Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Sikoreczkaaa wrote:Dżozu ale to są bardzo dobre wyniki więc skąd niepokój? Macie wartości referencyjne obok. Jedynie mogłyby być bardziej ruchliwe ale to suplementy pewnie pomogą.
Ruch i plemniki o nieprawidlowej budowie.. dzięki serdeczne za pomoc:) -
Nelsa28 wrote:Dobra, wyskoczył mi Twój post w wątku który stworzyłaś.
Enterococcus faecalis wykryty u Twojego partnera zmniejsza ilość (i pewnie też jakość) nasienia.
Nie sądzę żeby jakikolwiek lekarz kwalifikował do ivf bez przeleczenia. Niech partner idzie teraz do urologa który zajmie się wyleczeniem tego i wtedy zobaczycie co dalej.
A powiedz mi co myślisz o tym FSH, które niestety jest powyżej normy?? 😔 -
Nelsa28 wrote:A ile się już staracie? Bakterie w nasieniu mogła wpływać na wyniki nasienia. (A swoją drogą jaka bakteria?) Pewnie każą przeleczyć i powtórzyć seminogram. Żylaki którego stopnia? Możecie do tego października zadbać sobie o styl życia, suple itd, może to plus wyleczenie bakterii trochę pomoże i do inseminacji Was zakwalifikują najpierw.
My z dopiero co rozpoznanym OAT byliśmy w marcu 24, staramy sie od 11.23 i zaproponowali nam inseminację najpierw… może uznali że jeszcze psychicznie nie jesteśmy gotowi, albo że to za krótki czas starań, nie wiem. U męża fsh też podwyższone, ponoc nic sie z nim nie da zrobic, testosteron w normie.
A jakie macie te wyniki nasienia dokładnie? -
AnneMarie1234 wrote:Tak, już byliśmy, już jest w trakcie leczenia. Ja czekam na wynik badania bo też mi kazał zrobić.
A powiedz mi co myślisz o tym FSH, które niestety jest powyżej normy?? 😔👱🏼♀️(28):Subkliniczna niedoczynność tarczycy, euthyrox 37,5 od początku starań, AMH 1,76
✔️kariotyp-ok
✔️sono hsg-ok
👱🏼♂️(35):Asthenoteratozoospermia- 54mln, PS+PR= 4,6mln, morfologia 1%
✖️FSH lekko podwyższone, reszta ok
⏳12cs
💉IUI planowane na 10.24 -
AnneMarie1234 wrote:My też staramy się od listopada 23r
Kilka dni temu mąż dostał wyniki drugiego badania nasienia, jest trochę lepiej, ale to lepiej to znaczy niecałe 5 mln plemników w ruchu postępowym i nadal morfologia 1%, także się okaże czy do inseminacji styknie…👱🏼♀️(28):Subkliniczna niedoczynność tarczycy, euthyrox 37,5 od początku starań, AMH 1,76
✔️kariotyp-ok
✔️sono hsg-ok
⏳12cs
Chmurka, Sikorka - co u Was, dziewczyny ?28 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
U mnie stara bieda, w poniedziałek idę na powtórne wymazy mam nadzieję że wybiliśmy dziada i w końcu będzie można zacząć się starać, w tym cyklu biore NAC zobaczymy w poniedziałek co urośnie:) a poza staraczkowego życia pod koniec września mam urlop, dlugooo wyczekany
A u Was jak tam? -
Sikoreczkaaa wrote:U mnie stara bieda, w poniedziałek idę na powtórne wymazy mam nadzieję że wybiliśmy dziada i w końcu będzie można zacząć się starać, w tym cyklu biore NAC zobaczymy w poniedziałek co urośnie:) a poza staraczkowego życia pod koniec września mam urlop, dlugooo wyczekany
A u Was jak tam?
Ja już niestety zapomniałam, że byłam na urlopie… 😭 gdzieś wyjeżdżacie ?28 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
U nas również stara bieda. Ogółem maz przyjmuje dalej clo i atrozol, suple, ostatnio badał testosteron to miał 1000, fsh waha się między 5 a 6.
Wspomagamy się trochę medycyna naturalna, mam nadzieje, ze będą efekty. 😂
elektro96 lubi tę wiadomość
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Nelsa28 wrote:O, to super, to możecie mieć nadzieję, że się poprawi 😊 szczerze przyznam, że aż takiej wiedzy nie mam odnośnie fsh, mojemu mężowi lekarz powiedział, że po prostu tak ma i się z tym nic nie da zrobić 🥲
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 22:54
-
Nelsa28 wrote:O, No to zabawnie 🙈 ja już trochę „zluzowałam”, chociaz wpływa to na mnie mimo wszystko. Jemy suple, jakieś oleje dołączyłam nam ostatnio, luźne gatki i żyjemy sobie próbując sami, chociaż też się nie mogę doczekać aż coś się zacznie dziać z iui czy ivf.
Kilka dni temu mąż dostał wyniki drugiego badania nasienia, jest trochę lepiej, ale to lepiej to znaczy niecałe 5 mln plemników w ruchu postępowym i nadal morfologia 1%, także się okaże czy do inseminacji styknie…
Mój bierze olej z czarnuszki od trzech miesięcy ale efektów niemal zero. Libido powiedziałbym że spada coraz bardziej. Tak, bieliznę tez zmienił na luźniejsza, stara się więcej ruszać, zapisał się na siłownię..
Kurcze 5 mln u Was to dużo... Chcielibyśmy tyle mieć. U nas dopiero powtórne, drugie w sumie nadanie za miesiąc, po zakończeniu antybiotyków. Myślę o iui, a najlepiej od razu ivf. Sądzę że nie ma czasu czekać... Jeśli wyniki nasienia po antybiotykoterapii i operacji żylaków okażą się bez zmian, będę naciskać lekarza...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 22:55
-
AnneMarie1234 wrote:A czy Wasz lekarz też powiedział że przy podwyższonym FSH jest większy problem? Nam tak powiedział, że "gdyby była sama bakteria - wyleczymy, żylaki - z operujemy ale podwyższone FSH to już jest problem "
„Podwyższone poziomy FSH u mężczyzn mogą wskazywać na problemy związane z funkcjonowaniem jąder, takie jak:
- **Pierwotna niewydolność jąder**: Może być spowodowana różnymi czynnikami, w tym uszkodzeniami jąder, chorobami genetycznymi (np. zespół Klinefeltera) lub infekcjami.
- **Uszkodzenie jąder**: Może być wynikiem urazów, radioterapii, chemioterapii lub infekcji (np. świnki).
Jednakże, niewielkie przekroczenie normy nie musi od razu oznaczać poważnych problemów zdrowotnych. Warto skonsultować się z lekarzem, który zinterpretuje wynik w kontekście innych badań i objawów klinicznych.”
Tylko fsh to jedno, a reszta czynników to drugie. Z jednej strony dobrze, że Wam cudów ten lekarz nie obiecuje, ale z drugiej wiele się może wydarzyć po usunięciu pozostałych czynników. Nam się trochę wyniki przez pół roku poprawiły, cudów nie ma, ale też nie mieliśmy za bardzo pola do popisu w zmianie stylu życia czy leczeniu jakiejś bakterii, także bądź dobrej myśli👱🏼♀️(28):Subkliniczna niedoczynność tarczycy, euthyrox 37,5 od początku starań, AMH 1,76
✔️kariotyp-ok
✔️sono hsg-ok
⏳12cs
#Informatyk
Eh dziewczyny to aż dziwne mój mąż też informatyk.
U nas wyniki byly bardzo nieciekawe.
Teraz będziemy próbować całą procedurę jeszcze raz. Od dwóch miesiecy profertil okej z czarnuszki , orzechy brazylijskie i sok pomidorowy.
Zrobimy badanie po 3 miesiacach, a ok poprzedbiego badania 4 lata. Jestem mega ciekawa wyniku, u kogoś sie po kilku latach poprawily wyniki?Mąż kryptozoospermia, zamrożone plemniki, Pick-up 18.10 transfer odwołany - hiperstymulacja
Mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
27.12 Transfer 5 dniowej blastki
30.12 beta 40 🥰
1.09.2020 Blanka 🥳
14.11.2022 FET 4.2.1 nieudany
16.01.2023 FET 4.2.2
7dpt 24,3 bhcg
9 dpt 40,6
11 dpt 48
22.04 transfer 4.22 i 3.22 🙏
Transfer nieudany -
To są poorzedbie wyniki badan z lipca 2019
FSH 18,4
LH 11,5
Testosteron w normie
Kariotyp Ok
W usg jakieś nieznaczące żpnMąż kryptozoospermia, zamrożone plemniki, Pick-up 18.10 transfer odwołany - hiperstymulacja
Mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
30.12 beta 40 🥰
1.09.2020 Blanka 🥳
16.01.2023 FET 4.2.2
7dpt 24,3 bhcg
9 dpt 40,6
11 dpt 48
Transfer nieudany -
Właśnie po takim czasie mozna sie wszystkiego spodziewać.. moze azoo ale może być tez troszkę lepiej jeszcze 1,5 miesiaca i robimy badaniaMąż kryptozoospermia, zamrożone plemniki, Pick-up 18.10 transfer odwołany - hiperstymulacja
Mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
30.12 beta 40 🥰
1.09.2020 Blanka 🥳
16.01.2023 FET 4.2.2
7dpt 24,3 bhcg
9 dpt 40,6
11 dpt 48
Transfer nieudany -
Mój zupełnie #nieinformatyk 😂 wiec albo wyjątek potwierdza regule, albo jednak nie ma reguly 😅👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej!