Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Marti. Przyjaciółka
    Postów: 125 23

    Wysłany: 30 lipca 2019, 17:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie jest to możliwe ale jakoś specjalnie bym na to nie liczył. Tego typu sytuacja może pogorszyć chwilowo jakość nasienia ale raczej nie do tego stopnia. Po badaniach będzie znacznie więcej wiadomo! Trzymam kciuki

  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 30 lipca 2019, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monzaw, jeśli cię to pocieszy to u mojego męża w pierwszym badaniu wyszły pojedyncze plemniki...było załamanie ... Na dzień dzisiejszy ilość plemników oscyluje w okolicach 30 mln..więc nie zawsze te pierwsze badania o wszystkim przesądzaja

    monzaw lubi tę wiadomość

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • Cytrynowa Przyjaciółka
    Postów: 61 33

    Wysłany: 30 lipca 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia90, cudowna wiadomość😍 Niech zarodeczek dalej się rozwija i rośnie🙂
    monzaw wrote:
    Trochę mnie to pociesza, ale napotkalam sie już z wpisem, ze na początku byla krypto a w nastepnym badaniu azoo 😊 to w takim razie jeszcze ogarnę usg jąder i stawimy sie do lekarza przygotowani.
    P.S. juz dzięki waszym wpisom czuje sie trochę lepiej 😊 majac juz jakis plan dzialania jest jakos łatwiej z tym wszystkim 😘 będę tu często zaglądać 😘

    U nas raz były pojedyncze plemniki, raz nic. Mimo sugerowanej biopsji po jednym nieudanym podejściu zaryzykowaliśmy ICSI ze świeżych plemników z nasienia i się udało, jakimś cudem z kilku zrobiło się kilkanaście w dniu punkcji! Mąż brał cały czas Profertil, choć nie wiem tak naprawdę czy pomógł on w jakikolwiek sposób.

    Przede wszystkim zróbcie badania genetyczne - kariotyp, AZF, CFTR, potem hormony. Choć mam mieszane uczucia co do Novum to jednak dr W jest najlepszy ze specjalistów, wielu osobom pomógł🙂 Nas w innej klinice całkowicie spławili z naszym problemem i dopiero w Novum dali nam nadzieję, choć udana próba miała miejsce za granicą😉 Trzymam kciuki!😘

    Misia90 lubi tę wiadomość

    Kryptozoospermia

    7.2018 I ICSI :(

    2.2019 II ICSI :)

    5.11.2019 💙
  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 30 lipca 2019, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti. wrote:
    Teoretycznie jest to możliwe ale jakoś specjalnie bym na to nie liczył. Tego typu sytuacja może pogorszyć chwilowo jakość nasienia ale raczej nie do tego stopnia. Po badaniach będzie znacznie więcej wiadomo! Trzymam kciuki
    Tak, właśnie tak myślałam, że rząd wielkości się nie zgadza 😉

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 30 lipca 2019, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann wrote:
    Monzaw, jeśli cię to pocieszy to u mojego męża w pierwszym badaniu wyszły pojedyncze plemniki...było załamanie ... Na dzień dzisiejszy ilość plemników oscyluje w okolicach 30 mln..więc nie zawsze te pierwsze badania o wszystkim przesądzaja
    Jestem pod wielkim wrazeniem wzrostu 😊 Ile trwała walka o tą pokaźną armię żołnierzy?😊 Jest to bardzo pocieszająca wiadomość 😊 udalo sie naturalnie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 19:11

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 30 lipca 2019, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynowa wrote:

    U nas raz były pojedyncze plemniki, raz nic. Mimo sugerowanej biopsji po jednym nieudanym podejściu zaryzykowaliśmy ICSI ze świeżych plemników z nasienia i się udało, jakimś cudem z kilku zrobiło się kilkanaście w dniu punkcji! Mąż brał cały czas Profertil, choć nie wiem tak naprawdę czy pomógł on w jakikolwiek.
    Też zakupiłam Profertil, poza tym zmiana diety, całkowite odstawienie alkoholu, plus tzw. "luźne gadki" 😁 przez tego Achillesa byl totalnie uwiazany z jakimkolwiek sportem czy nawet rozciąganiem, dopiero teraz powoli zaczyna powrót do formy i do pracy pod koniec sierpnia.
    Oczywiście jestem realistką, że to pewnie powód tego leży gdzieś głębiej, ale zmiana nawyków nikomu nie zaszkodziła, a może mieć choc maly wplyw na obecną sytuację 😙

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 19:17

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • Marta1321 Koleżanka
    Postów: 173 12

    Wysłany: 30 lipca 2019, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,widzę,że gości niestety przybywa na forum.
    Załatwiłam wczoraj skierowanie na badanie i 13.08 mamy genetykę na nfz(kariotypy) a azf zrobimy prywatnie.Kolejny krok do przodu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 19:41

  • angelwings Koleżanka
    Postów: 153 17

    Wysłany: 30 lipca 2019, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monzaw wrote:
    Hej, jestem tu nowa, robiliśmy tydzień temu pierwsze badanie, wynik- pojedyncze plemniki w całym polu widzenia, na wizyte u urologa/androloga jeszcze miesiac czekania... starania 10 miesięcy...jestem załamana tym wynikiem...zapisałam się tu, bo szukam jakiejś nadziei w tej sytuacji..
    Wbrew temu co pewnie na początku myślałaś pojedyncze plemniki w nasieniu to nie jest koniec świata, przecież do zapłodnienia komórki potrzebny jest jeden zdrowy plemnik:) tylko teraz działajcie szybko, bo niestety czas przy azoospermii działa na niekorzyść, róbcie komplet badań i umawiajcie się do dr Wolskiego, a on Was dalej pokieruje

  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 30 lipca 2019, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monzaw wrote:
    Jestem pod wielkim wrazeniem wzrostu 😊 Ile trwała walka o tą pokaźną armię żołnierzy?😊 Jest to bardzo pocieszająca wiadomość 😊 udalo sie naturalnie?
    Póki co jeszcze się nie udało, niestety... W pierwszym badaniu wyszły pojedyncze plemniki o było to w czerwcu w tamtym roku . Kolejne badanie było powtórzone miesiąc później i wtedy już wyszło 13 mln, w kolejnym 28mln, później 42mln, wtedy mąż przerwał suplementację ( profertil) i wyniki spadły na 30 mln ( kwiecień 2019) , teraz mąż bierze 20 tabletek dziennie i będziemy za jakis czas powtarzać badania. Życzę ci aby u was również pierwsze wyniki to był jakiś gorszy moment u męża .

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 31 lipca 2019, 06:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann88ann wrote:
    Póki co jeszcze się nie udało, niestety... W pierwszym badaniu wyszły pojedyncze plemniki o było to w czerwcu w tamtym roku . Kolejne badanie było powtórzone miesiąc później i wtedy już wyszło 13 mln, w kolejnym 28mln, później 42mln, wtedy mąż przerwał suplementację ( profertil) i wyniki spadły na 30 mln ( kwiecień 2019) , teraz mąż bierze 20 tabletek dziennie i będziemy za jakis czas powtarzać badania. Życzę ci aby u was również pierwsze wyniki to był jakiś gorszy moment u męża .
    20 tabletek Profertilu? Zekomendacja lekarza?

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 31 lipca 2019, 07:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o badanie CFTR- robic detekcje 2 mutacji czy 33 mutacji?

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • Ann88ann Autorytet
    Postów: 640 703

    Wysłany: 31 lipca 2019, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monzaw wrote:
    20 tabletek Profertilu? Zekomendacja lekarza?
    Nie profertilu, bierze witaminy pojedynczo

    Morfologia 0%-1%
    SCD 33%
    HBA 31-36%

    Styczeń 2020-start in vitro (Macierzyństwo)
    26.02 punkcja- pobrano 12 komórek, 9 dojrzałych, 6 zostało zaplodnionych
    02.03 transfer blastocysty 4.1.1 - nieudany :(
    26.05- transfer blastocysty 4.1.2 ❤+encorton+neoparin+AH
    6dpt II kreski, beta 46,34, 8dpt beta 142,70,prog 22,10, 14dpt beta 2646, prog 24, 20dpt pęcherzyk ciążowy, 29dpt ❤ Zostały ❄️❄️
    Dziewczynka 💞
    "Nawet tęczy jest potrzebny deszcz, więc nie możesz teraz poddać się "
    hchy9jcgm9vvexo5.png
  • Doriska29 Koleżanka
    Postów: 93 10

    Wysłany: 31 lipca 2019, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    My byliśmy tym trudnym przypadkiem u dr. Wolskiego. Jak cię czytam to miałam te same odczucia. Po biopsji dr. Mówił żeby brać tostesteron przez całe życie. Jaka jest u was przyczyną i wyniki. Dr chyba od początku szufladkuje pacjentów. Walczcie do końca. Zróbcie biopsję jakąkolwiek. Powodzenia
    mt30 Mąż jest po wnętrostwie, ma liczne mikrozwapnienia w obu jądrach, co wiąże się z azoospermią.
    FSH 13,47 (0,95-11,95)
    LH 7,06 (0,57-12,07)
    Testosteron 213,58 (240,24-870,68)
    Mąż przechodzi kurację pregnylem, bemfolą i żelem androtop. Dr stwierdzil, że po skończonej kuracji wyniki się poprawią i będziemy umawiać się na biopsję. Jednak w naszym przypadku tylko mtese bierze pod uwagę. Dla nas największym problemem są teraz finanse, bo to ogromny koszt, chcieliśmy skonsultować nasz przypadek z jakimś innym lekarzem, ale sami już nie wiemy czy warto. Czy inny dr wogole coś nam powie jeśli zobaczy, że już się leczymy u kogoś innego?
    Jaki problem miał Twój mąż? Na jakim jesteście etapie leczenia?

  • monzaw Autorytet
    Postów: 1047 938

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o badanie CFTR- robic detekcje 2 mutacji czy 33 mutacji?

    43ktpx9i26rpbwqn.png
    Ona: 31l
    AMH: 3.85

    On: 31l
    07.2019-pojedyncze plemniki 😦
    mikrodelecje AZFc.., wnętrostwo..

    17.11.2019 - biopsja mtese,
    12.12.2019 - wynik: są plemniki😍
    23.01.2020 - transfer w 3 dobie
    Mamy ❄❄❄❄ 3dniowce
    11dpt - 284.3mlU/ml
    13dpt - 960mlU/ml
    18dpt - 7063mlU/ml
    Baby girl🥰
  • mwm Autorytet
    Postów: 1500 833

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska29 wrote:
    mt30 Mąż jest po wnętrostwie, ma liczne mikrozwapnienia w obu jądrach, co wiąże się z azoospermią.
    FSH 13,47 (0,95-11,95)
    LH 7,06 (0,57-12,07)
    Testosteron 213,58 (240,24-870,68)
    Mąż przechodzi kurację pregnylem, bemfolą i żelem androtop. Dr stwierdzil, że po skończonej kuracji wyniki się poprawią i będziemy umawiać się na biopsję. Jednak w naszym przypadku tylko mtese bierze pod uwagę. Dla nas największym problemem są teraz finanse, bo to ogromny koszt, chcieliśmy skonsultować nasz przypadek z jakimś innym lekarzem, ale sami już nie wiemy czy warto. Czy inny dr wogole coś nam powie jeśli zobaczy, że już się leczymy u kogoś innego?
    Jaki problem miał Twój mąż? Na jakim jesteście etapie leczenia?
    Doriska, u nas tez było wnętrostwo. W jakim wieku operowane?
    Jeśli podwyższy Wam się testosteron to powinna zacząć się tez produkcja plemników, macie niski, wiec paradoksalnie dobrze, bo jest co leczyć. Mąż miał wyniki w normie poza FSH i to jest gorsza sytuacja. Ale po 6 tygodniach kuracji doktor znalazł trochę plemników, wiec bądźcie dobrej myśli. Przy wnętrostwie daje się 75% szans na znalezienie plemników w biopsji.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 09:27

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Danadana Autorytet
    Postów: 537 274

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane,
    A powiedzcie mi,czy do doktora W trzeba po 3 miesiącach od operacji żpn iść na wizytę kontrolną z badaniami,czy myślicie ,że mogę się umówić na poradę telefoniczną?
    Pytanie ,czy w ogóle takie coś jest praktykowane...

    Danadana
  • Sesil Autorytet
    Postów: 777 473

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Kochane,
    A powiedzcie mi,czy do doktora W trzeba po 3 miesiącach od operacji żpn iść na wizytę kontrolną z badaniami,czy myślicie ,że mogę się umówić na poradę telefoniczną?
    Pytanie ,czy w ogóle takie coś jest praktykowane...

    Po żpn raczej tylko wizyta bo będzie chciał zobaczyć jądra czy nie ma nadal żylaków lub powikłań.

    Danadana lubi tę wiadomość

    03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • Doriska29 Koleżanka
    Postów: 93 10

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Doriska, u nas tez było wnętrostwo. W jakim wieku operowane?
    Jeśli podwyższy Wam się testosteron to powinna zacząć się tez produkcja plemników, macie niski, wiec paradoksalnie dobrze, bo jest co leczyć. Mąż miał wyniki w normie poza FSH i to jest gorsza sytuacja. Ale po 6 tygodniach kuracji doktor znalazł trochę plemników, wiec bądźcie dobrej myśli. Przy wnętrostwie daje się 75% szans na znalezienie plemników w biopsji.

    Mąż miał operowane wnętrostwo w dzieciństwie, mógł mieć 3-4 lata.
    Którą biopsję miał twój mąż wykonywaną?
    Czy podchodziliscie już do in vitro?

  • mwm Autorytet
    Postów: 1500 833

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska29 wrote:
    Mąż miał operowane wnętrostwo w dzieciństwie, mógł mieć 3-4 lata.
    Którą biopsję miał twój mąż wykonywaną?
    Czy podchodziliscie już do in vitro?
    Moj w tym samym wieku ;) w iglowej nic nie było, tylko spermatydy, potem zaczął kuracje hormonalna i w mtese znaleźli plemniki. Jesteśmy w trakcie procedury ;)

    Doriska29 lubi tę wiadomość

    Kwiecień 2020 👶🏻
  • Doriska29 Koleżanka
    Postów: 93 10

    Wysłany: 1 sierpnia 2019, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Moj w tym samym wieku ;) w iglowej nic nie było, tylko spermatydy, potem zaczął kuracje hormonalna i w mtese znaleźli plemniki. Jesteśmy w trakcie procedury ;)
    A czy mieliście zlecone badanie inhibine B? Byliśmy dziś u innego lekarza żeby się skonsultować i zdziwił się, że dr nie zlecił nam wykonania tego badania. Podobno jest ono najistotniejsze w takich przypadkach.

‹‹ 306 307 308 309 310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego