Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Guniaczek wrote:gg88 niestety tak to jest, że się jeszcze ludzie nie oswoili zmyślą, że bardzo często problem jest po stronie mężczyzny, większość z nas ma przeswiadczenie że problem jest po ich stronie, a jak okazuje się, że po stronie partnera to zderzamy się ze ścianą...
BADANIA jakie wg mnie warto zrobić:
nam na wstępie zalecono:
1. Kariotypy
Badanie mutacji CFTR MTHFR
Fragmentacja DNA plemnika
przeciwciała przeciw antygenowi VDRL
Detekcja mutacji w genie Leiden i Protrombiny
2. Hormony :
TSH
FSH
LH
Estradiol
Prolaktyna
Testosteron
3. Bakterie:
posiew na tlenowe i beztlenowe (nasienie i mocz)
mykoplasma i ureaplasma
chlamydia
4.USG pod kątem żylaków powrózka nasiennego
Ale znajdźcie dobrego urologa/androloga ( 2w1 ), myślę, że w Katowicach ktoś jest, oni tam na śląsku z tego co wiem mają spory kłopot z męską płodnością, więc i lepiej są ogarnięci.
Głowa do góry, u Was plemników jest dużoTomasz 09.2018
MTHFR A1298C-hetero, PAI-1 4G -hetero, IO
Morfologia nasienia 2% w 2017
staranie o 2 dziecko od 2019 i nadal nic
Morfologia nasienia 0% w 2022r -
Dziewczyny, mój mąż jest 5tygodni po embolizacji żpn. Juz byl na kontroli i jest ok- żylaka nie ma, lekarz był bardzo zadowolony. Nie wiem oczywiście, czy to coś pomoże, jest za wcześnie, aby badać nasienie, ale przynajmniej operacja się udała. Może spróbujcie tej metody? Mogę napisać, który szpital, który lekarz i gdzie przyjmuje. Operacja na NFZ, wizyty prywatne.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Saja super wieści teraz w takim razie czekamy na wyniki za parę miesięcy
My właśnie zastanawialiśmy się nad embolizacją, ale trafiliśmy do urologa poleconego przez mojego kuzyna lekarza (zrobił rozeznanie wśród lekarzy i wydał opinię, że ten cieszy się największym szacunkiem) i ten lekarz zalecił jednak mikroskopową, powiedział, że on wtedy dokładnie widzi ten żylak i dzięki temu z maksymalną precyzją może operować. Zobacymy, jak się nie uda to pewnie zgłoszę się do Ciebie po namiary, ale wtedy też będzie już u was wiadomo cyz to miało wpływ czy nie.
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
- hormony, suple, dieta, sport
ja - 2021 wyszło, że:
- KIR Bx - brak implantacyjnych,
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
2015 nieudane IVF, jeden zarodek
- 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
- 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
- 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
- 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin) -
Saja cudowne wieści a może jesteśce ze śląska lub małopolski żeby polecić jakiegoś androloga/urologaTomasz 09.2018
2. Hormony :
TSH
FSH
LH
Estradiol
Prolaktyna
Testosteron
Ok jutro chcę zabrać M na badania hormonów u nich to nieistotne kiedy są robione prawda??? i czy te powyższe badania robić na czczo czy obojętne???Tomasz 09.2018
Niestety nie pamiętamstarania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
melba wrote:gg88: na czczo!Tomasz 09.2018
Drodzy ratujcie! Odebraliśmy dziś wyniki nasienia. Po ponad sześciu miesiącach brania supli, dbania o chłodzenie interesu , abstynencji etc. morfologia skoczyła na 10 procent. Z niecałych 3 w listopadzie ubiegłego roku. Pewnie powinnam się cieszyć, ale ciąży jak nie było tak nie ma. Termin u androloga na za tydzień, my z podjęta decyzją, że jeśli morfo poniżej 4 to nie będziemy próbować inseminacji tylko zbieramy na co najmniej ivf, a teraz... co robić?
wrzesień 2017, teratozoospermia, lewy jajowód niedrożny, pierwsza IUI. -> SYN! 06.2018r. -
Super, że ta morfologia skoczyła
Macie morfo powyżej 4, więc co robić? Podchodzić do inseminacji jeśli nie chcecie już próbować naturalnie. U Ciebie wszystko ok na pewno?starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
gg88 wrote:hej dziewczyny niestety dołączam do waszego grona morfologia mojego M to 2%
z czego:
uszkodzone główki -97
uszkodzone szyjki/wstawki -60
uszkodzone witki -22
krople cytoplazmy -2
czy możecie coś polecić na poprawę morfologii ???gg88 lubi tę wiadomość
-
hura2017 wrote:Hey GG morfologie mozna poprawic trzeba trafic do dobrego androloga (nie ginekologa) nam na poczatku zalecił szereg badan: prolaktyna, testosteron, fragmentacja DNA plemnika, posiew na ureoplazme, mykoplazme, chalmydie. Z tych wszytskich wyników wyszła ureoplazma i lekarz zabronił brac suplementy diety na poprawe plemników do momentu wyleczenia ureoplazmy (bakterie żywiły by się witaminkami) a zatem na własną reke nie polecam suplementacji. Po wyleczeniu otrzymał witaminki i jakis lek na serce juz nie pamietam. Powoduje on lepszą oksydację. Teraz czekamy na kolejne badanie nasienia (nalezy odeczekac conajmniej 3 miesiące) i jak bedą wyniki to na pewno się podziele, chyba ze znowu się poplacze że nic nie pomogło.
zobaczymy co nam powie urolog/androlog w środę, dziś będą wyniki iweczorem hormonów więc będziemy mieć już materiał do omówienia na wizycie
a powiedz mi ile taki posiew kosztuję i ile się czeka na wyniki... a mogłabyś powiedzieć jakie ty miałaś wyniki nasienia tzn czy pozostałe wartości były na granicy czy dużo powyżej normy
PS obejrzałam film który masz w podpisie myślę że coś w tym jest może włąsnie potrzebowaliśmy tego problemu żeby wzmocnić swoja więź
I jeszcze jedno pytanie długo się już staracie??Tomasz 09.2018
Pikselka wrote:Drodzy ratujcie! Odebraliśmy dziś wyniki nasienia. Po ponad sześciu miesiącach brania supli, dbania o chłodzenie interesu , abstynencji etc. morfologia skoczyła na 10 procent. Z niecałych 3 w listopadzie ubiegłego roku. Pewnie powinnam się cieszyć, ale ciąży jak nie było tak nie ma. Termin u androloga na za tydzień, my z podjęta decyzją, że jeśli morfo poniżej 4 to nie będziemy próbować inseminacji tylko zbieramy na co najmniej ivf, a teraz... co robić?
Gratulację mam nadzieję że każda z nas zobaczy lepsze wyniki nasienia i w konsekwencji II kreseczki na teście
Tomasz 09.2018
gg88 wrote:zobaczymy co nam powie urolog/androlog w środę, dziś będą wyniki iweczorem hormonów więc będziemy mieć już materiał do omówienia na wizycie
a powiedz mi ile taki posiew kosztuję i ile się czeka na wyniki... a mogłabyś powiedzieć jakie ty miałaś wyniki nasienia tzn czy pozostałe wartości były na granicy czy dużo powyżej normy
PS obejrzałam film który masz w podpisie myślę że coś w tym jest może włąsnie potrzebowaliśmy tego problemu żeby wzmocnić swoja więź
I jeszcze jedno pytanie długo się już staracie??
Co do wyników pozostałych parametrów nasienia to nie mam ich przy sobie ale pamiętam że lekko obniżona była ruchliwość i żywotność ale na granicy normy. Całkowita liczba plemników była w normie. Ponowne badanie jakie wykonaliśmy (też wyszła teratozoospermia ale też spadła całkowita liczba plemników chyba o 50% , także te parametry się zmieniają. Pamietam też ze androlog mówił, że dzisiejsze wyniki nasienia pokazują stan sprzed 3-miesięcy, także jak zaczyna sie brać witaminki to ich działanie widać dopiero powyżej trzech miesięcy. Jak będe miała przy sobie wyniki Męza to napisze dokładniej. Aha fragmentacja u nas wyszła w normie.
Staramy sie od 14 miesięcy a filmik czasem z Męzem sobie puszczamy i na prawdę pomaga.... Trzymam kciuki za Waszą diagnostykę. -
hura2017 wrote:daj znac jak bedziesz po wizycieTomasz 09.2018
Nie chcę tu siać fermentu, ale z morfologią niestety jest tak, że albo się ją da poprawić albo się nie da....my w ciągu 3 lat próbowaliśmy różnych ścieżek, na chwilę obecną zostały nam już chyba tylko te żylaki....może to coś pomoże, ale też nie nastawiam się jakoś na to mocno, bo już kilka razy się sparzyliśmy entuzjazmem....
Z suplementacją na własną rękę to nam lekarz dokłądnie tak samo powiedział, że jak są bakterie to tylko daje się im pożywienie, więc osiąga się efekt odwrotny do zamierzonego.
gg88 dawaj znaki dawaj tu się na pewno ktoś odezwiehura2017 lubi tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Ah no i o. Szustak uwielbiam go totalnie, ten człowiek sprawił, że uwierzyłam jest wręcz niesamowity
hura2017 lubi tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin)