Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 22 grudnia 2018, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Uważacie ze dr. Wolski to naprawdę taki wyjątkowy lekarz w dziedzinie męskiej niepłodności? Zastanawiamy się czy jednak nie wybrać do niego na wizytę.. nie chciałabym sobie potem płuc w brodę ze nie zrobiłam jeszcze czegoś co by się dało zrobić..

    Sesil moim zdaniem warto pojechać. On ma ogromne doświadczenie jeżeli chodzi o azoospermię, ludzie z całej Polski do niego jeżdżą. Pojechalabym chociaż żeby powiedział co sądzi o sytuacji i co można jeszcze zrobić.

    My jeździliśmy do Doktora przez rok a trasa pociągiem w jedną stronę zajmowała nam 4 godziny, do tego dojazd do klinki z dworca blisko godzinę. Początkowo przerażała mnie odległość, zwalnianie się z pracy czy planowanie wizyt. Ale jakoś wszystko udało się rozwiązać.

    Doktor poza tym, że jest świetnym specjalistą jest też w tym wszystkim bardzo ludzki. Mówi otwarcie i szansach i rokowaniu ale też potrafi dać nadzieję kiedy trzeba. Były dni kiedy był zmęczony, mniej chętny do rozmowy. Ale zawsze z wizyty wychodziliśmy podbudowani.

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 25 grudnia 2018, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z okazji świąt Bożego Narodzenia życzę Wam dużo miłości , szczęścia i samych pozytywnych testów <3 oby następne święta były albo w dwupaku albo juz z maleństwem na rękach :)
    dla walczących o plemniory aby się pojawiły i pięknie zapłodniły jajeczka :)
    a dla mamusiek duzo cierpliwości, pociehy z dzieciaczków i abyście mogły się wyspać ;)

    Necia124, Bobby29 lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze ktos pomoze? :
    https://zrzutka.pl/7ya9xh

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    860i3e5edambhnvb.png
  • Bobby29 Autorytet
    Postów: 1748 2195

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny życzę wam wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku! Niech będzie pełny nadziei, pozytywnej energii i dobrych wieści!

    Paula_30 lubi tę wiadomość

    ♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

    Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny życzę wam wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku! Niech będzie pełny nadziei, pozytywnej energii i dobrych wieści!
    Hej,
    Tobie również i ....dziękuje :)
    moze sie stanie cud :-)

    860i3e5edambhnvb.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    moze ktos pomoze? :
    https://zrzutka.pl/7ya9xh
    mogę udostępnić jna fejsie ?? :)

    Paula_30, Bobby29 lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    mogę udostępnić jna fejsie ?? :)
    Hej,
    dziekuje Ci bardzo wiesz za co... Z calego serca .Na fejsie tez jakbys mogla to bylabym wzniebowzieta bo sama nie mam fejsa

    860i3e5edambhnvb.png
  • Cytrynowa Przyjaciółka
    Postów: 61 33

    Wysłany: 4 stycznia 2019, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    moze ktos pomoze? :
    https://zrzutka.pl/7ya9xh
    Dorzuciłam swoją „cegiełkę” :*
    Serce mi pęka jak mysle o parach takich, jak Wy... To niesprawiedliwe, że IVF w Polsce nie jest refundowane :(

    Paula_30 lubi tę wiadomość

    Kryptozoospermia

    7.2018 I ICSI :(

    2.2019 II ICSI :)

    5.11.2019 💙
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 00:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa wrote:
    Dorzuciłam swoją „cegiełkę” :*
    Serce mi pęka jak mysle o parach takich, jak Wy... To niesprawiedliwe, że IVF w Polsce nie jest refundowane :(
    Jejku..dziękuje Ci serdecznie..z calego serca. Na innym forum spotkałam sie z hejtem takim,ze szok m.in ze nie powinniśmy miec dziecka skoro nie stac nas na in vitro,ze dziecko kosztuje a nas już na poczatku nie stac. Ciezko było to czytac. Nie rozumiem takich ludzi.. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje-pamietaj karma wraca <3

    860i3e5edambhnvb.png
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny az sie popłakałam za Waszą dobroć. Jeszcze raz dziękuje i przepraszam jeśli kogos uraziłam moja prośba. Jakbym nie miała noża na gardle nie prosiłabym obcych ludzi. Jeszcze raz dziękuje i wszystkim życzę aby ten Nowy Rok był dla nas najlepszy!

    Ania_84, Ann88ann lubią tę wiadomość

    860i3e5edambhnvb.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 11:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Hej,
    dziekuje Ci bardzo wiesz za co... Z calego serca .Na fejsie tez jakbys mogla to bylabym wzniebowzieta bo sama nie mam fejsa
    aktualnie dużo nie mogę ale zawsze coś a mam kilku znajomych którzy moze pomogą :D
    Sami na IUI dostaliśmy pieniążki prosto z serca i włąśnie ona przyniosła Nam Nasz cud :)
    Trzymam kciuki :)
    Nie przejmuj się takimi pustymi ludżmi - to Wy walczycie... a to ze przeszkodą są pieniadze... rzecz nabyta teraz kiedy Wam potrzebne ich nie ma ..innym razem mozecie mieć jej nadmiar :)
    a to ze sięn ie ma kasy nie jest wyznacznikiem czy powinno się mieć dzieci :) Sami borykami psie przez leczenia z problemami ale zawsze jest kasa dla dziecka :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 11:38

    Bobby29 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Sesil Autorytet
    Postów: 776 467

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... gdy w marcu 2018 mąż badał hormony miał FSH na poziomie 2,18 (norma 1,0-12,0), dziś zrobił badanie i wynik jest 15,3 (norma 1,27-19,26)! Skąd taki skok tego hormonu? Wiem ze czym wyższe FSH to szanse na plemniki maleją :( czyżby to zabieg żpn uszkodził jądra? ;(

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • mt30 Autorytet
    Postów: 971 154

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas lekarz mówił, że po każdym zabiegu spada poziom testosteronu i tym samym pewnie FSH się zmienia. Zależy jak dawno robiliście zabieg zpn. Jeżeli dawno to raczej zmiana hormonów jest po biopsji. Bo to było niedawno...
    Podana Norma do 19.26 jest chyba błęda powinna być do 12
    Może to wpływ branych leków.

    2017 - 2019 - mąż , leczenie 2 operacje, 2 biopsje...
    ja - 37
    AMH 3,55
    2019.04 - IUI, beta 2.7
    2019.05 - IV - krótki protokół (3aa, 1bb, 1bb) - 3 transfery, beta w dwóch pierwszych przypadkach max 8, 3 transfer beta 0
    2019.10 IV - długi protokół (1aa, 1aa, 2xmorule)
    2019.12.28 - transfer 3aa, beta 0

    2programy 4transfery ciąży nie ma

    2020.01 - badam immunologię, ... no i wyszło: CBA: IL-2 wysoko 570, IL-10 2240, PAI-1, MTHR hetero, NK-9% w normie, KIR Bx, brak: 2DL5 (grupa 1), 2DS4norm, 2DS5
    2020.02 - wizyta u dr. i zlecenie szczepień, po 3 szczepieniach allo 27%
    2020.06 - transfer: 1aa po odmrożeniu umarł
    2020.06 - piąty transfer 2xmorule: beta 8dpt: 6.5, beta 10dpt: 3:(
    2020.07 -brak * :(
    2020.07 - IV długi protokół start
    2020.09 - punkcja 14(9 zarodków, w II dobie 6 zarodków, 5 doba: 2 zarodki 1aa, 3bc)
    2020.09 - transfer świeży, 5dpt -0.9, 7dpt-3.1, 9dpt - 9, 11dpt - 27, 14dpt - 77, 18dpt - 73💔
  • tuonela Autorytet
    Postów: 652 108

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    Dziewczyny az sie popłakałam za Waszą dobroć. Jeszcze raz dziękuje i przepraszam jeśli kogos uraziłam moja prośba. Jakbym nie miała noża na gardle nie prosiłabym obcych ludzi. Jeszcze raz dziękuje i wszystkim życzę aby ten Nowy Rok był dla nas najlepszy!
    Dacie rade uzbierac:)

    Paula_30 lubi tę wiadomość

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil już chyba kiedyś pisałam, że dr W. zaleca minimum 3 miesiące przerwy po biopsji żeby jądra miały czas się zregenerować. A u Twoje męża chyba nie minęły jeszcze 3 m-ce? Może to wynik i biopsji i potrzeba trochę czasu żeby wszystko wróciło do normy.

  • Sesil Autorytet
    Postów: 776 467

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Sesil już chyba kiedyś pisałam, że dr W. zaleca minimum 3 miesiące przerwy po biopsji żeby jądra miały czas się zregenerować. A u Twoje męża chyba nie minęły jeszcze 3 m-ce? Może to wynik i biopsji i potrzeba trochę czasu żeby wszystko wróciło do normy.

    Minęło trochę ponad miesiąc, żpn było w lipcu. Hmm.. w takim razie nierozumiem dlaczego lekarz kazał nam teraz zrobić badanie. W piątek będziemy na wizycie u dr. W, ciekawe co nam powie :)

    Mt30, każde laboratorium ma swoje normy.

    Reszta hormonów wyszło w miarę podobnie:
    LH 4,2 (norma 1,24-8,62) w marcu 3,15 (norma 0,57-12,07)
    Prolaktyna 9,51 (norma 2,64-13,13) w marcu 11,58 (norma 3,46-19,04)
    Testosteron 4,40 (norma 1,75-7,81) w marcu 4,86 (norma 1,63-34,0)
    TSH 0,32 (norma 038-5,33) w marcu 1,302 (norma 0.3-4,5) - tutaj poniżej normy wyszło tez nie wiem dlaczego..

    Od czasu biopsji mąż łyka witaminę c, profertil oraz pije pyłek pszczeli - to może być powodem zmian?

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Minęło trochę ponad miesiąc, żpn było w lipcu. Hmm.. w takim razie nierozumiem dlaczego lekarz kazał nam teraz zrobić badanie. W piątek będziemy na wizycie u dr. W, ciekawe co nam powie :)

    Mt30, każde laboratorium ma swoje normy.

    Reszta hormonów wyszło w miarę podobnie:
    LH 4,2 (norma 1,24-8,62) w marcu 3,15 (norma 0,57-12,07)
    Prolaktyna 9,51 (norma 2,64-13,13) w marcu 11,58 (norma 3,46-19,04)
    Testosteron 4,40 (norma 1,75-7,81) w marcu 4,86 (norma 1,63-34,0)
    TSH 0,32 (norma 038-5,33) w marcu 1,302 (norma 0.3-4,5) - tutaj poniżej normy wyszło tez nie wiem dlaczego..

    Od czasu biopsji mąż łyka witaminę c, profertil oraz pije pyłek pszczeli - to może być powodem zmian?

    Myślę, że pyłek, profertil czy witaminy nie zaszkodziły, one mogłyby pomóc.
    Faktycznie poczekaj na opinię dr W. I daj znać co Wam powiedział.
    To jest na razie jednorazowy wynik więc spróbuj nie martwić się na zapas.
    Co do TSH to akurat warto powtórzyć razem z fT3 i fT4. Bo jednak niski wyszedł ten wynik.
    Trzymam kciuki :-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 20:38

  • mt30 Autorytet
    Postów: 971 154

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87 wrote:
    Myślę, że pyłek, profertil czy witaminy nie zaszkodziły, one mogłyby pomóc.
    Faktycznie poczekaj na opinię dr W. I daj znać co Wam powiedział.
    To jest na razie jednorazowy wynik więc spróbuj nie martwić się na zapas.
    Co do TSH to akurat warto powtórzyć razem z fT3 i fT4. Bo jednak niski wyszedł ten wynik.
    Trzymam kciuki :-)
    Dokładnie, witaminy na pewno nie zaszkodziły. Warto zrobić jeszcze rozszerzyć TSH o tee badanie co napisała Zizu, bo wskazuje na niedoczynność tarczycy. Tu myślę, że może być przyczyna w słabym nasieniu i wymagałaby leczenia.
    Pozostałe hormony są w normie więc nie ma co się przejmować. Pora robienia wyników i w jakim laboratorium jest robione tez ma wpływ. Jeżeli wcześniej wyniki były robione aż w marcu to po takim czasie dobrze, że lekarz wam kazał powtórzyć. Chociaż wyniki aktualne powinny były być zrobione przed biopsją.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 20:59

    2017 - 2019 - mąż , leczenie 2 operacje, 2 biopsje...
    ja - 37
    AMH 3,55
    2019.04 - IUI, beta 2.7
    2019.05 - IV - krótki protokół (3aa, 1bb, 1bb) - 3 transfery, beta w dwóch pierwszych przypadkach max 8, 3 transfer beta 0
    2019.10 IV - długi protokół (1aa, 1aa, 2xmorule)
    2019.12.28 - transfer 3aa, beta 0

    2programy 4transfery ciąży nie ma

    2020.01 - badam immunologię, ... no i wyszło: CBA: IL-2 wysoko 570, IL-10 2240, PAI-1, MTHR hetero, NK-9% w normie, KIR Bx, brak: 2DL5 (grupa 1), 2DS4norm, 2DS5
    2020.02 - wizyta u dr. i zlecenie szczepień, po 3 szczepieniach allo 27%
    2020.06 - transfer: 1aa po odmrożeniu umarł
    2020.06 - piąty transfer 2xmorule: beta 8dpt: 6.5, beta 10dpt: 3:(
    2020.07 -brak * :(
    2020.07 - IV długi protokół start
    2020.09 - punkcja 14(9 zarodków, w II dobie 6 zarodków, 5 doba: 2 zarodki 1aa, 3bc)
    2020.09 - transfer świeży, 5dpt -0.9, 7dpt-3.1, 9dpt - 9, 11dpt - 27, 14dpt - 77, 18dpt - 73💔
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niskie TSH może wskazywać na nadczynność ;-) Ale akurat w przypadku TSH to jest duża zmienności tego wyniku i w kolejnym oznaczeniu może być już prawidłowe.

  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1478 603

    Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tuonela wrote:
    Dacie rade uzbierac:)
    Hej,
    tuonela dziękuje Ci bardzo za Twoje dobre serce i słowo.. To na prawde wiele znaczy dla mnie. Jeszcze raz dziękuje

    860i3e5edambhnvb.png
‹‹ 267 268 269 270 271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego