Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój też chodzi do Kurpisza. Ale chcemy zmienić. Wysyla nas tylko na invitro. Nie dal wogule zadnych witamin zwby chociaz spróbować cos poprawicDomcia
❤Nadal czekamy na Ciebie słoneczko
Zamrożone nasienie 21.10.2015r.
HSG 16.11.2015r.
Kolejna wizyta u profesora 27.11.2015
Po 6 tygodniach ponowne badanie nasienia po zastrzykach i witaminach. Wyniki znacznie sie poprawiły 8.01.2016r.
17.11.2016r. I IUI
5.02.2017r. II IUI:-(
-
Cześć dziewczyny
Jestem tu nowicjuszką
Staramy się z moim mężem półtora roku. Niedawno zrobiliśmy badania nasienia- teratozoospermia, 3% grzecznych chłopaków, reszta to łobuzy z wadą głównie główki.
Przyjęliśmy strategię, że mój chłop się dobrze prowadzi i wcina witaminki (Salfazin, folik, wit. C, selen), a ja w międzyczasie się badam, żeby wykluczyć ewentualną przyczynę niepłodności u mnie.
I tu zonk.
Mój gin, do którego chodzę od lat, problem zbagatelizował. Nie zalecił mi ŻADNYCH badań, powiedział tylko ze mam sobie zrobić prywatnie HSG, bo na NFZ się czeka długo... Jak zaczęłam drążyć, żeby mi to skierowanie dał, to dał mi tylko skierowanie do kliniki leczenia niepłodności na Polnej, gdzie dopiero pewnie się mną zajmą od samego początku. Umówiona jestem na listopad. Wobec tego, że mógł gin nic kompletnie mi nie doradził, nie wiem, jakie badania powinnam zrobić, żeby do kliniki przyjść z jakimiś konkretami ( żeby nie marnować czasu na coś, co mogło już być zrobione).
Możecie mi poradzić? Z tego co wyrywkowo wyczytałam, to prolaktynę i FSH warto zrobić + chlamydię.
Mężowi też się nie poszczęściło z lekarzami. Jeden wziął wyniki i powiedział: "eeeee, będzie pan mieć dzieci, próbować". I nic więcej. Drugi stwierdził (urolog), że wyniki takie, że masakra (chłop mi się załamał). Żylaków powrózka nie ma, ale jest wodniak na jądrze. I znowu - lekarz stwierdził, że z wodniakiem to się nic nie robi (ten co go załamał). Drugi lekarz potwierdził,żeby nie ruszać, bo po co.
Mam wrażenie, że błądzimy we mgle, a lekarze nas po prostu olewają. Wkurza mnie to strasznie.
Możecie polecić androloga, który zna się na rzeczy? Badanie nasienia powtarzamy. Jakie badanie krwi mu zrobić? Help!
-
Alimak wrote:Domcia a jak wygląda reszta wyników, że wysyła Was tylko na in vitro?
Kiri u męża z krwi warto zrobić:
FSH
LH
Estradiol
PRL
Testosteron
TSH.
Ja miałam też ostatnio dużo badań ale to już też pod kątem iui, jak chcesz mogę Ci w wolnym czasie napisać co to było było dokładnie, aczkolwiek zauważyłam, że miałam więcej zlecone niż zazwyczaj dziewczyny miały.
Czas uplynienia 15
pH 7.5
Wyglad prawidlowy
Lepkosc +
Aglutynacje-
Koncentracja mln\ml 0.2
Plemniki ruchliwe 50%
Ruch postepowy 0
Ruch niepostepowy 50%
Nieruchliwe 50%
I teraz zauwazylam ze KRYPTOZOOSPERMIADomcia
HSG 16.11.2015r.
Po 6 tygodniach ponowne badanie nasienia po zastrzykach i witaminach. Wyniki znacznie sie poprawiły 8.01.2016r.
17.11.2016r. I IUI
-
nick nieaktualnyOnia wrote:No to powiem Ci, że pierwszy raz udaje mi się nawiązać rozmowę z takim samym "przypadkiem". Nie pozostaje nam nic innego jak dzielić się doświadczeniami i trzymać za siebie nawzajem kciuk, bo ja jak Tobie się uda to mi pewnie też, no i na odwrót
napisałam do ciebie prywatną wiadomosć
Mam nadzieje, że każdej z nas sie uda bo każda na to zasługuje -
Z tego co pamietam to nic nie mówił. Na początku zalecil badania z krwi. Dostawal jakies tabletki zeby wyrównać hormony. I nic po za tym. Powiedzial ze nie ma takich lekow zeby zwiekszyc ilosc plemnikow. I wysylal nas od razu na invitro. A na inseminacje to nie bo sa jakies normy. Za malo plemnikow.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2016, 22:16
Domcia
HSG 16.11.2015r.
17.11.2016r. I IUI
-
Dziewczyny, a jest możliwe, że nasienie znacznie się pogorszyło po szczepieniu? Szukam cały czas co się mogło stać i tak sobie przypomniałam, że miesiąc przed badaniem M był szczepiony...
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Alimak wrote:A co miał z hormonami? Kurczę najbardziej denerwujące jest, że nie zna się konkretnych przyczyn wyników ;(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2016, 08:37
Domcia
HSG 16.11.2015r.
17.11.2016r. I IUI
-
nick nieaktualnyAlimak wrote:Buko czyli od niedzieli szpital czy zmiana planów? Trzymam kciuki za pozytywne wyniki kochana :*
Misia macie podobne wyniki do naszych, oby się nam udało niedługo
Onia powodzenia, niech małpiszon już tym razem nie przychodzi.
Niestety nie. Dwa terminy mi przepadły przez tą głupią @, która się spóźniła pierwszy raz w moim życiu aż o 5 dni i teraz czekam na telefon od gin czy udało jej się zapisać mnie na ten Tydzien, bo niestety liczba miejsc jest bardzo ograniczona. Czytałam w necie że jak dziewczyny sie same zapisuja, bo chodzą do lekarzy, którzy nie pracują w tym szpitalu to potrafią i 9 miesięcy czekać na wolne miejsce, bo tak jest oblegany ten oddział.
Xaxa, miesiąc to za krótko żeby było widać po wynikach skutki szczepienia. Doszukiwać przyczyny możesz się w wydarzeniach sprzed 3 miesięcy.
-
nick nieaktualny
-
Domcia mój miał fsh bliżej górnej granicy ale jeszcze w normie, myślałam że to źle ale doktor uspokajał, a u Was ile wynosiły te hormony?
Najgorzej, że nie ma zbyt dużego wyboru w doktorach.. a może warto pojechać gdzieś dalej na konsultacje?[/QUOTE]
9.07.2015
Ft3 4.93
FT4 12.41
TSH3 1.80
FSH 30.19
LH 13.06
TESTOSTERON 5.57
I po 5 miesiacach brania Zinkas i pycnogenol i chyba witaminy C mial takie wyniki ze aż sie lekarz zdziwił
FSH 7.22
LH 3.43
ESTRADIOL 10.00
TESTOSTERON 376.54
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 09:08
Domcia
HSG 16.11.2015r.
17.11.2016r. I IUI
-
Alimak
Domcia23 wrote:Domcia mój miał fsh bliżej górnej granicy ale jeszcze w normie, myślałam że to źle ale doktor uspokajał, a u Was ile wynosiły te hormony?
Najgorzej, że nie ma zbyt dużego wyboru w doktorach.. a może warto pojechać gdzieś dalej na konsultacje?
Ft3 4.93
FT4 12.41
TSH3 1.80
FSH 30.19
LH 13.06
TESTOSTERON 5.57
I po 5 miesiacach brania Zinkas i pycnogenol i chyba witaminy C mial takie wyniki ze aż sie lekarz zdziwił
FSH 7.22
LH 3.43
ESTRADIOL 10.00
TESTOSTERON 376.54[/QUOTE]
Domcia
HSG 16.11.2015r.
17.11.2016r. I IUI
-
Onia wrote:Misia, nie dostałam prywatnej wiadomości
Domcia, jakie zastrzyki i witaminy brał Twój mąż?Domcia
HSG 16.11.2015r.
17.11.2016r. I IUI
-
nick nieaktualnyDziewczyny poczytuję Was, ale się nie udzielam
Jestem już prawie miesiąc po łyżeczkowaniu, beta dalej pozytywna.. ech.
Mój mąż jest totalnie przeciwko kontynuacji starań, czeka mnie ostra walka za jakiś czasWiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2016, 19:21
-
nick nieaktualny
-
Elf wrote:Dziewczyny poczytuję Was, ale się nie udzielam
Jestem już prawie miesiąc po łyżeczkowaniu, beta dalej pozytywna.. ech.
Mój mąż jest totalnie przeciwko kontynuacji starań, czeka mnie ostra walka za jakiś czas
Domyślam się że Twój mąż nie chce kontynuować bo pewnie to przeżył bardzo.
Myślę, że to kwestia czasu i zmieni zdanie. Tego Ci życzę