X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Ja mam powyżej 20, hiperstymulacji nie miałam, ale brzuch miałam jak balon tak, ze ledwo chodziłam, w sumie to kilka dni leżałam plackiem i nawet mąż mi musiał pomoc z łóżka wstać, i słabo przeżyłam to znieczulenie, bo rzygalam jak kot, ale w szoku byłam, bo będąc na kroplowce po punkcji, były tez dziewczyny, które były świeżo po punkcji na sali, śmiechy, gadka na całego po kilkunastu minutach ubrały się i do domu, a ja!? 😅😅😂
    Przy samej stymulacji czułam się spoko, tyle, ze byłam taka trochę bardziej osłabiona, bo już czułam te jajniki i w sumie ciężej zrobiło mi się pod koniec jak 36h przed punkcją zrobiłam zastrzyki z gonapeptylu .
    To w sumie pocieszające, ze przy takim wysokim AMH nie miałaś hiperki😀. Hmm czyli generalnie ile przypadków tyle różnych reakcji na stymulację i punkcję 😀. A powiedz mi jeśli chodzi o zastrzyki przy stymulacji , ile razy dziennie trzeba je robić ? Bo ja to kompletnie zielona jeszcze w tym temacie . No i jak często na te wizyty podglądowe?:) próbuje się już psychicznie nastawiać .

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    To w sumie pocieszające, ze przy takim wysokim AMH nie miałaś hiperki😀. Hmm czyli generalnie ile przypadków tyle różnych reakcji na stymulację i punkcję 😀. A powiedz mi jeśli chodzi o zastrzyki przy stymulacji , ile razy dziennie trzeba je robić ? Bo ja to kompletnie zielona jeszcze w tym temacie . No i jak często na te wizyty podglądowe?:) próbuje się już psychicznie nastawiać .

Jak to powiedział mój lekarz, ze przy takim AMH jak ja mam to trzeba mieć duże doświadczenie i umiejetność prowadzenia stymulacji i z tego co kojarzę to mówił, ze dlatego tez na pęknięcie miałam gonapeptyl a nie ovitrelle.

Ja miałam wizytę startową i od kolejnego dnia kłułam się bemfolą raz rano. Za jakieś kilka dni, może z 5-6 nawet nie pamietam, miałam wizytę i dołożył mi cetrotide i dawałam te dwa zastrzyki rano jeden po drugim i potem miałam chyba dwie wizyty jeszcze co drugi dzień i dostałam ten gonapeptyl i dwa zastrzyki miałam wieczorem jeden po drugim tez odrazu i po 36h od zastrzyku punkcja . :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 17:45

• anett Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Ja mam AMH powyżej 5 i tez doktor mówi ze trzeba ostrożnie z ta stymulacja żeby nie przestymulowac. Pewnie z tego tez będzie wynikał Ew. Odroczony transfer. Ja się boje tej stymulacji, ze będę się zle czuła i w ogóle tej hiperstymulacji. A Wy chodzilyscie normalnie do pracy podczas stymulacji ? Czy jakiś oszczędzający tryb życia jednak?

Ja mam AMH ok 7, i też mi mówiła że trzeba będzie ostrożnie że stymulacją. Ja mam plan wziąść L4 ale że względu że robimy w Novum a ja z Wrocławia. Jeszcze nie wiem kto mi to L4 wystawi bo w klinice mi powiedzieli że na stymulację nie, dopiero na punkcję. Kazała u internisty sobie załatwić... Też mam trochę obawy o ta hiperstymulacje, na sam fakt że będę u siostry przez ten czas, która ma 3 małych dzieci i sama nie wie w co ręce włożyć, a mąz tylko na samą punkcję ma dojechać :/

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    I procedura - Novum ❄️❄️❄️
    1 transfer 2-dniowy - beta 0 😭
    2 transfer - odwołany ( 2 zarodki zdegenerowały) 😭😭
    II procedura - In Vimed Wrocław
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciążowy
    26 dpt - zarodek z sercem ❤️
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    12.2024 transfer - beta 0 😭
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    Ja mam AMH ok 7, i też mi mówiła że trzeba będzie ostrożnie że stymulacją. Ja mam plan wziąść L4 ale że względu że robimy w Novum a ja z Wrocławia. Jeszcze nie wiem kto mi to L4 wystawi bo w klinice mi powiedzieli że na stymulację nie, dopiero na punkcję. Kazała u internisty sobie załatwić... Też mam trochę obawy o ta hiperstymulacje, na sam fakt że będę u siostry przez ten czas, która ma 3 małych dzieci i sama nie wie w co ręce włożyć, a mąz tylko na samą punkcję ma dojechać :/

Stymulację ogarniesz bez l4, przynajmniej ja się czułam okej, pobolewanie jajników to nic strasznego. Mnie ani razu w klinice nie zapytali o zwolnienie, nawet jak przyjeżdżałam na kroplówki, bo ledwo żyłam po punkcji, to nikt nie zapytał, na całe szczęście mamy swoją firmę i nie potrzebowałam, ale tak jak u mnie w klinice wizyty są zazwyczaj między 10-14 to jak bym pracowała na etacie albo mój mąż to ja nie wiem jak to ogarnąć z czasem. Musiałabym wziąć wolne na cała procedurę chyba.

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Jak to powiedział mój lekarz, ze przy takim AMH jak ja mam to trzeba mieć duże doświadczenie i umiejetność prowadzenia stymulacji i z tego co kojarzę to mówił, ze dlatego tez na pęknięcie miałam gonapeptyl a nie ovitrelle.

Ja miałam wizytę startową i od kolejnego dnia kłułam się bemfolą raz rano. Za jakieś kilka dni, może z 5-6 nawet nie pamietam, miałam wizytę i dołożył mi cetrotide i dawałam te dwa zastrzyki rano jeden po drugim i potem miałam chyba dwie wizyty jeszcze co drugi dzień i dostałam ten gonapeptyl i dwa zastrzyki miałam wieczorem jeden po drugim tez odrazu i po 36h od zastrzyku punkcja . :)

Czyli te zastrzyki w sumie do ogarnięcia , szczerze to myślałam ze jest tego więcej 🙂. Gdzieś tez czytałam ze straszą ze na te wizyty podczas stymulacji to trzeba być gotowym o każdej porze dnia 😬, ze np zadzwoni telefon ze teraz trzeba przyjechać i rzucasz wszystko i jedziesz do kliniki.

• anett Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2022, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Stymulację ogarniesz bez l4, przynajmniej ja się czułam okej, pobolewanie jajników to nic strasznego. Mnie ani razu w klinice nie zapytali o zwolnienie, nawet jak przyjeżdżałam na kroplówki, bo ledwo żyłam po punkcji, to nikt nie zapytał, na całe szczęście mamy swoją firmę i nie potrzebowałam, ale tak jak u mnie w klinice wizyty są zazwyczaj między 10-14 to jak bym pracowała na etacie albo mój mąż to ja nie wiem jak to ogarnąć z czasem. Musiałabym wziąć wolne na cała procedurę chyba.

Gdybym robiła we Wrocławiu pewnie by się obeszło bez L4, ale dojeżdżac 400 km to ciężko logistycznie a i paliwo w ciul drogie. A w pracy też zawsze problem żeby pracować w innych godzinach niż grafiku, a już nie mówić gdybym potrzebowała z dnia na dzień urlop 😅 u mnie w robicie to najlepiej zaplanować sobie wszystkie wolne na kilka miesięcy przed 🤣🤣 więc tylko L4 mnie ratuje

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    My do Novum jedziemy na biopsje .. tez 300 km ponad i tez będziemy mieli l4 . Na szczęście dr Wolski nie robi problemu żeby tez dla żony wypisać :).
    A wy już po biopsji?

• anett Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    My do Novum jedziemy na biopsje .. tez 300 km ponad i tez będziemy mieli l4 . Na szczęście dr Wolski nie robi problemu żeby tez dla żony wypisać :).
    A wy już po biopsji?

Tak, po biopsji :) zamrożone czekają :) no zgadza się, dr W mnie wręcz namawiał na L 4 na opiekę, ale ja sobie akurat nie mogłam na to pozwolić bo jak nie pracuje cały miesiąc to i premi nie mam. Więc szkoda mi było brać wolne na dwa, trzy dni.

A wy procedurę też w Novum planujecie? Czy się przenosicie po biopsji?

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    @Gmagda tez trzymam kciuki za same pozytywy! :)

Dziewczyny mam pytanie , ostatnio byłam na wizycie w klinice żeby pobrać wszystkie niezbędne wymazy i jak rozmawiałam z doktorem to mi powiedział ze jak uda nam się uzyskać zarodki to proponuje transfer mrożony , ze teraz już się odchodzi od świeżych . Jak mówią wasi lekarze?

To wszystko zależy. Istnieje przekonanie, że świeży transfer jest lepszy bo zarodek szybciej trafia do swojego naturalnego środowiska. No bo lepiej mu w macicy niż w laboratorium. Z drugiej strony, jeśli jest zamrożony, to jest więcej czasu aby tą macicę doskonale przygotować ba przyjęcie zarodka.

Np ja muszę na 2 tygodnie przed transferem zacząć brać Encorton. W przypadku świeżego transferu, byłoby to zwyczajnie niemożliwe. Przy transferze mrozaka można to wyliczyć.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    Tak, po biopsji :) zamrożone czekają :) no zgadza się, dr W mnie wręcz namawiał na L 4 na opiekę, ale ja sobie akurat nie mogłam na to pozwolić bo jak nie pracuje cały miesiąc to i premi nie mam. Więc szkoda mi było brać wolne na dwa, trzy dni.

A wy procedurę też w Novum planujecie? Czy się przenosicie po biopsji?

Wiem jak to jest:) u mnie tez będzie po premii No ale coś za coś :).
    My procedurę planujemy w Krakowie , chcieliśmy jednak coś na miejscu . Ale mam obawy co do tego całego transportu medycznego. Pewnie jakbyśmy mieli możliwość się u kogoś zatrzymać to niewykluczone ze robilibyśmy cała procedurę w Novum.

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Czyli te zastrzyki w sumie do ogarnięcia , szczerze to myślałam ze jest tego więcej 🙂. Gdzieś tez czytałam ze straszą ze na te wizyty podczas stymulacji to trzeba być gotowym o każdej porze dnia 😬, ze np zadzwoni telefon ze teraz trzeba przyjechać i rzucasz wszystko i jedziesz do kliniki.

Do ogarnięcia. Nie ma żadnych telefonów w nocy 🙂. Choc bywają nieprzewidziane sytuacje. Sama mialam przelozoną wizytę, bo wypadła jskas nieprzewidziana punkcja na cito. Niemniej jednak podczas stymulacji wszystko jest kontrolowane i nic przypadkowi nie jest zostawione.

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    Ja mam plan wziąść L4 ale że względu że robimy w Novum a ja z Wrocławia. Jeszcze nie wiem kto mi to L4 wystawi bo w klinice mi powiedzieli że na stymulację nie, dopiero na punkcję. /QUOTE]

A to mnie zaskoczyłaś. Ja każdą stymulację byłam na L4. Raz, że ciężko znoszę zastrzyki z Gonapeptylu. Dwa, że mi lekarz powiedział, że stymulacja ma się odbywać w atmosferze relaksu i spokoju a ja mam bardzo stresującą pracę. Miałam wprost zakaz pracowania podczas stymulacji. W nowej klinice też lekarz powiedział, że nie będzie problemu. Chociaż trochę problem był 🙂.

Ja nie zamierzam ryzykować w najmniejszym stopniu niczego. Także na stymulację biorę L4. Do pracy zamierzam po punkcji wrócić.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:

Eee tak to nie słyszałam, mi mówił na wizycie na przykład ,, proszę się umówić na środę”
    Po co by Cię mieli wzywać podczas stymulacji ;) jak to tylko kontrola jak rosną pecherzyki i sami lekarze wyliczają za ile mniej więcej jakie będą dają + - dzień punkcji bazując na tym w jakim tempie rosną :)

@baniusia czemu masz brać Encorton ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2022, 18:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Wiem jak to jest:) u mnie tez będzie po premii No ale coś za coś :).
    My procedurę planujemy w Krakowie , chcieliśmy jednak coś na miejscu . Ale mam obawy co do tego całego transportu medycznego. Pewnie jakbyśmy mieli możliwość się u kogoś zatrzymać to niewykluczone ze robilibyśmy cała procedurę w Novum.

Gdzie w Krakowie planujecie ?:)

• anett Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2022, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    anett wrote:
    Ja mam plan wziąść L4 ale że względu że robimy w Novum a ja z Wrocławia. Jeszcze nie wiem kto mi to L4 wystawi bo w klinice mi powiedzieli że na stymulację nie, dopiero na punkcję. /QUOTE]

A to mnie zaskoczyłaś. Ja każdą stymulację byłam na L4. Raz, że ciężko znoszę zastrzyki z Gonapeptylu. Dwa, że mi lekarz powiedział, że stymulacja ma się odbywać w atmosferze relaksu i spokoju a ja mam bardzo stresującą pracę. Miałam wprost zakaz pracowania podczas stymulacji. W nowej klinice też lekarz powiedział, że nie będzie problemu. Chociaż trochę problem był 🙂.

Ja nie zamierzam ryzykować w najmniejszym stopniu niczego. Także na stymulację biorę L4. Do pracy zamierzam po punkcji wrócić.

Myślę że w dniu wizyty jak bym powiedziała że potrzebuje te L4 to by wypisali, ale będę załatwiać u internisty wcześniej żeby mieć pewność że jest i się chociaż tym dodatkowo nie stresować, a nie się później zastanawiać czy wystawią z łaski swojej

starania od 2016 roku
    ona 35 lata
    on 36 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum 💪
    15 komórek -> ❄️❄️
    2.2023 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    11.2023- córeczka 🥰🥰
    III procedura
    4.2025
    18 komórek ->❄️❄️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Jeszcze nie urodziłam, kulam się, chociaż już byl jeden fałszywy alarm.

Gmagda, trzymam kciuki !

Baniusia, jak idzie stymulacja?

Któraś z dziewczyn pisała o transporcie plemników z Novum. Odszukajcie sobie tutaj na forum wpisy dziewczyny co nazywała się Danadana, oni przewozili plemniki z Novum do poznańskiego Invimedu, chyba 2020 rok. Koszt 2 albo 3 tys. Danadana się już tutaj nie udziela, ale ja pamiętam, że takowy transport mieli, to organizowała klinika Novum. Nic się nie uszkodziło, a plemniki dały ciążę. :)

Co do stymulacji, to zależy od organizmu, ja chodziłam do pracy cały czas, w dzień transferu też byłam pół dnia i na drugi dzień normalnie pracowałam (biurowo). Ale to kwestia indywidualna, tak naprawdę te zastrzyki i stymulacja brzmi strasznie, ale w praktyce do oswojenia i po prostu wchodzi w krew, najstraszniejszy jest pierwszy, a potem juz leci. :)

Ananasova lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Hej dziewczyny,

Jeszcze nie urodziłam, kulam się, chociaż już byl jeden fałszywy alarm.

Gmagda, trzymam kciuki !

Baniusia, jak idzie stymulacja?

Któraś z dziewczyn pisała o transporcie plemników z Novum. Odszukajcie sobie tutaj na forum wpisy dziewczyny co nazywała się Danadana, oni przewozili plemniki z Novum do poznańskiego Invimedu, chyba 2020 rok. Koszt 2 albo 3 tys. Danadana się już tutaj nie udziela, ale ja pamiętam, że takowy transport mieli, to organizowała klinika Novum. Nic się nie uszkodziło, a plemniki dały ciążę. :)

Co do stymulacji, to zależy od organizmu, ja chodziłam do pracy cały czas, w dzień transferu też byłam pół dnia i na drugi dzień normalnie pracowałam (biurowo). Ale to kwestia indywidualna, tak naprawdę te zastrzyki i stymulacja brzmi strasznie, ale w praktyce do oswojenia i po prostu wchodzi w krew, najstraszniejszy jest pierwszy, a potem juz leci. :)

Lindalia ! Jak mogłaś się tak długo nie oddzywać ! 😍
    Już myśleliśmy, ze maluszek poza brzuszkiem 🥰

Dzięki za trzymanie kciuków:) chciałabym żeby było tak jak u Ciebie :) pierwszy transfer i cyk udany, ale coraz mniej wierze w te cuda, patrząc na to co się czyta na forach, sama sobie robię krzywdę tym, ale powiem Ci, ze coraz bardziej mam w głowie te badania zarodków te nieprawidłowości co skutkuje brakiem implantacji, boje się jak te nasze zarodki.

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Eee tak to nie słyszałam, mi mówił na wizycie na przykład ,, proszę się umówić na środę”
    Po co by Cię mieli wzywać podczas stymulacji ;) jak to tylko kontrola jak rosną pecherzyki i sami lekarze wyliczają za ile mniej więcej jakie będą dają + - dzień punkcji bazując na tym w jakim tempie rosną :)

To dobrze :)) , widocznie się jakichś głupot naczytałam 😜

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Gdzie w Krakowie planujecie ?:)
    W Macierzyństwie :)

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2022, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:

@baniusia czemu masz brać Encorton ?

Zalecenie immunologa. Mam dodatnie miano ANA1.

Tak najprościej rzecz biorąc mam przeciwciała, które mogą atakować zarodek, traktując go jako ciało obce. Encorton to osłona. Z tego samego powodu mam przepisany Neoparin.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
‹‹ 507 508 509 510 511 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ