Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Hura2017 napisz proszę coś więcej... jakie mieliście wyniki nasienia przed kuracją i po i jak leczyliście ureaplasme? ja właśnie muszę się wybrać na kontrolę i sprawdzić czy pozbyłam się tego dziadostwa
4 cs o drugiego bobasa - II 03.01;
20.01
Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Martm27 u mnie było tak że pojawiły się upławy o brzydkim zapachu, od razu skojarzyłam że to pewnie bakteryjne zakażenie więc poszłam do lekarza dostałam lek i po kuracji było ok, jednak po serduszkach z mężem problem wrócił więc znowu kuracja, po miesiączce problem wrócił, znowu wizyta u lekarza i kuracja, po chwili znowu problem wrócił nie z takim natężeniem ale jednak, lekarz pobrał posiew a posiew czysty
przy okazji byłam na konsultacji u innego gina i tam pani doktor zaleciła badanie na chlamydie, ureaplasmę i znowu posiew na tlenowe. Okazało się że posiew czysty ale wyszła ureaplasma
dostałam i ja i mój mąż antybiotyk na 10 dni, teraz nie odczuwam tych upławów ale muszę iść sprawdzić czy udało nam się ją wytępić.
20.01
On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%) -
Kurczę zaczelam sie martwic,ze i ja z mężem moze mamy te bakterie.U nas morfologia 3%,w prawdzie ja nie mam żadnych objawów tej bakteii,nie mam uplawow,mam cykle regularne,ale mam plemienia przed @,no i nie udaje nam się juz od 8msc zajść w ciążę,wiec moze jest cos na rzeczy
-
generalnie badanie nasienia na obecność ureaplazmy a u mnie wymaz z szyjki macicy. Leczenie antybiotykiem. Po kuracji ponowne badanie - wynik ujemny. Przed badaniem nasienia musimy poczekac, bo 3 miesiace jeszcze nie minęły. Napisałam ze mogła to byc ta przyczyna ale nie musiała. Lekarz był prawie pewien bo wszytskie inne wyniki mieliśmy w normie.Martm27 wrote:Hura2017 a czy mieliście jakies objawy tej ureplazmy?również czytałam o tej bakterii,ale ponoc ona jest trudna do wyleczenia. A tobie co androlog na te bakterie zalecil?no i jak można ja wykryć?
-
A jeśli chodzi o objawy - to ja i mój partner nie mieliśmy żadnych objawów. Ta bakteria jest podstępna i nie wiadomo ile ją mieliśmy. Nie chce tez Was straszyć ponieważ nie każdy ją ma i zapewne istnieje wiele przyczyn bezpołodności, jednak pisze o swoim przypadku, może będzie dla Was pomocny.
Trzymam Kciuki -
Dziewczyny prosze was o pomoc, od niedawna moj mąż bardzo duzy nacisk kładzie na sport i cwiczenia, teraz wymyslił że będzie dodatkowo zażywał preparaty z białka serwatkowego na budąwę masy miesniowej. Z nasieniem szału nie ma morfologia 3% zdiagnozowana teratozospermia, czy w takiej sytuacji nie bedzie to niekorzystne dla plemników,?? Czy któraś z Was cos na ten temat może wie??Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:( brak zarodków
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka 🥲
3 IVF 2❄️❄️
8.12.2025 po 4 latach przerwy ❄️3BB
(Accofil,Acard, Prograf, Neoparin, Prolutex, Utragestan, Papaveryna, Atosiban) I duzooo pozytywnej emocji🤣
5dpt beta 10,4 progesteron 16....
7dpt beta 45 progesteron 27
9dpt beta 122.2 progesteron 66
11 dpt beta 288.8 progesteron 71.4
14 dpt beta 1086.7 progesteron 30
21 dpt beta 20268.9 progesteron 90.9
31.12 mamy ❤️
Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

-
a jak długo braliście ten antybiotyk? i po jakim czasie poszłaś na kontrole?hura2017 wrote:generalnie badanie nasienia na obecność ureaplazmy a u mnie wymaz z szyjki macicy. Leczenie antybiotykiem. Po kuracji ponowne badanie - wynik ujemny. Przed badaniem nasienia musimy poczekac, bo 3 miesiace jeszcze nie minęły. Napisałam ze mogła to byc ta przyczyna ale nie musiała. Lekarz był prawie pewien bo wszytskie inne wyniki mieliśmy w normie.4 cs o drugiego bobasa - II 03.01;
20.01
nam lekarka mówiła że można się nią zarazić nie tylko drogą płciową ale właśnie na basenach, w jacuzzi i o ile dobrze pamiętam drogą kropelkową też... więc rzeczywiście jest paskudna i podstępna... mój mąż nie miał żadnych objawów ale jak ja miałam to on też.hura2017 wrote:A jeśli chodzi o objawy - to ja i mój partner nie mieliśmy żadnych objawów. Ta bakteria jest podstępna i nie wiadomo ile ją mieliśmy. Nie chce tez Was straszyć ponieważ nie każdy ją ma i zapewne istnieje wiele przyczyn bezpołodności, jednak pisze o swoim przypadku, może będzie dla Was pomocny.
Trzymam Kciuki4 cs o drugiego bobasa - II 03.01;
20.01
Moze glupie pytanie ale moglabys mi Ty lub ktoras dziewczyna co podchodzula do IUI opisac jak dokladnie po kolei wyglada IUI, tak na chlopski rozum? Zalozmy ze morfologia sie podniosla i bysmy sie zdecydowali i co dalej? Bo z morfologia 0% stałą to nie ma sensu nawet probowac nie? 11 kwietnia mamy wizyte w klinice wtedy tez zobaczymy czy nasienie sie cos poprawilo i co zaproponuje dr ale chcialabym wiedziec bo ja juz sie gubie w tym wszystkimMikuśka wrote:Hey u nas morfologia raz 0% raz 2% i kazał lekarz 3 razy IUI zrobić jak nie wyjdzie do in vitro
obecnie jestem po drugiej IUI czekam na wynik ale jestem sceptycznie nastawiona
gdzybym była troche młodsza to bym próbowała z ta IUI nawet do 6 razy
ale koszt IUI w mojej klinice to ok 1000
3 podejście bedzie droższe bo bedą leki do stymulacji droższe niz wczesniej
ehhh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 23:39

8 lat staran:
2017- 3 x IUI
01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
09.06.2020 - II 🥰
10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40 -
yooo
u nas wyglądało to tak
wszystkie badania wykonalismy , które zalecił lekarz dla męża również genetykę mi nie kazał stwierdził, ze jak mam juz dziecko to nie trzeba.
badania hsg cytologia wymaz z pochwy , chlamydia, hiv różyczka, toksplazmoza i jeszcze jakies nie pamietam.
Przepisał mi tabletki na stymulacje CLO aby zwiększyć szansę jak to powiedział im wiecej jajeczek tym wieksza szansa.
Tak wiec brałam clo od 3 do 5 dnia cyklu w 11 dniu byłam na monitoringu - miałam 2 piękne jajka
20 i 22 mm i następny dzień na 10 IUI
mąż oddał nasienie, które było specjalnie"podrasowane" odwirowane czyli te złe odpadają zostają najbardziej ruchliwe i prawidłowe , które dostają jeszcze taki jakiś preparat , który powoduje to ze dostaja powera
no i następnie nasienie za pomocą cienkiej rurki ( cewnika) wciskane jest do macicy potem 15 min leżysz i zachodzisz w ciąże heheheh i po 14 dniach trzeba zrobić bete .
Nie wyszło za pierwszym razem
teraz jestem po drugiej IUI
stymulowana tez byłam clo wychodowałam 3 jajka 2 w prawym 1 w lewym duze na 22 cm tym razem dostałam zastrzyk na pęknięcie o godz 19 a na 11 następnego dnia miałam IUI i czekam teraz na wyniki co jest najgorsze bo czekasz i czekasz -
pytałam sie go jaka była morfologia w dniu IUI powiedział mi ze nie wie bo do zbadania morfologi musza zabarwić nasienie a zabarwionego nie podadzą pacjentce
no i nie wiem jaka była za każdym razem mowi mi ze nasienie jest ok no ale jak ok ?? ze jest ruchliwych sporo i tyle???
jak nic z tego nie wyjdzie to mąż pojedzie w kwietniu na badanie nasienia takie całościowe jak robił wczesniej abyśmy zobaczyli na czym stoimy bo nie ma sensu sie bawić w tą IUI jak morfologia jest -0% -
nie 22cm tylko 22mmMikuśka wrote:yooo
u nas wyglądało to tak
wszystkie badania wykonalismy , które zalecił lekarz dla męża również genetykę mi nie kazał stwierdził, ze jak mam juz dziecko to nie trzeba.
badania hsg cytologia wymaz z pochwy , chlamydia, hiv różyczka, toksplazmoza i jeszcze jakies nie pamietam.
Przepisał mi tabletki na stymulacje CLO aby zwiększyć szansę jak to powiedział im wiecej jajeczek tym wieksza szansa.
Tak wiec brałam clo od 3 do 5 dnia cyklu w 11 dniu byłam na monitoringu - miałam 2 piękne jajka
mąż oddał nasienie, które było specjalnie"podrasowane" odwirowane czyli te złe odpadają zostają najbardziej ruchliwe i prawidłowe , które dostają jeszcze taki jakiś preparat , który powoduje to ze dostaja powera
no i następnie nasienie za pomocą cienkiej rurki ( cewnika) wciskane jest do macicy potem 15 min leżysz i zachodzisz w ciąże heheheh i po 14 dniach trzeba zrobić bete .
stymulowana tez byłam clo wychodowałam 3 jajka 2 w prawym 1 w lewym duze na 22 cm tym razem dostałam zastrzyk na pęknięcie o godz 19 a na 11 następnego dnia miałam IUI i czekam teraz na wyniki co jest najgorsze bo czekasz i czekasz
-
Dziekuje :* no to teraz trzymam kciuki zeby tym razem sie udaloMikuśka wrote:yooo
u nas wyglądało to tak
stymulowana tez byłam clo wychodowałam 3 jajka 2 w prawym 1 w lewym duze na 22 cm tym razem dostałam zastrzyk na pęknięcie o godz 19 a na 11 następnego dnia miałam IUI i czekam teraz na wyniki co jest najgorsze bo czekasz i czekasz
kiedy beta?

8 lat staran:
2017- 3 x IUI
01.2019- laparo- endometrioza II st, jajowody drożne
09.06.2020 - II 🥰
10.06.2020 - hcg- 1241 ✊🏼 Prog.- 43,40 -
20 dni - długo ale widocznie pomogło. do tego probiotyki i żadna inna infekcja sie nie wdała. Antybiotyk Doksycylina - akurat ten był odpowiedni poniewaz był robiony posiew.Miśkowa wrote:a jak długo braliście ten antybiotyk? i po jakim czasie poszłaś na kontrole?
Badanie po 3 tygodniach. Wynik ujemny.
Obecnie czekamy na badanie nasienia (ok. 3 miesiące)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 08:57
-
No właśnie nie wiem, muszę iść sprawdzić. Miałam iść po 2 tyg ale jakoś się nie złożyło... więc w najbliższym czasie muszę się wybrać. Trochę się obawiam bo wszędzie czytałam że antybiotyk bierze się po 20 dni a my mieliśmy tylko 10, też doksycyklinę, do tego dostałam nystatynę dopochwowo i probiobiotyki doustnie ale po tej kuracji leczyłam się z grzybicy pochwyhura2017 wrote:Miśkowa a Wam udało się wytępić tą bakterie?
20.01
Hej dziewczyny:) My dziś odebraliśmy wyniki badań w klinice - u mnie wymaz i PCR ok, AMH 2,6, za to witamina D 17,50 ng/ml (norma 30-50).
U męża:
prolaktyna - 15,4 (norma: 2,1 - 17,7)
witamina D - 6,02 ng/ml (norma 30 - 50 ng/ml) (!!!)
No to dorzucamy do suplementacji witaminę D -_-
W poniedziałek mąż robi fragmentację i w kolejny poniedziałek następna wizyta
Możliwe, żeby wit D miała taki wpływ na morfologię plemników? Oznaczali Wasi mężowie?

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH