Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Łasicowata Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, dzięki za info!
    Z tego co widzę to i cena korzystniejsza, nawet przy braniu dawki 2x1.
    Czytałam też, że przed przytulaniem zalecane jest wypicie coli lub kawy bo zawarta tam kofeina daje powera żołnierzykom.
    Ściskam kciuki za nasze szybkie zaciążenie :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 sierpnia 2014, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łasicowata wrote:
    Ania, dzięki za info!
    Z tego co widzę to i cena korzystniejsza, nawet przy braniu dawki 2x1.
    Czytałam też, że przed przytulaniem zalecane jest wypicie coli lub kawy bo zawarta tam kofeina daje powera żołnierzykom.
    Ściskam kciuki za nasze szybkie zaciążenie :)
    Kochana konsultowałam branie dawki fertilman z paroma osobami ktore sie na tym znają:)bo tez miałam plan aby moj brał 2x1 ale te osoby powiedziały ze 1x1 wystarczy(taka jest zalecana dawka na opakowaniu) do tego witamina c 1000 i witamina e 500 :)

  • Łasicowata Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeszcze lepiej:)
    Po Androvie zaczynamy kurację Fertilmanem. Oby pomogło:)
    A Wy już to stosujecie?

  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 344

    Wysłany: 17 sierpnia 2014, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteśmy po pierwszej IUI. Możecie rzucić okiem na nasienie męża do IUI ? Co myślicie ? Był tylko 1 dzien abstynencji bo IUI miała być poźniej tzn w sobotę a była jednak w czwartek.
    .Przed preparytyka nasienia było 15mln/ml ruchliwość A+B 55% c25% d20%
    po prep. 0.5ml objętości tylko, 10mln/ml ruchliwość A+B 50% c30% d20%

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • Łasicowata Znajoma
    Postów: 30 9

    Wysłany: 17 sierpnia 2014, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie zostały wyselekcjonowane tylko te dobre żołnierzyki?
    Więc to chyba i tak jest ich sporo:)
    Powodzenia!

  • Hope2 Przyjaciółka
    Postów: 79 65

    Wysłany: 17 sierpnia 2014, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola_aa, ta objętość mniejsza pewnie przez wcześniejsze przytulanie. Ruch macie super. Oby Wam się udało:-) Ja też miałam inseminacje (4 razy!!!) wcześniej, ale parametry były słabe. My się staramy baaaardzo długo. 8 lat temu udało nam się naturalnie, ale niestety poroniłam. Męża karmię macą, teraz proconception, a wcześniej profertilem. U nas wyszły w nasieniu bakterie i kurcze sama do tego doszłam i robiłam na własną rękę badania - posiew i hormony, któe wyszły idealnie. Mój M. dostał antybiotyki i teraz badanie z sierpnia wyszło wszystko w normie, albo ponad normę, jedynie ruch u nas jeszcze poza normą 27%. Ilość plemników w ejakulacie wcześniej było ok. 30-40 mln teraz 158. Tylko kurcze ta morfologia - kiedyś była 5%, potem 2% teraz 4% - co jest normą, ale jeszcze za mało. Choć się pocieszam, że ilość podskoczyła. U Was za to ruch jest o niebo lepszy. Chyba się jeszcze skuszę na 3 miesięczną kurację profertilem, ale trochę odczekam. Niedługo znowu startujemy z inseminacją.Pozdrawiam :-)

    Hope
  • VanityPlates Znajoma
    Postów: 16 2

    Wysłany: 13 września 2014, 09:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, patrząc na Wasze wyniki załamuję się.. u nas 0% prawidłowych plemników :-( ruchliwość 16% a koncentracja 1.8 mln/ml :-( jakaś tragedia :/ we wtorek mąż będzie badany, gdzie leży przyczyna, ale załamka totalna :-(( dodam tylko że mamy 25 lat i nie wydaje mi się że przyczyną jest niezdrowy tryb życia. Obawiam się najgorszego - że to jakaś wada genetyczna ;-(((((

  • paprotka Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 14 września 2014, 07:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    Piszę, aby dać wam trochę nadziei :) Staramy sie 15 cykli - ja prolaktyna za wysoka, poza tym ok. Mój mąż 3 miesiące temu robił badanie nasienia. I oczywiście załamka: 3% prawidłowych plemników, obniżona ruchliwość, jedyne pocieszenie, że bylo ich duzo ponad normę. Dodatkowo wyszły bakterie. Lekarze polecili Profertil - pomyśleliśmy drogi, ale czego sie nie robi... i wlasnie kiedy zapisałam męża na powtórne badanie okazalo sie, że jestem w ciąży! Dodatkowo w ostatnim miesiącu dostalam duphaston (lekarz przepisal mi go na chybił trafił). Mój luby ma tez niskie libido, ale w tym miesiącu staraliśmy się kochać co 2-3 dni. Mam nadzieję, że pomogłam :) Także dziewczyny nie poddawać się! Zostawiam wam wiruski! :)

    paaulla84, VanityPlates, Mallina, karola_aa, monaaa85, ila1987, kasza, Dodka91 lubią tę wiadomość

    relgvcqglgdhk0ir.png
  • Mallina Autorytet
    Postów: 608 225

    Wysłany: 16 września 2014, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogromne gratulacje paprotko!!!! :) Dajesz ogrom nadziei ! :)

    paprotka, kasza lubią tę wiadomość

    p19ukw7ifmlxopac.png
  • Mee Koleżanka
    Postów: 60 57

    Wysłany: 17 września 2014, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno nie pisałam. Gdy mojemu mężowi wyszło 0% prawidłowych plemników (plus ruch postępowy poniżej normy i coś tam jeszcze), pogodziliśmy się z myślą, że dzieci możemy nigdy nie mieć i nawet do tej myśli przywykliśmy.

    W międzyczasie mój mąż brał Profertil (jak doradził lekarz). Po 3 miesiącach zrobiliśmy powtórne badanie nasienia i jest znaczna poprawa!!!!

    Liczba prawidłowych plemników podskoczyła do 6%!!!!!! A to już oznacza, że jest w normie!!! Ruch też lepiej (choć jeszcze poniżej normy), jakieś limfocyty delikatnie ponad normę, ale biorąc pod uwagę wszystkie parametry, naprawdę nie jest źle!!

    I uwierzyliśmy znowu, że wszystko możliwe.

    Dodam jeszcze, że mój mąż był totalnie sceptyczny co do tego Profertilu. Mówiłam mu że czytałam na różnych forach że wielu facetom pomógł, ale nie chciał wierzyć, że jemu pomoże. A tu taki skok! I to w 3 miesiące!

    Zmian w stylu życia jakiś większych nie poczyniliśmy. No może poza zmniejszeniem częstotliwości picia wina - wcześniej piliśmy co drugi / trzeci dzień butelkę do kolacji, teraz pozwalamy sobie tylko dwa razy w tygodniu.

    Do tego więcej warzyw i w zasadzie tyle, także nie sądzę żeby styl życia był tutaj kluczowy.

    Także dziewczyny - nie poddawajcie się!!!

    A do tego wszystkiego temperatura mi ładnie rośnie w tym miesiącu :))

    paprotka, karola_aa, paaulla84, Dodka91 lubią tę wiadomość

    80f9ae3ba5e22e38dd0e65f9baaf4230.png
  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 344

    Wysłany: 19 września 2014, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka wrote:
    Witajcie dziewczyny!
    Piszę, aby dać wam trochę nadziei :) Staramy sie 15 cykli - ja prolaktyna za wysoka, poza tym ok. Mój mąż 3 miesiące temu robił badanie nasienia. I oczywiście załamka: 3% prawidłowych plemników, obniżona ruchliwość, jedyne pocieszenie, że bylo ich duzo ponad normę. Dodatkowo wyszły bakterie. Lekarze polecili Profertil - pomyśleliśmy drogi, ale czego sie nie robi... i wlasnie kiedy zapisałam męża na powtórne badanie okazalo sie, że jestem w ciąży! Dodatkowo w ostatnim miesiącu dostalam duphaston (lekarz przepisal mi go na chybił trafił). Mój luby ma tez niskie libido, ale w tym miesiącu staraliśmy się kochać co 2-3 dni. Mam nadzieję, że pomogłam :) Także dziewczyny nie poddawać się! Zostawiam wam wiruski! :)
    Mój mąż też bierze od konca kwietnia. W sierpniu poprawa byla ale ciązy nie ma:( niestety okazało się, że mam niedrozny jajowod po tej stronie z ktorej tylko owuluje. Podejrzewam, ze pewnie inaczej by sie nam udalo. Chociaz nie wiadomo. Czas poczekac.

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 344

    Wysłany: 19 września 2014, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mee mam nadzieje, ze bedzie zielono !!!:) daj znac co u Ciebie:)

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • Ruda01 Przyjaciółka
    Postów: 67 31

    Wysłany: 30 października 2014, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesyłam pozytywne fluidy i promyk nadziei!!!! Prawie rok leczenia i max. morfologia 3%. Dziś dwie grube krechy na teście!!! Cuda się zdarzają:)

    Ania_84, paaulla84, ila1987, sylwiunia, [email protected], Dodka91 lubią tę wiadomość

    [link=http://www.zapytajpolozna.pl]
    [image noborder] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=71366 [/image] [/link]
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 30 października 2014, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda01 wrote:
    Przesyłam pozytywne fluidy i promyk nadziei!!!! Prawie rok leczenia i max. morfologia 3%. Dziś dwie grube krechy na teście!!! Cuda się zdarzają:)
    GRATULACJE :)

    Ruda01, Dodka91 lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ruda01 Przyjaciółka
    Postów: 67 31

    Wysłany: 30 października 2014, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki!!!

    [link=http://www.zapytajpolozna.pl]
    [image noborder] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=71366 [/image] [/link]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2014, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda01 wrote:
    Przesyłam pozytywne fluidy i promyk nadziei!!!! Prawie rok leczenia i max. morfologia 3%. Dziś dwie grube krechy na teście!!! Cuda się zdarzają:)
    Gratuluję !

    Ruda01 lubi tę wiadomość

  • VanityPlates Znajoma
    Postów: 16 2

    Wysłany: 3 listopada 2014, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda01 wrote:
    Przesyłam pozytywne fluidy i promyk nadziei!!!! Prawie rok leczenia i max. morfologia 3%. Dziś dwie grube krechy na teście!!! Cuda się zdarzają:)

    Gratulacje! dajesz nadzieję! :)))

  • Ashura6 Debiutantka
    Postów: 11 4

    Wysłany: 29 grudnia 2014, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Jestem tutaj zupełnie nowa i jeszcze nie umiem się tu dobrze poruszać.
    Z mężem staramy się o dziecko od 2,5 roku. Zdiagnozowano u mnie pcos, do tego mam niedoczynność tarczycy i podejrzewano insulinooporność (z której ostatnio zrezygnowano), ostatnio stwierdzono też, że mam podwyższoną prolaktynę. Mam zaplanowane badanie hsg, czy mam drożne jajowody. Wreszcie udało się osiągnąć dwie owulacje lekami, ale ciąży brak (pomijam fakt, że za pierwszym razem starania były ograniczone). Ostatnio mąż zrobił swoje badania. I dzisiaj odebrał wyniki. Czy mogłybyście zerknąć na nie i coś mi podpowiedzieć? Czy wystarczy, że mój ginekolog coś mu zleci, czy powinien gdzieś się z tym udać? Badania robił tak 3 dni po infekcji (przeziębiony był)..
    Oto one:
    *objętość 1,50; (norma >=1,5)
    *czas upłynnienia 10; (norma <=60)
    *ph 7,50; (norma >=7,2)
    *wygląd prawidłowy;
    *lepkość "+"; (norma +)
    *aglutynacje, agregacje i inne komórki "-"; (norma -)
    *wynik HOS testu 60,2 %; (norma >= 60%)
    *żywe plemniki 58%; (norma >= 58%)
    *koncentracja 45,39 mln/ml (norma >= 15) oraz 68,09 mln/ejakulat (norma >= 39)
    *plemniki ruchliwe: Liczba 212, procent 41,73%, 18,94 mln/ml, 28,41 mln/ejakulat
    *ruch postępowy: liczba 127, procent 25%, 11,35 mln/ml, 17,02 mln/ejakulat
    *ruch niepostępowy: liczba 85, procent 16,73%, 7,59 mln/ml, 11,39 mln/ejakulat
    *nieruchliwe: liczba 296, procent 58,27%, 26,45 mln/ml, 39,67mln/ejakulat
    *morfologia: plemniki prawidłowe 0 (norma >=4%), plemniki nieprawidłowe 100%
    *klasyfikacja: prawidłowy 0%, wady główki 72, 100%; wady wstawki 28, 38,89%; wady witki 3, 4,17%; krople cytoplazmatyczne 0
    *Główki:
    -prawidłowa budowa główki 14, 19.44%
    -małe 8, 11,11%
    -duże 50, 69,44%
    itd. juz pominę kształty główki i witki i rozmiaty wstawki.
    W podsumowaniu wpisali Teratozoospermia. Pozostałe parametry w normie.

    Nie wiem czy jest się czym martwić? Raczej staramy sie dobrze odżywiać. Może mąż częściej zje coś w fast foodzie, kiedyś chodził do sauny i dawno temu palił i pił alkohol. Obecnie nie pali, nie pije, rzadziej chodzi do sauny.
    Czy mam się czym martwić? Ja już zgłupieje, ale załamie się psychicznie...

  • Ashura6 Debiutantka
    Postów: 11 4

    Wysłany: 11 stycznia 2015, 00:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam Fertilman plus i bierze 2x2 tabletki. Mam nadzieje, ze bedzie lepiej...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 stycznia 2015, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem tu nowa, straramy sie od 3 cykli, ale wiedzieliśmy, ze mogą byc problemy, więc maz zrobił badania. Prosze o pomoc w interpretacji, dopiero czekamy na wizytę u androloga.

    Badania hormonów:
    TSH 2,420 (0,270-4,200)
    FSH 7,27 (1,50-12,40)
    LH 8,69 (1,7-8,60) niewielki wzrost
    Estradiol 13,48 (7,63-42,60)
    Prolaktyna 17,98 (4,94-15,20) - za wysoka
    Testosteron 415,30 (249,00-836,00)

    Badanie nasienia
    Abstynencja 5 dni
    Objętość 6,2 (> 1,5 ml)
    Aglutynacja brak
    Uplynnienie zupełne
    Lekkość w normie
    pH 7,6 (>7,2)

    Koncentracja 4,7 x 10*6/ mL (> 15x10*6) duzo za mało
    Całkowita liczba w ejakulacie 29,4 x 10*6 (>39 x 10*6) za mało

    Żywotność 87 (>58)

    Ruch postępowy
    A+B 58%
    Niepostepowy 8%
    Nieruchome 34%

    Morfologia
    Prawidłowe 3% (>4) za mało
    Nieprawidłowe 97
    Wady główki 97
    Wady wstawki 50
    Wady witki 7

    Uwagi poza norma koncentracja i całkowita liczba plemników w ejakulacie oraz morfologia plemników, pozostałe parametry w normie

    Maz zazywa androvit plus od ok 3 tygodni, dokupilam Mace, co moglibyśmy jeszcze dołączyć? Wizyta u androloga bedzie dopiero za 2 tygodnie, u mnie TSH i prolaktyna w normie, USG rownież. Dodam ze maz ma tez zylaki powrozka, natomiast podobno bez wskazań za zabiegu.

    Bede Wam bardzo wdzięczna za jakiekolwiek słowo!
    Sam tez chetnie pomogę jak będziemy po wizycie i podzieli sie pomysłami androloga... Myślicie ze jest szansa na naturalna ciaze?

    Dziekuje:)

‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego