Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
W lipcu. Ale jeszcze nie kontrolowaliśmy nasienia. Ale w ciazy nie jestem więc nie liczę na jakiś cud. Niestety. Ale już jakoś się z tym obyłam. Początki były ciężkie
Świnka potrafi namieszać dużo. Ale mój szwagier miał świnke ciężka w przebiegu a dzieci mają więc też nie zawsze.
Trzymam za Was kciuki, jak będziecie mieć jakieś nowe informacje dajcie znać! -
Pustynia- pomniejszone jądra to chyba problem mój ma jedno pomniejszone, drugie na granicy normy i tego lekarz czepiał się najbardziej. Ale póki co, czekamy na wizytę u kolejnego lekarza 🫣
W ogóle cześć dziewczyny. Co u was? U mnie taki kryzys, ze nie chce już dziecka 🫣🫣🫣 tylko maz nie chce odpuścić, wiec na razie w tym tkwię, ale już po prostu mam dość po całej linii.
A do tego Boże Narodzenie w natarciu.// powiem wam, ze od kiedy się staramy; to tak nie znoszę świat 😫👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Chmurko przykro mi z powodu Twojego stanu może powinnaś zrobić coś dla siebie? Jakoś oderwać się na chwilę od rzeczywistości? Pojechać gdzieś albo jakaś kosmetyczka? Coś co lubisz.
Ja lubię święta. Mam czym głowę zająć. U mnie jest najgorzej jak za dużo myślę. Jak nie myślę to jest znośnieChmurka21, Malowybitna lubią tę wiadomość
-
Szczerze to szukałam trochę w sieci o tych pomniejszonych jądrach ale nie znalazłam nic sensownego… Ale też nie chciało mi się za bardzo brnąć.
Chmurko, mocno przytulam
Święta to ciężki czas, pamiętam jak w poprzednie teść życzył mi „błogosławieństwa macierzyństwa” i myślałam sobie wtedy, że na kolejne będę już z brzuszkiem…Rozumiem, co przechodzisz.
Mi też pomaga wypychanie kalendarza zajęciami itd, ale trudno się też do tego zmotywować, więc nie polecam jeśli masz zjazd. Chyba tak jak pisze Sikoreczka - zrób coś dla siebie, coś, czego sobie odmawiasz, jakiś fryzjer, a może koncert, kurs tańca? Albo właśnie pozwól sobie nie robić nic. Nie czytać, nie analizować, pobyć sama aż poczujesz że masz dość i czas powstać
A tak na marginesie, ostatnio przekonaliśmy teściową do adopcji psa i powiem wam, że ten pies tak mnie wciągnął że cały mój instagram teraz jest o szkoleniu psów. I całe szczęście, bo wcześniej był o niepłodności i to mega dołowało…Chmurka21 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Hej dziewczyny! 😄💖
Mały update po wizycie u doktora Targońskiego.
Ogólne wrażenia:
Lekarz był bardzo neutralny – spokojny, nie przerywał, ale jednocześnie bardzo mało tłumaczył. Nie wyjaśniał, co dokładnie robi, tylko przekazywał absolutnie podstawowe informacje.
Nie był oschły, ale trudno też powiedzieć, że emanował empatią.
Analiza wyników:
Miałam wrażenie, że wyniki badań potraktował dość pobieżnie. Przejrzał je, ale nie wchodził w szczegółową analizę. Zwłaszcza hormony sprawiały wrażenie, jakby zostały trochę zignorowane. 🤔
Badanie i zaproponowane leczenie:
Badanie jąder przebiegło neutralnie i trwało około 3 minut.
Co do leczenia, zaproponowano:
• Polfilin – lek poprawiający krążenie??? (codziennie rano i wieczorem)
• Ten Fertil on
• Clostilbegyt – obniżenie estrogenów i poprawa testosteronu? (1 tabletka 3 razy w tyg tygodniu)
Nie dostaliśmy zaleceń dotyczących ponownego zbadania hormonów, by monitorować, jak ten ostatni lek zadziała. A na pewno (jeśli zdecydujemy się na leczenie) chcielibyśmy sprawdzić, czy FSH, LH i testosteron nie wzrosną zbyt mocno, bo można tym „zabić” plemniki.
Także mamy odczucie, że z jednej strony spoko… a z drugiej… zignorowane PH, brak analizy hormonów…
Cieszymy się, że idziemy jutro jeszcze na wizytę u Gierka, mamy nadzieję, że będzie bardziej wnikliwy… 😄
I mam pytanie do Was, co myślicie o takiej propozycji leczenia? 🤔Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
11 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Hej dokładnie takie same wrażenie miał mój mąż. Od Gierka wyszedł bardziej poinformowany więc oby jutro u Was były podobne wrażenia
Wiem że Clo stosowali mężowie od Chmurki i Elektro, ale w jakiej konfiguracji to nie wiem.
Jedyne co to masz racje, bez kontroli hormonów z Clo można sobie mocno popsuć..
A leki na poprawę krążenia przepisują dość często więc to na plusWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 20:03
Chochlik12 lubi tę wiadomość
-
Hej, mój maz tez był dziś u tego lekarza 🫣
Był sam, ale z jego opowieści i wrażeń jesteśmy zadowoleni.
Lekarz zdziwiony był tak dobranym leczeniem w naszym przypadku. Zlecił dodatkowe badania (ale maz kartkę zostawił w samochodzie, wiec jeszcze nie wiem jakie, bo oczywiście nie pamięta 🫣) Maz wspominał, ze są to badania genetyczne i coś tam jeszcze. Na tej podstawie ma zamiar dopasować leczenie.
Dodatkowo maz zapytał czy w ogóle widać sens leczenia w naszym przypadku, czy lepiej od razu in vitro. I tu tez były rzeczowe odpowiedzi. Poinformował tez o ewentualnych kosztach leczenia (spora kwota). Wiec ogółem wszystko na plus.
My na razie jesteśmy bardzo zadowoleni
Jeśli chodzi o clo, to nie wiem co powiedzieć. U nas niby u poprawiło hormony, ale nie miało to przełożenia na dobre wyniki nasienia; wiec No nie wiem 🫣 bez komentarza 😂
Chochlik12 lubi tę wiadomość
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Chmurka21 wrote:Hej, mój maz tez był dziś u tego lekarza 🫣
Był sam, ale z jego opowieści i wrażeń jesteśmy zadowoleni.
Lekarz zdziwiony był tak dobranym leczeniem w naszym przypadku. Zlecił dodatkowe badania (ale maz kartkę zostawił w samochodzie, wiec jeszcze nie wiem jakie, bo oczywiście nie pamięta 🫣) Maz wspominał, ze są to badania genetyczne i coś tam jeszcze. Na tej podstawie ma zamiar dopasować leczenie.
Dodatkowo maz zapytał czy w ogóle widać sens leczenia w naszym przypadku, czy lepiej od razu in vitro. I tu tez były rzeczowe odpowiedzi. Poinformował tez o ewentualnych kosztach leczenia (spora kwota). Wiec ogółem wszystko na plus.
My na razie jesteśmy bardzo zadowoleni
Jeśli chodzi o clo, to nie wiem co powiedzieć. U nas niby u poprawiło hormony, ale nie miało to przełożenia na dobre wyniki nasienia; wiec No nie wiem 🫣 bez komentarza 😂
To się nawet może minęliśmy z Twoim mężem w korytarzu! Hit! 🤣💖
To może po prostu był urok pierwszej naszej wizyty i.. zmęczenia lekarza, przyjmował nas jako ostatnich… no i też kwestia taka, że dopiero rozpoczynamy leczenie i po zobaczeniu naszych wyników (które były pierwszymi wynikami nasienia) chciał podziałać możliwie najspokojniej - powiedział trochę o diecie, o suplementacji, no i te Clo
Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochlik12 wrote:To się nawet może minęliśmy z Twoim mężem w korytarzu! Hit! 🤣💖
To może po prostu był urok pierwszej naszej wizyty i.. zmęczenia lekarza, przyjmował nas jako ostatnich… no i też kwestia taka, że dopiero rozpoczynamy leczenie i po zobaczeniu naszych wyników (które były pierwszymi wynikami nasienia) chciał podziałać możliwie najspokojniej - powiedział trochę o diecie, o suplementacji, no i te Clo
Raczej nie minęliście się, bo mój maz był jednym z pierwszych. Ale tez mówił mi, ze lekarz był jakiś usypiający, wiec może taki ma vibe 😂
Poza tym nie ma co porównywać, patrząc na Twoja stopkę, to całkiem spoko te wyniki. U nas przez ostatnie pół roku koncentracja około 2 ml… w całości 4 mln… tak naprawdę pierwsze badanie (przed rozpoczęciem leczenia) ilościowo wyszło najlepiej bo 7mln/16mln. Jednak nie ma co patrzeć tylko na ilość, bo poprawiła się morfologia i ruch, na co ten lekarz zwrócił uwagę, ze to tez ważne
Sikoreczka
O dokładny lek maz nie pytał, ale podejrzewam, ze chodzi o menopur; mówił coś o 3 tys miesięcznieWiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia, 12:19
Chochlik12, Sikoreczkaaa lubią tę wiadomość
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
U nas taki update, że pierwszy transfer nieudany. Spłakałam się w drodze na krew do kliniki tydzień temu (10 dpt), bo już wcześniej wiedziałam, że negatyw. Nie wiem chyba podziałało to oczyszczająco, bo od razu umówiłam wizytę i jak tylko dostałam we wtorek okresu lecę od nowa z przygotowaniem do transferu nr 2.
Mój mąż dosyć przeżywa transfery, jakoś bardziej zaczęło do niego docierać, ile mnie to kosztuje. Ale kurna na badania kontrolne to nie raczy się wybrać... od 2 msc jest "Zaraz". W tym tygodniu stukło 8 msc od operacji i 4 msc od ostatniego badania nasienia. W sumie nawet byśmy nie wiedzieli czy się poprawiło, bo przez leki do transferu, wcześniej stymulacje, leczenie antywirusowe i delegację nie było przytulanek w okresie owulacji od chyba od lipca.
Jeśli chodzi o Menopur to wszystko zależy od dawki i częstotliwości, ale z tego co kojarzę 1200 j leku kosztuje bez refundacji (ona jest tylko dla kobiet podczas stymulacji do invitro) w okolicach 1400 zł. W refundacji jakieś 125 zł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia, 20:49
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Sikoreczkaaa wrote:Valie liczę na to, że ten drugi transfer będzie tym udanym mocno trzymam kciuki, kiedy transferujecie?
Za tydzień będę wiedzieć po kontroli endometrium, ale wszystko wskazuje na 27.12 lub 31.12. Także jeszcze w tym roku Nasz ostatni zarodek, więc potem trzeba będzie przysiąść i pomyśleć, co dalej. Bo ja zbadana jestem już praktycznie pod każdym kątem.Sikoreczkaaa, Chochlik12 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Valie05 przytulam kochana ❤️❤️
To by sie zgadzało z tym menopurem, bo on podał kwotę 2800-2900 czyli może dwa opakowania?👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Chmurka, ChatGPT mówi o dawkach 75-150j 2-3 razy w tyg to by dawało od 1 do 1,5 największego opakowania menopuru. Chat twierdzi także że łączy się leczeniem hCG (np. Ovitrelle). To także nietani lek.
Terapia trwa zwykle 6-12 miesięcy, ponieważ proces spermatogenezy zajmuje około 74 dni, a znaczące efekty mogą pojawić się dopiero po kilku cyklach produkcji plemników.
Ważne uwagi:
Leczenie gonadotropinami u mężczyzn jest skuteczne głównie u pacjentów z niedoborem gonadotropin (hipogonadyzm hipogonadotropowy). W przypadku idiopatycznej niepłodności męskiej lub obniżonych parametrów nasienia z innych przyczyn skuteczność leczenia gonadotropinami jest ograniczona.
Decyzję o dawkowaniu i schemacie leczenia powinien podejmować lekarz specjalista (urolog lub androlog), biorąc pod uwagę wyniki badań hormonalnych i nasienia.Chmurka21 lubi tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
To ja napiszę o swoim przypadku dając nadzieję. O dziecko staraliśmy się 6 miesięcy. Po 2 miesiącach z czystej ciekawości zrobiłem badania nasienia wgkini następujące
Uplynnienie mechaniczne
Ph 7.9
Liczba 356mln
Koncentracja 52 mln
Odsetek żywych 72%
Ruch szybki postepowy 30%
Wolnym postepowy 18%
Niepostepowy 7%
Nieruchome 43%
Morfologia 1%
Po wizycie u androlog powiedział że łapiemy się na inseminacje ale mamy wykonać jeszcze jedno badanie
Kolejne badanie wyszło jeszcze gorzej
Uplynnienie mechaniczne
Ph 8.1
Liczba 220 mln
koncentracja 52 mln
Ruch szybko postepowy 9%
Ruch wolny postepowy 9%
Niepostepowy 2%
Nieruchome 78%
Morfologia 0%
Zdiagnozowane zylaki powrozka nasiennego 3 stopnia. Wizyta na zabieg umówiona a dziś na teście się pokazały dwie kreski bo 6 dni żonie się spóźniał okres. We wtorek idziemy do ginekologa
Malowybitna lubi tę wiadomość
-
Valie05 wrote:Chmurka, ChatGPT mówi o dawkach 75-150j 2-3 razy w tyg to by dawało od 1 do 1,5 największego opakowania menopuru. Chat twierdzi także że łączy się leczeniem hCG (np. Ovitrelle). To także nietani lek.
Terapia trwa zwykle 6-12 miesięcy, ponieważ proces spermatogenezy zajmuje około 74 dni, a znaczące efekty mogą pojawić się dopiero po kilku cyklach produkcji plemników.
Ważne uwagi:
Leczenie gonadotropinami u mężczyzn jest skuteczne głównie u pacjentów z niedoborem gonadotropin (hipogonadyzm hipogonadotropowy). W przypadku idiopatycznej niepłodności męskiej lub obniżonych parametrów nasienia z innych przyczyn skuteczność leczenia gonadotropinami jest ograniczona.
Decyzję o dawkowaniu i schemacie leczenia powinien podejmować lekarz specjalista (urolog lub androlog), biorąc pod uwagę wyniki badań hormonalnych i nasienia.
O, dzięki!
Nikt nie powiedział, ze mamy ten hipogonadyzm hipogonadotropowy, ale biorąc pod uwagę zmniejszone jądra i te hormony to chyba można by przyjąć, ze jest… nie wiem sama👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Agent wrote:To ja napiszę o swoim przypadku dając nadzieję. O dziecko staraliśmy się 6 miesięcy. Po 2 miesiącach z czystej ciekawości zrobiłem badania nasienia wgkini następujące
Uplynnienie mechaniczne
Ph 7.9
Liczba 356mln
Koncentracja 52 mln
Odsetek żywych 72%
Ruch szybki postepowy 30%
Wolnym postepowy 18%
Niepostepowy 7%
Nieruchome 43%
Morfologia 1%
Po wizycie u androlog powiedział że łapiemy się na inseminacje ale mamy wykonać jeszcze jedno badanie
Kolejne badanie wyszło jeszcze gorzej
Uplynnienie mechaniczne
Ph 8.1
Liczba 220 mln
koncentracja 52 mln
Ruch szybko postepowy 9%
Ruch wolny postepowy 9%
Niepostepowy 2%
Nieruchome 78%
Morfologia 0%
Zdiagnozowane zylaki powrozka nasiennego 3 stopnia. Wizyta na zabieg umówiona a dziś na teście się pokazały dwie kreski bo 6 dni żonie się spóźniał okres. We wtorek idziemy do ginekologa
Dzięki za podzielenie się, ale muszę wytknąć, że parametry u Ciebie (oprócz ruchu) są świetne w porównaniu z tym czym my się mierzymy. Tak więc żylaki nie wpłynęły znacząco na Twoją płodność. Jest to sytuacja spotykana. U naszych partnerów wyniki nasienia są kilkukrotnie gorsze...Sikoreczkaaa, Ona_39, Chmurka21 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Cześć!
@Chochlik - mój też dostał lek poprawiający krążenie Pentohexal, z tego co pytał, to on ma poprawiać ruchliwość plemników. Także to chyba dosyć standardowa procedura. U nas testosteron jest na dobrym poziomie (dokładnie pośrodku „widełek”), więc poza tym nie dostał żadnego leku, tylko suplementy i zalecenia typu luźna bielizna, chłodzenie jąder.
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Valie05 przytulam
Trzymam kciuki za kolejny transfer!
Pustynia, teraz dostaliście receptę na ten lek, czy wcześniej?
Widzieliście jakieś postępy po nim? (jeśli Twój zażywał wcześniej) 😃Valie05 lubi tę wiadomość
Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥