Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Marysia777 Koleżanka
    Postów: 62 13

    Wysłany: 4 kwietnia 2017, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bierze androvit albo vitotal, do tego l-karnityna i maca. Po tym zestawie jeszcze nie robiliśmy badania. Teraz zaczynamy starania od nowa, więc pewnie znowu odczekamy te 3 miesiące, jak nie będzie ciąży to wtedy znowu wyślę męża na badanie i do lekarza.

    Marysia777
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 4 kwietnia 2017, 19:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrzydlata - trzymam kciuki za majową wizytę ;) my też ponawiamy wyniki w maju i zobaczymy jak to teraz wyjdzie.

    Na razie pierwsza część hormonów wyszła bardzo ładnie, pod koniec tygodnia odbieramy drugie badanie a w przyszłym tygodniu idziemy do urologa na usg jąder.

    Dziewczyny pamiętajcie, że parametry nasienia ciągle się zmieniają (tak naprawdę z wytrysku na wytrysk). Bardzo fajnie to pokazują badania i wykresu na tych stronach:
    http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/ile-razy-badanie-nasienia/
    http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/zmiennosc-jakosci-nasienia-u-pacjenta/

    Jak widać, nawet u facetów z tendencją do słabego nasienia, zdarzają się "złote strzały" i pewnie stąd te cudowne ciążę u par, gdzie zdiagnozowano problemy z nasieniem.
    Podsumowując, nie traćmy nadziei i życzę nam aby każda z nas doczekała się takiego "złotego strzału" i mogła nie tylko zajść w ciążę ale również donosić i urodzić zdrowe dziecko :)

    Schmetterling, xssenia lubią tę wiadomość

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • KamKaKam Koleżanka
    Postów: 55 26

    Wysłany: 5 kwietnia 2017, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki badań kolejnych hormonów. Wyszły następująco:

    TSH 2,32 mIU/ml (norma 0,27-4,2)
    FT3 4,24 pg/ml (norma 2-4,4)
    FT4 2,14 ng/dl (norma 0,9-1,7)
    Estradiol 6,87 pg/ml (norma 7,63-42,6)
    Progesteron 0,09 ng/ml (norma 0,2-1,4)

    Czyli jak widać estradiol i progesteron poniżej normy za to FT4 powyżej normy (no i te FT3 też w górnych granicach)... Czy któraś zetknęła się z niskim estradiolem i progesteronem u mężczyzny? Wizytę w klinice leczenia niepłodności mamy umówioną dopiero za miesiąc ... :/

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3184 703

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam ze estradiol jest związany z ruchliwością plemnikow. Im wyższy estradiol tym lepiej.

    Ewidentne coś jest na rzeczy z tarczyca, a przeciwciała robiliście ?

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3184 703

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiliście SHBG i testosteron wolny ?

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia pamiętam o tym SHBG ale w laboratorium, w którym musieliśmy robić krew nie mieli tego badania (robiliśmy badanie w sobotę i mój mąż spieszył się do pracy i niestety musieliśmy skorzystać ze słabszego laboratorium). 9 maja mamy wizytę u androloga w klinice leczenia niepłodności i juz teraz zdam się na niego. Zobaczymy jakie badania zleci dalej i czy przypadkiem nie będzie chciał powtórzyć hormonów w swoim laboratorium w klinice...

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • qosia Przyjaciółka
    Postów: 116 69

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się tylko czy jest to do podleczenia i wpłynie to na poprawę nasienia czy od razu skierują nas na in vitro :-/

    mhsv2n0avtn4fkhw.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3184 703

    Wysłany: 7 kwietnia 2017, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się szykujemy do in vitro już mam dość tego diagnozowania się.

    qosia, Schmetterling lubią tę wiadomość

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • mietowka Znajoma
    Postów: 23 5

    Wysłany: 11 kwietnia 2017, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, zastanawiam się, jak zadziałać przy następujących wynikach męża (w nawiasach normy):
    Upłynnienie: <20 min (<60 min)
    Objętość: 3,74 (>1,5 ml)
    pH: 8,3 (>7,2)
    Lepkość: podwyższona
    Barwa: mleczno-biała
    Koncentracja plemników: 19,58 (>15 mln/ml)
    Całkowita liczba: 73,23 (>39 mln)
    Ruch postępowy: 25% (>32%), 18,30 mln (>12,5 mln)
    Ruch całkowity: 51% (>40%), 37,35 mln (>15,6 mln)
    Brak ruchu: 49%
    Żywotność: 57% (>58%), 41,74 mln (22,6 mln)
    Plemniki o prawidłowej budowie: 1% (>4%), 0,73 mln (>1,6 mln)
    Koncentracja komórek okrągłych: 2,5 mln (<5 mln)

    Wygląda na to, że w liczebności i żywotności nie ma tragedii (milionowo wygląda to ok, procentowo miejscami poniżej normy), natomiast trochę zmartwiła mnie ta morfologia, bo lepkość to pewnie nieduży problem. Od razu do androloga? Czy próbować suplementacją?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja bym próbowała suplementacji, mojemu mężowi z 1 % morfologia podwyższyła się do 15% :)

  • Skrzydlata Autorytet
    Postów: 848 317

    Wysłany: 12 kwietnia 2017, 09:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietowka - Mój jak poszedł do androloga to mu zalecił suplementację, więc faktycznie możesz zacząć sama coś mężowi podawać. Choć z samej wizyty, usg jąder itp to tez się tam czegoś ciekawego dowiedzieliśmy ;)

    21cs - Kalina 25.09.2018 <3
    10cs - Florian 08.03.2021 <3
    Wreszcie ten świat ma barwy i smak :)
    klz9df9hky1u0cac.png
    qb3c3e5e6rzdznr9.png
  • 83xxx Autorytet
    Postów: 666 605

    Wysłany: 12 kwietnia 2017, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Hej ja bym próbowała suplementacji, mojemu mężowi z 1 % morfologia podwyższyła się do 15% :)

    A czym suplementowałaś męża?

    n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3184 703

    Wysłany: 12 kwietnia 2017, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się chciałam o to zapytać, bo takiego spektakularnego wyniku to nie widziałam.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Karola27 Koleżanka
    Postów: 123 19

    Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Wczoraj odebralismy wyniki męża. Jak bardzo jest zle?


    Objętośc: 4,9 ml / >1,5
    Czas upłynnienia: 10 min / <60
    pH: 7,5/ >7,2
    Wygląd: żele / prawidłowy
    Wynik HOS testu (%): 74 / >60
    Zywe plemniki (%) 64 / >58%

    Koncentracja
    13,86mln/ml / 15mln/ml
    67,91 mln/ejakulat / >39 mln/ejakulat

    Plemniki ruchliwe (P+NP): 39.96 (liczba); 58,94%
    Ruch postępowy (P): 23.83 (liczba); 35,08%
    Ruch niepodstępowy (NP): 16.13(liczba); 23,76%
    Nieruchliwe (NR): 27.95 (liczba); 41,16%
    Normy P>32% lub P+NP > 40%

    Morfologia
    Plemniki prawidłowe 0%
    Plemniki nieprawidłowe 100%
    Indeks Teratozoospermii 1,48
    Klasyfikacja podstawowa:

    Prawidłowy 0 (suma); 0%
    Wady główki 86(suma); 100%
    Wady wstawki 44(suma); 44.67%
    Wady witki 0(suma); 0%
    Krople cytoplazmatyczne 0(suma); 0%

    Tylko jedna wada
    Główka: 45 (suma); 52.33%
    Wstawka: 0(suma); 0%
    Witka: 0(suma); 0%

    Wady wielokrotne
    Główka+wstawka:44(suma); 47.67%
    Główka+witka: 10suma); 0%
    Wstawka+witka: 0(suma); 0%
    Główka+wstawka+witka: 0(suma); 0%

    Główki
    Budowa prawidłowa główki: 1(suma); 1.16%
    Małe: 9(suma); 10.47%
    Duże: 76(suma); 88.37%
    Kształt prawidłowy: 5(suma); 5.81%
    Stożkowate: 2
    Cienkie: 15
    Okrągłe: 0
    Gruszkowate: 51
    Amorficzne: 13
    Prawidłowy akrosom: 53(suma); 61.63%
    Nieprawidłowy akrosom: 33(suma)l 38.37%

    Wstawki i witki
    Prawidłowa wstawka: 53(suma); 61.63%
    Nieprawidłowy rozmiar wstawki: 34
    Nieprawidłowy kąt wstawki: 5
    Nieprawidłowa insercja: 17
    Prawidłowa witka: 86 (suma); 100%
    Nieprawidłowa: 0
    Krótka: 0
    Nieregularna: 0
    Skręcona: 0
    Wielokrotna: 0
    Brak: 0

  • Nula30 Ekspertka
    Postów: 286 75

    Wysłany: 21 kwietnia 2017, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27, warto się wybrać do urologa i dodtkowo zbadać hormony. Parametry nie są takie tragiczne,najgorzej ta morfologia (0%). Myślę,że bez lekarza się nie obejdzie. A już teraz serwuj mężowi suplementy : cynk, selen,Wit c,mace,Wit.e. Niech już się wzmacnia.

    rfxg43r8qq0glx30.png
  • Karola27 Koleżanka
    Postów: 123 19

    Wysłany: 21 kwietnia 2017, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula30 dziękuję za odpowiedź :) oczywiście będę go wzmacniac na wszystkie sposoby. Ta morfologia właśnie jest najgorsza i ja podobno najciężej poprawić :( a powinniśmy się udać do urologa czy androloga ? Czy do jednego i drugiego?

  • [email protected] Autorytet
    Postów: 328 144

    Wysłany: 21 kwietnia 2017, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, odebraliśmy dziś wyniki nasienia i mamy morfologie 4 %. 94% wady główki. Rozpoznanie normozoospermia. Ogólnie wszystkie parametry są w normie ale martwi mnie to 4%, czy to nie za mało?

    p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
  • Nula30 Ekspertka
    Postów: 286 75

    Wysłany: 22 kwietnia 2017, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola27,nasz jest andrologiem/urologiem. Wg mnie takiego lekarza warto poszukać. Lekarz zrobi USG i pewnie zaleci dodatkowe badania,suplementy i powtórzeniem badania nasienia za jakiś czas. Pamiętajcie,że jeden wynik jeszcze nic nie przesądza:)

    Maziii,a jak pozostałe parametry ? Bo 4% to rzeczywiście jest dolna granica normy,ale nadal norma. Wrzuć pozostałe parametry jak masz możliwość:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 09:40

    rfxg43r8qq0glx30.png
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 328 144

    Wysłany: 22 kwietnia 2017, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://images83.fotosik.pl/523/e936503865bcc456med.jpg

    https://images81.fotosik.pl/523/e942774f00c42148med.jpg

    https://images83.fotosik.pl/523/cf0bc9ea6a737541med.jpg

    https://images81.fotosik.pl/523/3d8e893e78766cedmed.jpg

    Nula mam nadzieję że coś tam dojrzysz :)

    p19uskjo4qa4qv4m.png
    Niedoczynność tarczycy
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego