Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
lindalia wrote:Ale ładny wynik. Na kiedy mniej więcej przewidziana jest punkcja i biopsja ?
Zwykle stymulacja u mnie trwała 12 dni. Przewiduje, że tym razem będzie podobnie. Także przewiduje punkcję I biopsję na 6 kwietnia. Taki prezencik urodzinowy 🙂
Kurde Lindalia pamiętam jak zaczynałaś. Jak martwiłaś się czy będą plemniki. Jak się wkurzałaś się, że musisz przerwać stymulację. Jak smuciłaś się, że masz bardzo niski estradiol. A to już 40 tydzień i zaraz pękniesz 😊.
Tylko ja tu stoję w miejscu 😥.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
Dziewczyny, mój partner miał robiona biposje jądra. Ponieważ w badaniu nasienia wyszło brak plemników. Wynik biposji : brak plemników. Komórki Sertolego : 2-4 w polu widzenia. Dr po wizycie powiedział, że jedyna szansa to inseminacja nasieniem dawcy. Czy mimo wszystko byłby sens walczyć u innych lekarzy.? Ja mam ponad 39 lat. Hormony ok. Brak schorzeń. Amh 7. Ale brak pcos.Starania od stycznia 2019
Czerwiec 2021 badanie nasienia - pojedyncze plemniki, wszystkie nieruchome.
Marzec 2022 - badanie nasienia - brak plemników
Marzec 2022 Biopsja jąder - brak plemników, brak spermatogenezy, same komórki Sertolego
26 maja '22 I AID - brak ciąży
Czerwiec II AID - brak ciąży
Lipiec III AID - brak ciąży
Wrzesień IV AID - brak ciąży
Listopad' 22 - procedura in vitro
Brak stwierdzonych chorób, regularne cykle, wszystkie hormony ok, amh w 2021 ponad 7, brak stwierdzonego pcos,
W trakcie stymulacji :
20 pęcherzyków dobrej wielkości , 9 dc estradiol ponad 2000,
Efekt punkcji : 20 pęcherzyków, 6 komórek - wszystkie niedojrzałe - brak zapłodnienia
Diagnoza lekarza - dobry protokół, problem z 🥚🥚
Tylko raz w 2021 na usg widoczna endometrioza na jajniku - wg dr nic z tym już nie robić ze względu na wiek, raz w 2022 widoczne ognisko adenomiozy. Kolejne usg nie potwierdzały. Brak wskazań do leczenia czy dalszej diagnostyki ze strony lekarzy. -
Baniusia wrote:Zwykle stymulacja u mnie trwała 12 dni. Przewiduje, że tym razem będzie podobnie. Także przewiduje punkcję I biopsję na 6 kwietnia. Taki prezencik urodzinowy 🙂
Kurde Lindalia pamiętam jak zaczynałaś. Jak martwiłaś się czy będą plemniki. Jak się wkurzałaś się, że musisz przerwać stymulację. Jak smuciłaś się, że masz bardzo niski estradiol. A to już 40 tydzień i zaraz pękniesz 😊.
Tylko ja tu stoję w miejscu 😥.
Działacie na świeżym materiale, ale w razie czego macie też mrożony, w opcji daleko z tyłu jest dawca. Uda się w końcu! -
lindalia wrote:Nie stoisz w miejscu, tylko jesteś coraz bliżej osiągnięcia celu. Staniem byłoby pozostanie w Ovi bez pomocy immunologa i słuchanie w nieskończoność, że wszystko jest cacy i lecimy dalej. Jesteście w innym miejscu z dobrym planem i nowymi zaleceniami. Nie mam nic do mniejszych klinik, ale te sieciowe mają jak myślę większe doświadczenie z różnych stron - więcej pacjentów, różne przypadki, większe manewry w lekach.
Działacie na świeżym materiale, ale w razie czego macie też mrożony, w opcji daleko z tyłu jest dawca. Uda się w końcu!
Ja też mam wrażenie że stoję w miejscu, jak was podczytuje u każdego coś się dzieje a ja ciągle czekam na @ i liczę że zacznę stymulację, czas się wlecze, a zdrugiej strony jak patrzę kalendarz i za tydzień powinnam dostać @ to mam ścisk w żołądku 😅
Pamiętam jak w styczniu z Gmagda pisaliśmy o biopsji ( 2 tygodnie oni mieli wcześniej),
Gmagda to już kreseczki sobie ogląda a ja chyba że sto razy dziennie zaglądam w kalendarz kiedy w końcu będę mogła coś zacząć robić.
Gmagda- czekamy teraz na bety i przyrostytrzymam kciuki aby wszystko teraz było ok i już z górki 🙂
starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
II procedura - In Vimed, 2 zarodki
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
26 dpt - zarodek z sercem -
Aitho wrote:Dziewczyny, mój partner miał robiona biposje jądra. Ponieważ w badaniu nasienia wyszło brak plemników. Wynik biposji : brak plemników. Komórki Sertolego : 2-4 w polu widzenia. Dr po wizycie powiedział, że jedyna szansa to inseminacja nasieniem dawcy. Czy mimo wszystko byłby sens walczyć u innych lekarzy.? Ja mam ponad 39 lat. Hormony ok. Brak schorzeń. Amh 7. Ale brak pcos.
Jaka biopsję miał robioną? Miał przed jakaś stymulację?
Jak z hormonami? Wiecie wogole z jakiego powodu ten beznadziejny wynik biopsji? Spoglądałam w historii że mieliście pojedyncze plemnikistarania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
No właśnie nie wiemy. Ponownie zbadał nasienie po odstawieniu palenia. I wyszło brak plemników. Hormony ok oprócz trochę podwyższonego lh. Genetyczne badania ok, Usg jąder ok. Biopsja tesa. Czy jest sens próbować te mTese? Dr nie proponował nic innego niz dawca.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2022, 10:47
Starania od stycznia 2019
Marzec 2022 Biopsja jąder - brak plemników, brak spermatogenezy, same komórki Sertolego
Brak stwierdzonych chorób, regularne cykle, wszystkie hormony ok, amh w 2021 ponad 7, brak stwierdzonego pcos,
W trakcie stymulacji :
Efekt punkcji : 20 pęcherzyków, 6 komórek - wszystkie niedojrzałe - brak zapłodnienia
Tylko raz w 2021 na usg widoczna endometrioza na jajniku - wg dr nic z tym już nie robić ze względu na wiek, raz w 2022 widoczne ognisko adenomiozy. Kolejne usg nie potwierdzały. Brak wskazań do leczenia czy dalszej diagnostyki ze strony lekarzy. -
Aitho wrote:No właśnie nie wiemy. Ponownie zbadał nasienie po odstawieniu palenia. I wyszło brak plemników. Hormony ok oprócz trochę podwyższonego lh. Genetyczne badania ok, Usg jąder ok. Biopsja tesa. Czy jest sens próbować te mTese? Dr nie proponował nic innego niz dawca.
Wg mnie jeśli tylko macie na to finanse to bym pomyślała o konsultacji z innym lekarzem, i biopsji mTese. Wcześniej jakieś stymulacji hormonalnej.
My robiliśmy mTese w Novum u dr Wolskiego. Cena powala tam, więc ewentualnie inna kilnika gdzie trochę taniej ale mTese. Nam do momentu biopsji dr nawet nie wspominał o dawcy. A mtese to już ostateczność, więc gdyby tam nie znaleźli to już wtedy wyjścia nie ma.
starania od 2016 roku
ona 32 lata
on 33 lat
azoospermia
2022 r - m-tese Novum
23.02 transfer
7dpt - 6,3
12 dpt 108
14 dpt 298
No właśnie a nam już przed biopsją mówił dr że albo inseminacja nasieniem dawcy albo jeszcze biopsja. Wyszło brak plemników i takie jedyne wyjście nam przedstawiano. Dziękuję za radęStarania od stycznia 2019
W trakcie stymulacji :
Aitho wrote:No właśnie a nam już przed biopsją mówił dr że albo inseminacja nasieniem dawcy albo jeszcze biopsja. Wyszło brak plemników i takie jedyne wyjście nam przedstawiano. Dziękuję za radę
No ja właśnie nie wiem co oni mają z tym nasienie dawcy. Od razu proponują jakby to było dla nas oczywiste i każdy chętnie się zgodzi, aby tylko mieć dziecko. Czy oni nie zdają sobie sprawy, że każda para chce mieć swoje bilogiczne dziecko a decyzja o dawcy to długi proces okupiony wieloma różnymi stanami emocjonalnymi. Propozycja taka to powinna wyjść w ostateczności, po wielu nieudanych próbach albo ewidentnych złych wynikach.
Ja też jestem za tym, aby skonsultować sprawę u dr Wolskiego. To chyba jedyny lekarz, który w beznadziejnych sytuacjach widzi iskierkę nadziei i faktycznie chce walczyć razem z parą. Z tego co czytałam, bo osobiście u niego nie byliśmy.
@Aitho, zawalczcie jeszcze. Macie dobre wyniki poza LH. Może faktycznie wystarczy kuracja lub nawet tylko kolejna tese. Plemniki produkuja się w skupiskach. Może androlog na nie nie trafił. Tak jak u nas.
1tese - były plemniki
2tese - nie ma plemników, ale dla embriologów. Materiał z plemnikami przekazali do badania patomorfologowi
3 tesa (iglowa) - po 2 nakłucia na każde jądro i plemniki się znalazły.
U mojego M lewe jądro ledwo je produkuje. W prawym bez problemu. Może ten sam problem jest u was. Zrobili biopsję jądra, które słabiej pracuję. Może w drugim są miliony.
EDIT: Ja bym jeszcze zbadała Inhibinę B. To mniej więcej takie AMH u kobiet. Inhibinę produkują komórki Sertolego, których istnienie macie potwierdzone.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2022, 11:25
Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualny@anett robiliście mtese czy jakąś inna ?
@baniusia trzymamy kciuki, będzie dobrze w końcu🥰
No u mnie to właśnie teraz mija 2 miesiąc od biopsji, szybko poszło, a tej ciąży nie chce zapeszać narazie, dziś są dwie wyraźne kreski , na betę narazie nie jadę, po co mi stres, lekarz kazał zrobić w 10dpt i przyjść na wizytę. Niech minie usg lekarz niech potwierdzi, ze wszystko Ok, to będę się cieszyć.
-
Baniusia wrote:No ja właśnie nie wiem co oni mają z tym nasienie dawcy. Od razu proponują jakby to było dla nas oczywiste i każdy chętnie się zgodzi, aby tylko mieć dziecko. Czy oni nie zdają sobie sprawy, że każda para chce mieć swoje bilogiczne dziecko a decyzja o dawcy to długi proces okupiony wieloma różnymi stanami emocjonalnymi. Propozycja taka to powinna wyjść w ostateczności, po wielu nieudanych próbach albo ewidentnych złych wynikach.
Ja też jestem za tym, aby skonsultować sprawę u dr Wolskiego. To chyba jedyny lekarz, który w beznadziejnych sytuacjach widzi iskierkę nadziei i faktycznie chce walczyć razem z parą. Z tego co czytałam, bo osobiście u niego nie byliśmy.
@Aitho, zawalczcie jeszcze. Macie dobre wyniki poza LH. Może faktycznie wystarczy kuracja lub nawet tylko kolejna tese. Plemniki produkuja się w skupiskach. Może androlog na nie nie trafił. Tak jak u nas.
1tese - były plemniki
2tese - nie ma plemników, ale dla embriologów. Materiał z plemnikami przekazali do badania patomorfologowi
U mojego M lewe jądro ledwo je produkuje. W prawym bez problemu. Może ten sam problem jest u was. Zrobili biopsję jądra, które słabiej pracuję. Może w drugim są miliony.
EDIT: Ja bym jeszcze zbadała Inhibinę B. To mniej więcej takie AMH u kobiet. Inhibinę produkują komórki Sertolego, których istnienie macie potwierdzone.Baniusia lubi tę wiadomość
Starania od stycznia 2019
W trakcie stymulacji :
Baniusia wrote:No ja właśnie nie wiem co oni mają z tym nasienie dawcy. Od razu proponują jakby to było dla nas oczywiste i każdy chętnie się zgodzi, aby tylko mieć dziecko. Czy oni nie zdają sobie sprawy, że każda para chce mieć swoje bilogiczne dziecko a decyzja o dawcy to długi proces okupiony wieloma różnymi stanami emocjonalnymi. Propozycja taka to powinna wyjść w ostateczności, po wielu nieudanych próbach albo ewidentnych złych wynikach.
1tese - były plemniki
EDIT: Ja bym jeszcze zbadała Inhibinę B. To mniej więcej takie AMH u kobiet. Inhibinę produkują komórki Sertolego, których istnienie macie potwierdzone.
Baniusia, a powiedz proszę czy w tej drugiej biopsji były komórki Sertolego, jeśli tak to jakiej klasy?
U nas dr Wolski powiedział po biopsji igłowej, że on by spasował, wyszło bardzo źle i raczej nie widzi szans powodzenia, ale zaczęłam myśleć czy faktycznie mogło być tak że pobrał materiał w jakimś biedniejszym miejscu.. -
Nati1212 wrote:Baniusia, a powiedz proszę czy w tej drugiej biopsji były komórki Sertolego, jeśli tak to jakiej klasy?
U nas dr Wolski powiedział po biopsji igłowej, że on by spasował, wyszło bardzo źle i raczej nie widzi szans powodzenia, ale zaczęłam myśleć czy faktycznie mogło być tak że pobrał materiał w jakimś biedniejszym miejscu..
@Nati, wygrzebałam raport od patmorfologa i u nas ani słowa o komórkach Sertolego. No ale musimy jakieś mieć i musza pracować, bo inhibinę B, mieliśmy wysoką, a chyba tylko te komórki ją wydzielają. U nas był wynik 126 w skali 25-300. Dr mówił, że jak by było poniżej 10 to nie ma sensu plemników szukać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2022, 16:49
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Baniusia wrote:@Nati, wygrzebałam raport od patmorfologa i u nas ani słowa o komórkach Sertolego. No ale musimy jakieś mieć i musza pracować, bo inhibinę B, mieliśmy wysoką, a chyba tylko te komórki ją wydzielają. U nas był wynik 126 w skali 25-300. Dr mówił, że jak by było poniżej 10 to nie ma sensu plemników szukać.
Dziękuję Ci za odpowiedź, w desperacji chyba szukam nadziei, że może po prostu w miejscu pobrania było gorzej, że może gdzieś jeszcze są.. Nam dr nie zlecał wcale tego badania, a teraz żałuję, że nie zrobiliśmy na własną rękę. Poczekamy pewnie 3 miesiące aż wszystko się wygoi, sprawdzimy tą inhibine i to pewnie będzie koniec naszej przygody 😥 -
Aitho wrote:No właśnie nie wiemy. Ponownie zbadał nasienie po odstawieniu palenia. I wyszło brak plemników. Hormony ok oprócz trochę podwyższonego lh. Genetyczne badania ok, Usg jąder ok. Biopsja tesa. Czy jest sens próbować te mTese? Dr nie proponował nic innego niz dawca.
Dlatego zawsze warto skonsultować się z innym specjalistą. My co prawda jesteśmy dopiero przed biopsją igłową, ale po zabiegu na żylaki Inhibina B skoczyła do góry - FSH mniejsze co daje nam nadzieję. Także choćby sytuacja była nie wiem jak beznadziejna - zawsze warto zawalczyć ! -
nick nieaktualnyAitho wrote:No właśnie nie wiemy. Ponownie zbadał nasienie po odstawieniu palenia. I wyszło brak plemników. Hormony ok oprócz trochę podwyższonego lh. Genetyczne badania ok, Usg jąder ok. Biopsja tesa. Czy jest sens próbować te mTese? Dr nie proponował nic innego niz dawca.
Jaki lekarz wam tak mówił ?
Skoro Genetyka Ok, Usg Ok, hormony praktycznie okej, to nie rozumiem kompletnie czemu ktos proponuje wam dawce w tym momencie.
Moim zdaniem trzeba by zrobić jakąś kuracje przed biopsją i podjeść do mtese.
Mtese daje o wiele wiele większe szanse. Nam lekarz powtarzał, ze plemniki są produkowane w skupiskach, zwykle tese Ci czegoś nie wykryje a pod mikroskopem mogą zawsze znaleźć jakąś nieduża produkcje. Osobiście uważam, ze jeżeli jądra są dobrej wielkości genetyka ok to jest duża szansa.
Jeszcze pytanie jaki macie poziom testosteronu ?
Z naszego doświadczenia, polecamy doktora Swolkienia- tylko i wyłącznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2022, 20:23
-
Gmagda wrote:Jaki lekarz wam tak mówił ?
Skoro Genetyka Ok, Usg Ok, hormony praktycznie okej, to nie rozumiem kompletnie czemu ktos proponuje wam dawce w tym momencie.
Moim zdaniem trzeba by zrobić jakąś kuracje przed biopsją i podjeść do mtese.
Mtese daje o wiele wiele większe szanse. Nam lekarz powtarzał, ze plemniki są produkowane w skupiskach, zwykle tese Ci czegoś nie wykryje a pod mikroskopem mogą zawsze znaleźć jakąś nieduża produkcje. Osobiście uważam, ze jeżeli jądra są dobrej wielkości genetyka ok to jest duża szansa.
Jeszcze pytanie jaki macie poziom testosteronu ?
Z naszego doświadczenia, polecamy doktora Swolkienia- tylko i wyłącznie.Starania od stycznia 2019
W trakcie stymulacji :
nick nieaktualny
-
Aitho wrote:FSH 8.46 (norma 1.5-12.4), testosteron 5.11 (2.49 - 8.36) lh co ma podwyższone to 11.35 (norma do 8.6). W usg opis że wielkość w jąder prawidłowa.
Takim podwyższonym LH to bym się nie przejmowała. Bo na jego podwyższenie to nawet wiek wpływa. Myślałam, że macie ze 20 🙂. No to wtedy bym się faktycznie przejęła.
A tak. Jak wszystko macie w normie, to walczcie.
Powiem Ci jeszcze, że po 2 tese, kiedy nie znaleźli u nas plemników mój M wrócił do palenia. Mimo tego w 3 biopsji plemniki były. To sprawiło, że znów nie pali 🙂. W końcu przygotowuje się do 4 biopsji. A może i 5 będzie potrzebna.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
Nati1212 wrote:Dziękuję Ci za odpowiedź, w desperacji chyba szukam nadziei, że może po prostu w miejscu pobrania było gorzej, że może gdzieś jeszcze są.. Nam dr nie zlecał wcale tego badania, a teraz żałuję, że nie zrobiliśmy na własną rękę. Poczekamy pewnie 3 miesiące aż wszystko się wygoi, sprawdzimy tą inhibine i to pewnie będzie koniec naszej przygody 😥
Inhibinę możecie zrobić w każdej chwili, bo to badanie z krwi. Na wynik czeka się około 14 dni. Koszt - nie pamiętam. Chyba coś około 80 zł dalismy. Także lećcie w poniedziałek, czekamy na wynik i zobaczymy co dalej.
Przyznam szczerze, że po 2 biopsji, kiedy nie znaleźli plemników też zgasłam. Chciałam to wszystko rzucić w cholerę. No ale tylko do końca dnia. Rano jak wstalam, stwierdzilam, że skoro plemniki były to na pewno są. Potwierdziło to badanie patomorfologa.
I chociaż lekarz prowadzący i androlog odradzali nam 3 biopsję, to ja się uparłam.
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️