niepłodności i dopiero jak cos wyjdzie nie tak wtedy posiewy. Botym badaniom za bardzo bym nie ufała....Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
Cześć dziewczyny, może któraś tu jeszcze zajrzy bo mam dylemat.
W zeszły poniedziałek przyszła @ (13.02) i od tamtej pory nie było serduszka. Mieliśmy iść teraz w piątek na badania nasienia, ale wstrzemięźliwość obejmuje 3-5dni. I teraz pytanie, czy lepiej jakbyśmy dziś serduszkowali i w piątek do 9 rano zawiezli nasienie, czy czekac do przyszłego tygodnia?
Będziemy mieć Synka - czekamy ♥️
Olek - 05.11.2020 👦🏼
HSG - Udało się udrożnić oba jajowody!
To nie problem jest problemem, problemem jest Twoje podejście do problemu. -
Dziewczyny Kochane co sądzicie o takich wynikach?
Wstrzemięźliwość- 4dni,
Objętość- 1,5ml
Upłynnienie <40 min,
Barwa, lepkość- prawidłowa,
ph - 8,1
Komórki okrągłe 0-1 wpw,
Leukocyty mln/ml
Liczba plemników- 18,6 mln/ml
(w całym ejakulacie 27,9 mln/ml)
Ruchliwość:
Ruch progresywny- 17,7% tj. 3,3 mln/ml
Ruch całkowity- 20,3%- tj, 3,8 mln/ml
Brak ruchu- 79,7%
Typ A-> 14,7%
Typ B -> 3%
Typ C-> 2,6%
Typ D -> 79,7% ;(
Morfologia -> formy prawidłowe 4%
-> formy nieprawidłowe 96%
VCL-> 53 um/s
VSL-> 35,um/s
VAP-> 39,um/s
LIN-> 66,3%
STR-> 89%
WOB-> 74,5% -
Witam
Mąż ma wyniki badania nasienia. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym jest:
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika (ALH) 2.8 um norma: 3.1 - 4.5
Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc 07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
nick nieaktualnyWitam serdecznie. Chciałam spytać czy przed badaniem nasienia można sprawdzić sam testosteron? OstatnIO na badaniach kwrwi podpytałam laborantke o męskie badania, powiedziała ze jeśli testosteron jest na prawidłowym poziomie to z plemnikami powinno być wszystko okej. Orientuje się ktoś czy jest faktycznir taka zależność ?