Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Chochlik12 wrote:Valie05 przytulam
Trzymam kciuki za kolejny transfer!
Pustynia, teraz dostaliście receptę na ten lek, czy wcześniej?
Widzieliście jakieś postępy po nim? (jeśli Twój zażywał wcześniej) 😃
Mój mąż zażywał Pentohexal u nas niestety nie pomogło nic.
Próbowaliśmy jeszcze z Proviron 25 ale tutaj również bez rezultatu.
Obydwa leki są na receptę.Chochlik12 lubi tę wiadomość
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -
Chochlik12 wrote:Valie05 przytulam
Trzymam kciuki za kolejny transfer!
Pustynia, teraz dostaliście receptę na ten lek, czy wcześniej?
Widzieliście jakieś postępy po nim? (jeśli Twój zażywał wcześniej) 😃
Hej, on to dostał już na pierwszej konsultacji z andrologiem, ale mieliśmy już wtedy zrobiony dwa razy seminogram i fragmentację.
Od tego czasu (to była chyba końcówka października albo już listopad) nie powtarzaliśmy żadnych badań, bo teraz wyszła ta bakteria i leci drugi tydzień antybiotyku. Więc nie powiem czy coś pomogło niestety.
A po antybiotyku z powtórką seminogramu mamy czekać nawet do 3 miesięcy, więc pewnie dopiero w lutym / marcu będziemy sprawdzać jeśli wciąż się nie uda zajść. Jeśli nic się nie poprawi, to trzeba pewnie będzie podjąć decyzję o in vitro, bo minie nam wtedy akurat rok stara . Ale mam nadzieję, że może sie uda bez.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2024, 14:30
Chochlik12 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Hej,
I u Nas kiepskie wyniki nasienia. Po 3 miesiącach suplementacji jest poprawa żywotności i ilości ruchliwych plemników ale teraz to już 100% plemników ma wadę budowy (wcześniej 1% chociaż miało poprawną), a koncentracja to 5,5 mln/ml (spadek) Nie wiem dlaczego ta koncentracja się nie poprawiła, wręcz spadła.
Idziemy na dniach do androloga/ginekologaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2024, 08:20
🙎🏼♀️1991 🙎🏼♂️1992
👰🏼🤵🏼2024
Starania od: 1.2024
AMH: 12,8 (nie mam PCOS) ❌
Cykle owulacyjne ✅
Suplementacja obydwoje ✅ (ona Prenatal Duo - od 6.2024, on Tenfertil On - od 8.2024)
Wyniki nasienia po suplach u Niego, sierpień -> grudzień:
Koncentracja 6 mln/ml -> 5,5mln/ml ❌
Morfologia 1% -> 0% ❌
Żywe plemniki +14% ✅
Ruchliwe plemniki +15% ✅
Kwalifikacja pod In Vitro (na podstawie wyników badań).
06.2024 ciąża biochemiczna ❌
24.12.2024 ⏸️ -
Abcdeka wrote:Hej,
I u Nas kiepskie wyniki nasienia. Po 3 miesiącach suplementacji jest poprawa żywotności i ilości ruchliwych plemników ale teraz to już 100% plemników ma wadę budowy (wcześniej 1% chociaż miało poprawną), a koncentracja to 5,5 mln/ml (spadek) Nie wiem dlaczego ta koncentracja się nie poprawiła, wręcz spadła.
Idziemy na dniach do androloga/ginekologa [/QUOTE
Cześć,
U nas też koncentracja ciągła spada.
Zaczynaliśmy w lutym z 9 mln/ml
Czerwiec; 6 mln/ml
Sierpień: 7,5 mln/ml
Listopad: 3 mln/ml
Rozmawialiśmy z andrologiem powiedział, że taki odchylenia nie mają wielkiego znaczenia, ponieważ nasienie u mężczyzny jest zmienne raz lepiej raz gorzej. U nas jest tego mało więc różnica daje po oczach, ale w przypadku prawidłowych wyników jest normą że ma facet raz 80 mln/ml a kiedy indziej 50 mln/ml.
Na ostani wynik u nas miała wpływ przebyta infekcja - mam nadzieję, że odbijemy się od dna.
U nas również wchodzą w kwestii hormonów wysokie FSH, które też bardzo mocno wpływa.
Nawiązując do Twojej sytuacji myślę że ten spadek koncentracji jest nie znaczy mogło mieć na to wpływ wszystko: gorzej przespana noc przed badaniem, jakaś delikatna infekcja albo po prostu gorsza formaStarania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -
Abcdeku, bardzo mi przykro, że wyniki się pogorszyły, ale tak jak pisze Nina - te wyniki zawsze się wahają i są niestety zależne od wielu zmiennych. Idźcie do androloga i zbadajcie przede wszystkim hormony.
Ja dzisiaj wpadłam na coś. Zastanawiam się czy poziom LH i FSH nie są u mojego za niskie (mimo, że mieszczą się w normie). W połączeniu z pomniejszonymi jądrami wychodzi mi, że może to być niedoczynność przysadki mózgowej… ale to wiadomo, doktor Google. Wyniki poniżej, co myślicie? Dobry trop?
FSH 3,54 (0,95-11,95)
LH 3,54 (0,57-12,07)
W ogóle powinnam przestać to analizować, ale to czekanie na wyleczenie bakterii mnie wykończy 😂💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
U nas FSH podobne LH niżej bo 1.3 a lekarze mówili że hormony w porządku. Gorzej jakby FSH było wysokie bo to świadczy o uszkodzeniu jąder. U Was z tego co pamiętam to testosteron ok, więc raczej myślę że hormony macie dobre. Jednak do dopytania u Androloga.
-
Sikoreczkaaa wrote:U nas FSH podobne LH niżej bo 1.3 a lekarze mówili że hormony w porządku. Gorzej jakby FSH było wysokie bo to świadczy o uszkodzeniu jąder. U Was z tego co pamiętam to testosteron ok, więc raczej myślę że hormony macie dobre. Jednak do dopytania u Androloga.
Tak, testosteron u nas idealnie pośrodku widełek, ogólnie u nas też na hormony nikt nie zwrócił uwagi, tzn mówili, że nie widzą nic niepokojącego, ani androlog ani ginekolog. To tylko moje wymysły, bo wiem że czasem wyniki w normie, a okazuje się, że niuanse robią różnice 🙈💃 '95 🕺'91
Ona:
podejrzenie IO ❌
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On:
morfologia 2% ❌
hormony w normie ✅
Chochlik12 wrote:Hej dziewczyny! 😄💖
Mały update po wizycie u doktora Targońskiego.
Ogólne wrażenia:
Lekarz był bardzo neutralny – spokojny, nie przerywał, ale jednocześnie bardzo mało tłumaczył. Nie wyjaśniał, co dokładnie robi, tylko przekazywał absolutnie podstawowe informacje.
Nie był oschły, ale trudno też powiedzieć, że emanował empatią.
Analiza wyników:
Miałam wrażenie, że wyniki badań potraktował dość pobieżnie. Przejrzał je, ale nie wchodził w szczegółową analizę. Zwłaszcza hormony sprawiały wrażenie, jakby zostały trochę zignorowane. 🤔
Badanie i zaproponowane leczenie:
Badanie jąder przebiegło neutralnie i trwało około 3 minut.
Co do leczenia, zaproponowano:
• Polfilin – lek poprawiający krążenie??? (codziennie rano i wieczorem)
• Ten Fertil on
• Clostilbegyt – obniżenie estrogenów i poprawa testosteronu? (1 tabletka 3 razy w tyg tygodniu)
Nie dostaliśmy zaleceń dotyczących ponownego zbadania hormonów, by monitorować, jak ten ostatni lek zadziała. A na pewno (jeśli zdecydujemy się na leczenie) chcielibyśmy sprawdzić, czy FSH, LH i testosteron nie wzrosną zbyt mocno, bo można tym „zabić” plemniki.
Także mamy odczucie, że z jednej strony spoko… a z drugiej… zignorowane PH, brak analizy hormonów…
Cieszymy się, że idziemy jutro jeszcze na wizytę u Gierka, mamy nadzieję, że będzie bardziej wnikliwy… 😄
I mam pytanie do Was, co myślicie o takiej propozycji leczenia? 🤔
Hej. A jak po tej wizycie u Gierka? Czy coś pominęłam?
👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Chmurka21 wrote:Hej. A jak po tej wizycie u Gierka? Czy coś pominęłam?
Gierek zrobił USG, potwierdził że wszystko fizykalne wygląda okej, nie ma żylaków 😃 nie wszedł głęboko w analizę hormonów, nie zlecił MUCH, ale konsultacje z dietetykiem klinicznym, suplementy, ruch i potworzenie badania za trzy miesiące.
Generalnie to bardzo dobrze wspominamy tą wizytę, wszystko nam ładnie wytłumaczył, był mega miły, wychodzący do nas, odpowiadał na pytania, pozwolił wejść razem (nawet powiedział, że kobiety powinny wchodzić, bo jak nie wchodzą to chłop wychodzi i nic nie wie 🤣🤣). Stwierdziliśmy, że na razie chcemy spróbować w taki sposób podziałać - dietą i ruchem. Boję się, że wejście w tabsy jak Targoński zlecił jeszcze bardziej kocićka w hormonach… zobaczymy co się wydarzy na badaniu za 2 miesiące. 😃12 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
💃🏻 28, PCO/PCOS w odwrocie!
🕺🏻 26, słabe parametry nasienia:
✖️Ilość: 25 mln (11,09 mln/ml)
✖️Morfologia: 2%
✖️Ruchliwość: A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17%
✖️HBA: 43%
Zmieniamy nawyki, suplementujemy się, walczymy o poprawę wyników 💊🥗🏃🏼 Kolejne badania 3 marca!
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Aaa, i mam wrażenie, że nie zlecił MUCH, bo mieliśmy wymazy i chyba się nie wczytał, że MUCH tam nie było 🤔12 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
Zmieniamy nawyki, suplementujemy się, walczymy o poprawę wyników 💊🥗🏃🏼 Kolejne badania 3 marca!
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Aaa, i zdziwiło mnie, że powiedział, że HBA na poziomie 40 procent jest okej 😨 z tego co czytałam, to to bardzo mało 🤔12 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
__
Chochlik12 wrote:Aaa, i zdziwiło mnie, że powiedział, że HBA na poziomie 40 procent jest okej 😨 z tego co czytałam, to to bardzo mało 🤔
Tak to faktycznie dziwne. Jest to wynik niski.. no ale komuś trzeba zaufać i leczyć się zgodnie z wytycznymi jednego lekarza. Możecie spróbować najpierw zdrowym żyćkiem poprawić wyniki na grubsza broń przyjdzie jeszcze czas.Chochlik12 lubi tę wiadomość
-
Sikoreczkaaa wrote:Tak to faktycznie dziwne. Jest to wynik niski.. no ale komuś trzeba zaufać i leczyć się zgodnie z wytycznymi jednego lekarza. Możecie spróbować najpierw zdrowym żyćkiem poprawić wyniki na grubsza broń przyjdzie jeszcze czas.
Dokładnie 😃 także na razie idziemy sposobem i zaleceniem Gierka. Chciałabym przyspieszyć ten proces, ale niestety to bardzo mozolna robota. 🥲
Co do HBA, zakładam, że przez słabą ruchliwość po prostu te plemniki cienko się łączą z HBA i po poprawie ruchliwości będzie lepiej. Czy dobrze myślę, że tak to może działać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2024, 11:11
12 cykl starań, a my wciąż nie tracimy wiary na przyjście naszego maluszka! Rozświetlij nasz dom perełko.👶🏻❤️
Nasza rzeczywistość:
__
Podczas webinaru z któryś znanym andrologiem (chyba Jędrzejczak ale mógł to też być Kupis) wypowiadał się, że odchodzi się powoli od badania HBA, bo w sumie ono nic nie wnosi do diagnostyki. Wyjdzie dobrze to ok, wyjdzie źle to zwykle złe są także inne parametry i działa się, aby je usprawnic. Może dlatego Wasz androlog też jakoś się tym badaniem nie przejął
Chochlik12, Chmurka21 lubią tę wiadomość
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski
1 IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901 -
Ja cały czas Was tu czytam i życzę wam tej ciąży....
Jak kojarzycie mnie z początku postu, też staralosky się o dziecko.
Nam się już udało, urodziłam niestety w 29tc 😭
Mała nie dawno wyszła ze szpitala, miejmy nadzieję że będzie dobrze.
Mam na sprzedaż tabletki na poprawę nasienia. Jakby ktoś chciał..Syn z 3 cyklu. - 07.21
2021 rok:
10.21- bezskuteczne Starania o rodzeństwo
2022 rok:
07.22 PCOS⛔-leczenie clo, ovitrelle - są piękne owulacje ✅
2023 rok:
02.23 koncentracja plemnikow 0.7mln 😭
03.23 Drożność jajowodów, ok✅
20.04.23 upragnione 2‼️ kreski - CUD naturalny!
22.04 beta 160
24.04 beta 327 (przyrost 104%)
27.04 - koncentracja 1.4mln
06.05 - 6t3d jest bicie ❤️
24.06- 13+5tc prawdopodobnie dziewczynka 🩷
25+5 wylądowałam w szpitalu ze względu na nadciśnienie. Strach i nadzieja, że jeszcze wytrzymamy....
15.10.2024 Anielka 29+4tc
Nagle cięcie, nie znamy powodu. 🙏🙏🙏
-
Mieliśmy się jeszcze starać o 3 dziecko, więc tabletki zostawiliśmy. ale w tej sytuacji (dużo stresu z utrzymaniem ciąży, wczesniactwo) na ten moment się poddajemy. Profertil 180 kapsułek. Wykorzystaliśmy 18scie tabletek. Także 162 tabletki na sprzedaż. Trzymane w suchym, ciemnym miejscu. Więc są okey.
Na Ceneo widzę najtańsza cena to 645 zł za opakowanie 180.wiec wychodzi 3.60/szt. Ja sprzedaje za 420 zł za 162 sztuk więc wychodzi 2.60/sztWiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2024, 14:10
Syn z 3 cyklu. - 07.21
2021 rok:
10.21- bezskuteczne Starania o rodzeństwo
2022 rok:
07.22 PCOS⛔-leczenie clo, ovitrelle - są piękne owulacje ✅
2023 rok:
02.23 koncentracja plemnikow 0.7mln 😭
03.23 Drożność jajowodów, ok✅
20.04.23 upragnione 2‼️ kreski - CUD naturalny!
22.04 beta 160
24.04 beta 327 (przyrost 104%)
27.04 - koncentracja 1.4mln
06.05 - 6t3d jest bicie ❤️
24.06- 13+5tc prawdopodobnie dziewczynka 🩷
25+5 wylądowałam w szpitalu ze względu na nadciśnienie. Strach i nadzieja, że jeszcze wytrzymamy....
15.10.2024 Anielka 29+4tc
Nagle cięcie, nie znamy powodu. 🙏🙏🙏
-
Noheart93 wrote:Ja cały czas Was tu czytam i życzę wam tej ciąży....
Mam na sprzedaż tabletki na poprawę nasienia. Jakby ktoś chciał..29 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Mam na sprzedaż tabletki na poprawę nasienia. Jakby ktoś chciał..
Dużo siły teraz na ten czas. Ja sama jestem wczesniakiem urodzonym w listopadzie a powinnam być urodzona w styczniu. Wszystko nadrobiłam do rówieśników, teraz gdy mówię że jestem wczesniakiem to wszyscy są w szoku
Dla wszystkich innych dziewczyn dużo siły na nowy rok. Mnie ten stary mocno przeczołgał wiec z niecierpliwością czekam na ten nowym. I wiem że ten nowy rok będzie początkiem wielkich zmian.