Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Chochlik12 wrote:Powtórzyliśmy dzisiaj badania krwi i hormonów i jest podobnie jak było 😅 graniczny dolny próg na testosteron, lekko podwyższona prolaktyna, progesteron, a LH, FSH w formie. Czekamy jeszcze na wyniki testosteronu wolnego.
Estradiol - 26,60 (11-44)
FSH - 5.27 (0,95-11,95)
LH - 3.6 (0,57-12,07)
Prolaktyna 20.4 (3,46-19,4)
Progesteron - 0.3 (0,1-0.2)
Testosteron 12.94 (8,33-30.19)
Ja myślę, że nasze problemy z nasieniem mogą być związane jakoś z kwestią hormonalną 🤔
Macie może jakieś myśli wobec tego? Może mieliśmy podobny przypadek?
Nie mogę się doczekać na wizytę u androloga.
Kminię, czy kupić suple, czy jeszcze czekać na wizytę u lekarza w przyszłym miesiącu. Jak myślicie dziewczyny? Skomponowałam listę z poleceń innych + z różnych artykułów naukowych. Szkoda nam teoche czasu, a myślę, że suple mogłyby być wskazane.
Podoktoryzuje endokrynologicznie z tego, co wiem
Moim zdaniem jest tu problem hormonalny, a te wyniki całkiem ze sobą się łączą. Ten testosteron jest dosyć niski jak na mężczyznę w wieku rozrodczym. Jak dziewczyny wspominały powinno być conajmniej 500 w przeliczeniu na ng/dL. Obniżenie produkcji testosteronu może wiązać się z kompensacyjnym wzrostem progesteronu. Moim zdaniem wysoka prolaktyna także wpływa na wzrost poziomu progesteronu poprzez zaburzenie osi podwzgórze-przysadka-gonady. Wysoki progesteron tłumi testosteron a dosyć niski testosteron wpływa negatywnie na spermogenezę. To jest takie zamknięte koło hormonalne, jedno wpływa na drugie i nie powiem Ci niestety, co wywołało konkretnie tą reakcje.
Możliwe przyczyny mogą być tak błahe jak niedobory, dieta, używki - prostując to wyprowadza się testosteron na prostą i reszta wyników się stabilizuje. Inne to: guz nadnerczy, guz jądra, zaburzenia tarczycy, zaburzenia wątroby, przewlekły stres, otyłość, leki. Dodatkowym skutkiem ubocznym wysokiej prolaktyny jest słabe libido. Czy androlog do którego idzie może jest przy okazji endokrynologiem?
U mojego męża wszystko było w normie w pierwszych badania oprócz testosteronu i wysokiej prolaktyny. Miał testosteron 366 ng/dL - raczej nisko tak stwierdził androlog. Na początek dostał wyłącznie suple i pouczenia o zdrowej diecie i aktywności. Skomponowałam mu set supli - każdy osobno. Zwłaszcza stawiając na wysokie dawki cynku. Po około 2-3 miesiącach testosteron skoczył do 516 ng/dl. Wyniki nasienia podniosły się niestety nieznacznie. Z 0.9 mln/ml do 4.5 mln/ml, więc wciąż ciężka oligospermia.elektro96, Chochlik12 lubią tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Valie05 wrote:Podoktoryzuje endokrynologicznie z tego, co wiem
Moim zdaniem jest tu problem hormonalny, a te wyniki całkiem ze sobą się łączą. Ten testosteron jest dosyć niski jak na mężczyznę w wieku rozrodczym. Jak dziewczyny wspominały powinno być conajmniej 500 w przeliczeniu na ng/dL. Obniżenie produkcji testosteronu może wiązać się z kompensacyjnym wzrostem progesteronu. Moim zdaniem wysoka prolaktyna także wpływa na wzrost poziomu progesteronu poprzez zaburzenie osi podwzgórze-przysadka-gonady. Wysoki progesteron tłumi testosteron a dosyć niski testosteron wpływa negatywnie na spermogenezę. To jest takie zamknięte koło hormonalne, jedno wpływa na drugie i nie powiem Ci niestety, co wywołało konkretnie tą reakcje.
Możliwe przyczyny mogą być tak błahe jak niedobory, dieta, używki - prostując to wyprowadza się testosteron na prostą i reszta wyników się stabilizuje. Inne to: guz nadnerczy, guz jądra, zaburzenia tarczycy, zaburzenia wątroby, przewlekły stres, otyłość, leki. Dodatkowym skutkiem ubocznym wysokiej prolaktyny jest słabe libido. Czy androlog do którego idzie może jest przy okazji endokrynologiem?
U mojego męża wszystko było w normie w pierwszych badania oprócz testosteronu i wysokiej prolaktyny. Miał testosteron 366 ng/dL - raczej nisko tak stwierdził androlog. Na początek dostał wyłącznie suple i pouczenia o zdrowej diecie i aktywności. Skomponowałam mu set supli - każdy osobno. Zwłaszcza stawiając na wysokie dawki cynku. Po około 2-3 miesiącach testosteron skoczył do 516 ng/dl. Wyniki nasienia podniosły się niestety nieznacznie. Z 0.9 mln/ml do 4.5 mln/ml, więc wciąż ciężka oligospermia.
Dziękuję Ci za tą wiadomość, chyba trochę bardziej zrozumiałam te zależności. 😁
Ja również skomponowałam suple wczoraj. Dieta zmieniona, sport - trochę ciężej jest ze względu na pracę zmianową, ale działamy 💪 robimy wszystko, co możemy na dany moment.
Androlog do którego idzie jest urologiem. 😁
A powiedz mi, jaką dawkę cynku Twój przyjmuje? Ja czytałam wczoraj, że polecana jest 15-30mg. Kupiłam mojemu 25.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada, 14:59
Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
11 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
30 mg ze swansona bierze praktycznie od początku. Jakoś mu stuknie teraz rok suplementacji.
Chochlik12 lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
U nas maly sukces. Udalo sie uzyskac 3 ❄️. Nie wiem jeszcze jak sie skonczy ta historia i czy bedziemy swidkami kolejengo malego cudu, ale przy wynikach meza i tak jest juz sie z czego cieszyc (0,1 mln po odwirowaniu, z czego polowa martwa).
Niezmiennie trzymam kciuki za Was wszystkich🤞🏻🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel);6dpt: 25 mlU;10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️🐻
10.23 FET 1x5.2.2
6dpt 27mlu
8tyd brak akcji serca💔
04.24 FET 5.1.1
5dpt 16,6 mlu;8dpt beta 171mlU;22dpt 745mlU 😢
06.24 FET
7dpt 6,5 😣
3procedura 11.24 6MII/mamy jeszcze 2❄️
11.30 transfer
7dpt 66mlU/10dpt 364mlu/16dpt 3557 -
Hej dziewczyny, przestudiowałam cały ten wątek i postanowiłam przysiąść. Macie ogromną wiedzę!
U nas sytuacja następująca: robiliśmy 2 badania nasienia, jedno w sierpniu, drugie na początku września. Wyniki poniżej (sierpień/wrzesień):
Koncentracja (mln/ml)
10,91 / 7,76
Ruch postępowy A+B (mln/ml)
2,27 / 3,64
Ruch postępowy szybki (mln/ml)
0,19 / 1,21
Ruch postępowy wolny (mln/nl)
2,08 / 2,43
Ruch niepostępowy (mln/nl
3,40 /2,43
Brak ruchu (%)
82,69 / 78,26
Morfologia (%)
2 / 2
Niby drobna poprawa, ale była też różnica w dniu abstynencji - sierpień 5 dni, wrzesień 3 dni.
Oprócz tego pod koniec września zrobiliśmy badanie fragmentacji DNA plemników i niestety wynik 40%. Następnie zostaliśmy skierowani na badanie bakterii - wymaz z cewki ok, MUCHa ok, posiew nasienia - wyszedł paciorkowiec gr. B. Obecnie mąż ma antybiotyk na 2 tygodnie, po leczeniu mamy powtórzyć posiew, a powtórkę badań nasienia dopiero gdzieś w lutym, żeby plemniki miały się okazję odbudować.
To, co chciałam napisać, to że mam wielkie nadzieje, że przyczyna tak wysokiej fragmentacji jest ta bakteria. Jeżeli jednak okaże się, że nie, to boję się, że będziemy w sytuacji bez wyjścia. Wszyscy lekarze, z którymi rozmawialiśmy wysyłają nas na in vitro, już nawet przed tym badaniem bakteriologicznym usłyszeliśmy, że tyko in vitro. Boli mnie to, ale zdaje sobie sprawę, że niepłodność męska to wciąż zagadka. U nas zresztą są też problemy z obu stron.
Na in vitro nie jestem gotowa psychicznie. Staramy się od kwietnia 2024, więc mam wrażenie, że to jeszcze za wcześnie. A to ciśnienie ze strony lekarzy tym bardziej mnie odrzuca. Szczególnie, że nasz styl życia jest dobry - wprowadziliśmy zmiany w diecie w postaci dodania produktów pro-plodnosciowych i dużo suplementów, ale to nie są wielkie zmiany, jesteśmy aktywni, szczupli, bez nałogów. Jedynie praca siedząca (mąż dużo jeździ), ale potem nadrabianie graniem w piłkę itd.
Przytulam Was wszystkie, jesteście super dzielne, oby nowy rok przyniósł trochę cudów
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Część Pustynia 🙋♀️
Nie będę radzić medycznie - dziewczyny tu mają ogromną wiedzę i mnie też nią zawstydzają🤭 , ale powiem Ci coś od siebie - żebyś słuchała swojego serca w kontekście tempa, czy in vitro.
Wasze badania są dosyć świeże, a niestety z plemnikami to mozolna sprawa robota, by zobaczyć jakieś rezultaty. Trzymam kciuki, żeby lek na bakterie pomógł. 😊Pustynia lubi tę wiadomość
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochlik12 wrote:Część Pustynia 🙋♀️
Nie będę radzić medycznie - dziewczyny tu mają ogromną wiedzę i mnie też nią zawstydzają🤭 , ale powiem Ci coś od siebie - żebyś słuchała swojego serca w kontekście tempa, czy in vitro.
Wasze badania są dosyć świeże, a niestety z plemnikami to mozolna sprawa robota, by zobaczyć jakieś rezultaty. Trzymam kciuki, żeby lek na bakterie pomógł. 😊
Dziękuję Chochliku!
Dokładnie tak samo pomyślałam - że musimy dać sobie jeszcze czas. Dla mnie i Męża to dramat, bo nie należymy do najbardziej cierpliwych osób 😂 Ale mam nadzieję, że wkrótce uśmiechnie się do nas losChochlik12 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Sikoreczkaaa wrote:Hej Pustynia kiedyś słuchałam podcastu z andrologiem i często na zle wyniki wpływają więcej niż jeden czynnik. A że nasienie długo się odbudowuje dlatego warto działać wielotorowo robiliście hormony, usg?
Tak, hormony w normie, drobny niedobór witaminy D. Nie mam w tym momencie pod ręką, ale jak wrócę to wrzucę tutaj żebyście popatrzyły fachowym okiem haha było badanie USG, badanie fizykalne razem z badaniem prostaty i wszystko ok, nie ma żylaków.
I zapomniałam zapytać o najważniejsze! U nas też androlog zwrócił uwagę na rozmiar jąder (są pomniejszone). Ale tak naprawdę tylko skomentował ale nie mówił że to może być przyczyną/skutek. Czy Wam mówili lekarze coś więcej na ten temat?💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
U nas jest napisane tak: jądra prawe 9 ml; jądro lewe 8 ml.
Teraz jeszcze patrząc to znalazłam opis: Naczynia żylne powrózka nasiennego lewego poszerzone do 2,1 mm, z widocznym <1s refluksem żylnym w CD podczas próby Valsalvy. Czyli co, że jednak są żylaki?
Ja nie wiem, ten mój chłop to też jest udany, wraca z wizyty, nie potrafi nic powtórzyć, a potem ja patrzę na opisy i widzę takie kwiatki, wkurza mnie to…💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
To faktycznie pomniejszone jądra. Żylaki są ale chyba z serii tych małych. Jeżeli antybiotykoterapia nie da skutków w postaci lepszego nasienia warto byłoby zrobić badania genetyczne kariotyp, AZF i można zastanowić się nad CFTR. Do obgadania z andrologiem.
A niestety faceci już tak maja. Mój też jak wychodził z wizyty to jak mu zadawałam pytania to on nic nie pamiętał nie dopytał.. bez nas nie przeżyją.Pustynia lubi tę wiadomość
-
Dlatego jutro planujemy z moim wejść razem do lekarza jeśli lekarz się zgodzi… 😃
Mam wrażenie, że Oni też po prostu mają mniejszą wiedzę - mniej to śledzą, czytają, nakręcają się i nie sprawdzają każdej opcji… (u nas tak trochę jest). Przez co nawet trudniej im sprecyzować jakieś pytanie…
—
Mały update z naszego życia, pisałam na głównym, ale chyba nie ma tam nas wszystkich. 😃
Poza jutrzejszym Targońskim umówiliśmy się również do Michała Gierka na konsulting w sobotę.
Mąż dorobił też SHBG i DHEA-SO4 i wyniki są jak reszta naszych… skrajne… Niby w formie, ale na granicy.
To jakoś potwierdza tą teorię, że to może być coś hormonalnego. 🤔
Całościowo te wynik wyglądają tak:
FSH - 5.27 (0,95-11,95)
LH - 3.6 (0,57-12,07)
Testosteron 12.94 (8,33-30.19), około 373
Testosteron wolny 22,7 (15-50)
DHEA-SO4 526 (normy 167-591)
SHBG 16,22 (11,2-78,1)Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia, 11:24
Pustynia lubi tę wiadomość
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Chochlik12 wrote:Dlatego jutro planujemy z moim wejść razem do lekarza jeśli lekarz się zgodzi… 😃
Mam wrażenie, że Oni też po prostu mają mniejszą wiedzę - mniej to śledzą, czytają, nakręcają się i nie sprawdzają każdej opcji… (u nas tak trochę jest). Przez co nawet trudniej im sprecyzować jakieś pytanie…
—
Mały update z naszego życia, pisałam na głównym, ale chyba nie ma tam nas wszystkich. 😃
Poza jutrzejszym Targońskim umówiliśmy się również do Michała Gierka na konsulting w sobotę.
Mąż dorobił też SHBG i DHEA-SO4 i wyniki są jak reszta naszych… skrajne… Niby w formie, ale na granicy.
To jakoś potwierdza tą teorię, że to może być coś hormonalnego. 🤔
Całościowo te wynik wyglądają tak:
FSH - 5.27 (0,95-11,95)
LH - 3.6 (0,57-12,07)
Testosteron 12.94 (8,33-30.19), około 373
Testosteron wolny 22,7 (15-50)
DHEA-SO4 526 (normy 167-591)
SHBG 16,22 (11,2-78,1)
Jedyne do czego bym się przyczepiła to ten testosteron. Co do DHEAS i SHBG nie wypowiem się 😊
Daj znać koniecznie jakie wnioski z wizyty.28 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Jedyne do czego bym się przyczepiła to ten testosteron. Co do DHEAS i SHBG nie wypowiem się 😊
Daj znać koniecznie jakie wnioski z wizyty.
Tak, dwie pierwsze. 😁
Jedna w klinice (jutrzejsza - niestety ten lekarz nie miał nigdzie terminów…)
A następna u ando/urloga w przychodni.
Cieszę się, że nie jesteśmy skazani jedynie na klinikę… boję się że będą nas cisnęli w in vitro bez prób poprawy wyników w inny sposób (niestety słyszałam bardzo dużo o takich przypadkach) 🫣
Obiecuję dać znać!Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Kurde, patrząc na teczkę z wynikami to chyba więcej już tych badań mamy zrobionych niż nie.
Jeśli chodzi o hormony to u nas (w nawiasach normy):
Ferrytyna 105,9 (21,81-274,66)
FSH 3,54 (0,95-11,95) niby w normie, ale czy nie za nisko?
LH 3,54 (0,57-12,07)
Estradiol 11 (11-44) też chyba trochę nisko
Prolaktyna 7,86 (3,46-19,40)
Testosteron 550,5 (240,24 - 870,68)
SHBG 38,28 (13,50 - 71,40)
Witamina D 26,00 ng/ml (stężenie optymalne 30-50 ng/ml)
Witamina B12 446 (107,2 - 653,3)
Oprócz tego mąż robił kariotyp - prawidłowy.
Przy okazji też badanie z kalu na helicobacter - ujemny.
No kurcze jedyny pomysł to te bakterie, jedyne te pomniejszone jądra mnie niepokoją. Ale nic, zobaczymy już pewnie w nowym roku co z tego wyjdzie 😂💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
Pustynia. Fakt dużo macie już wykluczone. Z uwagi na pomniejszone jadra warto byłoby sprawdzić AZF i CFTR.
U nas wyniki tragiczne. A hormony ok, genetyka ok. Jedynie te żylaki które zoperowalismy jednak jakoś nie liczę na mocna poprawę po operacji. No i testosteron w dolnych granicach normy. Wiec niekiedy niestety wyłapać przyczynę problemów się do końca nie da.
Edit: u nas jeszcze mąż w dzieciństwie miał wędrujące jądro, ale samo zeszło do moszny. Lekarze ze względu na fakt usg wykluczają możliwe powikłania po tym. Ale może też tutaj coś się podziało. Ale tego nigdy się nie dowiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia, 11:56
-
Sikoreczkaaa wrote:Pustynia. Fakt dużo macie już wykluczone. Z uwagi na pomniejszone jadra warto byłoby sprawdzić AZF i CFTR.
U nas wyniki tragiczne. A hormony ok, genetyka ok. Jedynie te żylaki które zoperowalismy jednak jakoś nie liczę na mocna poprawę po operacji. No i testosteron w dolnych granicach normy. Wiec niekiedy niestety wyłapać przyczynę problemów się do końca nie da.
Edit: u nas jeszcze mąż w dzieciństwie miał wędrujące jądro, ale samo zeszło do moszny. Lekarze ze względu na fakt usg wykluczają możliwe powikłania po tym. Ale może też tutaj coś się podziało. Ale tego nigdy się nie dowiem.
A dawno operowaliście? Ja słyszałam wiele historii, po których wyniki po operacji poszybowały w górę, z tym, że też zawsze to było połączone z suplementacją i dobrą dietą. Tylko słyszałam, że trochę trzeba czasu żeby to się wszystko znów wyregulowało. Także może jeszcze wszystko przed Wami:))
U nas w dzieciństwie była świnka, więc wiemy już że to mogło zaszkodzić no i mąż miał też z 10 lat temu zapalenie gruczołu krokowego, więc dla mnie to takie dwie duże czerwone flagi.
Jak wybijemy paciorkowca to pewnie następnym krokiem będzie AZF i CFTR, dziękuję za podpowiedź!
💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️)