Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze dziewczyny, a mojemu mężowi androlog nie kazał zrobić żadnych badań hormonów. Po wynikach nasienia stwierdził, że nie ma tragedii, zalecił ruch na lepszy testosteron, ale to że on może być niski to stwierdził po wynikach nasienia i po wielkości jąder (mój ma nieco mniejsze niż powinny być). Nie wiem teraz czy coś działać na własna rękę a jak tak to jakie badania zrobić?
-
Skrzydlata wrote:Kurcze dziewczyny, a mojemu mężowi androlog nie kazał zrobić żadnych badań hormonów. Po wynikach nasienia stwierdził, że nie ma tragedii, zalecił ruch na lepszy testosteron, ale to że on może być niski to stwierdził po wynikach nasienia i po wielkości jąder (mój ma nieco mniejsze niż powinny być). Nie wiem teraz czy coś działać na własna rękę a jak tak to jakie badania zrobić?06. 2015 - 8tc [*]; 09.2016 - 21tc - Anusia [*]
01.2018 - 1 ICSI - 2 blastki - poczatek problemow z endometrium
09.2018 - transfer ; 10.2018 - transfer
01/02.2019 - 2 i 3 ICSI (duostim) - 3 blastki; PGS - wszystkie z alteracjami chromosomalnymi
09.2019 - 4 ICSI - owulacja!!!! Peklo 6 pecherzykow
01/02.2020 - 5 i 6 ICSI (duostim) - 8 blastek; PGS 6 blastocyst genetycznie prawidlowych
17.06 - transfer - cb (beta 8dpt-5, beta 9dpt-6)
24.07 - transfer -
5dpt - blada kreska na tescie, 6dpt - bhcg-38, 7dpt - bhcg-83; prg-10.58 plamienia, 8dpt - bhcg-138, 10dpt - bhcg-428; prg-27, 12dpt - bhcg-1248, 14dpt - bhcg-3669; prg-31, GS 2,8mm; 22dpt - krwawienie, IP. GS 10x15x28mm, zarodek ok 2mm, FHR +
16+5 - usg - 15 cm i 180 gram dziewczynki
28+5 - usg - 37 cm i 1185 gram dziewczynki
13.02.2021 - 31+6 - Liliana na swiecie 44 cm i 1920 gr -
Witajcie, to mój pierwszy post... Staramy się od pół roku. U mnie jest prawdopodobnie wszystko ok (hormony i owulacja). Odebrałam dziś wyniki męża i proszę o pomoc w interpretacji. Zmartwiłam się
Upłynnienie : 40 min
Objętość : 5,3
Lepkość : 8
pH: 8,4
Koncentracja : 10 mln/ml
Ruch postępowy : 14
Ruch całkowity : 36
Brak ruchu: 64
Całkowita liczba w ejakulacie: 53 mln
WBC : 0
Morfologia : 3%
Żywe plemniki : 45 %
Aglutynacja: 0
Bardzo proszę o pomoc. -
nick nieaktualnyNula30 wrote:Witajcie, to mój pierwszy post... Staramy się od pół roku. U mnie jest prawdopodobnie wszystko ok (hormony i owulacja). Odebrałam dziś wyniki męża i proszę o pomoc w interpretacji. Zmartwiłam się
Upłynnienie : 40 min
Objętość : 5,3
Lepkość : 8
pH: 8,4
Koncentracja : 10 mln/ml
Ruch postępowy : 14
Ruch całkowity : 36
Brak ruchu: 64
Całkowita liczba w ejakulacie: 53 mln
WBC : 0
Morfologia : 3%
Żywe plemniki : 45 %
Aglutynacja: 0
Bardzo proszę o pomoc.
Mój mąż ma bardzo podobne..
My zaprzestalismy dalszego leczenia po tym jak obecne nie przynosiło efektów. Teraz zaczęliśmy z naprotechnologiem.
Na bank przy takiej liczbie te 3% to jest dużo
Na reszcie się nie znam -
Oj dziewczyny martwicie tymi wpisami o leczeniu nie przynoszącym rezultatów Mój na powtórkę badania jedzie dopiero w maju, no ale stresuje się. U nas najgorzej z liczebnością. Ruch ogólny ponad normę, postępowy nieco mniej niż norma, morfologia 3%, a żywotność 74%. Pewnie gdyby liczebność się zwiększyła, to już bym w tej ciąży była. A podobno wyniki jeszcze mogą się pogorszyć po suplementacji, to już w ogóle czarny scenariusz...
Mam nadzieje, że jednak leczenia przyniosą poprawę u naszych panów i w końcu wszystkie zajdziemy w ciążę Powodzenia dla Was Dziewczyny!qosia lubi tę wiadomość
-
izabel_ka wrote:Dziękuję za odpowiedź... Tak, to nasze pierwsze badanie plus zdiagnozowane żylaki na 5 mm. Bez operacji, chyba nie ma szans na ciążę z taką ilością prawidłowych plemnikówMarysia777
-
Schmetterling wrote:Mój mąż ma bardzo podobne..
My zaprzestalismy dalszego leczenia po tym jak obecne nie przynosiło efektów. Teraz zaczęliśmy z naprotechnologiem.
Na bank przy takiej liczbie te 3% to jest dużo
Na reszcie się nie znam
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Masz na mysli,że morfologia 3% nie jest tragiczna przy tej liczbie plemników na cały ejakukat? Od czwartku jestem mega podłamana. Nie mogę sie na niczym skupić i rozmyślam,czy w ogóle bedzie nam dane zostać rodzicami. Mąż miesiąc temu miał grypę i goraczkę prawie 39... -
nick nieaktualnysylwia80 wrote:A co Naprotechnolog Wam zaleca ?
Póki co nic, bo zapytał czy przepisać leczenie na podstawie starych badań czy zrobimy nowe, żeby zobaczyć poprawę. Nie wiem co mnie podkusiło, że wybrałam to drugie. A że wizyty są tak drogie, to chcemy iść na następną wizytę z kompletem badań, również tych moich. A to niestety trwa i koło się zamyka -
nick nieaktualnyNula30 wrote:Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Masz na mysli,że morfologia 3% nie jest tragiczna przy tej liczbie plemników na cały ejakukat? Od czwartku jestem mega podłamana. Nie mogę sie na niczym skupić i rozmyślam,czy w ogóle bedzie nam dane zostać rodzicami. Mąż miesiąc temu miał grypę i goraczkę prawie 39...
Ja się dokładnie na tym nie znam, ale czasem wystarczy 1% przy dużej liczbie i już może zaskoczyć.Chociaż poznając historię Marysi777 niezbadane są wyroki Boskie jak widać... Z własnego doświadeczenia wiem, że morfologię jest najgorzej poprawić. Mój mąż po łykaniu Clostilbegyt miał 2x więcej nasienia, a morfologia ciągle ta sama. To jest wartość, która raz będzie lepsza raz gorsza, ale nigdy znacznie nie podrośnie. No chyba, że ktoś właśnie przechodzi jakieś zapalenie lub coś wyraźnie powoduję tą niską morfologię. Ale jak genetycznie jest coś spieprzone, to już pozamiatane.. -
Schmetterling wrote:Ja się dokładnie na tym nie znam, ale czasem wystarczy 1% przy dużej liczbie i już może zaskoczyć.Chociaż poznając historię Marysi777 niezbadane są wyroki Boskie jak widać... Z własnego doświadeczenia wiem, że morfologię jest najgorzej poprawić. Mój mąż po łykaniu Clostilbegyt miał 2x więcej nasienia, a morfologia ciągle ta sama. To jest wartość, która raz będzie lepsza raz gorsza, ale nigdy znacznie nie podrośnie. No chyba, że ktoś właśnie przechodzi jakieś zapalenie lub coś wyraźnie powoduję tą niską morfologię. Ale jak genetycznie jest coś spieprzone, to już pozamiatane..
A orientujesz się jakie konkretnie badania potwierdzą lub wykluczą przyczyny genetyczne? -
Schmetterling u nas niby ciąża była przy tym 0%, ale niestety nie zakończyło się to pozytywnie, bo tylko do 9 tygodnia dane mi było się z niej cieszyć także teraz pojawiają się myśli, że być może te kiepskie wyniki się do tego przyczyniły...
Z drugiej strony w takim razie to lekarze powinni zalecać antykoncepcję każdej parze, u której ze strony partnera są problemy? Bo ja już sama nie wiem? Jeśli facet ma tak jak u nas morfologię na poziomie 0% to teraz przez najbliższe trzy miesiące do następnego badania powinniśmy unikać ciąży, tak można by w nieskończoność, bo nigdy nie wiadomo kiedy ta poprawa nastąpi... jeszcze żeby były jakieś konkretne badania i byłoby udowodnione, że na pewno te kiepskie wyniki wpłyną na ciążę... Z drugiej strony gdzieś czytałam, że taki wadliwy plemnik nie jest w stanie zapłodnić komórki jajowej, nie wiem czy to prawda czy jakiś mit...Marysia777 -
Z tym że taki wadliwy plemnik nie jest w stanie zapłodnić komórki jajowej nie zgodzę się. Ja też zaszłam w ciąże przy 0% morfologi i też nie skończyło się szczęśliwie...Plemnik nawet z defektem potrafi się poruszać i zapłodnić tylko pytanie jak się potemto kończy...Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAlisa wrote:Wiesz co nie wiem jak morfologia po tym bo nie badałam do IUI. Ale i ruchliwość i ilość poszła w górę o jakąś 1/3.
Jutro podchodzimy do 2 iui, zobaczę czy zaś coś na plus będzie.
Trzymam kciuki, żeby się udało!
Ja do IUI póki co nie jestem przekonana, może kiedyś.. -
Schmetterling wrote:Póki co nic, bo zapytał czy przepisać leczenie na podstawie starych badań czy zrobimy nowe, żeby zobaczyć poprawę. Nie wiem co mnie podkusiło, że wybrałam to drugie. A że wizyty są tak drogie, to chcemy iść na następną wizytę z kompletem badań, również tych moich. A to niestety trwa i koło się zamyka
Rozumiem.
Daj znać jak już poróżnisz badania a zalecił jakieś nowe ?MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.