X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bezplemnikowcy - TESE/mTESE
Odpowiedz

Bezplemnikowcy - TESE/mTESE

Oceń ten wątek:
  • Truskawka311220 Debiutantka

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 🙂 Jesteśmy już po mtese, mamy plemniki! Tak bardzo się cieszę, że musiałam się tym z Wami podzielić 🥰
    Teraz chciałam Was zapytać czy polecacie jakiegoś ginekologa w Novum? I jakie badania wykonać przed pierwszą wizytą?

Ananasova, Baniusia, Krysia23 lubią tę wiadomość

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:
    Cześć dziewczyny! 🙂 Jesteśmy już po mtese, mamy plemniki! Tak bardzo się cieszę, że musiałam się tym z Wami podzielić 🥰
    Teraz chciałam Was zapytać czy polecacie jakiegoś ginekologa w Novum? I jakie badania wykonać przed pierwszą wizytą?
    Super 🥰🥰

Truskawka311220 lubi tę wiadomość

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:

Super. 💚💚💚
    To teraz już z górki 🙂
    Z Novum znam tylko Lewandowskiego, ale nie wiem czy On jest polecany.

Jeśli chodzi o badania, to raczej nie rób nic poza badaniami, które mają długi termin ważności: AMH, cytologię i grupę krwi w 2 egzemplarzach.

Pozostałe zleci Ci lekarz. Niektóre badania mają miesiąc ważnośća inne 3 lub 6 miesięcy. Bez sensu robić je na siłę, bo mogą do transferu stracić ważność i będzie trzeba je powtarzać.

Nie wiem jak w Novum podchodzą do immunogii. Więc dobrze jest zrobić badania w tym kierunku. Naprawdę. Bardzo to polecam, aby do 1 procedury podejść fest przygotowanym 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 14:00

Starania od 2020. Ovi
    1 procedura: transfer 2x3 dniowce - beta 0
    2 procedura: transfer 1 x 3 dniowiec - beta 0
    3 procedura: transfer moruli z 5 dnia - beta 0
    4 procedura: transfer 7BC - beta 0
    Zmiana kliniki na Invicta.
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Nifty pro - Niskie ryzyka.
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
    02.01.2023. Jesteś już na świecie ❤️
  • Baniusia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monzaw wrote:
    Hej😊 zajrzałam z ciekawości co tam słychać na forum i muszę tu wam powiedzieć, że przy azoo to chyba podobnie jak normalnie- moze być i dziewczynka i chlopiec.

Monzaw, widzę w stopce, że zaczynacie starać się o rodzeństwo. Na szczęście macie śnieżynki 🙂.

Jesteście na jakimś konkretnym etapie czy na razie zapadła tylko decyzja o rodzeństwie ? 🙂

Starania od 2020. Ovi
    5 procedura: transfer 04.05.2022 2BB + Encorton + Neoparin + Relanium + 1/2 Ovitrelle
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • anett Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2022, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka311220 wrote:

Super że są plemniki 😍

Co do lekarza w Novum? Polecają Zygler i Zamore.
    Ale sprawdź na stronie czy są codziennie a w klinice. Jak trafisz do innego lekarza w trakcie stymulacji oni się boją podejmować jakiś innych decyzji tylko lecą schematem, bo nie jesteś ich pacjentka.

Jakis konkretny powód że chcecie w Novum?

Co da badań to zrób FSH i Lh (3 dc), TSH, cytologia z ostatniego roku jak masz jest ważna, USG piersi ( 1-10 dc) chyba też rok czasu ważna. Ja miałam insulinę i glukozę zrobione też to miałam wykreślone z listy. A no i koniecznie AMH też zrób wcześniej.
    Resztę dostaniesz listę co zrobić, nie ma sensu wcześniej.
    Te badania co wypisalam jak masz ok to nie powtarzasz już.
    A i tak nawiasem pozostałych z listy nie rób w Novum bo mega drogo. Dużo taniej zrobisz w jakimś innym lab. Posiewy tylko taniej mi wyszły niz w alab.

starania od 2016 roku
    ona 32 lata
    on 33 lat
    azoospermia
    2022 r - m-tese Novum
    I procedura - Novum, 1 transfer 2-dniowy - beta 0
    II procedura - In Vimed, 2 zarodki
    23.02 transfer
    7dpt - 6,3
    12 dpt 108
    14 dpt 298
    18 dpt 2500 - jest pęcherzyk ciązowy
    26 dpt - zarodek z sercem
  • Truskawka311220 Debiutantka

Wysłany: 26 lipca 2022, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anett wrote:
    Super że są plemniki 😍

Co do lekarza w Novum? Polecają Zygler i Zamore.
    Ale sprawdź na stronie czy są codziennie a w klinice. Jak trafisz do innego lekarza w trakcie stymulacji oni się boją podejmować jakiś innych decyzji tylko lecą schematem, bo nie jesteś ich pacjentka.

Jakis konkretny powód że chcecie w Novum?

Co da badań to zrób FSH i Lh (3 dc), TSH, cytologia z ostatniego roku jak masz jest ważna, USG piersi ( 1-10 dc) chyba też rok czasu ważna. Ja miałam insulinę i glukozę zrobione też to miałam wykreślone z listy. A no i koniecznie AMH też zrób wcześniej.
    Resztę dostaniesz listę co zrobić, nie ma sensu wcześniej.
    Te badania co wypisalam jak masz ok to nie powtarzasz już.
    A i tak nawiasem pozostałych z listy nie rób w Novum bo mega drogo. Dużo taniej zrobisz w jakimś innym lab. Posiewy tylko taniej mi wyszły niz w alab.

W Novum chcemy zostać dlatego że mąż się tam leczył i miał mtese 🙂

Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi odnośnie badań i lekarzy 🙂 mam już wizytę do doktora Zamory ale dopiero na wrzesień

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2022, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja się pochwałę 😀
    Wózek i fotelik zamówione :)
    Mieliśmy się tylko rozejrzeć, ale jak nam powiedzieli, ze jak zamówimy teraz to odbiór we wrześniu to stwierdziliśmy, ze chyba trzeba odrazu zamówić 😀 i tak się stało ! Mega się cieszę, nie mogę się doczekać az bobas będzie jeździł w swojej furce 😍

Ananasova, Truskawka311220, Baniusia lubią tę wiadomość

• Ananasova Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Dziewczyny, a ja się pochwałę 😀
    Wózek i fotelik zamówione :)
    Mieliśmy się tylko rozejrzeć, ale jak nam powiedzieli, ze jak zamówimy teraz to odbiór we wrześniu to stwierdziliśmy, ze chyba trzeba odrazu zamówić 😀 i tak się stało ! Mega się cieszę, nie mogę się doczekać az bobas będzie jeździł w swojej furce 😍
    Ale fajnie 🥰 i jaka fura wybrana ?🙂 i jaki kolor oczywiście 😀. Ahh tez bym już chciała wybierać wózek dla bejbika☺️

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2022, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasova wrote:
    Ale fajnie 🥰 i jaka fura wybrana ?🙂 i jaki kolor oczywiście 😀. Ahh tez bym już chciała wybierać wózek dla bejbika☺️

Cybex Priam 4.0 oczywiście kolor deep black 😀 + Cybex cloud z2 soho grey 🥰
    Mega się cieszę, żeby tylko do końca ciąży było wszystko pięknie 😍

Ananasova lubi tę wiadomość

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzywa cukrowa to jakiś koszmar. Po tej glukozie tak mi się zrobiło niedobrze, że aż zemdlalam czy tam osłabłam. 2 i pół godziny na leżąco spędziłam. Do domu wzięłam Ubera bo ledwo na nogach stoję.

Dobrze, że to tylko raz się robi.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Krzywa cukrowa to jakiś koszmar. Po tej glukozie tak mi się zrobiło niedobrze, że aż zemdlalam czy tam osłabłam. 2 i pół godziny na leżąco spędziłam. Do domu wzięłam Ubera bo ledwo na nogach stoję.

Dobrze, że to tylko raz się robi.

A czemu teraz robiłaś to badanie ?
    Ja mam je zrobić teraz po 24tc.
    Byłam dziś sobie zrobić toksoplazmozę i zapytałam o ten test obciążenia glukozą to jak mi powiedziała, ze pobierają krew raz z palca i 3 razy z żyły to kur* … ja mam tylko jedną żyłę zdatną do pobierania krwi. Trzepie mnie przed tym testem aż …
    Jeszcze od wczoraj mnie coś delikatnie piecze… myślałam nawet dziś o oddaniu moczu do badania, ale jak się sika w nocy 4 razy to nie jest to takie łatwe… narazie kupiłam sok 100% żurawina i 3 litry wody dziś wlecą, narazie odpukać spokoj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 10:49

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    A czemu teraz robiłaś to badanie ?
    Ja mam je zrobić teraz po 24tc.
    Byłam dziś sobie zrobić toksoplazmozę i zapytałam o ten test obciążenia glukozą to jak mi powiedziała, ze pobierają krew raz z palca i 3 razy z żyły to kur* … ja mam tylko jedną żyłę zdatną do pobierania krwi. Trzepie mnie przed tym testem aż .

Po 35 r. ż. i z cukrzykiem w domu (mama) zalecane jest zrobić to badanie wcześniej. Także dziś zrobiłam i wiem, że nigdy w życiu już nie zrobię. Mi pobrali krew 3 razy z żyły. Kłuta byłam 6 razy. Mam "uciekające" żyły 😕

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2022, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Po 35 r. ż. i z cukrzykiem w domu (mama) zalecane jest zrobić to badanie wcześniej. Także dziś zrobiłam i wiem, że nigdy w życiu już nie zrobię. Mi pobrali krew 3 razy z żyły. Kłuta byłam 6 razy. Mam "uciekające" żyły 😕

Nie strasz nawet, mega mnie tez stresuje to badanie, mam fobie na punkcie pobierania krwi i jak wiem, ze mam jechać to już dwa dni wcześniej się stresuje, raz mi ruszyła igłą w żyłe, zdrętwiała mi cała ręka, bark, nie miałam czucia, ledwo autem do domu wróciłam, choć w tym alabie gdzie teraz jeżdżę super pobierają, najgorzej pobierały mi w klinice, kilka razy się zdarzyło tak, ze ból jak cholera przy wbiciu, chyba nie miały ręki do tego, a przecież tego pobierania krwi to tam jest tyle …. już dziś mówiłam do męża, niech pobierają codziennie byle z bobasem wszystko było dobrze ☺️🥹

💉

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Nie strasz nawet, mega mnie tez stresuje to badanie, mam fobie na punkcie pobierania krwi i jak wiem, ze mam jechać to już dwa dni wcześniej się stresuje, raz mi ruszyła igłą w żyłe, zdrętwiała mi cała ręka, bark, nie miałam czucia, ledwo autem do domu wróciłam, choć w tym alabie gdzie teraz jeżdżę super pobierają, najgorzej pobierały mi w klinice, kilka razy się zdarzyło tak, ze ból jak cholera przy wbiciu, chyba nie miały ręki do tego, a przecież tego pobierania krwi to tam jest tyle …. już dziś mówiłam do męża, niech pobierają codziennie byle z bobasem wszystko było dobrze ☺️🥹

💉

W tym badaniu pobieranie krwi nie jest tak straszne jak obciążenie po tej glukozie. Na wymioty zbiera a wymiotować nie można bo badanie będzie nieważne.
    No i tak kilka minut po wypiciu robi się bardzo niedobrze. Jak tylko poczujesz się słabo to zgłoś to od razu to Cię położą. Ja myślałam, że to chwilowe i zaraz przejdzie. No i nie doszłam do kozetki, padłam ze 3 metry przed nią.
    Kłucie to "najprzyjemniejszy" element.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2022, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    W tym badaniu pobieranie krwi nie jest tak straszne jak obciążenie po tej glukozie. Na wymioty zbiera a wymiotować nie można bo badanie będzie nieważne.
    No i tak kilka minut po wypiciu robi się bardzo niedobrze. Jak tylko poczujesz się słabo to zgłoś to od razu to Cię położą. Ja myślałam, że to chwilowe i zaraz przejdzie. No i nie doszłam do kozetki, padłam ze 3 metry przed nią.
    Kłucie to "najprzyjemniejszy" element.

Dzięki .
    Dobrze wiedzieć będę przygotowana.

A właśnie ! Od wczoraj zauważyłam, ze moje cycki stały się lżejsze o ile mogę to tak nazwać 😀
    Dalej są duże z rozstepami, ale mam wrażenie, ze nie są już takie napuchnięte i nie mam wrażenia, ze zaraz wybuchną 😀 ulga 😝

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytomegalia u mnie IGG na plus IGM na minus.
    Zawsze miałam 2 minusy. Na pewno przed ostatnim transferem w maju miałam 2 minusy.

Musiałam ją przejść niedawno. Martwi mnie to bardzo 😥

Moja krzywa cukrowa bardzo krzywa 81 - 134 - 47.

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    Zawsze miałam 2 minusy. Na pewno przed ostatnim transferem w maju miałam 2 minusy.

Nie kazali Ci tego robić w I trymestrze skoro miałaś dwa - ?
    Jesteś pewna ?
    Powtórz badanie.
    IgM nie spadło by tak szybko.
    Ja miałam IgG i IgM na cytomegalie dodatnie przed transferem, potem ta awidność i okazało się, ze jest na poziomie 80% i to zakażenie było przebyte kilka dobrych miesięcy temu. Wiec to dodatnie IGM przy takiej awidnosci nie ma znaczenia.
    IgM zazwyczaj utrzymuje się od 4 do 6 miesięcy (czasem nawet 12 miesięcy i dłużej.
    Nie wydaje mi się żebyś to przeszła w ciąży.

Ja tez dostałam wynik IgM na toxo i na szczęście nieobecne, a IgG nie badam w ogóle.Tą wirusologie miałam robioną niecały miesiąc przed transferem potem powtarzałam chyba 12-14 tydzień tylko IgM na toxo, bo resztę przeszłam i teraz robię sobie tylko dla własnego spokoju, bo lekarka kazała raz na trymestr.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 19:41

• Baniusia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gmagda wrote:
    Nie kazali Ci tego robić w I trymestrze skoro miałaś dwa - ?
    Jesteś pewna ?
    Powtórz badanie.
    IgM nie spadło by tak szybko.
    Ja miałam IgG i IgM na cytomegalie dodatnie przed transferem, potem ta awidność i okazało się, ze jest na poziomie 80% i to zakażenie było przebyte kilka dobrych miesięcy temu. Wiec to dodatnie IGM przy takiej awidnosci nie ma znaczenia.
    IgM zazwyczaj utrzymuje się od 4 do 6 miesięcy (czasem nawet 12 miesięcy i dłużej.
    Nie wydaje mi się żebyś to przeszła w ciąży. .

A no spojrzałam właśnie na wynik z lutego i okazuje się, że tam miałam wynik, ktorego nie potrafię odczytać.

Miałam wynik 500 Iu/ml

Normy:
    < 0,5 niereaktywny
    > lub = 0,5 - <1 wynik niejednoznaczny
    = lub > 1 reaktywny.

Zdaję się, że już wtedy miałam IGG na plus, tylko jakoś to źle odczytałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 19:57

Starania od 2020. Ovi
    ~7dpt - beta 44 🙏
    ~ 9dpt - beta 151🙏
    ~ 11dpt - beta 377🙏
    ~ 13dpt - beta 850 🙏
    ~ 15 dpt - beta 2131 🙏🥰
    ~ 26 dpt - jest ❤
    Pappa - Niskie ryzyka
    Córka ❤️👧❤️
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2022, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:

O matko ! Jaki spadek cukru, tożto hipoglikemia! :O
    Kiedy masz konsultację z lekarzem ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2022, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baniusia wrote:
    A no spojrzałam właśnie na wynik z lutego i okazuje się, że tam miałam wynik, ktorego nie potrafię odczytać.

Miałam wynik 500 Iu/ml

Normy:
    < 0,5 niereaktywny
    > lub = 0,5 - <1 wynik niejednoznaczny
    = lub > 1 reaktywny.

Zdaję się, że już wtedy miałam IGG na plus, tylko jakoś to źle odczytałam.

Taaak ! 😍 nie ma szans żeby IgM tak szybko spadł. Mi tez dlatego każe teraz robić samo IgM bo nie ma sensu robić IgG kolejny raz po 3 msc, jeżeli byłoby coś świeżego to IgM to pokaże.
    Jak ci wpisali w karcie ciąży?
    Bo ja mam wpisane czy : dodatnie czy ujemne. Stad tez wiedziałam i przy cytomegalii mi zaraz dopisała awidność żeby się nikt nie czepiał.
    Ja IGG miałam 700.

I właśnie tą cytomegalie robiłaś teraz sama dla siebie ? Czy lekarz Ci kazał ?

Ps: na cukrach się kompletnie nie znam, lindalia tu ogarnie pewnie do jest grane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2022, 20:04

‹‹ 548 549 550 551 552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ