Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAyluśka wrote:Kochana my z mężem staramy się o potomstwo 11 lat...
Ani razu nie byłam w ciąży.
Ani razu lekarz nie dał mi nadziei, że będę mamą a mimo to walczę...
Walczę o swoje marzenia!!!
Czy jedyną przyczyną jest złe nasienie męża?
Dopiero teraz, po takim długim okresie czasu robiliście seminogram? -
Schmetterling wrote:Czy jedyną przyczyną jest złe nasienie męża?
Dopiero teraz, po takim długim okresie czasu robiliście seminogram?
Ja mam Pcos, IO oraz Niedoczynność Tarczycy.
Lekarze skupili się na mojej osobie gdyż przy tym wszystkim toważyszyła mi otyłość, i cukrzycą typ2.
Ja się liczyłam dałam o siebie, schudłam, a w międzyczasie mąż nic nie sprawdzał u siebie, zgodnie z twierdzeniem lekarzy.
" Problem leży po Pani stronie"
Nikomu nie przyszedł taki scenariusz do głowy.
Tak, badania zrobiliśmy dopiero teraz gdy po roku czasu okazało się, że mimo brania przez mnie leków, i utraty wagi dalej nie zaszła w ciążę.Schmetterling lubi tę wiadomość
-
U nas lekarz na pierwszej wizycie kazał zbadać się mężowi teraz większość z Panów ma problem z nasieniem ... niestety
w przypadku morfologii 1-2% u nas robią IUI
nam się udało za 3 razem niestety synek zmarł
teraz będziemy podchodzili do kolejnych prób ...
zobaczymy co los przyniesieSchmetterling lubi tę wiadomość
-
Mikuśka wrote:U nas lekarz na pierwszej wizycie kazał zbadać się mężowi teraz większość z Panów ma problem z nasieniem ... niestety
w przypadku morfologii 1-2% u nas robią IUI
nam się udało za 3 razem niestety synek zmarł
teraz będziemy podchodzili do kolejnych prób ...
zobaczymy co los przyniesie
Mikuśka a nie trzeba mieć minimum 4% morfologii, żeby można było podejść do IUI?Starania od 02.2016
Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
2xIUI
02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
06.2020 pICSI - 8 zarodków
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
nick nieaktualny
-
Schmetterling wrote:Mi żaden z lekarzy nikt czegoś takiego nie mówił. My mamy 1%,ale dużo nasienia, więc prawie mieścimy się w normie ;P
To dobrze, bo już się obawiałam...lekarz też nic na ten temat nam nie wspominał, bo w sumie nie rozmawialiśmy jeszcze ani o IUI ani o in vitro, ale gdzieś coś takiego przeczytałam...Starania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
nick nieaktualnyNiestety nie jestem specjalistą od IUI, ale rozmawiałam z kilkoma lekarzami i nikt mi tego nie odmówił. Jedna lekarka nawet namawiała, ponieważ uważała, że te poprawnie zbudowane plemniki nie mogą się przebić przez ten chłam, a inseminacja ma w tym pomóc..
Życzę powodzenia! -
Nam w klinice niepłodności powiedzieli, że musi być mininum 3%.Starania od 2015.
Morfologia 07.2017 - 0,9%
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Laparaskopowe usunięcie mięśniaka 07.2018
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
nick nieaktualny
-
No to mnie dziewczyny trochę pocieszyłyście
Schmetterling lubi tę wiadomość
Starania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄ -
Ayluśka wrote:Nie, nie tylko przyczyną jest złe nasienie męża.
Ja mam Pcos, IO oraz Niedoczynność Tarczycy.
Lekarze skupili się na mojej osobie gdyż przy tym wszystkim toważyszyła mi otyłość, i cukrzycą typ2.
Ja się liczyłam dałam o siebie, schudłam, a w międzyczasie mąż nic nie sprawdzał u siebie, zgodnie z twierdzeniem lekarzy.
" Problem leży po Pani stronie"
Nikomu nie przyszedł taki scenariusz do głowy.
Tak, badania zrobiliśmy dopiero teraz gdy po roku czasu okazało się, że mimo brania przez mnie leków, i utraty wagi dalej nie zaszła w ciążę.
U mnie z kolei lekarze skupili się na wynikach męża, a ja czuję, że przyczyna jest również po mojej stronie. Dzisiaj zrobiłam badania krwi pod kątem zespołu antyfosfolipidowego (przeciwciała przeciw kardiolipinie i przeciwjądrowe ANA2), zastanawiam się jeszcze nad badaniami genetycznymi w kierunku trombofilii, bo w mojej rodzinie udary i żylaki to prawie norma..."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Gosia2708 mój mąż był u dwóch różnych andrologów. Na jednej była tylko rozmowa i zalecenie wykonania różnych badań. U drugiego rozmowa plus badanie. Jak dokładnie wyglądało badanie nie wiem (czy tylko androlog zerkną czy dodatkowo go pomacał nie pytałam)Starania od 2015.
Morfologia 07.2017 - 0,9%
Morfologia 03.2018 - 4%
Morfologia 04.2019 - 5%
Laparaskopowe usunięcie mięśniaka 07.2018
Hsg -ok
IUI 24.04.2019
Histeroskopia 11.2019
Kariotypy - ok
IVF start 03.2020
ICSI - beta w 7 dpt 34 -
Ayluśka wrote:Witam Drogie Panie.
Jestem nowa na tym forum, tak samo jestem świeża w temacie Teratozospermii...
Mój mąż morfologie ma 0%
Czyli 100% plemników o nieprawidłowej budowie, mimo, że w eliakulacie ma 90mln plemników, żaden nie nadaje się do zapłodnienia gdyż wszystkie mają wadę główki.
To nie jest tak, że one nie nadają się do zapłodnienia. Morfologia określa tylko zewnętrzną budowę plemnika, wewnątrz materiał może być całkowicie zdrowy (nie musi, ale tego już nie określa morfologia). Nam androlog tłumaczył to na podstawie puszki z kawą. Porównał takiego plemnika do powyginanej i powduszanej puszki z kawą w sklepie. I jasne, że nikt takiej kawy nie chcę kupić, ale przecież ta kawa w środku jest w porządku. I jeżeli ktoś się zdecyduje ją kupić, to napije się normalnej kawy
Takie obrazkowe przedstawienie, ale tak chyba łatwiej trafia
Marcelina85 lubi tę wiadomość
-
admiralka wrote:To nie jest tak, że one nie nadają się do zapłodnienia. Morfologia określa tylko zewnętrzną budowę plemnika, wewnątrz materiał może być całkowicie zdrowy (nie musi, ale tego już nie określa morfologia). Nam androlog tłumaczył to na podstawie puszki z kawą. Porównał takiego plemnika do powyginanej i powduszanej puszki z kawą w sklepie. I jasne, że nikt takiej kawy nie chcę kupić, ale przecież ta kawa w środku jest w porządku. I jeżeli ktoś się zdecyduje ją kupić, to napije się normalnej kawy
Takie obrazkowe przedstawienie, ale tak chyba łatwiej trafia
Ciekawe porównanieStarania od 02.2016
2xIUI
08.2020 - crio 1x 2BB ;(
11.2020 - crio 2x 3AA ;(
Zostały 4❄