X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
Odpowiedz

1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak

Oceń ten wątek:
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 11 października 2022, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiciaKocia88 wrote:
    Ja poszłam jakoś w 5/6 przy becie koło 800 "zwykły" ginekolog robiąc USG orzekł, że "coś tam widać" :D
    wiem, że to szybko, ale po 2 poronieniach musiałam szybko działać, bo wiedziałam, że będę potrzebować zastrzyków np.

Dzięki za info
    Też się wybieram bo się boję straty ,tym bardziej że po każdym transferze miałam luteinę przepisaną a tu Prof nic nie mowiła tylko zastrzyki ,ale i tak biorę luteinę mimo że nic nie mówiła.

• Niezapominajka88 Koleżanka

Wysłany: 11 października 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonomi123 wrote:
    Możesz powiedzieć jak wyglądało to pierwsze badanie?

Ja przyznam, że dodatkowo chodzę do innego lekarza, który na każdej wizycie spojrzy chociaż na szyjkę macicy. Jeżeli chodzi o opiekę w czasie ciąży u Profesor to jestem po prostu zawiedziona tym, jak one wyglądają...
    Cześć, to było zwykle badanie na fotelu ginekologicznym oraz badanie detektorem tętna. Ja finalnie zmieniłam lekarza w 18 tyg i mam teraz badania na każdej wizycie, co mnie bardzo uspokaja.

Endometrioza, Ferrytyna tragedia, niski progesteron, Pai1 hetero, Mthfr homo, V(R2) hetero, problem z cytokinami, brak ciąży kiedykolwiek.
    Starania z pomocą: od 2018 (3 nieudane inseminacje, leczenie u Prof od 2020).
    31.05.2022: II kreski (naturalny cud)
    01.06.2022: Hcg 41
    27.06. 2022: serduszko 🥰

Wysłany: 11 października 2022, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanie w którym tyg ciąży poszłyście na pierwszą wizytę by potwierdzić ciążę? Do prof J zapisze się pod koniec października bo muszę cytokiny powtórzyć tak mam zalecone ,ale myślę o lekarzu w swojej miejscowości....już bym chciała sprawdzić czy wszystko jest oki 😉..
    Cześć, ja poszłam w piątym tygodniu aby profesor ustawiła ciążowe leki i przepisała heparynę. Na usg poszłam dopiero w 8 tyg aby mieć pewność, że coś już będzie widać i żeby nikt za wcześnie tam nic nie zruszył zanim zarodek się zagnieździ. Ja bałam się ciąży pozamacicznej przez endometiozę i ogólnie długo nie mogłam uwierzyć, że się udało więc ciężko było mi wytrzymać ale do tego czasu robiłam sobie chociaż co 2 dni badania przyrostu hcg i kontrolowałam proga.

Mal86 lubi tę wiadomość

Endometrioza, Ferrytyna tragedia, niski progesteron, Pai1 hetero, Mthfr homo, V(R2) hetero, problem z cytokinami, brak ciąży kiedykolwiek.
  • Gosia899 Nowa

Wysłany: 11 października 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂 Moja historia: 2 poronienia 5/6 tydzień puste jaja płodowe. Później zdrowy syn i bezproblemowa ciąża ❤️ niestety niedawno znowu straciłam swoje maleństwo 6 tydzień. Czekam na wizytę u profesor Jerzak i jestem pełna nadziei. Nie robiłam badań na własną rękę i moje pytanie do Was zrobić jakieś podstawowe badania? Czy czekać na wytyczne? Pozdrawiam Was

Mal86 lubi tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2022, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia899 wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂 Moja historia: 2 poronienia 5/6 tydzień puste jaja płodowe. Później zdrowy syn i bezproblemowa ciąża ❤️ niestety niedawno znowu straciłam swoje maleństwo 6 tydzień. Czekam na wizytę u profesor Jerzak i jestem pełna nadziei. Nie robiłam badań na własną rękę i moje pytanie do Was zrobić jakieś podstawowe badania? Czy czekać na wytyczne? Pozdrawiam Was

Hej , ja bym poczekała bo i tak będziesz miała skierowanie na różne badania od niej . Ja poszłam z dużą ilością badań bo 7 lat walki o maleństwo to się tego uzbierało ,ale i tak prof.J zleciła mi kolejne badania i już na drugiej wizycie jak byłam z wynikami wdrożyła leczenie .pozdrawiam

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2022, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, ja poszłam w piątym tygodniu aby profesor ustawiła ciążowe leki i przepisała heparynę. Na usg poszłam dopiero w 8 tyg aby mieć pewność, że coś już będzie widać i żeby nikt za wcześnie tam nic nie zruszył zanim zarodek się zagnieździ. Ja bałam się ciąży pozamacicznej przez endometiozę i ogólnie długo nie mogłam uwierzyć, że się udało więc ciężko było mi wytrzymać ale do tego czasu robiłam sobie chociaż co 2 dni badania przyrostu hcg i kontrolowałam proga.

Mogę wiedzieć jakie leki bierzesz w ciąży od prof J.... Ja idę w sob do lekarza w swojej miejscowości by sprawdził wynik progesteronu i mnie trochę uspokoił😉 .a do prof J wyruszę za 3 tyg bo muszę Cytokiny powtórzyć i z tym dopiero do niej.

Wysłany: 12 października 2022, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Mogę wiedzieć jakie leki bierzesz w ciąży od prof J.... Ja idę w sob do lekarza w swojej miejscowości by sprawdził wynik progesteronu i mnie trochę uspokoił😉 .a do prof J wyruszę za 3 tyg bo muszę Cytokiny powtórzyć i z tym dopiero do niej.
    Cześć, biorę teraz clexane 40, acard 150, kwas foliowy 5 mg, żelazo, prenatal duo, prenatal dha, laktoferyna, glucophage xr 500 mg, trivagin, magnez + b6, calperos, alanerv, duphaston, luteina 100 mg (schodzę powoli z dawki 200 mg). Zalecony miałam jeszcze prograf ale się na niego nie zdecydowałam.

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 października 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, biorę teraz clexane 40, acard 150, kwas foliowy 5 mg, żelazo, prenatal duo, prenatal dha, laktoferyna, glucophage xr 500 mg, trivagin, magnez + b6, calperos, alanerv, duphaston, luteina 100 mg (schodzę powoli z dawki 200 mg). Zalecony miałam jeszcze prograf ale się na niego nie zdecydowałam.

Dzięki 😊

• Gosia899 Nowa

Wysłany: 12 października 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej , ja bym poczekała bo i tak będziesz miała skierowanie na różne badania od niej . Ja poszłam z dużą ilością badań bo 7 lat walki o maleństwo to się tego uzbierało ,ale i tak prof.J zleciła mi kolejne badania i już na drugiej wizycie jak byłam z wynikami wdrożyła leczenie .pozdrawiam

• zielonomi123 Koleżanka

Wysłany: 12 października 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, to było zwykle badanie na fotelu ginekologicznym oraz badanie detektorem tętna. Ja finalnie zmieniłam lekarza w 18 tyg i mam teraz badania na każdej wizycie, co mnie bardzo uspokaja.

Doskonale Cię rozumiem... Ja idąc do profesor zawsze mam podwyższone ciśnienie, a na co dzień wszystko pięknie w normie xd spokoju niestety nie zaznaję, bo my nawet nie rozmawiamy, czekam na skopiowanie tych samych zaleceń z nową datą i zapłacenie za to 500zł 🙂

• KiciaKocia88 Koleżanka

Wysłany: 14 października 2022, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do tych z Was, które prowadziły ciążę u profesor. Chodziłyście do niej do końca? Może są tu takie osoby, które przestały do niej chodzić w trakcie ciąży i zaczęły chodzić do kogoś innego? Jak ten nowy lekarz poprowadził leczenie? Szczególnie jeśli miałyście brać np prograf albo inne wynalazki, których ginekolodzy mogą nie znać.. Mnie zawsze pytają o ten nieszczęsny prograf. Na opakowaniu Miovelii przeczytałam, żeby tego nie brać w ciąży też..I co z Gluckophage? Do kiedy brałyście?

• GrudniowaNadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 17 października 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily0723 wrote:
    Grudniowe Nadzieją wysyłam zaproszenie na priw.

Hej Emily,
    nie mam zaproszenia. Może ja spróbuje wysłać Tobie:)

Pozdrowienia serdeczne!

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiciaKocia88 wrote:
    Mam pytanie do tych z Was, które prowadziły ciążę u profesor. Chodziłyście do niej do końca? Może są tu takie osoby, które przestały do niej chodzić w trakcie ciąży i zaczęły chodzić do kogoś innego? Jak ten nowy lekarz poprowadził leczenie? Szczególnie jeśli miałyście brać np prograf albo inne wynalazki, których ginekolodzy mogą nie znać.. Mnie zawsze pytają o ten nieszczęsny prograf. Na opakowaniu Miovelii przeczytałam, żeby tego nie brać w ciąży też..I co z Gluckophage? Do kiedy brałyście?

Hej u mnie początek bo dopiero zaczynam 7 TC serduszko już bije😍 .Jestem pacientką prof , ale też chodzę do lekarza w swojej miejscowości czuje się bardziej bezpieczna .... robi mi wszystkie badania co do prografu i innych suplementów od prof nie ma nic przeciw bo już miał styczność z tymi lekami . Drugi plus to że bada mnie i robi USG a prof nie robi takich rzeczy na wizytach .Ja w ciąży nie mam zlecone miovelii tylko miostygogyn GT co do Glucophage to mi powiedziała że aż do porodu .Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam 😉

• Gosia899 Nowa

Wysłany: 24 października 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już jestem po wizycie u Pani profesor 🙂 ogólnie zleciła dużo badań jak narazie wyszła mi tylko insulina (z obciążeniem) po 2 godzinach 40 więc trochę za wysoka reszta badań ok

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć dziewczyny, podczytuję wątek od dawna ale nigdy nie miałam śmiałości napisać. Jestem pacjentką profesor od 2 lat i gdy straciłam nadzieję stał się cud. Jutro zaczynam 7my tydzień ciąży a dostałam dziś niewielkiego brązowego plamienia (2 plamy), trochę się wystraszyłam a wizyta u Profesor za ponad 2 tygodnie. Czy któraś miała podobne plamienie na początku ciąży? Czy jechać na izbę przyjęć czy obserwować? Z leków rozrzedzających biorę acard przed snem i clexane 0,4 ok. Godz 16. Pierwsze usg dopiero za tydzień mam zaplanowane.

Hej u mnie to samo połowa 7tygodnia i na aplikatorze od luteiny jest coś bardzo ciemnego …sama nie wiem co o tym myśleć dzisiaj jadę do swojego ginek ,ale czuję że to nic dobrego .Czytam że miałaś coś podobnego ....

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily0723 wrote:
    Słuchaj nie martw się no czasami jest ciemne plamienie jeżeli masz acard plus heparyne. Może za mały odstęp czasowy w im przyjmowaniu.

heparynę biorę około 14.00 a acard przed snem około 22.00 myślę że odstęp czasu jest oki .

Wysłany: 26 października 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej u mnie to samo połowa 7tygodnia i na aplikatorze od luteiny jest coś bardzo ciemnego …sama nie wiem co o tym myśleć dzisiaj jadę do swojego ginek ,ale czuję że to nic dobrego .Czytam że miałaś coś podobnego ....
    Cześć, wtedy plamienie ustało po 1 dniu i nic powaznego nie znaleźli. Poźniej mialam dłuższe plamienia i krwiaka ale u Ciebie nie musi tak być. Ogólnie lekarze mowia, że brazowe plamienia czasem występują a niebezpieczna jest taka żywoczerwona krew (ja pozniej z takimi krwawieniami jeździłam na IP). Wiadomo, najlepiej skontrolowac wszystko co niepokoi. Dla pocieszenia powiem, że u mnie krwawienia w koncu ustaly a krwiak się wchłonął.

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, wtedy plamienie ustało po 1 dniu i nic powaznego nie znaleźli. Poźniej mialam dłuższe plamienia i krwiaka ale u Ciebie nie musi tak być. Ogólnie lekarze mowia, że brazowe plamienia czasem występują a niebezpieczna jest taka żywoczerwona krew (ja pozniej z takimi krwawieniami jeździłam na IP). Wiadomo, najlepiej skontrolowac wszystko co niepokoi. Dla pocieszenia powiem, że u mnie krwawienia w koncu ustaly a krwiak się wchłonął.

Dzięki u mnie też ustało po 1 dniu wczoraj byłam u ginekologa w swojej miejscowości i wszystko oki ,ale kazał mi 2 tygodnie leżeć bo do 8 t.c jest najwięcej poronień ., najgorsze to że powinno mieć ruch a tu nie mogę .Super że i Cb wszystko się uspokoiło trzymam kciuki za Was pozdrawiam

Wysłany: 26 października 2022, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Dzięki u mnie też ustało po 1 dniu wczoraj byłam u ginekologa w swojej miejscowości i wszystko oki ,ale kazał mi 2 tygodnie leżeć bo do 8 t.c jest najwięcej poronień ., najgorsze to że powinno mieć ruch a tu nie mogę .Super że i Cb wszystko się uspokoiło trzymam kciuki za Was pozdrawiam
    Też z tym brakiem ruchu mialam dylemat ale profesor mówiła, że wszystko w granicach rozsądku. Najważniejsze, aby o siebie dbać. Też trzymam za Was kciuki, wiem jakie to stresujące.

Mal86 lubi tę wiadomość

• Diana_ange Znajoma

Wysłany: 29 października 2022, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, proszę o pomoc w sprawie kilka ważnych pytam dotyczących wizyt u profesor Jerzak. Miałam trzy poronienia i zostałam skierowana do doktor. Mieszkam w Szwajcarii i chciałabym do niej latać na wizyty ale nie wiem czy to jest realistyczne. Proszę pomóżcie z następnymi pytaniami.
    1. Jakie badania doktor zleca na początek? Mam już zrobione pakiet trombofilia, immunofenotyp, Zespół antyfosfolipidowy, kariotyp. Czy jeszcze coś mam zrobić i może się uda dostać plan leczenia na pierwszej wizycie?
    2. Czy doktor wystawia receptę na leki co miesiąc i trzeba przedłużać? Wiem ze nie ma wizyt telefonicznych i nie chciałabym latać co miesiąc będąc w ciąży…
    3. Czy jak będę rownolegle prowadzić ciąże u innego lekarza, czy to jest w porządku ze biorę leki od innego lekarza? Rozumiem ze to leczenie roznieś może się zmienić w trakcie ciąży i na podstawie badań, wiec podejrzewam ze i tak będę musiała jednak ta ciąże prowadzić całkowicie u profesor…

Czyli podsumowując: czy można ograniczyć się mniejsza ilością wizyt u profesor ale jednak skorzystać z jej planu leczenia będąc w ciąży?

‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ