Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJestem po konsultacji z genetykiem
spoko babeczka się trafiła
Zaleca branie acardu 75 przed transferem, a od dnia transferu heparyna , powiedziała, ze to są łagodne mutacje i one mogą w ogóle nie wpływać na nic u mnie tym bardziej na płodność, ale przy procedurze in vitro powinny być podawane zapobiegawczo, tym bardziej, ze to jest tak kosztowna procedura. Acard 75 tydzień przed transferem + od dnia transferu heparyna do końca ciąży. Tym bardziej, ze ciąża sama w sobie niesie ryzyko zakrzepicy wiec to nic nie szkodzi . Zaleceń mi odrazu nie wystawi, bo ma zajęcia ze studentami ale będę gadać z lekarzem o tym bo mam wizytę za godzinę .
A jeżeli chodzi o metylowane witaminy poleca Pueria Uno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 08:32
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczynki
transfer w poniedziałek . Lekarz nie chce żebym brała acard, bo mu będzie przeszkadzał podczas transferu, heparynkę da .
Noi tak : Estrofem dalej biorę 3 tabletki dziennie. Do tego : cyclogest 400mg rano i wieczorem dopochwowo i do tego progesterone besins 100mg
-
Gmagda wrote:Dziewczynki
transfer w poniedziałek . Lekarz nie chce żebym brała acard, bo mu będzie przeszkadzał podczas transferu, heparynkę da .
Noi tak : Estrofem dalej biorę 3 tabletki dziennie. Do tego : cyclogest 400mg rano i wieczorem dopochwowo i do tego progesterone besins 100mg
Czyli Prolutexu nie ma 🙂. Trzymamy kciuki za transfer.🤞🤞
Ze mnie dopiero zeszło, bo w końcu jest informacja na ZUS PUE o zwolnieniu. Mówię wam dziewczyny stres + skutki uboczne Gonapeptylu doprowadzały mnie niemal do wymiotów. Bo ja mam tak, że bardzo "legalna" jestem i źle się czuję nawet jeśli przechodzę przez ulicę na żółtym świetle.
Teraz mam kolejny problem, bo mi bank przysłał nową kartę kredytową (starą zgubilam) z nazwiskiem panieńskim 🙄. No ale to nie w temacie to się nie rozpisuje.
Coś mnie pech nie opuszcza 🥺.Starania od 2020. Ovi
1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
4 procedura: transfer 7BC - beta 0
Zmiana kliniki na Invicta.
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Nifty pro - Niskie ryzyka.
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️ -
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Czyli Prolutexu nie ma 🙂. Trzymamy kciuki za transfer.🤞🤞
Ze mnie dopiero zeszło, bo w końcu jest informacja na ZUS PUE o zwolnieniu. Mówię wam dziewczyny stres + skutki uboczne Gonapeptylu doprowadzały mnie niemal do wymiotów. Bo ja mam tak, że bardzo "legalna" jestem i źle się czuję nawet jeśli przechodzę przez ulicę na żółtym świetle.
Teraz mam kolejny problem, bo mi bank przysłał nową kartę kredytową (starą zgubilam) z nazwiskiem panieńskim 🙄. No ale to nie w temacie to się nie rozpisuje.
Coś mnie pech nie opuszcza 🥺.
Tak prolutex mnie ominął .
Badałyście poziom progesteronu przed transferem ? Mi dziś pobrali krew żaby zobaczyć czy nie jest za wysoki teraz, bo jeżeli będzie teraz wyższy przed podaniem lekow z progesteronem to trzeba będzie odwołać transfer . Przed transferem lekarz nie kazał badać, nie wiem czy nie zbadam w niedziele na własną rękę .
Słuchajcie mam pytanie jeszcze jak wy sądzicie czy to, ze mamy słabsze plemniki z biopsji robi to jakąś różnice przy implantacji ? Czy jeżeli komórka się zapłodniła, powstała blastocysta dobrej jakości to to, ze plemniki były z biopsji nie ma teraz znaczenia ?
Bo jeżeli się zapłodni jedna komórka i ona nie dotrwa do 3 czy 5 doby to rozumiem, ze może być wina plemnika, ale jeżeli się zapłodniła i dotrwała do stadium blastki dobrej jakości to jak to jest
Baniusia 💜 dobrze, ze w końcu pojawiło się zwolnienie , będzie dobrze trzymam za was kciuki, czasem musi być pod górkę żeby było z górki 😍😑
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2022, 18:35
-
Gmagda wrote:Tak prolutex mnie ominął .
Badałyście poziom progesteronu przed transferem ? Mi dziś pobrali krew żaby zobaczyć czy nie jest za wysoki teraz, bo jeżeli będzie teraz wyższy przed podaniem lekow z progesteronem to trzeba będzie odwołać transfer . Przed transferem lekarz nie kazał badać, nie wiem czy nie zbadam w niedziele na własną rękę .
Słuchajcie mam pytanie jeszcze jak wy sądzicie czy to, ze mamy słabsze plemniki z biopsji robi to jakąś różnice przy implantacji ? Czy jeżeli komórka się zapłodniła, powstała blastocysta dobrej jakości to to, ze plemniki były z biopsji nie ma teraz znaczenia ?
Bo jeżeli się zapłodni jedna komórka i ona nie dotrwa do 3 czy 5 doby to rozumiem, ze może być wina plemnika, ale jeżeli się zapłodniła i dotrwała do stadium blastki dobrej jakości to jak to jest
Baniusia 💜 dobrze, ze w końcu pojawiło się zwolnienie , będzie dobrze trzymam za was kciuki, czasem musi być pod górkę żeby było z górki 😍😑
U mnie w poprzedniej klinice nie zalecali badania proga wogóle co uważam osobiście za wielkie nieporozumienie. Natomiast na tym forum i forum bociana chyba każda dziewczyna zaleca jego zbadanie w dniu transferu i ja zawsze badałam. Prog jest bardzo ważny i jak jest za niski to koniecznie trzeba coś dołożyć.
"Progesteron pełni w organizmie wiele funkcji, m.in. to dzięki niemu możliwa jest implantacja zarodka w macicy i utrzymanie ciąży".
Dlatego też sporo klinik zaleca weryfikację 3,6,9 dpt. Ja również zalecam sprawdzić, chociaż przy baterii jaka dostałaś nie powinnaś mieć z tym problemu 🙂.
Implantacja to jest tak indywidualna sprawa, że tu się nie da nic przewidzieć. Raczej nie ma znaczenia czy zarodek z plemnika z biopsji czy nie. Nawet jego klasa nie ma specjalnie znaczenia. Zauważyłaś pewnie do tej pory, że bardzo często top 4AA się nie przyjmowały. A 3BB, 3BC dawały nawet ciąze bliźniacze.
Z tego co pamietam zwykle w 1 poście miesięcznego wątku jest lista dziewczyn którym się udało i z jakim zarodkiem. Żadna nie wspomina czy z plemnika świeżego, mrożonego czy biopsji. Można sobie przejrzeć listę jakie zarodki dają ciążę. Nie ma jednak po co, bo na liście jest zarodek każdej klasy 🙂Starania od 2020. Ovi
5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualny@baniusia
Powiem Ci, ze stres mnie zżera i zaczynam wątpić w to wszystko. Mi lekarz napisal, ze zwykle nie ma potrzeby badania progesteronu, ale zrobię to badanie, tylko w niedziele dzień wcześniej. Myślisz ze to ma znacznie ?
Myśle właśnie czy może wyjść teraz przy ciąży ten słaby plemnik i miko ładnego zarodka nic z tego nie wyjdzie.
Czytałam o tych badaniach genetycznych zarodków noi co.. czesto widzę, ze z 4-5 zarodków 1 jest prawidłowy czyli reszta przy transferach nie ma szans dać ciąży.
A z drugiej strony czytalam, ze to badanie zarodków to tez nie jest takie hop siup …
Tak piszą w novum :
Po paru latach przeprowadzania tzw. screeningu genetycznego zarodków PGS (ang. Prenatal Genetic Screening), który miał pomóc wybrać do transferu embriony bez wad genetycznych i w związku z tym znacząco zwiększyć szansę na ciążę, okazało się, że biologia rozwoju wczesnych zarodków jest dużo bardziej skomplikowana. Dane opublikowane w miesięczniku Human Reproduction, Vol.25, No.3 pp. 575–577, 2010 udowodniły na przykładzie metaanalizy 10 randomizowanych prac naukowych przeprowadzonych na świecie od 2008r., że tzw. screening genetyczny zarodków przed podaniem ich do macicy nie zwiększa, a wręcz zmniejsza szansę na ciąże w porównaniu z grupą kontrolną, w której takich badań nie przeprowadzono.
Badanie zarodków w tym stadium, w którym do tej pory je przeprowadzano, czyli w trzeciej dobie, ujawniło, że często są one mozaikami, to znaczy że embrion ma komórki zarówno prawidłowe, jak i nieprawidłowe. Nie można więc na tym etapie określić, który jest zdrowy. W dalszym rozwoju wszystko się może zdarzyć. Embrion, dzieląc się, może wyeliminować nieprawidłowe blastomery i rozwijać się dalej, dając ciążę i zdrowe dziecko lub nie uda mu się ich wyeliminować i najczęściej zatrzyma się w rozwoju i nie zdoła się zagnieździć w śluzówce macicy. Dodatkowo okazało się, że uszczuplenie ciała zarodka o jeden blastomer nie jest bez znaczenia dla dalszego jego rozwoju i dlatego wskaźnik ciąż nie jest wyższy, a niższy niż pierwotnie zakładano.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2022, 06:49
-
@Gmagda
To naturalne, że się denerwujesz. Każda z nas się denerwuje. Weteranki po kilku procedurach także. Może już nieco mniej, ale jednak. Po kilku nieudanych razach już nieco inaczej patrzy się na procedurę. Bardziej zadaniowo, może bardziej realnie, ale emocji nie da się całkowicie stłumić. Stres towarzyszy od pierwszego ukłucia igłę aż do narodzin dziecka. A i później jeszcze większy 🙂.
Jesteś w bardzo dobrej sytuacji. Masz 4 szanse. Obstawiona Jesteś badaniami i lekami o których ja się dowiedziałam, po 4 nieudanym razie.
Myśl pozytywnie. Pamiętaj, że za 1 razem mało komu się udaje. Lepiej zaskoczyć się pozytywnie. Nam prze 1 razie ciągle powtarzano, że wszystko ładnie, super, extra. A jak się nie udało byliśmy mega rozczarowani, bo jak to? Przecież wszystko było tak super.
Jeśli się nie uda, to jest wiele rzeczy, które można poprawić, dodać przy drugiej.
Dużo nieprzewidzianych rzeczy jeszcze może zaskoczyć. Szokiem była dla mnie możliwość posiadania ciąży pozamacicznej po in vitro. W opiniach Google przy klinine Novum możesz też wyczytać skargi dziewczyny, której jak to określiła "zrobili dziecko z zespołem downa"
Odnośnie badania zarodków to w tym artykule jest mowa o 3dniowym zarodki a ja wszędzie czytam i w klinice mi mówili, że badania przeprowadza się wyłącznie na zarodkach z 5 doby. Nie wiem co powiedzieć.
My się nie zdecydowaliśmy na badanie zarodków.
Tak czy inaczej myśl pozytywnie bo nic innego nie pozostaje. My tu wszyscy trzymamy kciuki. I choć na pewno z zazdrością to za 2 tygodnie szczerze będziemy cieszyć się Twojej pozytywnej bety 🙂Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualny
-
Hej,
czy Wasi partnerzy mieli przepisany Menopur 150 przy braku plemników. ?
U nas pierwsze badanie prawie 2 lata temu, wykazało kilka plemników. Później plemniki były już tylko po odwirowaniu próbki, i to po 2-5 sztuk.
Mąż przyjmował clo + ovitrell ale nic nie pomogło, staramy trzymać się diety, w grudniu rzucił palenie, bierze witaminy ale bez zmian.
Teraz dr przepisał 30 zastrzyków Menopur 150 + Ovitrell. Znalazłam tylko dwie opinie na ten temat. U jednej pary po kuracji z 0 plemników badania wykazały 200 ml. U drugiej pary nic się nie zmieniło. Czyli 50/50, dlatego szukam jakiś dodatkowych opinii. -
Evia wrote:Hej,
czy Wasi partnerzy mieli przepisany Menopur 150 przy braku plemników. ?
U nas pierwsze badanie prawie 2 lata temu, wykazało kilka plemników. Później plemniki były już tylko po odwirowaniu próbki, i to po 2-5 sztuk.
Mąż przyjmował clo + ovitrell ale nic nie pomogło, staramy trzymać się diety, w grudniu rzucił palenie, bierze witaminy ale bez zmian.
Teraz dr przepisał 30 zastrzyków Menopur 150 + Ovitrell. Znalazłam tylko dwie opinie na ten temat. U jednej pary po kuracji z 0 plemników badania wykazały 200 ml. U drugiej pary nic się nie zmieniło. Czyli 50/50, dlatego szukam jakiś dodatkowych opinii.
-
Evia wrote:Robicie ta szczegółowa biopsje?
Właśnie , może któraś z Was miała taki przypadek i wiecie jak się odbywa taki transport medyczny po biopsji pomiędzy klinikami? -
@Gmagda, o której jutro ważna chwilą?Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:@Gmagda, o której jutro ważna chwilą?
Hej13:30, jadę dziś na progesteron.
strach mnie zżera 😊 Wzięliśmy embryoglue +AH
Ananasa mam :p tylko trochę niedojrzały i co tu zrobić 😅
Myśle, ze ten 4BB nasz jutrzejszy, to był ten co tak pędził i w 3 dobie miał 10 blastomerów
Jeszcze się tak zastanawiałam, skoro od 3 doby wchodzi czynnik męski, a u nas przetrwało 4 z 5 to może będzie dobrze, może mój przez te zrosty ma dobrej jakości plemniki, ale nie mają szans się wydostać .
Już sobie sama tłumacze wszystko na swoją korzyść 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2022, 07:20
-
Gmagda wrote:Hej
13:30, jadę dziś na progesteron.
strach mnie zżera 😊 Wzięliśmy embryoglue +AH
Ananasa mam :p tylko trochę niedojrzały i co tu zrobić 😅
Myśle, ze ten 4BB nasz jutrzejszy, to był ten co tak pędził i w 3 dobie miał 10 blastomerów
Jeszcze się tak zastanawiałam, skoro od 3 doby wchodzi czynnik męski, a u nas przetrwało 4 z 5 to może będzie dobrze, może mój przez te zrosty ma dobrej jakości plemniki, ale nie mają szans się wydostać .
Już sobie sama tłumacze wszystko na swoją korzyść 😅
Nie wiem czy to prawda, ale ananas musi być w sam raz. Niedojrzały lub przejrzały może wszystko popsuć, dlatego lepsze są te kapsułki Aboca. Tak tylko czytałam. Nie wiem na ile to prawda. Ja wolałam nie ryzykować i kupiłam kapsułki.
Za bardzo wnikasz w tą 3 dobę. Przetrwały właczenie czynnika męskiego, ale pamiętaj, że tu się liczy czynnik męski i damski. Jak zauważyłaś już pewnie, dziewczyny które badały zarodki miały je nawet top klasy a były wadliwe genetycznie.
Teraz to już wiesz. Zrobiliście wszystko co mogliście, aby mieć dobre zarodki. Teraz myśl o implantacji. No i tylko pozytywnie oczywiście 🙂. Trzymamy kciuki za kropka 🙂 Pewnie, że będzie dobrze.Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
nick nieaktualnyBaniusia wrote:Nie wiem czy to prawda, ale ananas musi być w sam raz. Niedojrzały lub przejrzały może wszystko popsuć, dlatego lepsze są te kapsułki Aboca. Tak tylko czytałam. Nie wiem na ile to prawda. Ja wolałam nie ryzykować i kupiłam kapsułki.
Za bardzo wnikasz w tą 3 dobę. Przetrwały właczenie czynnika męskiego, ale pamiętaj, że tu się liczy czynnik męski i damski. Jak zauważyłaś już pewnie, dziewczyny które badały zarodki miały je nawet top klasy a były wadliwe genetycznie.
Teraz to już wiesz. Zrobiliście wszystko co mogliście, aby mieć dobre zarodki. Teraz myśl o implantacji. No i tylko pozytywnie oczywiście 🙂. Trzymamy kciuki za kropka 🙂 Pewnie, że będzie dobrze.
Wiem, ze wnikam już we wszystko, ale cóż zrobić. Człowiek głupieje, za dużo czytam na tym forum miesięcznym, jak się tylko uda zajść w ciąże to się odcinam od tamtej grupy, czasem warto coś poczytać, ale w większości to są nerwy.
Kurde to nie wiedziałam o tym ananasie, bo tez bym kupiła kapsułki, ale teraz to już pozamiatane, co ma być to będzie. A ile trzeba łykać tych tabletek ? Może dziś podjade do apteki może będzie.
Jak tam u was ? Co słychać? Ja leżę w łóżku i czekam na wchłonięcie się cyclogestu ;p
@lindalia coś Cię tu dawno nie było czyżbyś się już wypakowała ? 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2022, 08:43
-
Gmagda wrote:Wiem, ze wnikam już we wszystko, ale cóż zrobić. Człowiek głupieje, za dużo czytam na tym forum miesięcznym, jak się tylko uda zajść w ciąże to się odcinam od tamtej grupy, czasem warto coś poczytać, ale w większości to są nerwy.
Kurde to nie wiedziałam o tym ananasie, bo tez bym kupiła kapsułki, ale teraz to już pozamiatane, co ma być to będzie. A ile trzeba łykać tych tabletek ? Może dziś podjade do apteki może będzie.
Jak tam u was ? Co słychać? Ja leżę w łóżku i czekam na wchłonięcie się cyclogestu ;p
@lindalia coś Cię tu dawno nie było czyżbyś się już wypakowała ? 🥰
O to samo miałam zapytać lindalię🙂.
U nas nic się nie dzieje. Cykam Gonapeptyl i walczę z bólem glowy. Dopiero w piątek mam wizytę. Pewnie przejdę wtedy na Gonal czy inny Menopur.
Teraz całymi dniami walczę z bólami głowy. Tylko rano dobrze się czuję więc biorę rano mojego małego Bździocha na długie spacery i zabawę. Mój mały Bździoch to 40 kg owczarka niemieckiego 🙂. Ja straszną psiarą jestem. Widok bawiących się psów mnie uspokaja i odstresowuje.
To zresztą nasz plan B. Jeśli nie będziemy mieć dzieci to zapełnimy podwórko psiakami. Znaczy bez przesady - 3 może 4 sztuki. Kochają bezgranicznie jak dzieci. Będziemy dawać dom i nasz nadmiar miłości seniorom na ich stare lata🙂
Aboca to zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Bodajże 2x2 sztuki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2022, 09:14
Starania od 2020. Ovi
~7dpt - beta 44 🙏
~ 9dpt - beta 151🙏
~ 11dpt - beta 377🙏
~ 13dpt - beta 850 🙏
~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
~ 26 dpt - jest ❤
Pappa - Niskie ryzyka
Córka ❤️👧❤️
02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️