Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
kapturnica wrote:Dziewczyny i jeszcze jedno..
Nie sugerujcie sie samym rozpoznaniem ze to teratozoospermia bo komputer wylapuje wszystkie odstepstwa od normy i je klasyfikuje , .....Bo badanie nasienia trzeba rozpatrywac w szerszym kontekscie..Nadmienie tylko , ze moj malz podczas badania mial tez 3% morfologicznie prawidlowego nasienia wiec oczywiscie ponizej tych 4% prawidlowych i tez strasznie brzmiaca diagnoza teratozoospermia
ale ilosc plemnikow w calym ejakulacie az 721mln
Juz kiedys pisalam na badaniu nasienia...Kazdy wynik rozpatruje sie indywidualnie..Wg norm WHO aby moglo dojsc do poczecia musi byc minimum 0,5 mln plemnikow o prawidlowej budowie i ruchu postepowym...A teraz wyobrazcie sobie wynik nasienia morfologicznie 4%mieszczacy sie w normie ale majacy jedynie 39mln plemnikow w calym ejakulacie.Oczywiscie ruch tez bedzie mial w tej normie......Wlasciciel nasienia bedzie mial wpisane ze wynik prawidlowy bo miesci sie w normie a jak sie policzy jego ruch i morfologie i porowna z wynikiem innego pana, ktorego morfologia jest byc moze nizsza ale za to ilosc plemnikow duuuuuuuuuuuuuuuza to, u ktorego pana ilosc zdolnych do zaplodnienia bedzie wyzsza???
Pamietajmy , ze u faceta organizm idzie przede wszystkim na ilosc nie na jakosc A rozpoznaniem nie ma co sie sugerowac jesli reszta wynikow jest w normie..Takze glowa do gory majtki w dol i dzialac
A suplementacja napewno nie zaszkodzi...karola_aa, Rucola lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
Podczytuję już od dawna, mój M. odebrał wyniki na początku maja, i od tego czasu bierze suplementy.
Mam prośbę - czy możecie mi powiedzieć, ile on w końcu ma plemników? I jakie te wyniki? Bardzo tragiczne? Na wyniku pisze tak:
Abstynencja: 3 dni
Czas upłynnienia: 30 (N: <60 min)
Objętość: 5,000 (N: >1,5 mL)
Komórki okrągłe: >1 (N: <1 mln)
Aglutynacja: brak
pH: 7,9 (N: >7,2)
Liczba plemników: 4,0 mln/mL (N: >15 mln/mL)
Całkowita liczba plemników: 19,9 mln/ejakulat (N: >39 mln/ejakulat)
Ruchliwość: A+B: 30% (N: 32%)
Typ A: 19%
Typ B: 11%
Typ C: 34%
Typ D : 36%
Liczba plemników typu A+B: 1,2 mln/mL
Morfologia: 2 (N: >4)
Defekt główki: 98
Defekt wstawki: 4
Defekt witki: 7
Krople cytoplazmy: 8
Inne: -Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 11:50
We are the champions, my friends
And we'll keep on fighting...till the end! -
marti_marti wrote:Hej dziewczyny!
Podczytuję już od dawna, mój M. odebrał wyniki na początku maja, i od tego czasu bierze suplementy.
Mam prośbę - czy możecie mi powiedzieć, ile on w końcu ma plemników? I jakie te wyniki? Bardzo tragiczne? Na wyniku pisze tak:
Abstynencja: 3 dni
Czas upłynnienia: 30 (N: <60 min)
Objętość: 5,000 (N: >1,5 mL)
Aglutynacja: brak
pH: 7,9 (N: >7,2)
Liczba plemników: 4,0 mln/mL (N: >15 mln/mL)
Całkowita liczba plemników: 19,9 mln/ejakulat (N: >39 mln/ejakulat)
Ruchliwość: A+B: 30% (N: 32%)
Typ A: 19%
Typ B: 11%
Typ C: 34%
Typ D : 36%
Liczba plemników typu A+B: 1,2 mln/mL
Morfologia: 2 (N: >4)
Defekt główki: 98
Defekt wstawki: 4
Defekt witki: 7
Krople cytoplazmy: 8
Inne: -
W calym ejakulacie jest raptem 19,9mln plemnikow..To bardzo malo Morfologicznie prawidlowych jest tylko 2% a typu ruchliwego postepowego 30% Reasumujac prawidlowych plemnikow o ruchu postepowym jest bardzo malo Natomiast liczebność leukocytów równa lub powyżej 1 mln/ml może świadczyć o infekcji i stanie zapalnym w układzie rozrodczym męskim i nazywana jest leukocytospermią. Według badań leukocytospermia występuje często (10-44%) u niepłodnych pacjentów
W waszym przypadku same suplementy nie pomoga radze szybko wizyte u androloga bo niska ilosc plemnikow w ejakulacie wlasnie tym bedzie spowodowana leukocytospermia...W tym momencie ilosc plemnikow moze utrudniac bardzo poczecie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 12:12
Kłymcza lubi tę wiadomość
-
Dziękuję za interpretację. Pani w laboratorium kazała powtórzyć badanie i dopiero wtedy iść do androloga, powtórzymy w lipcu. Powiedz mi jeszcze proszę - po którym wyniku widać tą liczebność leukocytów?
Joanna.me lubi tę wiadomość
marti_marti wrote:Dziękuję za interpretację. Pani w laboratorium kazała powtórzyć badanie i dopiero wtedy iść do androloga, powtórzymy w lipcu. Powiedz mi jeszcze proszę - po którym wyniku widać tą liczebność leukocytów?
Sa powyzej mln
A tu mozesz o tym poczytac
http://badanie-nasienia.pl/pl/o-badaniu-nasienia/leukocyty-w-nasieniu/ -
I w zw z takim wynikiem przy badaniu nasienia polecalabym wykonac rowniez posiew nasienia..I szczerze??Na Waszym miejscu nie czekalabym zbyt dlugo..Gdyz taki stan zapalny nie leczony moze prowadzic do trwalej nieplodnosci....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 12:25
-
marti_marti wrote:Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź, w lipcu wysyłam M. na drugie badanie i wtedy działamy, wiedziałam, że jest kiepsko, ale że aż tak...?
Polawola lubi tę wiadomość
-
M. co rok robi sobie badania tarczycowe, OB, wszystko wychodzi bardzo w normie (ostatnie w lutym), obawiamy się, że to przez duży stres i problemy psychologiczne. Na to się już leczy. Staramy się 6 cykl. Mój gin spojrzał na te wyniki i powiedział, że tylko inseminacja a potem in vitro. Ja w lipcu mam HSG. Chciałabym jednak powalczyć naturalnie, tylko nie wiem, czy jest czym. Mam ogromną nadzieję, że mu się to poprawi...
paulashells lubi tę wiadomość
marti_marti wrote:M. co rok robi sobie badania tarczycowe, OB, wszystko wychodzi bardzo w normie (ostatnie w lutym), obawiamy się, że to przez duży stres i problemy psychologiczne. Na to się już leczy. Staramy się 6 cykl. Mój gin spojrzał na te wyniki i powiedział, że tylko inseminacja a potem in vitro. Ja w lipcu mam HSG. Chciałabym jednak powalczyć naturalnie, tylko nie wiem, czy jest czym. Mam ogromną nadzieję, że mu się to poprawi...
Mysle ze ebdzie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 13:11
-
marti_marti wrote:Kapturnica, dzięki po stokroć Jak Mąż będzie szedł do androloga, to już pewnie ze zrobionymi badaniami. Czyli FSH, LH, testosteron i prolaktyna wystarczy?
Moze zrobic sam jesli nie patrzycie na koszty lub zleci mu je androlog....I przy powtorce badania nasienia od razu posiew nasienia zrobcie Wtedy dowiecie sie co za cholerstwo wyhoduja....,,,Dopytajcie w tym lab gdzie robicie badanie nasienia czy robia tez tam posiew..Jesli bedziecie miec komplet badan napewno szybciej wdrozone zostanie leczenie rpzez androloga
Powodzenia I glowa do gory Bedzie dobrze -
marti_marti wrote:Kapturnica, dzięki po stokroć Jak Mąż będzie szedł do androloga, to już pewnie ze zrobionymi badaniami. Czyli FSH, LH, testosteron i prolaktyna wystarczy?
marti_marti lubi tę wiadomość
-
W lutym robił OB (wyszło 2, N:2-15), żelazo, tsh, ft3 i ft4, mocz i nawet kał i wszystko w normie. W lipcu zrobimy jeszcze pozostałe + drugie badanie nasienia i zobaczymy co wyjdzie. Na pewno napiszę. Co u mnie to prolaktyna za wysoka (już biorę Bromergon) i w sumie to tyle. Żeby pomóc tym biednym plemniczkom, mam 16 lipca HSG mieć zrobione. Ech..We are the champions, my friends
kapturnica wrote:Tu raczej bedzie wchodzilo w gre cos innego byc moze zylaki nasieniowodow czy jakies inne przeszkody ktore powoduja stany zapalne..Nie sugerowala bym sie wypowiedzia ginekologa raczej poszukala dobrego androloga ,ktory napewno zrobi usg jader , posiew nasienia , z ktorego byc moze wyhoduje bakterie odpowiedzialna za stan rzeczy.No i jesli tam nie znajdzie nic zleci badanie fsh , lh , testosteron i prolaktyne ..Naprawde czasem bywa to blaha sprawa..Ale niestety poki sie nie wie co tro nie powinno sie bagatelizowac..
Mysle ze ebdzie dobrzeDodka91 lubi tę wiadomość
Starania od 28 lipca 2012 r., dnia w którym poślubiłam mojego M. -
Witam, w tamtym tyg byliśmy z M. u androloga, zasugerował inseminację, więc będziemy się przygotowywać, zlecił zakupić najzwyklejsze witaminy plus kwas foliowy, i oczywiście powtórzyć badanie. Także od drugiej połowy lipca zaczynamy załatwiać inseminację. Nie wiem jeszcze jak, ale mam znajomą która przez to przechodziła. Nowa wiara...Starania od 28 lipca 2012 r., dnia w którym poślubiłam mojego M.
-
paulashells wrote:Witam, w tamtym tyg byliśmy z M. u androloga, zasugerował inseminację, więc będziemy się przygotowywać, zlecił zakupić najzwyklejsze witaminy plus kwas foliowy, i oczywiście powtórzyć badanie. Także od drugiej połowy lipca zaczynamy załatwiać inseminację. Nie wiem jeszcze jak, ale mam znajomą która przez to przechodziła. Nowa wiara...
No przed nami jeszcze jeden cykl i wtedy tez planowana IUI przez nas, ciekawe co powie lekarz patrząc na wyniki, ale androlog też nam sugerował. Mój G dostał profertil jest już po dwóch miesiącach leczenia, jeszcze miesiąc............
A Twojej koleżance udało się IUI ? U nas lekarz twierdzi , że na plus jest mój wiek, no ale wiadomo jak to wyjdzie ? Boję się no ale jest to dla nas wiara tak jak i dla Was. -
karola_aa wrote:hej, mogłabyś wrzucić całe wyniki swojego męża? bo coś nie mogę się doszukać.
No przed nami jeszcze jeden cykl i wtedy tez planowana IUI przez nas, ciekawe co powie lekarz patrząc na wyniki, ale androlog też nam sugerował. Mój G dostał profertil jest już po dwóch miesiącach leczenia, jeszcze miesiąc............
A Twojej koleżance udało się IUI ? U nas lekarz twierdzi , że na plus jest mój wiek, no ale wiadomo jak to wyjdzie ? Boję się no ale jest to dla nas wiara tak jak i dla Was.
Mi podczas wizyty pobrano krew na przeciwciała na żywotność plemników, czy coś, w drugiej połowie lipca odbiorę wyniki. Muszę jeszcze zrobić monitoring cyklu, nigdy nie robiłam, ale pęcherzyki podczas wizyt podczas spodziewanej owulacji były, i kalendarzyk zawsze regularny i ładny. Szukam na razie żelu conseive plus na allero, chciałabym spróbowaćStarania od 28 lipca 2012 r., dnia w którym poślubiłam mojego M. -
My w następnym cyklu kupujemy pre-seed może nam pomoże jeszcze przed IUI
A jaką ma całkowitą liczbę plemników ? Bo mój tylko 30 mln
Ja słyszałam że 3 pieerwsze IUI mają największą skuteczność i najwięcej kobiet zachodzi za 3 razem i najwięcej powinno sie zrobić max 6 IUI ale najlepiej to 4 bo potem skuteczność spada;/ Mam nadzieję, że jej się powiedzie i również zajdzie w ciążę.
To kiedy planujecie IUI? W lipcu załatwiacie to sierpień ?