X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Nati1212 Znajoma

Wysłany: 27 marca 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Inhibinę możecie zrobić w każdej chwili, bo to badanie z krwi. Na wynik czeka się około 14 dni. Koszt - nie pamiętam. Chyba coś około 80 zł dalismy. Także lećcie w poniedziałek, czekamy na wynik i zobaczymy co dalej.

Przyznam szczerze, że po 2 biopsji, kiedy nie znaleźli plemników też zgasłam. Chciałam to wszystko rzucić w cholerę. No ale tylko do końca dnia. Rano jak wstalam, stwierdzilam, że skoro plemniki były to na pewno są. Potwierdziło to badanie patomorfologa.

I chociaż lekarz prowadzący i androlog odradzali nam 3 biopsję, to ja się uparłam.

Teraz żałuję, że nie zrobiliśmy jej wcześniej, chyba ze strachu, że wyjdzie kiepsko i wtedy będziemy negatywnie nastawieni już przed biopsja. Nie wiem dlaczego dr Wolski nie zleca tego badania, ale powiedział że teraz jakiegolwiek badania wyjdą niewiarygodne póki się wszystko dobrze nie wygoi, powiedział że przez najbliższe 3 miesiące nic nie możemy zrobić, ewentualnie za 3 miesiące badania i nasza decyzja czy próbujemy dłuższej stymulacji i mtese 🤷‍♀️
    A wiem, że teraz nawet rozczarowanie wynikiem tej inhibiny, niekoniecznie wiarygodnym będzie dla mojego męża bardzo ciężkie. I nie dziwię się, bo Wolski był dla nas ogromną nadzieja, a powiedział, że on nie widzi dla nas szans, komórki sertilego zatrzymały się na tak wczesnym etapie, że nie są w stanie wytworzyć plemników... Ale jeśli chcemy to możemy dla czystego sumienia spróbować😥
    Tylko ja cały czas mam z tyłu głowy, że no może gdzieś w innym miejscu tworzy się coś więcej, może trafił podczas biopsji w słabe miejsce 😭
    Nie wiem co robić, nie chce rozbudzać w mężu nowych nadziei skoro lekarz ich nie daje, bo nie wyobrażam sobie kolejnego rozczarowania 😭

• Aitho Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati1212 wrote:
    Teraz żałuję, że nie zrobiliśmy jej wcześniej, chyba ze strachu, że wyjdzie kiepsko i wtedy będziemy negatywnie nastawieni już przed biopsja. Nie wiem dlaczego dr Wolski nie zleca tego badania, ale powiedział że teraz jakiegolwiek badania wyjdą niewiarygodne póki się wszystko dobrze nie wygoi, powiedział że przez najbliższe 3 miesiące nic nie możemy zrobić, ewentualnie za 3 miesiące badania i nasza decyzja czy próbujemy dłuższej stymulacji i mtese 🤷‍♀️
    A wiem, że teraz nawet rozczarowanie wynikiem tej inhibiny, niekoniecznie wiarygodnym będzie dla mojego męża bardzo ciężkie. I nie dziwię się, bo Wolski był dla nas ogromną nadzieja, a powiedział, że on nie widzi dla nas szans, komórki sertilego zatrzymały się na tak wczesnym etapie, że nie są w stanie wytworzyć plemników... Ale jeśli chcemy to możemy dla czystego sumienia spróbować😥
    Tylko ja cały czas mam z tyłu głowy, że no może gdzieś w innym miejscu tworzy się coś więcej, może trafił podczas biopsji w słabe miejsce 😭
    Nie wiem co robić, nie chce rozbudzać w mężu nowych nadziei skoro lekarz ich nie daje, bo nie wyobrażam sobie kolejnego rozczarowania 😭
    NATI. A jakie mieliście wyniki tej pierwszej biopsji? Też coś podobnego do naszych, brak plemników pojedyncze komórki Sertolego? I czy po takiej zwykłej nie zaleca się badań przez 3 miesiące?

Starania od stycznia 2019
    Czerwiec 2021 badanie nasienia - pojedyncze plemniki, wszystkie nieruchome.
    Marzec 2022 - badanie nasienia - brak plemników
    Marzec 2022 Biopsja jąder - brak plemników, brak spermatogenezy, same komórki Sertolego
    26 maja '22 I AID - brak ciąży
    Czerwiec II AID - brak ciąży
    Lipiec III AID - brak ciąży
    Wrzesień IV AID - brak ciąży
    Listopad' 22 - procedura in vitro
    Brak stwierdzonych chorób, regularne cykle, wszystkie hormony ok, amh w 2021 ponad 7, brak stwierdzonego pcos,
    W trakcie stymulacji :
    20 pęcherzyków dobrej wielkości , 9 dc estradiol ponad 2000,
    Efekt punkcji : 20 pęcherzyków, 6 komórek - wszystkie niedojrzałe - brak zapłodnienia
    Diagnoza lekarza - dobry protokół, problem z 🥚🥚
    Tylko raz w 2021 na usg widoczna endometrioza na jajniku - wg dr nic z tym już nie robić ze względu na wiek, raz w 2022 widoczne ognisko adenomiozy. Kolejne usg nie potwierdzały. Brak wskazań do leczenia czy dalszej diagnostyki ze strony lekarzy.
  • Nati1212 Znajoma

Wysłany: 27 marca 2022, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aitho wrote:
    NATI. A jakie mieliście wyniki tej pierwszej biopsji? Też coś podobnego do naszych, brak plemników pojedyncze komórki Sertolego? I czy po takiej zwykłej nie zaleca się badań przez 3 miesiące?

Generalnie u nas genetyka, lh, testosteron w porządku, jedynie kosmiczne fsh, blisko 40 i trochę zmniejszone jądra. Mąż szczupły, nie pije, nie pali, dość aktywny, no tylko to fsh wysokie. Najpierw mieliśmy stymulacji 4 tygodnie pregnylem i wyniki bardzo się poprawiły lekarz w szoku bo chyba od poczatku nie widział dużych szans, zmienił lek na menopur i tu już dramat, wyniki gorsze niż przed rozpoczęciem leczenia, ale kontynuacja leczenia, fsh spadło z 40 na 36, lekarz stwierdził, że czas na biopsje, bo musi zobaczyć strukturę jąder. Ja spodziewałam się ze plemniki mogą się nie znaleźć przy tak kiepskich wynikach, ale myślałam że zleci dalsza stymulacje i mtese. W biopsji wyszły tylko komórki sertolego 1 i 2. W opisie jest taka skala 1-10 i powiedział, że tylko te 8-9-10 są zdolne produkować plemniki. A u nas rozwój komórek sertolego zatrzymał się na tak wczesnym etapie - być może życia płodowego, że nie są w stanie wyprodukować plemników... 😥
    Nie zapytałam o badanie inhibiny, ale jak zapytałam o jakieś ogólne zalecenia i badania co mąż powinien kontrolować to powiedział, że testosteron raz w roku, ale teraz hormony na świeżo po biopsji na pewno są rozjechane i wyniki nie będą miarodajne.
    Kojarzę, że u was komórki 3 i 4- myślę, że jeśli to bez żadnej stymulacji to po lekach jest ogromna szansa że się podciągną i coś wyprodukują.

A u kogo się leczy liście do tej pory?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2022, 13:10

• Aitho Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2022, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm. Tylko właśnie dr mówił, że ma dobre hormony, że nie ma sensu zatem przepisywać hormonów. My klinika bocian

Marzec 2022 Biopsja jąder - brak plemników, brak spermatogenezy, same komórki Sertolego
    Brak stwierdzonych chorób, regularne cykle, wszystkie hormony ok, amh w 2021 ponad 7, brak stwierdzonego pcos,
    W trakcie stymulacji :
    Efekt punkcji : 20 pęcherzyków, 6 komórek - wszystkie niedojrzałe - brak zapłodnienia
    Tylko raz w 2021 na usg widoczna endometrioza na jajniku - wg dr nic z tym już nie robić ze względu na wiek, raz w 2022 widoczne ognisko adenomiozy. Kolejne usg nie potwierdzały. Brak wskazań do leczenia czy dalszej diagnostyki ze strony lekarzy.
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati1212 wrote:
    Generalnie u nas genetyka, lh, testosteron w porządku, jedynie kosmiczne fsh, blisko 40 i trochę zmniejszone jądra. Mąż szczupły, nie pije, nie pali, dość aktywny, no tylko to fsh wysokie.

Na stronie Przeglądu Urologicznego są dokładne statystyki odnośnie znalezienia plemników w konkretnym przypadku.
    Jeśli czynnikiem ryzyka jest wysokie FSH i zmniejszona objętość jąder to szansa na znalezienie plemników wynosi 29%.

Dodam tylko, że wg nich 0% szans na znalezienie plemnikow jest przy delecji AZFa I AZFb, wrodzony zespół Sertolego (nabyty zespół Sertolego to 40%), brak ekspansci genu protaminy i monomorficzne zatrzymanie dojrzewania spermatyd.

Odnośnie kuracji przed biopsją. Ja osobiście jestem im niechętna, choć wielu parom pomogła, dlatego nie powiem nic złego na kurację.

Niemniej jednak każdy facet jest inny i jego organizm różnie reaguje na takie kurację. U nas się nie sprawdziła, nawaliła po całości. Przed 1 biopsją i 3 biopsją nie było żadnych kuracji - poza suplementami, zdrowym jedzeniem i w obu przypadkach znaleziono plemniki szybciutko i w duzych ilosciach.

Przed 2 była kuracja i plemników prawie nie było. Tylko patomorfolog znalazł je w swoim bioptacie.

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2022, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Ciężki dzień u mnie.
    Beta jutro, dziś zrobiłam sobie test wydaje się być jaśniejszy niż wczorajszy.
    Boje się, ze będzie pozamiatane, ale chce wierzyć, ze to tylko test testowi nie równy.
    Może za szybko się ucieszyłam noi wyszło. 🥺

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 27 marca 2022, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ciężki dzień u mnie.
    Beta jutro, dziś zrobiłam sobie test wydaje się być jaśniejszy niż wczorajszy.
    Boje się, ze będzie pozamiatane, ale chce wierzyć, ze to tylko test testowi nie równy.
    Może za szybko się ucieszyłam noi wyszło. 🥺

Czytałam na wątku miesięcznym. Nie martw się testami (wiem, że łatwo mówić). Wielu testującym dziewczynom tak wychodzi. Tylko beta. A właściwie przyrost prawdę powie.

Leć rano na betę i czekamy na wieści.

Gmagda lubi tę wiadomość

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2022, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Czytałam na wątku miesięcznym. Nie martw się testami (wiem, że łatwo mówić). Wielu testującym dziewczynom tak wychodzi. Tylko beta. A właściwie przyrost prawdę powie.

Leć rano na betę i czekamy na wieści.

No lecę na betę rano i zobaczymy.
    🥺✊

• Aitho Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2022, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisał mi dr Wolski. Ze to że były w ogóle jakieś plemniki daje nadzieję.
    Przerażaja mnie tylko koszty. Nie stać nas ale ciężko odpuścić jeśli jest szansa. Ciężko w internecie znaleźć coś o tych komórkach Sertolego. Bo plemniki produkuja te 8-10 a on przy 3-4 miał w nasieniu. Jezcze w grudniu lekarz mówił że spokojnie da radę do in vitro. I raptem nie ma nic nie ma szans

W trakcie stymulacji :
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    No lecę na betę rano i zobaczymy.
    🥺✊

No jak tam? Krew oddana? O której wynik?

U mnie powtórka z rozrywki jeśli chodzi o L4 😔. Zamiast skupić się na stymulacji, ja w ciągłym stresie żyje. Gdyby nie przewlekly okropny ból glowy to ja bym chyba wolała pracować. Przynajmniej bym sie tak nie denerwowala.

Mój optymizm odnośnie tej procedury i jej powodzenia zaczyna powoli sięgać dna.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    No jak tam? Krew oddana? O której wynik?

U mnie powtórka z rozrywki jeśli chodzi o L4 😔. Zamiast skupić się na stymulacji, ja w ciągłym stresie żyje. Gdyby nie przewlekly okropny ból glowy to ja bym chyba wolała pracować. Przynajmniej bym sie tak nie denerwowala.

Mój optymizm odnośnie tej procedury i jej powodzenia zaczyna powoli sięgać dna.

Oddana, ale jak na złość nie ma wyniku jeszcze, mega się denerwuje, wiem, ze to mi nie służy, ale to mocniejsze ode mnie. Może się uspokoję jak zobaczę przyrost w środę. Mam takie myśli czarne, ze ja pierdziele. Co chwile mam w głowie słabe przyrosty, poronienie, tak się tego boje.

Nie rozumiem czemu znowu jest problem z tym Twoim l4.
    Ten lekarz jakiś nie poważny. Odzywałaś się do niego coś ? :/ czy dzwoniłaś do kliniki ? Skoro ostatnio wystawił, to może i tym razem się zlituje w końcu żeby nie trzeba było się znowu denerwować :/ masakra.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BetaHCG.
    7dpt - 74,2 mlU/ml

✊🤰

• lindalia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    BetaHCG.
    7dpt - 74,2 mlU/ml

✊🤰
    Wysoko! 🥰

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Wysoko! 🥰

Jest nadzieja, ze przyrosty są w normie skoro w 7dpt taki wysoki , a w 4dpt mialam już bladziutką kreskę. Jaki miałaś progesteron ? Ja dzisiejszy mam 12,30 ng/ml
    Kurde chyba niski :( przy tych samych dawkach lekow przed transferem miałam 29,7 ng/ml
    Nie wiem co jest grane . Tyle , ze ostatnią dawkę brałam o 19 , a badałam go o 7 rano . Pisałam do lekarza czekam na odpowiedz.

• lindalia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Jest nadzieja, ze przyrosty są w normie skoro w 7dpt taki wysoki , a w 4dpt mialam już bladziutką kreskę. Jaki miałaś progesteron ? Ja dzisiejszy mam 12,30 ng/ml
    Kurde chyba niski :( przy tych samych dawkach lekow przed transferem miałam 29,7 ng/ml
    Nie wiem co jest grane . Tyle , ze ostatnią dawkę brałam o 19 , a badałam go o 7 rano . Pisałam do lekarza czekam na odpowiedz.
    Nigdy nie badałam proga, bo ja sporo brałam też dopochwowo, a ten nie wychodzi z krwi, wiec wynik byłby niemiarodajny. Zbadałam dopiero po odstawieniu zastrzyków pod koniec I trymestru.
    Jeśli nie plamisz, to powinno być ok. :)

A beta naprawdę wysoka, wcześnie musiał się Kropek zakopać. :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Nigdy nie badałam proga, bo ja sporo brałam też dopochwowo, a ten nie wychodzi z krwi, wiec wynik byłby niemiarodajny. Zbadałam dopiero po odstawieniu zastrzyków pod koniec I trymestru.
    Jeśli nie plamisz, to powinno być ok. :)

A beta naprawdę wysoka, wcześnie musiał się Kropek zakopać. :D

Właśnie doczytałam, ze progesteron nie wychodzi z krwi a ja biorę cyclogest 400mg 2x dziennie dopochwowo + besins 100mg 3xdziennie
    To dawkę mam sporą, mi lekarz nie kazał badać w ogóle progesteronu, ale zmartwiło mnie to, że dzień przed transferem miałam 30 , a teraz 12 . Kuzwa znowu się niepotrzebnie zestresowałam.

No musiał być szybki, ale mieliśmy tez AH;)
    Mam nadzieje, ze przy takiej wartości ciąża rozwija się prawidłowo, bo mam stresy, mam już taką naturę, ze wszystkim się martwię.
    A jeżeli chodzi o plamienia, to nie miałam żadnych .
    Długo brałaś tą no-spe ? Mi lekarz kazał cały czas co 8h, boje się ze za dużo tego. Wolałabym to odstawić .
    On ma mnie chyba już dość😅😅😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2022, 18:45

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    BetaHCG.
    7dpt - 74,2 mlU/ml

✊🤰

No piękna beta. 🙂. Godna pozazdroszczenia 🙂.

Ja się dzisiaj aż popłakałam z bezsilności. M9ja opiekunka przypominała się lekarzowi, pisała do niego maila, SMS, dzwoniła i jak grochem o ścianę.

Czuję się zwyczajnie przez niego zwyczajnie lekceważona. Z jednej strony robi wszystko aby były super 🥚 a z drugiej naraża mnie na ciągłe stresy co niweczy te starania, bo stres bardzo im szkodzi.

3 raz nie dam się nabrać. Nie wyjdę bez L4 z gabinetu. Wiem już, że żadnej superstymulacji nie dam sobie w tej klinice zrobić. Jak się nie uda dam ostatnią szansę Novum i koniec starań.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    No piękna beta. 🙂. Godna pozazdroszczenia 🙂.

Ja się dzisiaj aż popłakałam z bezsilności. M9ja opiekunka przypominała się lekarzowi, pisała do niego maila, SMS, dzwoniła i jak grochem o ścianę.

Czuję się zwyczajnie przez niego zwyczajnie lekceważona. Z jednej strony robi wszystko aby były super 🥚 a z drugiej naraża mnie na ciągłe stresy co niweczy te starania, bo stres bardzo im szkodzi.

3 raz nie dam się nabrać. Nie wyjdę bez L4 z gabinetu. Wiem już, że żadnej superstymulacji nie dam sobie w tej klinice zrobić. Jak się nie uda dam ostatnią szansę Novum i koniec starań.

Uważam, ze powinnaś mu to powiedzieć prosto w twarz na wizycie . Jakie masz odczucia względem jego zachowania, płaci się ogromne pieniądze za to wszystko, a tu taka zlewka kompletna to az się w głowie nie mieści… :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @lindalia
    Odezwał się lekarz kazał wieczorem wziąć podwójną dawkę progestrone besins i rano przyjechać, będzie chciał wprowadzić prolutex.
    Widzę, że to moje 12,3 w normie się mieści , ale nisko .

• lindalia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    @lindalia
    Odezwał się lekarz kazał wieczorem wziąć podwójną dawkę progestrone besins i rano przyjechać, będzie chciał wprowadzić prolutex.
    Widzę, że to moje 12,3 w normie się mieści , ale nisko .
    O widzisz, jednak będzie zmiana leków. Ja Prolutex sobie chwale, dajesz podskórnie raz dziennie i nie ma skutków ubocznych.

‹‹ 510 511 512 513 514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ