Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia
Odpowiedz

Badanie nasienia

Oceń ten wątek:
  • Asia Nowa

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann wrote:
    Asia,mój miał pojedyncze plemniki , a w kolejnym badaniu już 13 mln, teraz 42mln. Zobaczymy co pokaże następne badanie,które robi w tym tygodniu .
    Koniecznie daj znać jak wyszły! Może jest nadzieja, trzymam kciuki 👍

Ann88ann lubi tę wiadomość

• Asia Nowa

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonkaB wrote:
    Z tym samym się zderzyliśmy we wrześniu. Na pewno powtórzcie badanie najlepiej w innej klinice. Mąż w pierwszym badaniu miał 16 szt plemników, a w kolejnym już 1,3 mln w ml . teraz poziom raczej się utrzymuje na podobnym poziomie, ale przynajmniej jest w czym wybierać do in vitro. Wiem co czujesz, trzymam kciuki.
    Dziękuję za radę, na pewno tak zrobimy

• Ann88ann Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia wrote:
    Koniecznie daj znać jak wyszły! Może jest nadzieja, trzymam kciuki 👍
    Asia, odebraliśmy wyniki, morfologia pierwszy raz od 9miesiecy wskoczyła na 1%. Ale inne wyniki poleciały w dół :( ilość w całości to teraz 30mln, najgorszy ruch postępowy bo tylko 15%, natomiast ruch ogolny 31%. Ten spadek to pewnie przez to , że nie brał profertilu od 2miesiecy. Proszę o pomoc w jednej kwestii, pierwszy raz wyszło coś nie tak w ilości leukocytów : 1 mln/ml przy normie mniej niż 1mln. Czy to może być jakiś stan zapalny ??? W posiewie parę miesięcy temu nic nie wyszło . Bardzo proszę o jakieś wskazówki..

Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • Eve37 Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Prosze o interpretacje badan ( wyniki ponizej niestety w jezyku Angielskim) :
    Volume( Ml) 1.8
    PH 8.0
    Concentration( Mml -1) 29.7
    Total Count( M per ejaculate) 55.3
    Motility A% 54.0
    Motility B% 6.0
    Motility C% 4.0
    Motility D% 36.0
    Normal Morphology ( %) 3.0
    Antisperm Antibodies - MAR( %) Not performed
    Round Cells( Mml -1) less 1.0
    Vitality ( %) Not Performed

• Krąsi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann - powtórzyłabym badanie nasienia. To, że poprzednio nic nie wyszło, nie oznacza, że teraz jest czysto.

Eve87:

not performed - "nie występuje", a vitality przetłumaczyłabym na "żywotność".

Macie objętość raczej w normie, koncentrację również, ilość też, morfologię lekko obniżoną, bo norma jest od 4%, nie wykryto p/ciał przeciwplemnikowych, natomiast nie macie żadnych żywych plemników. Trochę się to wyklucza z "motility", która oznacza "ruchliwość". Nie wiem, czy dobrze to przetłumaczyłam, coś tu ewidentnie jest nie tak. Kiedy jesteście umówieni z lekarzem?

Ann88ann lubi tę wiadomość

Muszę mieć plan działania.

1. ICSI - nieudane;
    2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
    b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham
  • Eve37 Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Krasi,
    Wizyte mamy w przyszlym tygodniu. Zobaczymy co dalej.
    Czy ktos moze jeszcze widzi innego ( moze zintrepretowac) z naszych wynikow, poza tym o czym mowia juz Krasi?
    Pozdrawiam

• Miinii Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Moj M. Zrobił badania nasienia i niestety ale są kiepskie ( aż się zdziwiłam - bo byłam nastawiona na dobre wyniki ) do lekarza oczywiście pójdziemy ale chciałabym Was zapytać czy kiepskie wyniki mogły mieć coś wspólnego z poronieniem ? Czy jeśli chodzi o te to tylko wpływają na zapłodnienie ? Ponieważ udało nam się w 2 cyklu zajść w ciąże ale niestety w 8 tyg poroniłam.

Liczba plemników w 1 ml- 12,40/norm> 15
    Licz.plemnikow w ejakulacie -37/nor >39
    Licz.komorek okrągłych - 0,60/nor <5
    Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 23%
    O wolnym ruchu postępowym - 11%
    Suma plemników o ruchu postępowym - 34% / norma >32 %
    Plemniki o ruchu niepostepowym - 3%
    Plemniki nieruchome - 63%
    Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 2,85 mln/ml
    Plemniki o Wolnym ruchu Postępowym - 1,36 mln/ml
    Plemniki o ruchu niepostępowych- 0,37 mln/ml
    Plemniki nieruchome - 7,81 mln/ml
    Średnia prędkość przeciętnego toru - 27,4 um/ s - norma >23.1
    Średnia prędkość ruchu postępowego - 20,5 um/s / norma >16.3
    Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru - 43,8 um/s /norma >36
    Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika - 2.1 um / norma 1,5-2,6
    Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki - 7,5 / norma >6,1
    Prostoliniowosc - 73,6 % / norma 66,4 %
    Liniowość ruchu - 48% / norma >44.1
    Plemniki żywe - 56% / norma >58%
    Plemniki martwe - 44% / -

Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
    11.06.2019 - puste jajo płodowe..

MTHFR C677T HETERO i PAI-1 HETERO

Leki : duphaston , euthyrox 50mg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    Cześć dziewczyny. Moj M. Zrobił badania nasienia i niestety ale są kiepskie ( aż się zdziwiłam - bo byłam nastawiona na dobre wyniki ) do lekarza oczywiście pójdziemy ale chciałabym Was zapytać czy kiepskie wyniki mogły mieć coś wspólnego z poronieniem ? Czy jeśli chodzi o te to tylko wpływają na zapłodnienie ? Ponieważ udało nam się w 2 cyklu zajść w ciąże ale niestety w 8 tyg poroniłam.

Liczba plemników w 1 ml- 12,40/norm> 15
    Licz.plemnikow w ejakulacie -37/nor >39
    Licz.komorek okrągłych - 0,60/nor <5
    Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 23%
    O wolnym ruchu postępowym - 11%
    Suma plemników o ruchu postępowym - 34% / norma >32 %
    Plemniki o ruchu niepostepowym - 3%
    Plemniki nieruchome - 63%
    Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 2,85 mln/ml
    Plemniki o Wolnym ruchu Postępowym - 1,36 mln/ml
    Plemniki o ruchu niepostępowych- 0,37 mln/ml
    Plemniki nieruchome - 7,81 mln/ml
    Średnia prędkość przeciętnego toru - 27,4 um/ s - norma >23.1
    Średnia prędkość ruchu postępowego - 20,5 um/s / norma >16.3
    Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru - 43,8 um/s /norma >36
    Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika - 2.1 um / norma 1,5-2,6
    Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki - 7,5 / norma >6,1
    Prostoliniowosc - 73,6 % / norma 66,4 %
    Liniowość ruchu - 48% / norma >44.1
    Plemniki żywe - 56% / norma >58%
    Plemniki martwe - 44% / -
    Brakuje jeszcze bardzo ważnego parametru morfologii plemników , kiepska jakość mogłaby się przyczynić do poronienia , Morfologia to ocena prawidłowo zbudowanych plemników podaje się ją w procentach , wystarczy 4% prawidłowej morfologii i wynik uznaje się za prawidłowy, Nie wiem czy dobrze patrzę ale u Ciebie tego nie ma.

• Caroline88 Debiutantka

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Proszę o pomoc w wynikami:

Ilość w 1ml : 32,3mln
    Całkowita ilość: 135,7 mln
    Ruch postępowy: 42%
    Postępowy szybki: 16%
    Ruch całkowity: 53%
    Plemniki prawidłowe : 2%
    To są wyniki po braniu Fertilman plus.

Niżej wyniki przed suplementacją:
    Ilość w 1ml : 49,6mln
    Całkowita ilość: 257,9 mln
    Ruch postępowy: 36%
    Postępowy szybki: 4%
    Ruch całkowity: 44%
    Plemniki prawidłowe : 1%
    Morfologia niestety niska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2019, 15:37

29 Lat
    3*IUI ;(
    IVF 1 transfer 6.2019 ;( 2 transfer 9.2019 ;(
  • Miinii Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pejuś wrote:
    Brakuje jeszcze bardzo ważnego parametru morfologii plemników , kiepska jakość mogłaby się przyczynić do poronienia , Morfologia to ocena prawidłowo zbudowanych plemników podaje się ją w procentach , wystarczy 4% prawidłowej morfologii i wynik uznaje się za prawidłowy, Nie wiem czy dobrze patrzę ale u Ciebie tego nie ma.

No właśnie jak zobaczyłam te wyniki to sie załamałam. Alee jak popatrzyłam dłużej i pomyślałam to w sumie tu jest trochę informacji ale hm dotyczące bardziej jakie są szanse na zapłodnienie. A nam się udało (mam nadzieje ze to nie było szczęście i teraz tez się uda) ale nie ma odpowiedzi czy to była przyczyna poronienia.
    Czyli warto aby jeszcze raz zrobić badanie nasienia tylko takie gdzie będzie morfologia ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    No właśnie jak zobaczyłam te wyniki to sie załamałam. Alee jak popatrzyłam dłużej i pomyślałam to w sumie tu jest trochę informacji ale hm dotyczące bardziej jakie są szanse na zapłodnienie. A nam się udało (mam nadzieje ze to nie było szczęście i teraz tez się uda) ale nie ma odpowiedzi czy to była przyczyna poronienia.
    Czyli warto aby jeszcze raz zrobić badanie nasienia tylko takie gdzie będzie morfologia ?
    Myślę że to jest ważny parametr , który moze dużo powiedziec , a długo się staracie juz , w którym cyklu starań udało się ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caroline88 wrote:
    Witajcie
    Proszę o pomoc w wynikami:

Ilość w 1ml : 32,3mln
    Całkowita ilość: 135,7 mln
    Ruch postępowy: 42%
    Postępowy szybki: 16%
    Ruch całkowity: 53%
    Plemniki prawidłowe : 2%
    To są wyniki po braniu Fertilman plus.

Niżej wyniki przed suplementacją:
    Ilość w 1ml : 49,6mln
    Całkowita ilość: 257,9 mln
    Ruch postępowy: 36%
    Postępowy szybki: 4%
    Ruch całkowity: 44%
    Plemniki prawidłowe : 1%
    Morfologia niestety niska.
    Jakość się poprawiła delikatnie , to bardzo dobrze my tez mamy podobne parametry , żylaki sprawdzaliscie już? My się suplementujemy cały czas 9 maj idziemy na badanie sprawdzić czy coś rusza po tych tabletkach , minie wtedy 2 miesiące. Po jakim czasie od suplementacji ponownie zbadaliscie nasienie .?Byliście już u urologa zbadac jądra czy wszystko jest w porządku ?

• Miinii Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pejuś wrote:
    Myślę że to jest ważny parametr , który moze dużo powiedziec , a długo się staracie juz , w którym cyklu starań udało się ?

Staraliśmy się 4 miesiące tzn pierwsze 2 cykle były takie luźne bez sprawdzania owulacji zero monitoringu i mierzenia temp. A następne 2 już z tym wszystkim i się udało. A teraz jestem miesiąc po poronieniu i dopiero chcemy zacząć znowu się starać. Wiec u nas nie było dużego problemu aby zajść w ciąże tylko te poronienie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    Staraliśmy się 4 miesiące tzn pierwsze 2 cykle były takie luźne bez sprawdzania owulacji zero monitoringu i mierzenia temp. A następne 2 już z tym wszystkim i się udało. A teraz jestem miesiąc po poronieniu i dopiero chcemy zacząć znowu się starać. Wiec u nas nie było dużego problemu aby zajść w ciąże tylko te poronienie...
    No ja też jakiś czas temu miałam ciążę biochemiczna ale wtedy się nie staraliśmy wogole i zaskoczyło odrazu teraz z obserwacja owulacji i mierzeniem tempki 5 miesiac i nic się nie zapowiada , ale wyszła mi bakteria i zaczęłam ją leczyć narazie staram się to zwalić na nią :)

• Miinii Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zobaczyłam wyniki badań M to stwierdziłam, ze my chyba musimy trafić w dzień owu bo jeśli plemniki są słabe to raczej nie liczę na to aby chociaż jeden wysiedział te kilka dni w moim organizmie ;p
    Zobaczę co gin powie na te wyniki.
    A jak dowiedziałaś się o tej bakterii ?
    Trzymam kciuki aby to faktycznej było przez nią i żebyś szybko ja wyleczyła ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    Jak zobaczyłam wyniki badań M to stwierdziłam, ze my chyba musimy trafić w dzień owu bo jeśli plemniki są słabe to raczej nie liczę na to aby chociaż jeden wysiedział te kilka dni w moim organizmie ;p
    Zobaczę co gin powie na te wyniki.
    A jak dowiedziałaś się o tej bakterii ?
    Trzymam kciuki aby to faktycznej było przez nią i żebyś szybko ja wyleczyła ;)
    Robiłam posiew z pochwy bo był mi potrzebny do badania drożności jajowodów , mam.e coli w pochwie musze ja wyleczyc bo chcemy podjąć się inseminacji .Ale szczerze przeraża mnie to wsystko też sie nie spodziewaliśmy takich kiepskich wyników .A z jakiego województwa jesteście ?

• Miinii Przyjaciółka

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pejuś wrote:
    Robiłam posiew z pochwy bo był mi potrzebny do badania drożności jajowodów , mam.e coli w pochwie musze ja wyleczyc bo chcemy podjąć się inseminacji .Ale szczerze przeraża mnie to wsystko też sie nie spodziewaliśmy takich kiepskich wyników .A z jakiego województwa jesteście ?

Współczuje :(
    No mnie powoli tez zaczyna wszystko przerażać. Nigdy nie myślałam ze takie coś mi się przytrafi a nie wiadomo co jesCze nas czeka. Staram się myśleć pozytywnie ale czasami ciężko.
    Z pomorskiego :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    Współczuje :(
    No mnie powoli tez zaczyna wszystko przerażać. Nigdy nie myślałam ze takie coś mi się przytrafi a nie wiadomo co jesCze nas czeka. Staram się myśleć pozytywnie ale czasami ciężko.
    Z pomorskiego :)[/QUO
    My z Małopolski :) No ja też tak mam, jestem pełna nadziei że się uda ale mam też duzo gorsze chwile , najgorsze jest to czekanie i ta niepewność ..Pozdrowionka dla was i powodzonka:)

• Lenka1990 Przyjaciółka

Wysłany: 30 kwietnia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Wiem, że Wasza wiedza nt męskich problemów jest przeogromna dlatego zwracam się do Was z problemem. Napiszcie mi czy wyniki mojego męża po 2 miesięcznej kuracji takimi specyfikami jak: ProsperM, Androvit Plus i Wit. D są zadowalające czy raczej katastrofa?

Koncentracja (liczba plemników w mililitrze) - 42 mln/ ml
    Liczba w ejakulacie - 289,8 mln
    Ruchliwość całkowita - 81%
    Progresywność - 79%
    Morfologia - 1%

Wiem, że wszystko poza morfologią jest super, ale zastanawia mnie właśnie ta morfologia... Czy przy pozostałych raczej bardzo dobrych wynikach ta morfologa ma duże znaczenie? Proszę o odpowiedzi

Lenka 28 lat
    2016 lipiec - Aniołeczek 11 tc ❤
    2018 październik - 1 IUI :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka1990 wrote:
    Dziewczyny! Wiem, że Wasza wiedza nt męskich problemów jest przeogromna dlatego zwracam się do Was z problemem. Napiszcie mi czy wyniki mojego męża po 2 miesięcznej kuracji takimi specyfikami jak: ProsperM, Androvit Plus i Wit. D są zadowalające czy raczej katastrofa?

Koncentracja (liczba plemników w mililitrze) - 42 mln/ ml
    Liczba w ejakulacie - 289,8 mln
    Ruchliwość całkowita - 81%
    Progresywność - 79%
    Morfologia - 1%

Wiem, że wszystko poza morfologią jest super, ale zastanawia mnie właśnie ta morfologia... Czy przy pozostałych raczej bardzo dobrych wynikach ta morfologa ma duże znaczenie? Proszę o odpowiedzi
    A jakie wcześniej były wyniki ?

‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ