Brak poprawy jakości nasienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny, może miałyście podobną sytuację i udało się mimo wszystko poprawić jakość nasienia.
W marcu partner zrobił pierwszy raz badania nasienia, ponieważ staramy się już 2 lata i mamy już jedną stratę za sobą. Wyniki nie wyszły za dobrze, morfologia 1% i słaba ruchliwość (astenoteratozoospermia), ale i koncentracja taka sobie, bo tylko 16 mln/1ml, zapisałam partnera do androloga, zbadała Go i wszystko wyszło prawidłowe, poza wielkością jąder, bo odrobinę za małe, ale ogólnie wszystko OK, zleciła mu badania hormonów i suplement fertilman plus na 3 miesiące i po tym czasie znów powtórzyć badania nasienia. Teraz w lipcu powtórzyliśmy i wyniki wyszły jeszcze gorsze (fertilman plus przyjmuje cały czas), koncentracja się zmniejszyła do 10 mln, ruchliwość spadła jeszcze niżej i żywotność też się zmniejszyła z 80% na 66%, morfologia nadal 1% plus jeszcze lepkość zwiększona, gdzie w marcu była prawidłowa, partner zrobił też posiew nasienia i w próbce nic nie wychodowano, nie wiem już co może być przyczyną pogorszenia wynikówBadanie hormonów partner jeszcze nie robił, 10 sierpnia znowu ma wizytę u androloga i badania hormonów ma zrobić tak ok 2 tygodnie przed wizytą. Ale szczerze mówiąc opadam już z sił, bo niby wszystko jest OK a jakość nasienia się pogarsza
👼🏻 6tc
⏳ Starania o pierwsze 👶🏻 od 2018
♀️ Wyniki hormonów w normie
❌ TSH: 2,62
♂️ Astenoteratozoospermia
Hormony w porządku
USG w porządku
Bakterii brak
Pierwsze leczenie:
💊 Fertilman Plus przez 3 miesiące
Bez rezultatu!
Drugie leczenie:
💊 Clostilbegyt 1 tab co 2 dzień przez 80 dni
💊 Extra sperm
Bez rezultatu! -
My mamy podobną diagnozę ale jesteśmy na początku drogi więc ciężko mi napisać jakaś radę. Generalnie może coś wyjdzie w hormonach u Was.. jeśli nie, zostaje jeszcze posiew na ureaplasma mycoplasma chlamydia które mogą mieć wpływ no i zbadajcie fragmentację DNA.🌿15 CS:
- 28.01.21 ⏸️ beta 200->504 (po 48h)
- 12.02.21 USG: zarodek 4.4mm FHR 111 😍
- 22.02.21 USG: dziedzic ma już 13 mm 😍
-
kokoszka31 wrote:My mamy podobną diagnozę ale jesteśmy na początku drogi więc ciężko mi napisać jakaś radę. Generalnie może coś wyjdzie w hormonach u Was.. jeśli nie, zostaje jeszcze posiew na ureaplasma mycoplasma chlamydia które mogą mieć wpływ no i zbadajcie fragmentację DNA.👼🏻 6tc
Hormony w porządku
USG w porządku
Bakterii brak
Pierwsze leczenie:
Bez rezultatu!
Drugie leczenie:
💊 Extra sperm
Bez rezultatu! -
Mamy bardzo podobnie. Maz badal nasienie w pazdzierniku 2019r. Wyniki takie srednie ponizej normy. Lekarz uspokajal, ze jest ok ale powiedzial, ze moze przyjmowac fertilmen plus i ze efekty beda dopiero po 2 -3 miesiacach. No i ok zakupione maz bierze te tabletki juz 10 miesiecy. Ciazy nadal brak i dal sie namowic na konktrolne badanie nasienia. Wykonal je teraz w sierpniu 2020 i o dziwo sa gorsze... parametry jeszcze nizsze niz byly.
Z mojej strony tez sie lecze, lekarz uspokaja ale ja juz nie mam sily na takie czekanie -
Paulina3e wrote:Mamy bardzo podobnie. Maz badal nasienie w pazdzierniku 2019r. Wyniki takie srednie ponizej normy. Lekarz uspokajal, ze jest ok ale powiedzial, ze moze przyjmowac fertilmen plus i ze efekty beda dopiero po 2 -3 miesiacach. No i ok zakupione maz bierze te tabletki juz 10 miesiecy. Ciazy nadal brak i dal sie namowic na konktrolne badanie nasienia. Wykonal je teraz w sierpniu 2020 i o dziwo sa gorsze... parametry jeszcze nizsze niz byly.
Z mojej strony tez sie lecze, lekarz uspokaja ale ja juz nie mam sily na takie czekanie👼🏻 6tc
Hormony w porządku
USG w porządku
Bakterii brak
Pierwsze leczenie:
Bez rezultatu!
Drugie leczenie:
💊 Extra sperm
Bez rezultatu! -
PoMarzenia wrote:Hej dziewczyny, może miałyście podobną sytuację i udało się mimo wszystko poprawić jakość nasienia.
W marcu partner zrobił pierwszy raz badania nasienia, ponieważ staramy się już 2 lata i mamy już jedną stratę za sobą. Wyniki nie wyszły za dobrze, morfologia 1% i słaba ruchliwość (astenoteratozoospermia), ale i koncentracja taka sobie, bo tylko 16 mln/1ml, zapisałam partnera do androloga, zbadała Go i wszystko wyszło prawidłowe, poza wielkością jąder, bo odrobinę za małe, ale ogólnie wszystko OK, zleciła mu badania hormonów i suplement fertilman plus na 3 miesiące i po tym czasie znów powtórzyć badania nasienia. Teraz w lipcu powtórzyliśmy i wyniki wyszły jeszcze gorsze (fertilman plus przyjmuje cały czas), koncentracja się zmniejszyła do 10 mln, ruchliwość spadła jeszcze niżej i żywotność też się zmniejszyła z 80% na 66%, morfologia nadal 1% plus jeszcze lepkość zwiększona, gdzie w marcu była prawidłowa, partner zrobił też posiew nasienia i w próbce nic nie wychodowano, nie wiem już co może być przyczyną pogorszenia wynikówBadanie hormonów partner jeszcze nie robił, 10 sierpnia znowu ma wizytę u androloga i badania hormonów ma zrobić tak ok 2 tygodnie przed wizytą. Ale szczerze mówiąc opadam już z sił, bo niby wszystko jest OK a jakość nasienia się pogarsza
Hej, u nas bardzo podobnie - jedynie staramy się jeszcze dluzej, a wyniki pomimo suplementacji, spadły dramatycznie, morfologia podskoczyła na 2% wiec liczę na inv, ale co mogę od siebie dodać... u nas wszystkie hormony w normie , andrologicznie (usg) idealnie -, fragmentacja tez, może poszukujcie w genetyce ? My czekamy na wyniki.Córcia 05.11.2012!Naturals
33 l.👩
AMH 3.99
Tsh 1.4
IO
36 l.🧔
Morfologia 2%
SCD 10%
Kariotypy prawidłowe.
Mamy ❄❄❄🙏
Transfer kwiecień. -
CzeresniowaMama wrote:Hej, u nas bardzo podobnie - jedynie staramy się jeszcze dluzej, a wyniki pomimo suplementacji, spadły dramatycznie, morfologia podskoczyła na 2% wiec liczę na inv, ale co mogę od siebie dodać... u nas wszystkie hormony w normie , andrologicznie (usg) idealnie -, fragmentacja tez, może poszukujcie w genetyce ? My czekamy na wyniki.
Plan mam taki, że jak te clo nie poprawi wyników to zapisuje nas do kliniki niepłodności i zobaczymy jak tam nami pokierują.
Daj znać jak otrzymacie już te wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 00:24
👼🏻 6tc
Hormony w porządku
USG w porządku
Bakterii brak
Pierwsze leczenie:
Bez rezultatu!
Drugie leczenie:
💊 Extra sperm
Bez rezultatu! -
PoMarzenia wrote:Też myślałam o tej genetyce, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Plan mam taki, że jak te clo nie poprawi wyników to zapisuje nas do kliniki niepłodności i zobaczymy jak tam nami pokierują.
Daj znać jak otrzymacie już te wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2020, 12:54
🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel)
6dpt: 25 mlU
10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️ -
PoMarzenia wrote:Też myślałam o tej genetyce, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Daj znać jak otrzymacie już te wyniki
Nas skierowali na pierwszej wizycie w nowej klinice. Robiliśmy kariotypy i panele nieplodnosciowe żeński i meski. Miesiąc sie czeka na wyniki. Właściwie to ostatnie co nam zostalo do zbadania.
Żałuję tylko, ze jak wyniki byly lepsze nie zamrozilismy nasienia. Pomyślcie o tym...Córcia 05.11.2012!Naturals
33 l.👩
AMH 3.99
Tsh 1.4
IO
36 l.🧔
Morfologia 2%
SCD 10%
Kariotypy prawidłowe.
Mamy ❄❄❄🙏
Transfer kwiecień. -
CzeresniowaMama wrote:Nas skierowali na pierwszej wizycie w nowej klinice. Robiliśmy kariotypy i panele nieplodnosciowe żeński i meski. Miesiąc sie czeka na wyniki. Właściwie to ostatnie co nam zostalo do zbadania.
Żałuję tylko, ze jak wyniki byly lepsze nie zamrozilismy nasienia. Pomyślcie o tym...👼🏻 6tc
Hormony w porządku
USG w porządku
Bakterii brak
Pierwsze leczenie:
Bez rezultatu!
Drugie leczenie:
💊 Extra sperm
Bez rezultatu! -
Tak dziewczyny macie rację, ale trzeba tez miec świadomość, ze mamy problem tak naprawde o nieznanej przyczynie, a badania lecą w dół. Podczas pierwszego badania mielismy koncentracje ponad 15 mln, po 4 latach mamy 1,5 mln. Bez okreslnej przyczyny. To samo mialam, nie moglam w to uwierzyć. Liczylam, ze jakos bedzie, a in vitro to ostateczność, a teraz modlę się, żeby przy takiej małej koncentracji i innych gorszych parametrach udalo sie chociaz to. Nie chce nikogo straszyć. Bardziej chodzi mi, by ktoś skorzystal na tej naszej nieudanej lekcji. Można próbować jeszcze kilka lat, a nasienie będzie czekalo. Uda się cudownie, jeśli nie jest alternatywa.
Miasa lubi tę wiadomość
Córcia 05.11.2012!Naturals
33 l.👩
AMH 3.99
Tsh 1.4
IO
36 l.🧔
Morfologia 2%
SCD 10%
Kariotypy prawidłowe.
Mamy ❄❄❄🙏
Transfer kwiecień. -
CzeresniowaMama wrote:Tak dziewczyny macie rację, ale trzeba tez miec świadomość, ze mamy problem tak naprawde o nieznanej przyczynie, a badania lecą w dół. Podczas pierwszego badania mielismy koncentracje ponad 15 mln, po 4 latach mamy 1,5 mln. Bez okreslnej przyczyny. To samo mialam, nie moglam w to uwierzyć. Liczylam, ze jakos bedzie, a in vitro to ostateczność, a teraz modlę się, żeby przy takiej małej koncentracji i innych gorszych parametrach udalo sie chociaz to. Nie chce nikogo straszyć. Bardziej chodzi mi, by ktoś skorzystal na tej naszej nieudanej lekcji. Można próbować jeszcze kilka lat, a nasienie będzie czekalo. Uda się cudownie, jeśli nie jest alternatywa.33 lata, AMH 3,6
Słabe parametry nasienia ICSI 06.2020
I transfer 02.07 nadzieja zgasła 31.07
II transfer 21.12 bhcg 1,1😔
III transfer 12.02.2021 3-dniowca
8dpt bhcg 44 prog 32
10dpt bhcg 95 prog 39
12 dpt bhcg 287 prog 41
14 dpt bhcg 629 prog 38
19 dpt bhcg 3877 prog 28
❄❄❄❄❄cdn
Jeśli się cofasz, to tylko po to żeby wziąć rozbieg
"Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie" -
Alicja w Krainie Czarów wrote:Zgadzam się z Tobą, my jak dowiedzieliśmy się, że mamy mniej niż 1 mln od razu mrozilismy z obawy przed zupełnym brakiem. In vitro to trudne doświadczenie i naprawdę trzeba mieć świadomość jakie drzwi się przekracza. Natomiast nie czekajcie, dzialajcie!
)Opowiesz jak to u Was wyglądało, ja cały czas sobie tlumacze, ze jak na etapie zapłodnienia się uda to później już jest z górki, a to chyba wcale nie do końca tak ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2020, 22:05
Córcia 05.11.2012!Naturals
33 l.👩
AMH 3.99
Tsh 1.4
IO
36 l.🧔
Morfologia 2%
SCD 10%
Kariotypy prawidłowe.
Mamy ❄❄❄🙏
Transfer kwiecień. -
CzeresniowaMama wrote:Widze, ze u Was tez czynnik meski i jestescie juz po jednej próbie ( nawet jesteśmy w tym samym wieku
)Opowiesz jak to u Was wyglądało, ja cały czas sobie tlumacze, ze jak na etapie zapłodnienia się uda to później już jest z górki, a to chyba wcale nie do końca tak ?
33 lata, AMH 3,6
8dpt bhcg 44 prog 32
10dpt bhcg 95 prog 39
12 dpt bhcg 287 prog 41
14 dpt bhcg 629 prog 38
19 dpt bhcg 3877 prog 28
❄❄❄❄❄cdn
"Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie" -
Alicja w Krainie Czarów wrote:Szczerze też tak myślałam, jestem po poronieniu. Wygląda na to, że natura uznała, że zarodek ma wady genetyczne. Ale tak od początku to zaczęłam stymulację w czerwcu, pobrali 15 komórek z tego 11 dojrzałych i zaplodnilo się siedem. Aktualnie mamy 6 zarodków z 2 doby w tym 4, 4.1. Obawiam się, że duże znaczenie tu będzie miało nasienie, przy naszej koncentracji nawet nie możemy zbadać jego dna. Przeszliśmy operację zpn jesteśmy przebadano genetycznie, M ma tylko, albo aż mutacje cftr(mukowiscydoza) ja jestem zdrowa jak ryba. Moje ciało aż krzyczy, że chce być w ciąży...🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia
👩🦰 AMH ok 2, reszta w normie
*1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
**2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel)
6dpt: 25 mlU
10 dpt: 166 mlU
14dpt: 965 mlU
18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
31dpt:❤️ -
Listek wrote:Ala a gdzie badaliscie nasienie? Moj mąż ma mniej niz 0.5mln a w invicta zbadali nam fragmentacje. Dodatkowo lekarka powiedziała ze hodowla w naszym przypadku musi trwac do blastki.33 lata, AMH 3,6
8dpt bhcg 44 prog 32
10dpt bhcg 95 prog 39
12 dpt bhcg 287 prog 41
14 dpt bhcg 629 prog 38
19 dpt bhcg 3877 prog 28
❄❄❄❄❄cdn
"Żyj! Powiedziała nadzieja... bez Ciebie nie mogę- powiedziało cicho życie"