Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 24 marca 2017, 10:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno ze sobą korelują.
    Testosteron robisz z krwi i najlepiej do 9 rano na czczo. On bardzo wrażliwy tak nam androlog mówił. Zrób najlepiej tez wolny.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po badaniach hormonów.

    Wyszły nam dobrze (tylko pluję sobie w brodę, że zapomniałam o estradiolu a mój mąż nienawidzi pobierania krwi i naprawdę długo zbierał się w sobie by pójść do laboratorium ;) cóż ... będzie musiał iść znowu i uzupełnimy o ten estradiol.

    Czy coś jeszcze warto zrobić? TSH? Jak myślicie? Trzeciego kłucia chłop nie przeżyje haha

    Nasze wyniki z krwi:
    FSH 6,97 mIU/ml (norma 0,95-11,95)
    LH 3,26 mIU/ml (norma 1,14-8,75)
    Prolaktyna 10,16 ng/ml (norma 2,58-18,12)
    Testosteron 607,51 ng/dl (norma 142,39-923,14)

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 27 marca 2017, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dziś robić kolejny raz był na hormonach.

    Robił tez estradiol i testosteron wolny takie mamy zalecenie androloga i kolejny raz SHBG.

    qosia lubi tę wiadomość

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sylwia :)

    Jak myślisz- czy przy dobrej normie testosteronu lepiej też zrobić te SHBG?

    Napisałam też na wątku bezplemnikowców bo dziewczyny mają naprawdę bogatą wiedzę i może coś z własnego doświadczenia jeszcze dorzucą.

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • Myszaka76 Ekspertka
    Postów: 412 63

    Wysłany: 27 marca 2017, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH lepiej zrobić ;)

    qosia lubi tę wiadomość

    2x1nxuun6jmzurfc.png

    Hashi i PCO - Grudzień 2016
    Invimed pierwsza wizyta - Marzec 2017
    Insulinooporność i słabe wyniki nasienia - Kwiecień 2017


    Łykam euthyrox i metforminę!
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 27 marca 2017, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam się na hormonach u facetów.

    U nas właśnie wyszedł problem z Shbg.
    Mój robił: SHBG,testosteron, testosteron wolny, estradiol, prolaktyna, FSH, LH, TSH, FT3, FT4, kortyzol.
    Chyba tyle.

    qosia lubi tę wiadomość

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia czy u Was reszta wyszła w normie i tylko SHBG źle?

    W takim razie będziemy musieli uzupełnić o SHBG, testosteron wolny, TSH,FT3, FT4 i kortyzol.

    A tak się ucieszyłam, że wszystko wyszło w normie ;) Potem poczytałam, że estradiol jest kluczowy jeśli chodzi o ruch plemników i niestety nie mogę odpuścić tego bo u nas w wynikach właśnie ruch (oprócz ilości) był obniżony...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 15:19

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 27 marca 2017, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez problem z ruchem.
    Reszta OK, tylko sgbg ponad norme, ale mimo ze inne w normie to androlog stwierdził ze testosteron jest za wysoki a wolny trochę za niski i kortyzol mógłby być niższy.
    Czasami wyniki w normie nie oznaczają tak jak w naszym przypadku ze jest OK jak jeden jest kiepski.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie dlatego warto iść do specjalisty by jeszcze skonsultować wyniki. Sylwia kto Was prowadzi? Androlog? Czy na problem z SHBG macie już jakiś plan działania?

    My w maju przy okazji 2 badania nasienia chcemy zgłosić się do kliniki by specjalista rzucił okiem na to wszystko ... U nas w mieście niestety nie ma nawet androloga a ginekolodzy znają się tylko na prowadzeniu zdrowej ciąży :/ Stąd moja decyzja, że kierujemy się od razu do kliniki niepłodności, gdzie lekarze na co dzień pracują z takimi parami jak nasza, mają pod ręką laboratorium, androloga i większość rzeczy da się załatwić w ciągu 1 wizyty.

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 27 marca 2017, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia tak androlog który pracuje w klinice.
    Na to wysokie SHBG dał proviron25 i czekamy na wyniki hormonów po miesiącu brania leków.
    Tylko u nas hormony to najmniejszy problem, większy mamy z tragiczna fragmentacja dna i nie wiemy z czego to się wzięło.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a może u Was jedno jest powiązane z drugim? Jak ustabilizujecie hormony, to i fragmentacja wróci do normy?

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • izabel_ka Autorytet
    Postów: 1013 900

    Wysłany: 27 marca 2017, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo proszę o jakieś proste wyjaśnienie wyników badania mojego męża... Stwierdzona asthenozoospermia:
    Uplynnienie:30 min
    Koncentracja:54.6 x 10 do 6
    Całkowita liczba: 229.4 x 10 do 6
    Żywotność: 53 przy normie 58
    Ruch postepowy a+b: 22%, liczba w ejakulacie 50,1
    Ruch niepostępowy c: 15 %, liczba w ejakulacie 34,8
    Nieruchome d: 63%, liczba w ejakulacie 144,5
    Morfologia : plemniki prawidłowe : 10
    Plemniki nieprawidłowe : 90
    Wady główki : 86
    Wady wstawki : 39
    Wady witki : 9

    Z góry dziękuję!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 19:42

    201910231565.png
    Starania od 2016 r.
    Asthenozoospermia
    Mutacje: hetero MTHFR/ homo PAI
    NK 15%/AlloMlr 9%/Rozjechane cytokiny
    Leczenie immunologiczne -> Kraków
    3 IUI ;(
    3 procedury ICSI:
    I - 2 zarodki -> transfer 2 - beta 0 :(
    II- zero zarodków :(
    Zmiana Kliniki...
    III - 6 zarodków - > 1 transfer crio 5.1.2 - cb beta 12 :(
    2 transfer crio - 12.02.19 r. 4.1.1 mamy to <3 !
    6 dpt - 5 / 8dpt - 20 / 10 dpt - 45 / 13 dpt - 134 / 15 dpt - 329 / 28 dpt <3
    23.10.19 r 👶Adelka❤️ 2940 g. /51 cm ❤️
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 27 marca 2017, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asthenozoospermia oznacza po prostu, że jest za mało plemników i są za wolne.

    Na pewno nie powinniście się załamywać bo to zapewne 1 badanie. Jakość nasienia ulega zmianom u facetów i ma na to wiele czynników. Pamiętajcie, że proces tworzenia się plemników trwa ok. 72 dni, więc analizując wynik trzeba pomyśleć co działo się 3 m-ce przed badaniem (może gorączka i antybiotyk?).

    Polecam stronę badanie-nasienia.pl i tam w skrócie opisane jest wszystko o nasieniu, normach itp.

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • izabel_ka Autorytet
    Postów: 1013 900

    Wysłany: 27 marca 2017, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź... Tak, to nasze pierwsze badanie plus zdiagnozowane żylaki na 5 mm. Bez operacji, chyba nie ma szans na ciążę z taką ilością prawidłowych plemników

    201910231565.png
    Starania od 2016 r.
    Asthenozoospermia
    Mutacje: hetero MTHFR/ homo PAI
    NK 15%/AlloMlr 9%/Rozjechane cytokiny
    Leczenie immunologiczne -> Kraków
    3 IUI ;(
    3 procedury ICSI:
    I - 2 zarodki -> transfer 2 - beta 0 :(
    II- zero zarodków :(
    Zmiana Kliniki...
    III - 6 zarodków - > 1 transfer crio 5.1.2 - cb beta 12 :(
    2 transfer crio - 12.02.19 r. 4.1.1 mamy to <3 !
    6 dpt - 5 / 8dpt - 20 / 10 dpt - 45 / 13 dpt - 134 / 15 dpt - 329 / 28 dpt <3
    23.10.19 r 👶Adelka❤️ 2940 g. /51 cm ❤️
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 28 marca 2017, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    qosia wrote:
    Sylwia a może u Was jedno jest powiązane z drugim? Jak ustabilizujecie hormony, to i fragmentacja wróci do normy?

    Tego właśnie nie wiem a zamierzam zapytać o to dziś androloga. Ja już przestałam liczyć na cud.
    Odebraliśmy hormony SHBG nadal ponad norme, zmniejszył się trochę testosteron, a na wynik wolnego musimy jeszcze poczekać.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 28 marca 2017, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia jak wizyta u androloga? Wyjaśnił Wam coś więcej?

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 28 marca 2017, 23:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazał kolejne badania robić, ja już jestem tym wykończona, drąży temat tarczycy, tym razem przeciwciała i badanie RT3. Dodam, ze TSH i FT3 i FT4 były w normie. On łączy to wszystko razem z fragmentacja z SHBG.
    Ja już nie ogarniam i nie mam sily.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 marca 2017, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pytalam na innym watku ale w zasadzie nie otrzymalam odpowiedzi a widze ze Jestescie w temacie. Mezowi wyszla lepkosc 10cm. Czy wynik miesci sie w normie? Lekarz powiedzialze jest ok ale wyczytalam ze lepkosc nie powinna przekraczac 2 cm.

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 29 marca 2017, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na lepkości się nie znam.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 30 marca 2017, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia myślę, że to dobrze, że macie tak pogłębioną analizę i doktor bada Twojego męża z każdej strony. Zawsze będę powtarzać, że grunt to dobrze postawiona diagnoza a nie działania na chybił trafił. Jak będziecie znali przyczynę i zadziałacie odpowiednio, to wówczas zwiększają się Wasze szanse podczas leczenia. I tego się trzymajcie :) Będzie dobrze ale nikt nie wspominał, że szybko ;)

    Na lepkości się nie znam. Może warto zadać to pytanie ekspertowi tutaj na forum lub na nasz-bocian.pl?

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego