X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy test MAR IgG pozytywny
Odpowiedz

test MAR IgG pozytywny

Oceń ten wątek:
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w sumie tylko z powodu jajowodu. NA skierowaniu miałam wpisane "laparo + histero + HSG" więc to chyba podobnie jak u Ciebie. Ja w sumie nie boję się zabiegu ani bólu, bardziej przeraża mnie narkoza :/ ale jakoś to będzie, czego nie robi się do osiągnięcia upragnionego celu!? ;) a co do wynagradzania to mnie się zawsze marzyły bliźniaki ;) pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 23:21

25cs -12.10.16 8t4dc >tęsknię< co dzień bardziej

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabina miałaś zabieg na nfz? te bóle mialaś tylko przy oddawaniu moczu czy bóle miesiączkowe też były bardzo bolesne? Te bóle to częsty objaw endomendy ;/
    lili, będą próbować ci udrażniać jajowód?:)

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiasta tak na NFZ. Jedyne co musiałam zapłacić to podstawowe badania krwi, które kosztowały ok. 60 zł. Ale to można zrobić gdzie się chce. A te bóle to z pewnością endomenda:) ale na szczęście na razie.. zniknęły. I nie boli mnie już w dole krzyża ani w boku ani w biodrze. Także zabieg mi pomógł - byleby tak było jak najdłużej.

Lili tez się bałam narkozy ale w sumie jest to najlepsze co może być przy taki zabiegu.
    To nawet przyjemne jak tak powoli się odlatuje;) a później już tylko się budzisz.
    Ale ja bałam się, że się już nie wybudze ;) Normalne.

Będzie dobrze zobaczysz. Kiedy dokładnie idziesz?? Jakoś końcem września tak??

endometrioza IV stopień, przeciwciała przeciwplemnikowe
    Provita
    13.02 - transfer 2 x 8B w 3 dobie - CB
    BRAK MROZAKÓW :(
    2 ICSI- transfer 2*8B :(
    maj 2017 crio :(
    kolejna procedura: Novum
    31.08 transfer - :( 10 dpt krwawienie
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialas robiona laparoskopie diagnostycznie? Dlugo staralas sie przed? :)
    Dobrze ze jestes juz po i lekarz bedzie wiedzial co dalej :) jestes zadowolona z dr Manki? Mialam do niego isc alr jakos padlo na gyncentrum...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 12:07

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam zabiegową - u mnie problemem były torbiele. A staraliśmy się przed 7 m-cy. Ale w sumie też z nasieniem było chyba nie bardzo więc ciężko wyczuć co było przyczyną. Ale pewnie Ja.

Z Dra Mańki jestem bardzo zadowolona - już do innego lekarza nie pójdę. Oddaje się w jego ręce całkowicie. Zobaczymy co wymyśli i ile da Nam teraz czasu.
    Dr naprawdę wie co robi. Nawet jak jest bardzo źle to potrafi tchnąć w człowieka nadzieję:) zawsze na koniec wizyty mówi, że wszystko może się zdarzyć:) i żeby próbować:) I nie wychodzi człowiek załamany jak to nieraz bywa po wizytach u innych lekarzy.

No i też to mi się w nim podoba, że mimo takich problemów nie ciśnie na siłę, żeby od razu podchodzić in vitro. Zawsze daje czas żeby spróbować naturalnie.

A jak jechałam na sale operacyjną to pielęgniarki narzekały na jakiegoś lekarza i mówiły, że Mańka to jest Firma i poważnie do wszystkiego podchodzi:) I ponoć robi cuda;) Liczę na to :D W sumie muszę - nie mam wyjścia:)

Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybralam w koncu gyn z 2 powodow- gyn ma fundusze na in vitro, ale i tak juz sie nie zalapiemy bo wyniki mojego sie poprawily a po drugie wkurzyli mnie po HSG bo tam mialam robione w provicie- chcialam tylko HSG a na sike na wizyte chcieli mnie wepchac... no i gyn ma fajne promocje na ivf np placisz za dwa a 3 masz gratis... albo placisz za 4 i jesli nie zajdziesz to zwracaja ci kase cala...

Dlugo trwa wizyta? Bo u nas jakies 10 min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 15:04

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mogę zapytać ile kosztuje w sumie taka cała procedura?? w 10 tys. zł można się zmieścić czy raczej więcej??

Ja na razie nie miałam żadnego problemu z tą kliniką.. i nie czuje naciągania na kase. Ale może być różnie - wiadomo.

No a wizyta trwa tyle ile się potrzebuje. Są pary, które wychodzą po 30 minutach a my raczej nigdy tyle nie siedzieliśmy - ale to też zależy od tego jaki masz problem i ile masz pytań. 15 minut to tak standardowo.

No to faktycznie fajne promocje mają.. kurcze ale jak 2 razy np to płaci się podwójnie?? za całą procedurę?? oj.... a my też na refundowane nie mamy szans. Już są listy rezerwowe ponoć a poza tym pewnie to trwa zanim doczekasz się na swoją kolej - a ja tego czasu nie mam :(

Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn np gyncentrum ma taka promocje ze placisz za 2 podejscia z gory 14000zl a jakby sie nie udalo to 3 masz gratis a jesli 1 sie uda to polowe kwoty zwracaja...

Teraz jestem po 2 iui ale wszystko poszlo nie tak wiec jak przyszla sie nie uda to chyba zaczynamy ivf... nie chcemy juz czekac...

ewa81 lubi tę wiadomość

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale rozumię, że do tego pewnie jeszcze trzeba doliczyć koszty leków, które też są wysokie prawda?? Ale to chyba i tak dobra cena.. no ale ja na razie pozostaje przy Provicie.

No iui też kosztuje prawda.. a skuteczność bardzo mała. Więc może faktycznie od razu lepiej ivf.. my też będziemy od razu podchodzić do ivf jak naturalnie się nie uda.

Powodzenia życzę sylwiaśta:) trzymam kciuku za Was wszystkie żeby wszystko się udało :)

Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki... ;0 leki pytałam dziewczyn 1-3 tys są tak samo płatne i przy komercyjnym i refundowanym ivf ;)

• Lili87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia to trzymamy kciuki, żeby iui było udane - nie ma co się negatywnie nastawiać, bo przecież życie lubi być przewrotne, wszystko jest możliwe ;)

co do moich jajowodów, to nie wiem czy to będzie laparo diagnostyczne czy zabiegowe, bo dr nic mi nie powiedział, w sumie jestem na takim etapie, że jest mi już wszystko jedno.

Sabina a czy musiałaś przed zabiegiem wykonać jonogram? Ja mam wpisane, że muszę to zrobić, a nie podali jakie to mają być pierwiastki, a w każdym laboratorium znaczy to co innego i nie wiem już co wykonać :/

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili już piszę dokładnie co Ci potrzeba:

- morfologia
    - układ krzepnięcia (APTT, INR)
    - jonogram

Ale kurcze nie mam nic więcej przy jonogranie.. ale ja miałam robiony tylko potas, sód i chlorki.

I to wystarczyło. Oczywiście jeszcze oznaczenie grupy krwi - chyba, że masz już takie zaświadczenie z jakiegoś laboratorium. Ja nie miałam więc robiłam.

Lili może być tak, że sam kontrast udrożni jajowody:) czasami tak bywa:)

Lili87 lubi tę wiadomość

Provita
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci dziękuję za pomoc :) 21 września mam konsultację z anestezjologiem więc pewnie w okolicach 14 września będę musiała te badania zrobić. Grupę krwi mam zaznaczoną w książeczce z krwiodawstwa ale czy to będzie honorowane to nie wiem:/A co do dr Mańki, to moja endokrynolog mi go polecała, ale podobno nie przyjmuje już nowych pacjentek :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)

Sabina - dobrze, że już po zabiegu, teraz trzymam kciuki za Wasze starania, aby były owocne :)
    Sylwiaśta - w której klinice miałaś IUI?

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili wiem, że ciężko się do Niego dostać i nowych już nie przyjmuje. Ja miałam po prostu szczęście.. to był piatek jak wyszłam od swojej Dr, która kazała mi się zgłosić do takiej kliniki a w sobote nie mogłam wytrzymać i tam zadzwoniłam i okazało się, że Dr Mańka pozwolił przyjąć jedną nową pacjentkę i musiałam w poniedziałek przyjechać.. musiałam załatwiać urlop więc chciałam do kogo innego się zapisać ale Pani z recepcji mnie odwiodła od tego pomysłu i kazała stanąć na rzęsach żeby do Niego przyjechać.

Potraktowałam to jako znak;) ale u Dra Juraszka też byłam i wydał mi się całkiem sensowny. Co prawda robił mi tylko usg ale..

I jak czytam fora to też bardzo dobre opinie ma Dr Paliga - bardzo ją wszyscy chwalą. Do Niej nie ma może miejsc wolnych??

Provita
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dr Paliga jest w ciąży i tez nie przyjmuje nowych :( na razie się az tak rym nie martwię, bo laparo czy stymulację lekami może zrobić każdy, zresztą dr Juraszek powiedział ze póki urolog nie zdecyduje co dalej z moim mężem to i tak on nie ma co ze mną robić :( pożyjemy, zobaczymy :)

• Sabina_x Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili najgorsze jest to czekanie.. człowiek chciałby coś zrobić a nic za bardzo nie może. Ale musimy być cierpliwe;)

My mamy czas do końca roku. A jeśli chodzi o refundację to tego się dowiedziałam:

Dr powiedział mi, że program rządowy niby jest ale właściwie to tak jakby go nie było od tego roku. Utknął i na razie nie wiadomo kiedy znów ruszy. Powiedział, że w naszym przypadku koszt to ok. 12 000 zł. Z tym, że połowa to lekarstwa a połowa procedura.

Ale są refundowane lekarstwa w 90%. Jeżeli tylko dana para się kwalifikuje to lekarz wypisuje receptę - bez żadnych wniosków itp.. , płaci się 10 % + ok. 6000 zł za procedurę. I z tym nie ma problemu.

My na razie spróbujemy do końca roku a jak nic z tego nie będzie to zdecydujemy się na to in vitro z refundacją leków.

Dr powiedział też, że po in vitro i po ciąży często udaje się od razu zajść naturalnie w ciąże - ale to chodziło mu głownie o kobiety z endometriozą.

Pozdrawiam

Provita
  • Lili87 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Co tam u Was słychać? Upały chyba wszystkim dają się we znaki, ja kocham słońce i gorąc ale już troszkę się stęskniłam za letnim deszczykiem ;) Mój mąż ma wizytę u urologa w Provicie na 20 sierpnia, ja 29 września idę na laparoskopię i w sumie jakoś tak mija dzień za dniem. Nie lubię takiej bezczynności, ale co zrobić, wszystko musi mieć swój czas. Dajcie znać co u Was? Pozdrawiam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

My po wczorajszej wizycie w klinice. Monitoring miałam,po stymulacji apo letro. Był piękny pęcherzyk. Dostałam zastrzyk pregnyl na pęknięcie pęcherzyka. Dr kazał teraz nam przez 3 dni serduszkować i za tydzień się pojawić na wizycie, czy pęcherzyk pękł. Odebraliśmy też wyniki z wymazów i niestety jedna bakteria ciągle nie wyleczona, mimo antybiotyków. Jak dostanę miesiączkę, to znów mamy brać antybiotyki, potem znów badanie czy wyleczone jest. A potem czekanie kolejny cykl i potem niby ma być hsg. Matko jak się to wszystko przedłuża :(
    Lili - czemu masz mieć laparo, czy masz podejrzenie endometriozy?

Lili87 lubi tę wiadomość

• Lili87 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa powiem Ci, że ja też mam wrażenie, że to wszystko trwa tak długo. Ja bym chciała wszystko na raz, jedno badanie, drugie, w między czasie laparo i najlepiej w tym samym momencie leczenie męża i jeszcze żeby to wszystko udało się zrobić w miesiąc :P Niestety tak się nie da :( Ale za to jaka będzie radość jak w końcu się doczekamy tego upragnionego maleństwa?!!! Tego też nie mogę się doczekać :P

A co do laparo to zostałam skierowana ponieważ podczas HSG okazało się, że mam niedrożny prawy jajowód, endometriozy raczej nie podejrzewają, ale kto ich tam wie, co odkryją podczas zabiegu..:/

Ewa a przypomnisz u jakiego lekarza się leczysz? Bo ja też miałam stymulację apo letro i encortonem, pęcherzyk urósł ale nie dostałam nic na pęknięcie :/

ewa81 lubi tę wiadomość

‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ