Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Już_nietaka_młoda Koleżanka
    Postów: 54 9

    Wysłany: 25 października 2019, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    My byliśmy u dr Tomasz Wiatr. A jakie badania robiliście zlecone przez dr Swolkien? I jeśli można spytać to co w nich wyszło, że mąż dostał CLO?
    Szczerze mówiąc mało badań zlecił Dr Swolkien.. wszystko robiliśmy co ja wyczytałam w internetach :)
    standardowo seminogram i posiew.
    w 1 ml nasienia tylko około 3-5 mln plemników - wszystkie o nieprawidłowej budowie czyli morfologia 0%
    do tego
    FSH 3.74 norma 0.9 - 11.95
    LH 2,62 norma 1,14 - 8,75
    estradiol <10 norma 11 - 44
    prolaktyna 13,07 norma 2,58- 18,2
    testosteron 330 norma 47 - 980
    plus USG - lekkie żylaki powrózka nasiennego i jedno jądro pomniejszone..
    CLO dostał, żeby spróbować coś rozruszać, kolejne badania nasienia w grudniu i wtedy ewentualna decyzja o operacji, ale jakoś nie jestem przekonana do tego wszystkiego..

    Ona - Hashimoto + insulinooporność

    On - niska koncentracja plemników + 0% morfologia+ ŻPN
    12.12.19 - wizyta NOVUM Dr Wolski
    22.12.19 - mikrochirurgiczna operacja ŻPN
  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 28 października 2019, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już_nietaka_młoda wrote:
    Szczerze mówiąc mało badań zlecił Dr Swolkien.. wszystko robiliśmy co ja wyczytałam w internetach :)
    standardowo seminogram i posiew.
    w 1 ml nasienia tylko około 3-5 mln plemników - wszystkie o nieprawidłowej budowie czyli morfologia 0%
    do tego
    FSH 3.74 norma 0.9 - 11.95
    LH 2,62 norma 1,14 - 8,75
    estradiol <10 norma 11 - 44
    prolaktyna 13,07 norma 2,58- 18,2
    testosteron 330 norma 47 - 980
    plus USG - lekkie żylaki powrózka nasiennego i jedno jądro pomniejszone..
    CLO dostał, żeby spróbować coś rozruszać, kolejne badania nasienia w grudniu i wtedy ewentualna decyzja o operacji, ale jakoś nie jestem przekonana do tego wszystkiego..

    Wyniki badań hormonalnych Twojego męża wyglądają dobrze. :-) A jeśli chodzi o ilość plemników to mój ma 7,1 mln w 1 ml a następne badanie wykazało 5,1 mln w 1 ml. Morfologia 2%, w tym miesiącu planuje te badania co zlecił androlog i też zobaczymy. Różne są opinie co do operacji... Trzeba brać poprawkę, że pobieranie materiału do badań to też sytuacja stresująca i być może plemników jest więcej niż wykazuje Wasze badanie. Poza tym to wszystko zależy od ostatnich 3 miesięcy i jaki tryb wtedy mężczyzna prowadził. A po operacji ilość może być zerowa...to trudne dezycje :-/

  • Madziandzia Autorytet
    Postów: 888 1287

    Wysłany: 4 listopada 2019, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Spróbuję Was nadrobić. Mój mąż był na wizycie u androloga dziś i ma stwierdzone żpn II stopnia. Ma też bakterie w posiewie więc póki co dostał antybiotyki i po 3 miesiącach ma ponownie zbadać nasienie. Potem kolejna wizyta i rozmowa o tym czy i jak operujemy.
    Czy u kogoś była poprawa po takim zabiegu?

    22.03 - 19cs o pierwszą dzidzię

    Hashimoto
    Euthyrox n75
    Glucophage SR 1000
    Dostinex

    Badanie nasienia
    10.2019 - morfo 2%, zbyt dużo leukocytów, bakterie E. Coli w posiewie - Zinnat, Cipronex
    31.01.2019 - brak leukocytów, prawidłowa lepkość, lepszy ruch, morfo nadal 2 %
    ŻPN II stopnia - dalsza suplementacja, zabieg w niedalekiej przyszłości.

    USG piersi - wszystko ok
    USG tarczycy - potwierdzenie Hashimoto, jeden płat - mniejsza pojemność o 2 ml, guzów brak



    Do zrobienia:
    Kontrola po suplach u andro- kwiecień/maj 2020
  • Iza-K Autorytet
    Postów: 371 118

    Wysłany: 4 listopada 2019, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Trzeba brać poprawkę, że pobieranie materiału do badań to też sytuacja stresująca i być może plemników jest więcej niż wykazuje Wasze badanie.
    Pozytywka, stres to może wpłynąć i to bardzo mocno na ilość oddanego nasienia, ale nie na jakość (morfologię itd.)
    Madziandzia wrote:
    Witam dziewczyny
    Czy u kogoś była poprawa po takim zabiegu?
    U nas właśnie mija pół roku po zabiegu. W klinice niepłodności kazali zrobić badanie nasienia 3 miesiące po operacji, urolog kazał 6 miesięcy po, więc mój M. postanowił posłuchać urologa, bo jak powiedział - nie śpieszy mu się do kolejnego oddawania próbki do badań.

    Madziandzia lubi tę wiadomość

  • Madziandzia Autorytet
    Postów: 888 1287

    Wysłany: 5 listopada 2019, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza-K wrote:
    U nas właśnie mija pół roku po zabiegu. W klinice niepłodności kazali zrobić badanie nasienia 3 miesiące po operacji, urolog kazał 6 miesięcy po, więc mój M. postanowił posłuchać urologa, bo jak powiedział - nie śpieszy mu się do kolejnego oddawania próbki do badań.

    Też słyszałam, że pół roku najwcześniej. Androlog powiedział, że jeszcze nie ma co wszczynac alarmu. Najpierw wyleczymy bakterię, zrobimy ponownie badanie a potem porozmawiamy o opcjach zabiegu.
    M. jest zdecydowany, bo nie chce czekać aż będzie gorzej.

    22.03 - 19cs o pierwszą dzidzię

    Hashimoto
    Euthyrox n75
    Glucophage SR 1000
    Dostinex

    Badanie nasienia
    10.2019 - morfo 2%, zbyt dużo leukocytów, bakterie E. Coli w posiewie - Zinnat, Cipronex
    31.01.2019 - brak leukocytów, prawidłowa lepkość, lepszy ruch, morfo nadal 2 %
    ŻPN II stopnia - dalsza suplementacja, zabieg w niedalekiej przyszłości.

    USG piersi - wszystko ok
    USG tarczycy - potwierdzenie Hashimoto, jeden płat - mniejsza pojemność o 2 ml, guzów brak



    Do zrobienia:
    Kontrola po suplach u andro- kwiecień/maj 2020
  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 133

    Wysłany: 5 listopada 2019, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    u nas był bardzo poważny problem męski. Przed operacją mąż miał łącznie 0,7 mln plemników, 2% ruch, reszta parametrów równie fatalna, morfologii nie udało się zrobić.
    Przeszedł operację, lekarze kazali zrobić pierwsze badania po 6 miesiącach. My nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy po 3 miesiącach. Wyszła ilość 45mln w całości, pozostałe parametry obniżone, ale już nie fatalne, morfologia 0%.
    Po 4 miesiącach powtórka, bo liczyłam, że będzie coraz lepiej i wyszło coś około 15 mln w całości, pozostałe parametry zaczęły padać, morfologia 0%.
    Po 5 miesiącach zrobiliśmy badanie kolejne, tu już ilość około 7 mln w całości, pozostałe parametry jeszcze gorsze, morfologia 0%.
    Także chyba nie ma na to rady. U nas najlepsze wyniki były po 3 miesiącach, a z każdym kolejnym się pogarszały.

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Madziandzia Autorytet
    Postów: 888 1287

    Wysłany: 5 listopada 2019, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 ale Twoja stopka daje ogromną nadzieję ;)

    Ewelina85 lubi tę wiadomość

    22.03 - 19cs o pierwszą dzidzię

    Hashimoto
    Euthyrox n75
    Glucophage SR 1000
    Dostinex

    Badanie nasienia
    10.2019 - morfo 2%, zbyt dużo leukocytów, bakterie E. Coli w posiewie - Zinnat, Cipronex
    31.01.2019 - brak leukocytów, prawidłowa lepkość, lepszy ruch, morfo nadal 2 %
    ŻPN II stopnia - dalsza suplementacja, zabieg w niedalekiej przyszłości.

    USG piersi - wszystko ok
    USG tarczycy - potwierdzenie Hashimoto, jeden płat - mniejsza pojemność o 2 ml, guzów brak



    Do zrobienia:
    Kontrola po suplach u andro- kwiecień/maj 2020
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 listopada 2019, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina85 wrote:
    Cześć dziewczyny,

    u nas był bardzo poważny problem męski. Przed operacją mąż miał łącznie 0,7 mln plemników, 2% ruch, reszta parametrów równie fatalna, morfologii nie udało się zrobić.
    Przeszedł operację, lekarze kazali zrobić pierwsze badania po 6 miesiącach. My nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy po 3 miesiącach. Wyszła ilość 45mln w całości, pozostałe parametry obniżone, ale już nie fatalne, morfologia 0%.
    Po 4 miesiącach powtórka, bo liczyłam, że będzie coraz lepiej i wyszło coś około 15 mln w całości, pozostałe parametry zaczęły padać, morfologia 0%.
    Po 5 miesiącach zrobiliśmy badanie kolejne, tu już ilość około 7 mln w całości, pozostałe parametry jeszcze gorsze, morfologia 0%.
    Także chyba nie ma na to rady. U nas najlepsze wyniki były po 3 miesiącach, a z każdym kolejnym się pogarszały.
    Ewela to juz 30 tydzien? O matulu!!!! Ale czas leci:* znamy sie, ale ja kasowalam konto i nowe zakladalam:*

    Ewelina85 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 listopada 2019, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziandzia wrote:
    Witam dziewczyny
    Spróbuję Was nadrobić. Mój mąż był na wizycie u androloga dziś i ma stwierdzone żpn II stopnia. Ma też bakterie w posiewie więc póki co dostał antybiotyki i po 3 miesiącach ma ponownie zbadać nasienie. Potem kolejna wizyta i rozmowa o tym czy i jak operujemy.
    Czy u kogoś była poprawa po takim zabiegu?
    U Nas po roku od operacji jest zle.
    Co do bakteri mi Cipronex pomogl eybic e coli:)
    Nam androlog u ktirego bylismy z mezem niedawno mowil ze teraz sie ostrzykuje zylaki. I to na NFZ mozna to robic. Szkoda ze wczesniej o tym nie wiedzialam tylko meza na operacje wyslalam:(

    Madziandzia lubi tę wiadomość

  • Iza-K Autorytet
    Postów: 371 118

    Wysłany: 6 listopada 2019, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziandzia wrote:
    Też słyszałam, że pół roku najwcześniej. Androlog powiedział, że jeszcze nie ma co wszczynac alarmu.
    Dzisiaj zarejestrowaliśmy się na powtórne badania nasienia po operacji ŻPN. Wtedy się okaże, czy coś to pomogło. Oby!

    Madziandzia lubi tę wiadomość

  • marczelinka2112 Autorytet
    Postów: 368 228

    Wysłany: 6 listopada 2019, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Wyniki badań hormonalnych Twojego męża wyglądają dobrze. :-) A jeśli chodzi o ilość plemników to mój ma 7,1 mln w 1 ml a następne badanie wykazało 5,1 mln w 1 ml. Morfologia 2%, w tym miesiącu planuje te badania co zlecił androlog i też zobaczymy. Różne są opinie co do operacji... Trzeba brać poprawkę, że pobieranie materiału do badań to też sytuacja stresująca i być może plemników jest więcej niż wykazuje Wasze badanie. Poza tym to wszystko zależy od ostatnich 3 miesięcy i jaki tryb wtedy mężczyzna prowadził. A po operacji ilość może być zerowa...to trudne dezycje :-/
    My też chodzimy z mężem do dr Wiatr tylko nie w Krakowie. Jakie badania zlecił jeszcze Twojemu mężowi? U nas jest problem z morfologia bo jest 0%, pozostałe parametry w normie. No i z hormonów to FSH jest poniżej normy. Dr przepisał Clo i agapurin i po trzech miesiącach to będzie w styczniu mamy przyjść z kontrolnymi wynikami. A oprócz tego w między czasie kazał zrobić chromatyne i hba.

    4/18 początek starań
    👨
    07/19 morfologia 0%,
    10/19 morfologia 0%
    01/20 morfologia 15%
    Fragmentacja DNA 14%
    Hba 81%
    Test Mar-negatywny
    👩
    niedoczynność tarczycy- euthyrox 75
    Kwas foliowy 14,1 (3,1-20,5)
    Homocysteina 6 (4,44- 13,46)
    B12 403 (187-883)
    12/19- HyCoSy- jajowody drozne
    01/20 Pierwszy cykl z Clo+ovitrelle+luteina ☹️
    02/20 Drugi cykl stymulowany ☹️
  • Mari11 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 7 listopada 2019, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEJ,

    Jakiego polecacie lekarza (szpital), który wykona laporaskopowe usunięcie żylaków powrózka nasiennego na NFZ najlepiej w okolicach Łodzi ?

    Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 11 listopada 2019, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczelinka2112 wrote:
    My też chodzimy z mężem do dr Wiatr tylko nie w Krakowie. Jakie badania zlecił jeszcze Twojemu mężowi? U nas jest problem z morfologia bo jest 0%, pozostałe parametry w normie. No i z hormonów to FSH jest poniżej normy. Dr przepisał Clo i agapurin i po trzech miesiącach to będzie w styczniu mamy przyjść z kontrolnymi wynikami. A oprócz tego w między czasie kazał zrobić chromatyne i hba.
    No to dokładnie takie same badania zlecił mojemu M. chromatyna, hba a hormony to o ile dobrze pamiętam to prolaktyna, testosteron, TSH i coś tam jeszcze. Następna wizyta będzie w Mielcu ;-)

  • Pozytywka Koleżanka
    Postów: 195 15

    Wysłany: 11 listopada 2019, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari11 wrote:
    HEJ,

    Jakiego polecacie lekarza (szpital), który wykona laporaskopowe usunięcie żylaków powrózka nasiennego na NFZ najlepiej w okolicach Łodzi ?

    Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
    Nie wiem czy na NFZ to dobry pomysł.

  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 464 119

    Wysłany: 27 listopada 2019, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello,

    Czy ktos tutaj zaglada?;)

    Dziewczyny czy Wasi Panowie przy zylakach maja tez wysokie leukocyty w nasieniu? U nas ponad 7mln/ml i szukamy przyczyny ;)

    posiew nic nie wykazal...

    Wiadomość wyedytowana przez autora 27 listopada 2019, 21:47

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 133

    Wysłany: 27 listopada 2019, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nie miał wysokich leukocytow. Wyszła mu za to ureaplasma.

    Sarita35 lubi tę wiadomość

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Sarita35 Autorytet
    Postów: 464 119

    Wysłany: 28 listopada 2019, 07:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem i gratuluję, suwaczek daje nadzieję ;). Pytam zeby sprawdzic czy to jest regula, ze zylaki = leukocyty, ale chyba u kazdego inaczej.

    Ja:
    ana2 slabo dodatnie,
    amh: 7.35

    On: niska morfologia :
    08.2019 2.5%
    10.2019 2%
    03.2020 1%, 309mln
    ŻPN - 1 stopień
    test mar 0%
    Hba: 86%
    Msome 0%, 2 klasa 9%
    Dfi 18%

    Angelius Provita 02.2020
  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 133

    Wysłany: 28 listopada 2019, 09:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarita35 wrote:
    Rozumiem i gratuluję, suwaczek daje nadzieję ;). Pytam zeby sprawdzic czy to jest regula, ze zylaki = leukocyty, ale chyba u kazdego inaczej.
    Z tego co obserwuje ten wątek, a to już drugi rok, to mogę Ci powiedzieć, że raczej to nie jest powiązane. Ale to tylko moje wnioski.

    Sarita35 lubi tę wiadomość

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
  • Już_nietaka_młoda Koleżanka
    Postów: 54 9

    Wysłany: 28 listopada 2019, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarita35 wrote:
    Hello,

    Czy ktos tutaj zaglada?;)

    Dziewczyny czy Wasi Panowie przy zylakach maja tez wysokie leukocyty w nasieniu? U nas ponad 7mln/ml i szukamy przyczyny ;)

    posiew nic nie wykazal...

    hej, u mojego męża żylaki i ma też ponad 6 mln/ml leukocytów a w dokładnym posiewie nie wyszło kompletnie nic... więc też myślała, że to może taka zależność..

    szukam kliniki w Polsce, która żylaki operuje metodą mikrochirurgiczną. Możecie coś polecić ?

    Sarita35 lubi tę wiadomość

    Ona - Hashimoto + insulinooporność

    On - niska koncentracja plemników + 0% morfologia+ ŻPN
    12.12.19 - wizyta NOVUM Dr Wolski
    22.12.19 - mikrochirurgiczna operacja ŻPN
  • Ewelina85 Ekspertka
    Postów: 207 133

    Wysłany: 28 listopada 2019, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już_nietaka_młoda wrote:
    hej, u mojego męża żylaki i ma też ponad 6 mln/ml leukocytów a w dokładnym posiewie nie wyszło kompletnie nic... więc też myślała, że to może taka zależność..

    szukam kliniki w Polsce, która żylaki operuje metodą mikrochirurgiczną. Możecie coś polecić ?
    Jak mój mąż podchodził do operacji (11.2018) to nasz lekarz powiedział, że wtedy tylko jedna klinika była warta uwagi i to była Warszawa. My jesteśmy z Gdyni, więc zrobiliśmy prywatnie laparoskopowo w Gdańsku.

    f2wl3e5e9fp5lhzc.png

    09.2018 - 3 lata starań, oligoteratozoospermia, żylaki powrózka nasiennego III stopień, on ureaplasma
    16.11.2018 operacja żylaków
    12.2018 wyleczona ureaplasma
    04.2019 wszystkie parametry nasienia poniżej norm, morfologia 0%
    05.2019 miał być start in vitro, a tu naturalny cud! 05.05 - 261 mlU/ml, 07.05 - 551 mlU/ml
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)