Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • cocosowa Autorytet
    Postów: 614 149

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 06:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy mikro chirurgicznie. Ale myślę że dużej różnicy w zaleceniach nie ma. Niby dał zielone światło na seks po 3 tygodniach. My czekaliśmy miesiąc bo go bolało przez 2 tyg prowadzić oszczędzający tryb życa, to w teorii. A w praktyce jaja po napieprzały przez ok pół roku. Myślę że spoko po 5 tyg może tańcować, byle nie Break dance;)

    Starania od 06.2014
    Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
    28.07.2015 *11tc
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego jajka w ogóle nie bolały (ani przed operacją, ani zaraz po, ani teraz). Nic mu nie spuchło, w ogóle, jakby żadnej operacji nie było. Przez ok. 3 dni pobolewało go podbrzusze przy napinaniu mięśni brzucha, a potem te nerki przez 3-4 dni. Byliśmy na usg nerek i nic nie wykazało, badanie moczu też nie. Niby wszystko jest ok, ale boję się trochę, że go czymś zarazili w szpitalu i stąd ten ból nerek. Hehe, break dance nie;)ale chciałabym się trochę zakręcić na parkiecie, zwłaszcza, że umrzemy z nudów na tym weselu, siedząc cały wieczór za stołem;))

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cocosowa wrote:
    ... A w praktyce jaja po napieprzały przez ok pół roku.
    Przerażająca wizja, mój mąż jest 2tyg po zabiegu mikrochirurgicznym i jak już zeszła mu trochę opuchlizna, to zaczęły go boleć jądra i to mocno. Źle to znosi i mówi, że gdyby wiedział na co się pisze, to nigdy by się nie zdecydował. Strasznie też panikuje, że coś poszło nie tak, ale obrzęk maleje, ból stopniowo mniejszy, nie ma gorączki. Staram się go uspokoić, ale średnio to wychodzi. Kontrolę i zdjęcie szwów dopiero w środę, mam nadzieję, że wszystko będzie ok :(

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Lunk_a Autorytet
    Postów: 4713 1365

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego bolało 3 m-ce. Tkliwosc na pewno pół roku.
    Tylko że mój po laparo a nie mikrochirurgii.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 14:24

    iv09i09katk65tr1.png
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ciekawa jestem, czy brak dolegliwości w okolicach jąder u mojego męża jest dobrym objawem, czy nie bardzo... może embolizacja takich objawów nie daje. Pierwsza kontrola za 10dni.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • izabel_ka Autorytet
    Postów: 1013 901

    Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż miał operację równo 2 miesiące temu i nadal czuje ból ale nie jest uciążliwy... Za miesiąc chcemy zbadać nasienie według zaleceń lekarza i się okaże, czy operacja cos dała

    201910231565.png
    Starania od 2016 r.
    Asthenozoospermia
    Mutacje: hetero MTHFR/ homo PAI
    NK 15%/AlloMlr 9%/Rozjechane cytokiny
    Leczenie immunologiczne -> Kraków
    3 IUI ;(
    3 procedury ICSI:
    I - 2 zarodki -> transfer 2 - beta 0 :(
    II- zero zarodków :(
    Zmiana Kliniki...
    III - 6 zarodków - > 1 transfer crio 5.1.2 - cb beta 12 :(
    2 transfer crio - 12.02.19 r. 4.1.1 mamy to <3 !
    6 dpt - 5 / 8dpt - 20 / 10 dpt - 45 / 13 dpt - 134 / 15 dpt - 329 / 28 dpt <3
    23.10.19 r 👶Adelka❤️ 2940 g. /51 cm ❤️
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 22 czerwca 2017, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po kontroli i zdjęciu szwów - na szczęście lekarz uspokoił męża, wszystko jest ok. Teraz tylko zmiana diety i czekanie na lepsze wyniki nasienia za 3 miesiące... a jest co poprawiać - morfologia 0, mała ilość i wszystko inne też słabiutkie :(

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 30 czerwca 2017, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jest po kontroli miesiąc po zabiegu- żylaka nie ma;) lekarz powiedział, że ten ból nerek był normalnym objawem po operacji. Teraz pozostaje czekać i zrezygnować z alkoholu (całkowicie).

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy operacja żylaków może mieć wpływ na wyniki badań hormonalnych?
    Właśnie odebraliśmy wyniki i jestem załamana :( Operacja była 2 miesiące temu.

    FSH (L65) ↑ 26,39 mIU/ml norma 1,50 — 12,40
    LH (L67) ↑ 21,16 mIU/ml norma 1,70 — 8,60
    Testosteron (O41) ↑ 9,73 ng/ml norma 2,80 — 8,00

    Przed operacją, w marcu wyniki były takie:
    FSH (L65) 7,03 mIU/ml
    LH (L67) 4,30 mIU/ml
    Testosteron (O41) 3,77 ng/ml

    Czytałam, że podwyższone FSH przekreśla szansę na ciążę:(

    Mąż po operacji dostał też CLO, może to jest przyczyną podwyższenia tych hormonów?

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany. Też jestem ciekawa, mój mąż też jest 2mce po operacji. Ale nigdy się nie natknęłam na to, żeby u faceta nastąpiło pogorszenie gospodarki hormonalnej. Pogorszenie wyników nasienia tak, ale hormonów??? Może niech ktoś mądrzejszy się wypowie

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanki poradzcie nam cos w przeciagu tygodnia bylismy u dwoch urologow ktorzy stwierdzili jednoznacznie ze jesli wyniki nasienia sa w normie to zabieg nie jest wskazany. Ale moj m. Czuje dyskonfort. U nas juz 8 cykl bez powodzen :(

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • cocosowa Autorytet
    Postów: 614 149

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie słyszałam aby operacja pogarszała wyniki hormonów, natomiast klomid jak najbardziej ma wpływ na hormony. Szczerze mówiąc nie wiem po jaką cholerę zapisał Wam lekarz tek CLO, zamiast najpierw zobaczyć wyniki po operacji i poczekać na zregenerowanie się po zabiegu, zresztą hormony mieliście ok to nie wiem po co.... Przed braniem Clo facet powinien zrobić komplet badań na prostatę i jądra, bo mozna sobie tym nieźle zaszkodzić

    Starania od 06.2014
    Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
    28.07.2015 *11tc
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vip0 a jaką rade mają urolodzy na ten ból? U nas było na odwrót- zero dyskomfortu, ale nasienie beznadziejne, więc nie było się nad czym zastanawiać. Trzej urolodzy kazali operować.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja jeden kazal nosic luzniejsza bielizne skkontrolowac nasienie za 6 miesiecy i wrocic z badaniami po tym okresie a drugi zasugerowal ze skoro nasienie jest w normie to zajac sie bardziej poczeciem a dyskonfort taki moze tez byc po zabiegu

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
  • kozalia Autorytet
    Postów: 877 424

    Wysłany: 8 sierpnia 2017, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cocosowa, dzięki za informację, tak mi się wydawało że to CLO jest za wszystko odpowiedzialny. Lekarz przepisał go na pobudzenie przysadki do pracy i w efekcie zwiększenie ilości plemników (żeby osiągnąć to minimum do próby inseminacji). Poprzedzone to było badaniami przez zabiegiem ŻPN, więc całkiem w ciemno tego nie przepisał chyba. Teraz doczytałam na wikipedii że:
    Wydzielane przez przysadkę:
    - FSH u mężczyzn pobudza spermatogenezę
    - LH u mężczyzn pobudza produkcję testosteronu;
    Chyba taki cel chciał lekarz osiągnąć, ale wkurzające jest to, że nie zlecił dodatkowych badań hormonalnych za jakiś czas i nie powiedział co robić, jeśli będą nieprawidłowe. Kazał tylko zrobić badania nasienia po 3-4 msc.

    Trochę mnie uspokoiłaś, bo mogę chyba wywnioskować, ze to podwyższone FSH, nie jest skutkiem zaburzonej spermatogenezy, tylko przyjmowania CLO..?
    W czwartek mamy konsultacje z endokrynologiem.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2017, 08:40

    26.07 Olcia <3
    tb73roeqmgzqu8l8.png
    ROZPAKOWANE | Pierwsza strona
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 11 sierpnia 2017, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam głupie pytanie, ale muszę je zadać;) czy poprawa jakości nasienie po operacji żpn jest jakoś odczuwalna przez mężczyznę? zmienia się wygląd nasienia, albo bardziej czuć "produkcję", zwiększa się libido albo coś? mój mąż od kilku dni odczuwa stałe napięcie w podbrzuszu i się zastanawiamy o co chodzi. Nic innego go nie boli, nie ma innych objawów.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • cocosowa Autorytet
    Postów: 614 149

    Wysłany: 11 sierpnia 2017, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wątpię kochana ;) mój do tej pory odczuwa delikatne napięcie w podbrzuszu po operacji...normalny objaw regeneracyjny...

    Starania od 06.2014
    Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
    28.07.2015 *11tc
  • Saja Autorytet
    Postów: 974 242

    Wysłany: 11 sierpnia 2017, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh, Cocosowa, chciałam wcisnąć Lubię Twój post, ale nie lubię....;)dzięki

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • cocosowa Autorytet
    Postów: 614 149

    Wysłany: 11 sierpnia 2017, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahahhah ;) ponoć wygląd nasienia wartościowego jest inny. Nasienie do kitu jest żółte i półprzeźroczyste a nasienie wartościowe jest białe i bardzo m etne. Tu masz foty :
    http://badanie-nasienia.pl/o-badaniu-nasienia/jak-przebiega-badania-nasienia/

    Saja lubi tę wiadomość

    Starania od 06.2014
    Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
    28.07.2015 *11tc
  • Vip0 Ekspertka
    Postów: 286 66

    Wysłany: 13 sierpnia 2017, 14:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane..
    Poradzcie nam cos bo juz na prawde nie wiemy co mamy robic bylismy juz 2 urologow w warszawie i albo trafilismy na kiepskich lekarzy albo poprostu mamy pecha. Obaj powiedzieli ze moj m jest wpelni plodny do naturalnego poczecia sugerowali sie wynikami nasienia i usg ktore wykazalo zylaki powrozka 5mm obaj powiedzieli ze skoro wyniki sa w normie WHO to narazie kontrolowac nasienie i probowac dalej. Ale maz czuje troszke dyskonfort i juz sami nie wiemy co mamy robic. Poradzcie cos
    Ostatnio robione wyniki
    Listopad 2016
    Dni abstynencji 6
    89 mln/ml
    461 mln proba
    Ruch postepowy 39.39%
    Ruchome 58.48 %
    Morfologia 12 %
    Lipiec 2017
    Po 8 miesiacach ponownie wykonalismy badania i byly takie
    Dni abstynencji 3
    29 mln/ml
    137mln proba
    Ruch postepowy 52.45 %
    Ruchome 66.67%
    Morfologia 6%

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2017, 14:06

    Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
    On : badanie nasienia w normie ,
    HBA 91%

    1 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 23mm)
    2 IUI :( ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
    3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)

    Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
    Transfer 1 blastki 13.04.2019

    5dpt beta - 22.7
    10dpt beta 309
    13dpt beta 1060
    16dpt beta 2637
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego