Bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam w środę wizytę w Lublinie u lekarza ginekologa specjalizującego się w leczeniu niepłodności. Pewnie pokieruje męża do kogoś innego ? Nie wiem. Nie wiem nawet co robić i gdzie udać się z mężem. Może jesteście w stanie mi coś podpowiedziećAlina Malina wrote:Czyli można być uznać że dopiero od czerwca zaczynacie z udrożnionymi tak? To nie są aż takie tragiczne wyniki sumarycznie, to są jeszcze wyniki które mogą dać naturalną ciążę, moj lekarz z resztą uważał że morfologia niczego nie przesądza, to tylko badanie badające małą próbkę i nadal w setkach tysięcy pewnie są zdrowe plemniki. To nie jest jeszcze bardzo alarmujący wynik, jakie planujecie dalsze kroki?
-
Jeszcze dodam że w styczniu miał mąż morfologię 1% , w kwietniu 1,4% a teraz tak spadło. Inne parametry na podobnym poziomie jak teraz. Jedynie koncentracja w styczniu 217 mln a w kwietniu 117 mln a teraz 173.Alina Malina wrote:Czyli można być uznać że dopiero od czerwca zaczynacie z udrożnionymi tak? To nie są aż takie tragiczne wyniki sumarycznie, to są jeszcze wyniki które mogą dać naturalną ciążę, moj lekarz z resztą uważał że morfologia niczego nie przesądza, to tylko badanie badające małą próbkę i nadal w setkach tysięcy pewnie są zdrowe plemniki. To nie jest jeszcze bardzo alarmujący wynik, jakie planujecie dalsze kroki?
8 lat temu miał morfologię 6% ruchliwość 70% a koncentrację 360 mln. Mamy już córkę prawie 8 lat. -
Wiesz to są zmienne wyniki w ramach normy, nie spada wam z 217 do 2, skoro kiedyś miał takie dobre wyniki to może zmiana nawyków? Odstawił alkohol, papierosy, ćwiczy? Może kwestia stylu życia i przywrócenia wieku biologicznego. Wiesz u nas 5-10 razy mniej plemników i morfologia 0,0% najczęściej. I to nadal nie było bezwzględne wskazanie do IVF od razu, to nadal były wyniki przy których naturalne zapłodnienie po mojej stymulacji było możliwe. Mniej prawdopodobne ale możliwe. Idźcie do lekarza, różne są teorie, jedni się przejmują morfologia mniej inni bardziej, ale po odblokowaniu jajowodów i stymulacji możecie możliwe że starać się dalej naturalnie. To nie są złe wyniki.
-