Badanie nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ann88ann wrote:Asia,mój miał pojedyncze plemniki , a w kolejnym badaniu już 13 mln, teraz 42mln. Zobaczymy co pokaże następne badanie,które robi w tym tygodniu .
Ann88ann lubi tę wiadomość
-
MonkaB wrote:Z tym samym się zderzyliśmy we wrześniu. Na pewno powtórzcie badanie najlepiej w innej klinice. Mąż w pierwszym badaniu miał 16 szt plemników, a w kolejnym już 1,3 mln w ml . teraz poziom raczej się utrzymuje na podobnym poziomie, ale przynajmniej jest w czym wybierać do in vitro. Wiem co czujesz, trzymam kciuki.
-
Asia wrote:Koniecznie daj znać jak wyszły! Może jest nadzieja, trzymam kciuki 👍Morfologia 0%-1%
SCD 33%
HBA 31-36%
Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany
26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
Dziewczynka 💞
"Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
-
Witajcie.
Prosze o interpretacje badan ( wyniki ponizej niestety w jezyku Angielskim) :
Volume( Ml) 1.8
PH 8.0
Concentration( Mml -1) 29.7
Total Count( M per ejaculate) 55.3
Motility A% 54.0
Motility B% 6.0
Motility C% 4.0
Motility D% 36.0
Normal Morphology ( %) 3.0
Antisperm Antibodies - MAR( %) Not performed
Round Cells( Mml -1) less 1.0
Vitality ( %) Not Performed -
Ann88ann - powtórzyłabym badanie nasienia. To, że poprzednio nic nie wyszło, nie oznacza, że teraz jest czysto.
Eve87:
not performed - "nie występuje", a vitality przetłumaczyłabym na "żywotność".
Macie objętość raczej w normie, koncentrację również, ilość też, morfologię lekko obniżoną, bo norma jest od 4%, nie wykryto p/ciał przeciwplemnikowych, natomiast nie macie żadnych żywych plemników. Trochę się to wyklucza z "motility", która oznacza "ruchliwość". Nie wiem, czy dobrze to przetłumaczyłam, coś tu ewidentnie jest nie tak. Kiedy jesteście umówieni z lekarzem?Ann88ann lubi tę wiadomość
ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Cześć dziewczyny. Moj M. Zrobił badania nasienia i niestety ale są kiepskie ( aż się zdziwiłam - bo byłam nastawiona na dobre wyniki ) do lekarza oczywiście pójdziemy ale chciałabym Was zapytać czy kiepskie wyniki mogły mieć coś wspólnego z poronieniem ? Czy jeśli chodzi o te to tylko wpływają na zapłodnienie ? Ponieważ udało nam się w 2 cyklu zajść w ciąże ale niestety w 8 tyg poroniłam.
Liczba plemników w 1 ml- 12,40/norm> 15
Licz.plemnikow w ejakulacie -37/nor >39
Licz.komorek okrągłych - 0,60/nor <5
Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 23%
O wolnym ruchu postępowym - 11%
Suma plemników o ruchu postępowym - 34% / norma >32 %
Plemniki o ruchu niepostepowym - 3%
Plemniki nieruchome - 63%
Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 2,85 mln/ml
Plemniki o Wolnym ruchu Postępowym - 1,36 mln/ml
Plemniki o ruchu niepostępowych- 0,37 mln/ml
Plemniki nieruchome - 7,81 mln/ml
Średnia prędkość przeciętnego toru - 27,4 um/ s - norma >23.1
Średnia prędkość ruchu postępowego - 20,5 um/s / norma >16.3
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru - 43,8 um/s /norma >36
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika - 2.1 um / norma 1,5-2,6
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki - 7,5 / norma >6,1
Prostoliniowosc - 73,6 % / norma 66,4 %
Liniowość ruchu - 48% / norma >44.1
Plemniki żywe - 56% / norma >58%
Plemniki martwe - 44% / -Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
11.06.2019 - puste jajo płodowe..
MTHFR C677T HETERO i PAI-1 HETERO
Leki : duphaston , euthyrox 50mg -
nick nieaktualnyMiinii wrote:Cześć dziewczyny. Moj M. Zrobił badania nasienia i niestety ale są kiepskie ( aż się zdziwiłam - bo byłam nastawiona na dobre wyniki ) do lekarza oczywiście pójdziemy ale chciałabym Was zapytać czy kiepskie wyniki mogły mieć coś wspólnego z poronieniem ? Czy jeśli chodzi o te to tylko wpływają na zapłodnienie ? Ponieważ udało nam się w 2 cyklu zajść w ciąże ale niestety w 8 tyg poroniłam.
Liczba plemników w 1 ml- 12,40/norm> 15
Licz.plemnikow w ejakulacie -37/nor >39
Licz.komorek okrągłych - 0,60/nor <5
Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 23%
O wolnym ruchu postępowym - 11%
Suma plemników o ruchu postępowym - 34% / norma >32 %
Plemniki o ruchu niepostepowym - 3%
Plemniki nieruchome - 63%
Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 2,85 mln/ml
Plemniki o Wolnym ruchu Postępowym - 1,36 mln/ml
Plemniki o ruchu niepostępowych- 0,37 mln/ml
Plemniki nieruchome - 7,81 mln/ml
Średnia prędkość przeciętnego toru - 27,4 um/ s - norma >23.1
Średnia prędkość ruchu postępowego - 20,5 um/s / norma >16.3
Średnia prędkość względem zarejestrowanego toru - 43,8 um/s /norma >36
Średnia amplituda bocznych odchyleń główki plemnika - 2.1 um / norma 1,5-2,6
Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki - 7,5 / norma >6,1
Prostoliniowosc - 73,6 % / norma 66,4 %
Liniowość ruchu - 48% / norma >44.1
Plemniki żywe - 56% / norma >58%
Plemniki martwe - 44% / - -
Witajcie
Proszę o pomoc w wynikami:
Ilość w 1ml : 32,3mln
Całkowita ilość: 135,7 mln
Ruch postępowy: 42%
Postępowy szybki: 16%
Ruch całkowity: 53%
Plemniki prawidłowe : 2%
To są wyniki po braniu Fertilman plus.
Niżej wyniki przed suplementacją:
Ilość w 1ml : 49,6mln
Całkowita ilość: 257,9 mln
Ruch postępowy: 36%
Postępowy szybki: 4%
Ruch całkowity: 44%
Plemniki prawidłowe : 1%
Morfologia niestety niska.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2019, 15:37
29 Lat
3*IUI ;(
IVF 1 transfer 6.2019 ;( 2 transfer 9.2019 ;( -
Pejuś wrote:Brakuje jeszcze bardzo ważnego parametru morfologii plemników , kiepska jakość mogłaby się przyczynić do poronienia , Morfologia to ocena prawidłowo zbudowanych plemników podaje się ją w procentach , wystarczy 4% prawidłowej morfologii i wynik uznaje się za prawidłowy, Nie wiem czy dobrze patrzę ale u Ciebie tego nie ma.
No właśnie jak zobaczyłam te wyniki to sie załamałam. Alee jak popatrzyłam dłużej i pomyślałam to w sumie tu jest trochę informacji ale hm dotyczące bardziej jakie są szanse na zapłodnienie. A nam się udało (mam nadzieje ze to nie było szczęście i teraz tez się uda) ale nie ma odpowiedzi czy to była przyczyna poronienia.
Czyli warto aby jeszcze raz zrobić badanie nasienia tylko takie gdzie będzie morfologia ?Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
nick nieaktualnyMiinii wrote:No właśnie jak zobaczyłam te wyniki to sie załamałam. Alee jak popatrzyłam dłużej i pomyślałam to w sumie tu jest trochę informacji ale hm dotyczące bardziej jakie są szanse na zapłodnienie. A nam się udało (mam nadzieje ze to nie było szczęście i teraz tez się uda) ale nie ma odpowiedzi czy to była przyczyna poronienia.
Czyli warto aby jeszcze raz zrobić badanie nasienia tylko takie gdzie będzie morfologia ? -
nick nieaktualnyCaroline88 wrote:Witajcie
Proszę o pomoc w wynikami:
Ilość w 1ml : 32,3mln
Całkowita ilość: 135,7 mln
Ruch postępowy: 42%
Postępowy szybki: 16%
Ruch całkowity: 53%
Plemniki prawidłowe : 2%
To są wyniki po braniu Fertilman plus.
Niżej wyniki przed suplementacją:
Ilość w 1ml : 49,6mln
Całkowita ilość: 257,9 mln
Ruch postępowy: 36%
Postępowy szybki: 4%
Ruch całkowity: 44%
Plemniki prawidłowe : 1%
Morfologia niestety niska. -
Pejuś wrote:Myślę że to jest ważny parametr , który moze dużo powiedziec , a długo się staracie juz , w którym cyklu starań udało się ?
Staraliśmy się 4 miesiące tzn pierwsze 2 cykle były takie luźne bez sprawdzania owulacji zero monitoringu i mierzenia temp. A następne 2 już z tym wszystkim i się udało. A teraz jestem miesiąc po poronieniu i dopiero chcemy zacząć znowu się starać. Wiec u nas nie było dużego problemu aby zajść w ciąże tylko te poronienie...Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
nick nieaktualnyMiinii wrote:Staraliśmy się 4 miesiące tzn pierwsze 2 cykle były takie luźne bez sprawdzania owulacji zero monitoringu i mierzenia temp. A następne 2 już z tym wszystkim i się udało. A teraz jestem miesiąc po poronieniu i dopiero chcemy zacząć znowu się starać. Wiec u nas nie było dużego problemu aby zajść w ciąże tylko te poronienie...
-
Jak zobaczyłam wyniki badań M to stwierdziłam, ze my chyba musimy trafić w dzień owu bo jeśli plemniki są słabe to raczej nie liczę na to aby chociaż jeden wysiedział te kilka dni w moim organizmie ;p
Zobaczę co gin powie na te wyniki.
A jak dowiedziałaś się o tej bakterii ?
Trzymam kciuki aby to faktycznej było przez nią i żebyś szybko ja wyleczyłaAniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
nick nieaktualnyMiinii wrote:Jak zobaczyłam wyniki badań M to stwierdziłam, ze my chyba musimy trafić w dzień owu bo jeśli plemniki są słabe to raczej nie liczę na to aby chociaż jeden wysiedział te kilka dni w moim organizmie ;p
Zobaczę co gin powie na te wyniki.
A jak dowiedziałaś się o tej bakterii ?
Trzymam kciuki aby to faktycznej było przez nią i żebyś szybko ja wyleczyła -
Pejuś wrote:Robiłam posiew z pochwy bo był mi potrzebny do badania drożności jajowodów , mam.e coli w pochwie musze ja wyleczyc bo chcemy podjąć się inseminacji .Ale szczerze przeraża mnie to wsystko też sie nie spodziewaliśmy takich kiepskich wyników .A z jakiego województwa jesteście ?
Współczuje
No mnie powoli tez zaczyna wszystko przerażać. Nigdy nie myślałam ze takie coś mi się przytrafi a nie wiadomo co jesCze nas czeka. Staram się myśleć pozytywnie ale czasami ciężko.
Z pomorskiegoAniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
nick nieaktualnyMiinii wrote:Współczuje
No mnie powoli tez zaczyna wszystko przerażać. Nigdy nie myślałam ze takie coś mi się przytrafi a nie wiadomo co jesCze nas czeka. Staram się myśleć pozytywnie ale czasami ciężko.
Z pomorskiego [/QUO
My z Małopolski No ja też tak mam, jestem pełna nadziei że się uda ale mam też duzo gorsze chwile , najgorsze jest to czekanie i ta niepewność ..Pozdrowionka dla was i powodzonka:) -
Dziewczyny! Wiem, że Wasza wiedza nt męskich problemów jest przeogromna dlatego zwracam się do Was z problemem. Napiszcie mi czy wyniki mojego męża po 2 miesięcznej kuracji takimi specyfikami jak: ProsperM, Androvit Plus i Wit. D są zadowalające czy raczej katastrofa?
Koncentracja (liczba plemników w mililitrze) - 42 mln/ ml
Liczba w ejakulacie - 289,8 mln
Ruchliwość całkowita - 81%
Progresywność - 79%
Morfologia - 1%
Wiem, że wszystko poza morfologią jest super, ale zastanawia mnie właśnie ta morfologia... Czy przy pozostałych raczej bardzo dobrych wynikach ta morfologa ma duże znaczenie? Proszę o odpowiedziLenka 28 lat
2016 lipiec - Aniołeczek 11 tc ❤
2018 październik - 1 IUI -
nick nieaktualnyLenka1990 wrote:Dziewczyny! Wiem, że Wasza wiedza nt męskich problemów jest przeogromna dlatego zwracam się do Was z problemem. Napiszcie mi czy wyniki mojego męża po 2 miesięcznej kuracji takimi specyfikami jak: ProsperM, Androvit Plus i Wit. D są zadowalające czy raczej katastrofa?
Koncentracja (liczba plemników w mililitrze) - 42 mln/ ml
Liczba w ejakulacie - 289,8 mln
Ruchliwość całkowita - 81%
Progresywność - 79%
Morfologia - 1%
Wiem, że wszystko poza morfologią jest super, ale zastanawia mnie właśnie ta morfologia... Czy przy pozostałych raczej bardzo dobrych wynikach ta morfologa ma duże znaczenie? Proszę o odpowiedzi