Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Sesil Autorytet
    Postów: 777 473

    Wysłany: 26 lipca 2019, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta 92,01!!!! 10dpt!!
    Nie wierzę!! 😍😍

    Zizu87, Krąsi, tuonela, Misia90, happilyeverafter, Necia124 lubią tę wiadomość

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1934 1357

    Wysłany: 26 lipca 2019, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Beta 92,01!!!! 10dpt!!
    Nie wierzę!! 😍😍

    No nareszcie napisałaś bo ja tu cały dzień zaglądam.

    Kochana serdeczne gratulacje!! Teraz trzymam kciuki za przyrost bety. Super wynik!!

    Cieszę się razem z Tobą 😘😘😘

  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 26 lipca 2019, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil, wielkie gratulacje! :)

    Miałaś jakieś objawy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2019, 20:34

  • Sesil Autorytet
    Postów: 777 473

    Wysłany: 26 lipca 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti. wrote:
    Sesil, wielkie gratulacje! :)

    Miałaś jakieś objawy?

    Dziękuję Wam bardzo ☺️ to niewyobrażalna radość! Do tej pory nie możemy w to uwierzyć!

    Jednego dnia miałam straszne zawroty głowy ale nie zakodowalam w którym dniu po transferze po było, od trzech dni strasznie ciągnie mnie brzuch - na tyle że od wczoraj biorę nospe ale czasem nawet nie pomaga.

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • tuonela Autorytet
    Postów: 1014 245

    Wysłany: 26 lipca 2019, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Beta 92,01!!!! 10dpt!!
    Nie wierzę!! 😍😍
    Przywracasz mi wiare w leczenie!! Teraz kciukaay za dobry przyrost!! Podnosze sie i zbieram kase na drugie podejscie do pelnej procedury:)

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
    14.02.2021 kolejna procedura
    03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
    ❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
    26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 01:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór wszystkim.
    Jestem nowa na tym forum.Trochę mi zejdzie zanim je opanuję.Muszę natomiast zadać pytanie na które muszę poznać jak najszybciej odpowiedź.Otóż mój mąż czeka na zabieg biopsji jąder metodą TESE w Katowicach w Gyncentrum.Jak się dowiedziałam jest tam jedną osobą,która się tym zajmuje i z wcześniejszych postów,które tu znalazłam wynika,że biopsja była źle przeprowadzona.Możecie coś napisać na temat tego konkretnie zabiegu w tym miejscu?U nas azospermia...

  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 03:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil,gratulacje!
    Patrzę właśnie na Twój profil i dokładnie tego samego dnia dowiedzieliśmy się o tej nieszczęsnej azospermii.
    Nawet żylaki powróżka nasiennego nam się powielają;]

  • Sesil Autorytet
    Postów: 777 473

    Wysłany: 27 lipca 2019, 05:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Dobry wieczór wszystkim.
    Jestem nowa na tym forum.Trochę mi zejdzie zanim je opanuję.Muszę natomiast zadać pytanie na które muszę poznać jak najszybciej odpowiedź.Otóż mój mąż czeka na zabieg biopsji jąder metodą TESE w Katowicach w Gyncentrum.Jak się dowiedziałam jest tam jedną osobą,która się tym zajmuje i z wcześniejszych postów,które tu znalazłam wynika,że biopsja była źle przeprowadzona.Możecie coś napisać na temat tego konkretnie zabiegu w tym miejscu?U nas azospermia...

    Tam przeprowadza biopsje dr. Szczebara, proszę Was nie róbcie naszego błędu i uciekajcue z tej kliniki i od tego doktora jak najdalej!! :( to okropny lekarz który totalnie nie zna się na tej chorobie a w dodatku nie ma za grosz empatii! Zniszczył nam pół roku życia twierdząc że mamy iść po dawce, diagnozę postawił przed rozcieciem jąder! Męża na wizytach traktował jak powietrze, twierdząc że przecież i tak nie ma zdania bo to ja o wszystkim decyduję.. Gdy sobie wspomnę te wizyty to nadal mam ciarki na ciele z obrzydzenia. Mam w planach pojechać mu wygarnąć co o nim myślę i co nam zrobił tylko czekam na potwierdzenie że faktycznie nam się udało. Jedzcie odrazu do dr. Wolskiego do Warszawy. Wiem że odległość przeraża ale ostatecznie nie wygląda to tak źle a przynajmniej będziecie mieli poczucie że jesteście w najlepszych rękach. Moim zdaniem dr. Szczebara nie powinien się nazywać andrologiem i leczyć tak delikatnej choroby jaką jest niepłodność... Gdy sobie klikniesz w mój nick to będziesz mogła odczytać wszystkie moje posty w tym temacie, opisywalam tutaj wszystko po kolei.
    Już po pierwszej wizycie u dr. Wolskiego mąż poczuł się na nowo mężczyzna i ani przez moment nie watpil w to że ma jednak szansę na zostanie biologicznym ojcem, dawno nie widziałam go tak szczęśliwego i podbudowanego jak po wyjściu z gabinetu po pierwszej wizycie.. A dzisiaj po odczytania wyniku się poprostu poplakal. Takie emocje... Oczywiście odrazu też wspomniał jaka krzywdę nam zrobił lekarz z Gyncentrum..
    Przepraszam że tak chaotycznie ale aż się we mnie gotuję gdy słyszę że ten lekarz bierze się za kolejny przypadek leczenia azoospermii!!

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Sesil Autorytet
    Postów: 777 473

    Wysłany: 27 lipca 2019, 06:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Dobry wieczór wszystkim.
    Jestem nowa na tym forum.Trochę mi zejdzie zanim je opanuję.Muszę natomiast zadać pytanie na które muszę poznać jak najszybciej odpowiedź.Otóż mój mąż czeka na zabieg biopsji jąder metodą TESE w Katowicach w Gyncentrum.Jak się dowiedziałam jest tam jedną osobą,która się tym zajmuje i z wcześniejszych postów,które tu znalazłam wynika,że biopsja była źle przeprowadzona.Możecie coś napisać na temat tego konkretnie zabiegu w tym miejscu?U nas azospermia...

    Jakie macie wyniki hormonów? Badania genetyczne Wam w ogóle zlecil? Mąż przeszedł w dzieciństwie jakieś choroby? Typu świnka z komplikacjami?

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 27 lipca 2019, 08:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta,

    Posłuchaj się Sesil, ja miałem podobny przypadek z pseudoandrologami i to w poważnym ośrodku medycznym w Warszawie. W efekcie przeprowadzono mi bezsensowną i nieudaną biopsję i powiedziano, że plemników nigdy nie będzie. 4 miesiące później Wolski po leczeniu i zabiegu mtese zamroził 12 porcji przyzwoitych plemników. Prawda jest taka - andrologia w Polsce raczkuje, osoby które się znają na tym temacie można policzyć na pacach jednej ręki. Wolski już 10 lat temu (pamiętam to) był guru leczenia męskiej niepłodności. I nim pozostał.
    W dodatku jest mega miłym i ciepłym gościem. Jedźcie do Warszawy!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 08:35

  • tuonela Autorytet
    Postów: 1014 245

    Wysłany: 27 lipca 2019, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomimo tego ze moj maz ma pojedyncze zywe plemniki w a mln martwych i wysoka fragmentacje tez polecam dr wolskiego i cala klinike novum.Narazie ciazy nie ma ale uzyzkalismy zarodki i ciaze biochemiczna a tez odrazu mowiono o dawcy ze zarodkow nie bedzie.Wazne jak juz wydawac taka kase to trzeba wydac ja tam gdzie sie wami zajma czyli dobry lekarz dwa dobrzy embriolodzy!!! To podstawa Tu na ovufriend polecono nam jako ostania deske ratunku konsultacje u dr. Wolskiego:) to przemily czlowiek i bardzo zyczliwy nam dal nadzieje ...moze doczekamy sie kiedys dzieciaczka

    Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

    04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
    14.02.2021 kolejna procedura
    03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
    ❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
    26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślałam.Dziękuje za informację.
    Wyniki z marca:
    Estradiol(E2) 20.88 PG/ML norma 23.1-26.6
    LH 3.57 mIU/ml norma1.7-8.6 mIU/ml
    FSH 7.80 mIU/ml norma 1.5-12.4 mIU
    Prolaktyna 17.12 ng/ml norma 4.04-15.2 ng/ml
    Plus 3 razy badanie nasienia 0 plemników w każdym.
    Kwa moczowy w surowicy wynik:6.0 mg/dl wartość ref-3,5-7.2
    Powtórzone badanie FSH z 26.06.2019r.
    Wynik FSH:7.32 mIU/ml zakres ref.1.5-12.4
    Dodatkowo miał wykonywany wymaz z cewki ,który nie miał na to wpływu bo badanie nasienia było po leczeniu antybiotykiem.Prostata też badana lekki ból przy dotyku również antybiotyk wybrany i zero poprawy.W 2014 zabieg lapoaroskopowy usunięcia żylaków powrózka nasiennego 2 stopień na lewym i 3 na prawym.Niestety nie było robione badanie nasienia przed zabiegiem.
    Stoimy przed wyborem miejsca biopsji jądra dlatego dziękuję Wam za radę i spróbujemy do Warszawy.Dr z Katowic powiedział,że szanse są ,ale chciałabym mieć pewność,że zabieg będzie raz a dobrze przeprowadzony.

  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie usg przeprowadzone 2 razy beż żadnych uwag-wszystko w tej kwestii jest ok.

  • angelwings Przyjaciółka
    Postów: 157 20

    Wysłany: 27 lipca 2019, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Tak myślałam.Dziękuje za informację.
    Wyniki z marca:
    Estradiol(E2) 20.88 PG/ML norma 23.1-26.6
    LH 3.57 mIU/ml norma1.7-8.6 mIU/ml
    FSH 7.80 mIU/ml norma 1.5-12.4 mIU
    Prolaktyna 17.12 ng/ml norma 4.04-15.2 ng/ml
    Plus 3 razy badanie nasienia 0 plemników w każdym.
    Kwa moczowy w surowicy wynik:6.0 mg/dl wartość ref-3,5-7.2
    Powtórzone badanie FSH z 26.06.2019r.
    Wynik FSH:7.32 mIU/ml zakres ref.1.5-12.4
    Dodatkowo miał wykonywany wymaz z cewki ,który nie miał na to wpływu bo badanie nasienia było po leczeniu antybiotykiem.Prostata też badana lekki ból przy dotyku również antybiotyk wybrany i zero poprawy.W 2014 zabieg lapoaroskopowy usunięcia żylaków powrózka nasiennego 2 stopień na lewym i 3 na prawym.Niestety nie było robione badanie nasienia przed zabiegiem.
    Stoimy przed wyborem miejsca biopsji jądra dlatego dziękuję Wam za radę i spróbujemy do Warszawy.Dr z Katowic powiedział,że szanse są ,ale chciałabym mieć pewność,że zabieg będzie raz a dobrze przeprowadzony.
    Wyniki są w normie, a to dobry znak. Czy mieliście robione badania genetyczne?? Również namawiam na wizytę u dr Wolskiego, też jesteśmy przykładem, gdzie za późno do niego trafiliśmy i pomimo walki nie udało nam się uzyskać plemników. Nasza historia pokazuje, że w przypadku azoospermii nie można tracić czasu na błądzenie po byle jakich lekarzach (kilka lat temu u męża plemniki były tylko nikt nam nie podpowiedział żeby je zamrozić).

  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiliśmy badań genetycznych,bo nie zlecił ich przed biopsją.Dr Wolski od razu kieruje na badania genetyczne?Wiemy tylko,że jeśli chodzi o ten gen CFTR to robił kiedyś to badanie i tam wszystko jest ok.Robiliśmy te badania bo jesteśmy spokrewnieni w 4 pokoleniu tj.moja prababcia ijego pradziadek to rodzeństwo,ale te geny,które badaliśmy u niego wyszły wszystkie ok,także Pani genetyk nie widziała przeciwskazań do posiadania potomstwa a tu azospermia

  • angelwings Przyjaciółka
    Postów: 157 20

    Wysłany: 27 lipca 2019, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Nie robiliśmy badań genetycznych,bo nie zlecił ich przed biopsją.Dr Wolski od razu kieruje na badania genetyczne?Wiemy tylko,że jeśli chodzi o ten gen CFTR to robił kiedyś to badanie i tam wszystko jest ok.Robiliśmy te badania bo jesteśmy spokrewnieni w 4 pokoleniu tj.moja prababcia ijego pradziadek to rodzeństwo,ale te geny,które badaliśmy u niego wyszły wszystkie ok,także Pani genetyk nie widziała przeciwskazań do posiadania potomstwa a tu azospermia
    Tak, konieczne przed biopsją było wykonanie badań genetycznych: kariotyp, AZF, CFTR (ale to już macie). Najdłużej czeka się na wynik kariotypu więc możecie nawet już zrobić te badanie u siebie.
    Nie widziałam też w Waszych wynikach badania testosteronu

  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 27 lipca 2019, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście testosteron też mamy:3,61 zakres referencyjny to 2,8 do 8,00 chyba taki jest zakres referencyjny,niestety nie pamiętam,bo nie mam mnie w domu.Jest w normie na pewno.

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 1410 988

    Wysłany: 27 lipca 2019, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Jest w normie na pewno.

    Marta, norma z lab, a norma jaka powinna być to 2 różne rzeczy. Np. FSH ma zakres referencyjny do 12, a jeśli dobrze pamiętam, powyżej 9 wskazuje na zaburzoną spermatogenezę.

    gg64roeq27dqfbxi.png

    ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI - nieudane;
    2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
  • Agness001 Autorytet
    Postów: 482 197

    Wysłany: 27 lipca 2019, 23:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1321 wrote:
    Nie robiliśmy badań genetycznych,bo nie zlecił ich przed biopsją.Dr Wolski od razu kieruje na badania genetyczne?Wiemy tylko,że jeśli chodzi o ten gen CFTR to robił kiedyś to badanie i tam wszystko jest ok.Robiliśmy te badania bo jesteśmy spokrewnieni w 4 pokoleniu tj.moja prababcia ijego pradziadek to rodzeństwo,ale te geny,które badaliśmy u niego wyszły wszystkie ok,także Pani genetyk nie widziała przeciwskazań do posiadania potomstwa a tu azospermia
    Witam. Czytam ten wątek od dłuższego czasu. Nas też dotknęła azoospermia ale do biopsji nie doszło. Jak przeczytałam Twoją wiadomość to postanowiłam napisać. Niestety mieliśmy do czynienia z tą kliniką. Trafiliśmy do androloga dr G. Na początku zlecił badania hormonalne. Potem już od razu mówił o biopsji. Dużo już czytałam w tym czasie o azoospermii. Jak zapytałam o badania genetyczne to powiedział, że najpierw trzeba zrobić biopsję a jak coś się znajdzie to dopiero genetyka bo jest droższa. Zaś jak pytałam o usg to powiedział, że tuż przed zabiegiem ale jak bardzo chcemy to możemy wcześniej umówić się do dr Sz. na badanie. Zrezygnowaliśmy i pojechaliśmy do innego lekarza w innej klinice w Katowicach. Ten od razu zrobił usg i najpierw zaczął od genetyki. Wykonaliśmy ją na NFZ. Niestety tu był problem. Lepiej omijać tą klinikę szczególnie jeśli chodzi o niepłodność męską. Oni tam sobie z tym nie radzą.

  • Cytrynowa Przyjaciółka
    Postów: 61 33

    Wysłany: 28 lipca 2019, 01:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil, cudowne wieści kochana!❤️ Teraz trzymam kciuki, żeby było wszystko dalej w porządku, najtrudniejszy krok za Wami! Niech kropka sobie zdrowo rośnie🙂

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2019, 01:25

    Kryptozoospermia

    7.2018 I ICSI :(

    2.2019 II ICSI :)

    5.11.2019 💙
‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Badania i rozwój

W OvuFriend mocno wierzymy, że moc danych może zrewolucjonizować kwestie związane z płodnością i wesprzeć wiele kobiet w poznaniu swojej płodności, szybszym zajściu w ciążę lub wykryciu na wczesnym etapie potencjalnych problemów ze zdrowiem hormonalnym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego