Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
elektro96 wrote:Nic nowego. Wczoraj odebraliśmy wyniki badań na pasożyty i czysto jest zarówno u mnie, jak i u męża. Śmiejemy się, że w sumie to już nie wiadomo, czy się z tego cieszyć, czy płakać… 😁 Październik nas trochę przeorał finansowo pod względem starań, także nie wiem czy do końca roku uda się jeszcze coś zbadać… zobaczymy.
A co u Ciebie?
Co u Was dziewczyny- Chmurka, Valie ? 😊
Hej. U nas słabo. Tzn już ok, bo najgorsze było jakoś 2 tyg temu- zrobiliśmy kontrolne badanie nasienia, pokusilismy się o rozszerzone, hba i fragmentację dna. Wyniki były tak słabe, ze hba nie dało się wykonać i zwrócili nam pieniądze…. Fragmentacja nie wiem jaka, bo po tych wynikach już się nie logowalismy, bo nie chcemy sobie dokładać. Koncentracja była najgorsza ze wszystkich 4 badań, jakoś 2.2mln. Morfologia ostatnio 3 procent, teraz 1. Szkoda gadać 🥺 ogółem na razie jesteśmy w zawieszeniu, bo musimy iść do jakiegoś nowego lekarza, bo ten No to cóż… cos jest nie tak, skoro hormony są w normie, a wyniki coraz gorsze…
@Valie, widziałam, ze już jesteśmy przyjaciółkami 🥹 ale nie pisałam, bo wydarzyło się to co wyżej i trochę nie miałam siły. Zreszta maz jakoś na razie nie chce słyszeć o in vitro. Daje sobie czas. Może jeszcze będziesz na forum, kiedy ja się zdecyduje na in vitro 😂 trzymam kciuki za transfer ❤️❤️❤️
@Sikoreczka, ten progesteron badalas raz czy więcej razy? Ja podczas pobytu w szpitalu miałam 2 razy badany i jednego dnia 6, a drugiego 13, wiec równie dobrze mogłaś nie utrafić w dobry dzieńWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 21:25
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Chmurka21 wrote:Hej. U nas słabo. Tzn już ok, bo najgorsze było jakoś 2 tyg temu- zrobiliśmy kontrolne badanie nasienia, pokusilismy się o rozszerzone, hba i fragmentację dna. Wyniki były tak słabe, ze hba nie dało się wykonać i zwrócili nam pieniądze…. Fragmentacja nie wiem jaka, bo po tych wynikach już się nie logowalismy, bo nie chcemy sobie dokładać. Koncentracja była najgorsza ze wszystkich 4 badań, jakoś 2.2mln. Morfologia ostatnio 3 procent, teraz 1. Szkoda gadać 🥺 ogółem na razie jesteśmy w zawieszeniu, bo musimy iść do jakiegoś nowego lekarza, bo ten No to cóż… cos jest nie tak, skoro hormony są w normie, a wyniki coraz gorsze…
@Valie, widziałam, ze już jesteśmy przyjaciółkami 🥹 ale nie pisałam, bo wydarzyło się to co wyżej i trochę nie miałam siły. Zreszta maz jakoś na razie nie chce słyszeć o in vitro. Daje sobie czas. Może jeszcze będziesz na forum, kiedy ja się zdecyduje na in vitro 😂 trzymam kciuki za transfer ❤️❤️❤️
@Sikoreczka, ten progesteron badalas raz czy więcej razy? Ja podczas pobytu w szpitalu miałam 2 razy badany i jednego dnia 6, a drugiego 13, wiec równie dobrze mogłaś nie utrafić w dobry dzień
Powiem szczerze, że chciałam wysłać męża na kontrolne badanie nasienia po leczeniu tego gronkowca i hiperprolaktynemii, ale po prostu po ludzku strasznie się boję… Jeżeli wyniki wyszłyby gorsze lub bez poprawy, to chyba by mnie to załamało całkowicie… tym bardziej, że w ostatnim czasie czuję się psychicznie naprawdę średnio i staram się ograniczać temat starań. Bardzo źle zaczęło na mnie to wszystko działać…Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 22:15
28 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Chmurka21 wrote:Hej. U nas słabo. Tzn już ok, bo najgorsze było jakoś 2 tyg temu- zrobiliśmy kontrolne badanie nasienia, pokusilismy się o rozszerzone, hba i fragmentację dna. Wyniki były tak słabe, ze hba nie dało się wykonać i zwrócili nam pieniądze…. Fragmentacja nie wiem jaka, bo po tych wynikach już się nie logowalismy, bo nie chcemy sobie dokładać. Koncentracja była najgorsza ze wszystkich 4 badań, jakoś 2.2mln. Morfologia ostatnio 3 procent, teraz 1. Szkoda gadać 🥺 ogółem na razie jesteśmy w zawieszeniu, bo musimy iść do jakiegoś nowego lekarza, bo ten No to cóż… cos jest nie tak, skoro hormony są w normie, a wyniki coraz gorsze…
@Sikoreczka, ten progesteron badalas raz czy więcej razy? Ja podczas pobytu w szpitalu miałam 2 razy badany i jednego dnia 6, a drugiego 13, wiec równie dobrze mogłaś nie utrafić w dobry dzień
Kochana! nie ma, co przepraszać doskonale rozumiem sama przechodziłam przez tak ciężki czas jakieś pół roku temu zanim zdecydowaliśmy się, że idziemy na pewno w invitro. Dajcie sobie czas, przemyślcie sobie na spokojnie. Ja z forum się nigdzie nie wybieram, bo mi tu bardzo dobrze można powiedzieć, że forum uratowało moją kondycje psychiczną w tych staraniach.
Czy mogę spytać skąd niechęć męża do invitro?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 22:49
Chmurka21 lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Dziewczyny pocieszcie....Partner robił drugie badanie nasienia.
Wynik obecny w porównaniu do pierwszego, z maja tragiczny...
Wtedy koncentracja 1,6mln, teraz 0,29...
Ale czy to możliwe żeby spadła ilość plemników, a polepszyły się znacznie ruch postępowy pr, ruch szybki, ruch wolny, zwiększyła się liczba żywych plemników, poza tym dużo mniej jest plemników z brakiem ruchu..
W sierpniu przeleczona antybiotykiem bakteria Enterococcus faecalis. Około 5 tygodni przed badaniem przez 3/4 dni miał wysoka gorączkę, był chory.
Czy to możliwe żeby ilość plemników spadła a tak poprawiła się ich jakość ?
Czy ta choroba we wrześniu mogła mieć znaczenie ?
Pomóżcie 🙏 nie ukrywam że załamałam się widząc te 0,29...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 23:33
-
elektro96 wrote:Strasznie mi przykro… nawet nie wiem, co napisać… ściskam Cię z całych sił. Czy macie na oku jakiegoś innego lekarza?
Powiem szczerze, że chciałam wysłać męża na kontrolne badanie nasienia po leczeniu tego gronkowca i hiperprolaktynemii, ale po prostu po ludzku strasznie się boję… Jeżeli wyniki wyszłyby gorsze lub bez poprawy, to chyba by mnie to załamało całkowicie… tym bardziej, że w ostatnim czasie czuję się psychicznie naprawdę średnio i staram się ograniczać temat starań. Bardzo źle zaczęło na mnie to wszystko działać…
Ja mam na oku, ale staram się dać mu trochę przestrzeni, bo on zaliczył ostra zalamke, wiec czekam aż sam powie, ze jest gotowy.
No wcale Ci się nie dziwie, ze sie boisz. U nas właśnie coś takiego nastąpiło. 3 miesiące temu wyniki były kiepskie, ale łudziliśmy sie, ze to wpływ bardzo wysokiego testosteronu na początku leczenia i ze tendencja będzie wzrostowa. Zreszta lekarz mówił, ze plemniki będą ok na inseminacje za 3 miesiące, także pozdro 😂
Nie wiem szczerze mówiąc, co poradzic. Skoro z nami(dziewczynami) jest ok, to chyba brak ciąży =brak poprawy plemników
Kurczę, elektro, smutno mi czytac, ze jesteś dojechana psychicznie, bo zawsze miałam Cię za taka pozytywnie nakręcona. Ale każdy ma swoje granice. Kiedy robisz wszystko, stajesz na rzęsach, a brak efektów, po prostu sie ulewa…
@valie może to moja wina? Ja wcześniej mówiłam, ze boje sie in vitro, bo te stymulację itp. Chyba tez obecnie ma takie poczucie, ze on bardzo chce za wszelka cenę udowodnić sobie i mi, ze uda sie poprawić te plemniki. Nie wiem 🫣
@sikoreczka ech, wiem z czym sie zmagacie. Chyba czasem lepsza jest niewiedza 🫣 tak jak z ta fragmentacja u nas. Nawet mnie nie kusi 😂 tak, musi sie do nas uśmiechnąć słońce ❤️❤️❤️
Taka mam tylko jeszcze rozkmine, ze może to ten stres oksydacyjny czy jak to sie nazywa? Pierwsze badanie, po którym mieliśmy zalamke to było koncentracja jakoś 7,5mln i w całości 16mln! Obecnie koncentracja oscyluje w okolicy 2 mln a w całości 4mln. Mój maz nie umie sobie odpuścić, czasem mi mówi, ze myśli o tym 24h na dobę. Ja powiem wam, ze lekko odpuściłam. Chyba najgorsze za mną 😂 trzymajcie sie ❤️❤️❤️👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
AnneMarie1234 wrote:Dziewczyny pocieszcie....Partner robił drugie badanie nasienia.
Wynik obecny w porównaniu do pierwszego, z maja tragiczny...
Wtedy koncentracja 1,6mln, teraz 0,29...
Ale czy to możliwe żeby spadła ilość plemników, a polepszyły się znacznie ruch postępowy pr, ruch szybki, ruch wolny, zwiększyła się liczba żywych plemników, poza tym dużo mniej jest plemników z brakiem ruchu..
W sierpniu przeleczona antybiotykiem bakteria Enterococcus faecalis. Około 5 tygodni przed badaniem przez 3/4 dni miał wysoka gorączkę, był chory.
Czy to możliwe żeby ilość plemników spadła a tak poprawiła się ich jakość ?
Czy ta choroba we wrześniu mogła mieć znaczenie ?
Pomóżcie 🙏 nie ukrywam że załamałam się widząc te 0,29...
U nas podobnie, ilość spada, a jakość niby lekko lepiej. Ruch i morfologia. Nie wiem z czego yo wynika, ale z drugiej strony te badania to tez daja obraz tylko jakiejś tam próbki.
A gorączka jak najbardziej mogła mieć na to wpływ. Pewnie najrozsądniej sprawdzić jeszcze raz za ok. MiesiącWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 23:39
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Walczymy dalej! -
Chmurka21 wrote:Ja mam na oku, ale staram się dać mu trochę przestrzeni, bo on zaliczył ostra zalamke, wiec czekam aż sam powie, ze jest gotowy.
No wcale Ci się nie dziwie, ze sie boisz. U nas właśnie coś takiego nastąpiło. 3 miesiące temu wyniki były kiepskie, ale łudziliśmy sie, ze to wpływ bardzo wysokiego testosteronu na początku leczenia i ze tendencja będzie wzrostowa. Zreszta lekarz mówił, ze plemniki będą ok na inseminacje za 3 miesiące, także pozdro 😂
Nie wiem szczerze mówiąc, co poradzic. Skoro z nami(dziewczynami) jest ok, to chyba brak ciąży =brak poprawy plemników
Kurczę, elektro, smutno mi czytac, ze jesteś dojechana psychicznie, bo zawsze miałam Cię za taka pozytywnie nakręcona. Ale każdy ma swoje granice. Kiedy robisz wszystko, stajesz na rzęsach, a brak efektów, po prostu sie ulewa…
@valie może to moja wina? Ja wcześniej mówiłam, ze boje sie in vitro, bo te stymulację itp. Chyba tez obecnie ma takie poczucie, ze on bardzo chce za wszelka cenę udowodnić sobie i mi, ze uda sie poprawić te plemniki. Nie wiem 🫣
@sikoreczka ech, wiem z czym sie zmagacie. Chyba czasem lepsza jest niewiedza 🫣 tak jak z ta fragmentacja u nas. Nawet mnie nie kusi 😂 tak, musi sie do nas uśmiechnąć słońce ❤️❤️❤️
Taka mam tylko jeszcze rozkmine, ze może to ten stres oksydacyjny czy jak to sie nazywa? Pierwsze badanie, po którym mieliśmy zalamke to było koncentracja jakoś 7,5mln i w całości 16mln! Obecnie koncentracja oscyluje w okolicy 2 mln a w całości 4mln. Mój maz nie umie sobie odpuścić, czasem mi mówi, ze myśli o tym 24h na dobę. Ja powiem wam, ze lekko odpuściłam. Chyba najgorsze za mną 😂 trzymajcie sie ❤️❤️❤️
Mój ma trochę inne podejście - on wypiera złe rzeczy i jest ekstremalnie pozytywny. Czasem straszliwie mnie to wkurza. Więc na początku był mega optymistyczny, co do wyników. Potem już mniej, ale oswoił się z ŻPN to po 2-3 msc namysłu stwierdził, że się zoperuje. Ale już przed operacją mieliśmy rozmowę, a co jak to nie pomoże zainicjowaną przeze mnie. Obiecałam mu, że cokolwiek by się działo, ja podejmę invitro i będzie do przodu. Mój mąż był niechętny. Argumentem było: "ale tak wszystko na Tobie". Wciąż jest niedorzecznie optymistyczne , bo ja naczytałam się statystyk itd więc raczej idę do przodu ze staraniami siłą rozpędu niż wiarą, że się uda. On nieprzerwanie mówi: "zaraz będziemy w ciąży".
Wyniki nasienia zeszły na 2 plan po punkcji. Do punkcji mieliśmy stresa, bo tuż przed invitro wyszły mu najgorsze wyniki ever 0.6 mln/ml. Miesiąc później na punkcji było 4.5 mln/ml. Strasznie zmienne.Chmurka21 lubi tę wiadomość
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Chmurka21 wrote:Ja mam na oku, ale staram się dać mu trochę przestrzeni, bo on zaliczył ostra zalamke, wiec czekam aż sam powie, ze jest gotowy.
Taka mam tylko jeszcze rozkmine, ze może to ten stres oksydacyjny czy jak to sie nazywa? Pierwsze badanie, po którym mieliśmy zalamke to było koncentracja jakoś 7,5mln i w całości 16mln! Obecnie koncentracja oscyluje w okolicy 2 mln a w całości 4mln. Mój maz nie umie sobie odpuścić, czasem mi mówi, ze myśli o tym 24h na dobę. Ja powiem wam, ze lekko odpuściłam. Chyba najgorsze za mną 😂 trzymajcie sie ❤️❤️❤️
Tak jak piszesz, człowiek naprawdę stanąłby na rzęsach, byleby to się udało… Mój mąż niestety też póki co jeszcze nie dojrzał do in vitro. Ja w zeszłym miesiącu byłam już na takim skraju, że chyba byłabym skłonna zdecydować się od razu. Teraz póki co odpuściłam temat i czuję się dzięki temu trochę lżej.Chmurka21 lubi tę wiadomość
28 cs
💁🏽 Oligoteratozoospermia
U mnie chyba najgorzej jak jakieś dziecko się urodzi u znajomych lub rodziny albo ktoś ogłosi, że jest w przypadkowej ciąży. Wtedy boli mnie wszystko i może to jest samolubne ale nie potrafie się cieszyć szczęściem innych gdy wiem, że jakby nam udało się w pierwszym cyklu to mielibyśmy roczniaka w domu.. właśnie ostatnio naszym znajomym urodził się synek. Dwa dni przechorowałam, przespałam, przepłakałam ale dziś już jest ok.
No nic. Wiem również poza tymi wyżej wymienionymi chwilami że mam dobre życie i staram się nie załamywać a może kiedyś u nas się wydarzy cud, medyczny lub naturalny. A jak nie to żyć trzeba dalej.elektro96, Nina27, Malowybitna, Chmurka21, Sisi30, Chochlik12, Pustynia, Abcdeka lubią tę wiadomość
-
Jesteście bohaterkami dziewczyny ♥️
Wierzę, że zobaczycie swoje cudy, nawet jeśli aktualne wyniki, które macie Wy lub Wasi partnerzy mówią coś innego. 🫶🏻
Widzę, że Wasze starania trwają o wiele dłużej niż moje. To pewnie zupełnie inny wymiar wyzwania…
—
Dostaliśmy wyniki posiewu - niestety jak na złość wszystko ujemne… także to wysokie PH to nie z tego. Jedynie jakieś pałeczki Gram + i 2 rodzaje ziarniaków - ale napisali że może to pochodzić z cewki, więc to chyba nie to. 🤔 Od wtorku działamy z płodną dietą bez cukru i sportem. Umawiamy się też na wizytę u androloga. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość
Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
11 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Hej,
Post piszę w ramach pocieszenia - można mieć beznadziejne wyniki (słowa lekarza - dawał bardzo niską szansę na powodzenie jeśli się nic nie zmieni), a mimo wszystko zaciążyć.
Z żoną staraliśmy się o dziecko jakieś pół roku, po czym oboje poszliśmy się zbadać. Moje wyniki - 0% prawidłowej morfologii, ruchliwość bardzo słaba, po teście na infekcje - czysto, w posiewach nic nie wyszło, a morfologia bez zmian przez kolejne 2 miesiące. Generalnie brak uchwytnej przyczyny, co może być problemem, i to była największa bolączka.
Jedyne, co zrobiłem, co mogło mieć wpływ choć niekoniecznie musiało - rezygnacja z alkoholu i schudłem 10kg (choć i tak nie byłem otyły - 25BMI). Mimo tak beznadziejnych wyników zobaczyliśmy dwie kreski na teście, jakieś trzy miesiące od decyzji o rezygnacji z alkoholu. Przypadek? Nie wiem, nie robiłem kolejnych badań, więc ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy cokolwiek co robiłem, pomogło (z pewnością nie zaszkodziło).
Także nie łamcie się, głowy do góry - 0% nie oznacza, że któregoś razu nie trafi się jeden twardy zawodnik, który dokona cuduChmurka21, Abcdeka lubią tę wiadomość
-
Powtórzyliśmy dzisiaj badania krwi i hormonów i jest podobnie jak było 😅 graniczny dolny próg na testosteron, lekko podwyższona prolaktyna, progesteron, a LH, FSH w formie. Czekamy jeszcze na wyniki testosteronu wolnego.
Estradiol - 26,60 (11-44)
FSH - 5.27 (0,95-11,95)
LH - 3.6 (0,57-12,07)
Prolaktyna 20.4 (3,46-19,4)
Progesteron - 0.3 (0,1-0.2)
Testosteron 12.94 (8,33-30.19)
Ja myślę, że nasze problemy z nasieniem mogą być związane jakoś z kwestią hormonalną 🤔
Macie może jakieś myśli wobec tego? Może mieliśmy podobny przypadek?
Nie mogę się doczekać na wizytę u androloga.
Kminię, czy kupić suple, czy jeszcze czekać na wizytę u lekarza w przyszłym miesiącu. Jak myślicie dziewczyny? Skomponowałam listę z poleceń innych + z różnych artykułów naukowych. Szkoda nam teoche czasu, a myślę, że suple mogłyby być wskazane.Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochliku u nas nawet lekko wyższa prolaktyna ale endokrynolog kazała nie leczyć. Ale to była dr która nie zauważyła żylaków 3st. Wiec wiesz.. chętnie się dowiem co wam powie na ten wynik. Kiedy macie wizyte? U nas suplementujemy profertil choć wiem że pojedyńcze tabsy są lepsze ale mój D. już tyle tego bierze że poszliśmy w multi.
Chochlik12 lubi tę wiadomość
-
Chochlik12 wrote:Powtórzyliśmy dzisiaj badania krwi i hormonów i jest podobnie jak było 😅 graniczny dolny próg na testosteron, lekko podwyższona prolaktyna, progesteron, a LH, FSH w formie. Czekamy jeszcze na wyniki testosteronu wolnego.
Estradiol - 26,60 (11-44)
FSH - 5.27 (0,95-11,95)
LH - 3.6 (0,57-12,07)
Prolaktyna 20.4 (3,46-19,4)
Progesteron - 0.3 (0,1-0.2)
Testosteron 12.94 (8,33-30.19)
Ja myślę, że nasze problemy z nasieniem mogą być związane jakoś z kwestią hormonalną 🤔
Macie może jakieś myśli wobec tego? Może mieliśmy podobny przypadek?
Nie mogę się doczekać na wizytę u androloga.
Kminię, czy kupić suple, czy jeszcze czekać na wizytę u lekarza w przyszłym miesiącu. Jak myślicie dziewczyny? Skomponowałam listę z poleceń innych + z różnych artykułów naukowych. Szkoda nam teoche czasu, a myślę, że suple mogłyby być wskazane.
Mój mąż był w podobnej sytuacji. Miał niski testosteron, niecałe 300ng/dL, leczy się clostilbegytem, ale na razie brak spektakularnych efektów.
Suple myślę, że możesz wdrożyć od razu. Nie zaszkodzą 😊 Nam na początku polecano TENfertilON, ale już od dłuższego czasu mąż bierze wszystko osobno. Myślę, że to jest najlepsza opcja 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada, 18:02
Chochlik12 lubi tę wiadomość
28 cs
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Sikoreczkaaa wrote:Chochliku u nas nawet lekko wyższa prolaktyna ale endokrynolog kazała nie leczyć. Ale to była dr która nie zauważyła żylaków 3st. Wiec wiesz.. chętnie się dowiem co wam powie na ten wynik. Kiedy macie wizyte? U nas suplementujemy profertil choć wiem że pojedyńcze tabsy są lepsze ale mój D. już tyle tego bierze że poszliśmy w multi.
Właśnie dopiero 13 grudnia 😄 to dam znać!Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość
Happy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
elektro96 wrote:A w jakiej jednostce jest podany ten testosteron?
Mój mąż był w podobnej sytuacji. Miał niski testosteron, niecałe 300ng/dL, leczy się clostilbegytem, ale na razie brak spektakularnych efektów.
Suple myślę, że możesz wdrożyć od razu. Nie zaszkodzą 😊 Nam na początku polecano TENfertilON, ale już od dłuższego czasu mąż bierze wszystko osobno. Myślę, że to jest najlepsza opcja 😊
nmol/L 😄 zauważyłam, że dziewczyny podają w innej jednostce - zazwyczaj ng/dL.
Po przeliczeniu wychodzi mniej więcej 373 ng/dLHappy crimus, it’s chrismun, merry crisis, merry chrysler 🧑🏻🎄🎄
__
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
__
Chochlik12 wrote:nmol/L 😄 zauważyłam, że dziewczyny podają w innej jednostce - zazwyczaj ng/dL.
Po przeliczeniu wychodzi mniej więcej 373 ng/dLChochlik12 lubi tę wiadomość
28 cs
💁🏽 Oligoteratozoospermia
To mój pierwszy post i postanowiłam podzielić się opinią na temat suplementów. My również się od dawna staramy i wyniki nasienia są tragiczne i czeka nas pomoc kliniki ale chciałam pokazać jak po zażyciu tabletek może się poprawić parametr nasienia
Było:
Ruch postępowy szybki 0%
Ruch postępowy wolny 9 %
Ruch niepostępowy 11%
Nieruchome 80%
Po ok 3 pudełkach suplementów:
Ruch postępowy szybki 6%
Ruch postępowy wolny 48%
Ruch niepostępowy 35%
Nieruchome 11%
Partner wziął dietę pudełkową aby jeść zdrowe posiłki bo tu się zapuścił strasznie(monotematycznie i fastfoody) a z suplementów to 2 pudełka Sermatrop Alfa i 1 Fertil Man Plus.
Niestety u nas też jest ich mało ale chociaż jakość się poprawiła i może będzie z czego dziergać.
Trzymam za nas wszystkie kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada, 21:06