X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
Odpowiedz

1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak

Oceń ten wątek:
  • Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 29 października 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Diana :-)
    1 - krzywa cukrowa i insulinowa, mthfr i pai to chyba masz w tych badaniach ? Amh, usg u jednego z „jej” polecanych ginekologow w 2-5 dc pod katem pcos i oceny przeplywow;

2 - nie wiem, ja juz do niej nje chodze, mam plan od niej, recepty ogarniam sobie gdzie indziej (moj obecny lekarz / internista/ czasem tu na forum mozna cos odkupic)

3 - wg mnie ciezko prowadzic ciaze tylko u profesor ;-) przekonasz sie sama. Ja bym prowadzila u innego lekarza, wsponagala sie jej konsultacjami. Jej oczywiwcie nie mowisz o innym lekarzu

Powodzenia!

Diana_ange lubi tę wiadomość

🔹Ja 85’
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22), 0,54 (25’)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 84’: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
  • Niezapominajka88 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, do którego tygodnia ciąży brałyście Alanerv?

Endometrioza, Ferrytyna tragedia, niski progesteron, Pai1 hetero, Mthfr homo, V(R2) hetero, problem z cytokinami, brak ciąży kiedykolwiek.
    Starania z pomocą: od 2018 (3 nieudane inseminacje, leczenie u Prof od 2020).
    31.05.2022: II kreski (naturalny cud)
    01.06.2022: Hcg 41
    27.06. 2022: serduszko 🥰
  • zielonomi123 Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2022, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć dziewczyny, do którego tygodnia ciąży brałyście Alanerv?

Ja aktualnie 18tc i nadal biorę.

Niezapominajka88 lubi tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Też z tym brakiem ruchu mialam dylemat ale profesor mówiła, że wszystko w granicach rozsądku. Najważniejsze, aby o siebie dbać. Też trzymam za Was kciuki, wiem jakie to stresujące.

Hej mi też dzisiaj wyszedł krwiak na USG 7t5d i lekarz do którego chodzę kazał mi odstawić acard na 7 dni później powrót do acardu a wizyta kontrolna za2 tyg i oczywiście leżenie .... Z maluszkiem wszystko oki 😍.Mam pytanie ty też odstawialaś acard? Do profesor mam dopiero 17 bo czekam na cytokiny .pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2022, 14:26

Wysłany: 3 listopada 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Hej mi też dzisiaj wyszedł krwiak na USG 7t5d i lekarz do którego chodzę kazał mi odstawić acard na 7 dni później powrót do acardu a wizyta kontrolna za2 tyg i oczywiście leżenie .... Z maluszkiem wszystko oki 😍.Mam pytanie ty też odstawialaś acard? Do profesor mam dopiero 17 bo czekam na cytokiny .pozdrawiam
    Cześć, ja po tym jak wykryto krwiaka miałam zwiększony acard z 75 mg na 150 mg... Dodatkowo profesor przepisała mi zastrzyki z ovitrelle i zwiększyła dawki luteiny. Może zadzwoń na rejestrację i poproś o teleporadę z profesor. Mi ani profesor ani lekarze na IP ani lekarz, który robił wtedy badanie prenatalne (wykrył na nim krwiaka) nic nie mówili aby odstawić acard a wręcz dopytywali co biorę i mówili, że już mam full zestaw. Wiadomo, że każdy przypadek jest inny więc może nie do końca sugeruj się mną ale może uda Ci się skontaktować wcześniej z profesor.

Endometrioza, Ferrytyna tragedia, niski progesteron, Pai1 hetero, Mthfr homo, V(R2) hetero, problem z cytokinami, brak ciąży kiedykolwiek.
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2022, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, ja po tym jak wykryto krwiaka miałam zwiększony acard z 75 mg na 150 mg... Dodatkowo profesor przepisała mi zastrzyki z ovitrelle i zwiększyła dawki luteiny. Może zadzwoń na rejestrację i poproś o teleporadę z profesor. Mi ani profesor ani lekarze na IP ani lekarz, który robił wtedy badanie prenatalne (wykrył na nim krwiaka) nic nie mówili aby odstawić acard a wręcz dopytywali co biorę i mówili, że już mam full zestaw. Wiadomo, że każdy przypadek jest inny więc może nie do końca sugeruj się mną ale może uda Ci się skontaktować wcześniej z profesor.
    Dziękuję za szybką odpowiedź
    Dobrze że tu jesteś 😍
    Postaram się do profesor jak najszybciej dostać.

Wysłany: 3 listopada 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Dziękuję za szybką odpowiedź
    Dobrze że tu jesteś 😍
    Postaram się do profesor jak najszybciej dostać.
    Trzeba się nawzajem wspierać 🙂 trzymam za Was kciuki!

Mal86 lubi tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Trzeba się nawzajem wspierać 🙂 trzymam za Was kciuki!
    Hej jestem po teleporadzie u profesor kazała mi się ruszać spacer 2x po 15 minut dostałam dodatkowo ovitrell i Accofil na cytokiny i kontrola za 4 tyg . Ovitrell mam 2x w tygodniu do 12 t.c pózniej 1 w tyg do 16 t.c

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was będąc w ciąży miała zleconą Miovelie Nac?

Wysłany: 11 listopada 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was będąc w ciąży miała zleconą Miovelie Nac?
    Cześć, ja miałam po tych incydentach z plamieniami i krwiakiem.

Mal86 lubi tę wiadomość

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2022, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Cześć, ja miałam po tych incydentach z plamieniami i krwiakiem.
    Ja jestem przerażona 9 tc dostałam receptę plus suplementy od profesor i zostawiłam w aptece 1900zł i to tylko leki na miesiąc .Dziewczyny czy każda wizyta tak wygląda ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 12:13

Wysłany: 12 listopada 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Ja jestem przerażona 9 tc dostałam receptę plus suplementy od profesor i zostawiłam w aptece 1900zł i to tylko leki na miesiąc .Dziewczyny czy każda wizyta tak wygląda ?
    Ja zastrzyki i luteinę starałam się u innych lekarzy załatwiać z refundacją (chociaż na ryczałt) a suple niestety też tanie nie są. Niestety też krocie zostawiłam w aptece (te zastrzyki ovitrelle teraz masz też drogie, ja miałam ich tylko 4 szt). Duży ten krwiak wyszedł na usg? Ja miałam coś ponad 4 cm.

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka88 wrote:
    Ja zastrzyki i luteinę starałam się u innych lekarzy załatwiać z refundacją (chociaż na ryczałt) a suple niestety też tanie nie są. Niestety też krocie zostawiłam w aptece (te zastrzyki ovitrelle teraz masz też drogie, ja miałam ich tylko 4 szt). Duży ten krwiak wyszedł na usg? Ja miałam coś ponad 4 cm.
    Clexsane i luteinę dop mam refundowaną czyli za darmo a za resztę muszę płacić. Mi przepisała 8x ovitrell a on teraz jest po 150 zł .Krwiak nie jest duży bo 2.4 cm i jest w górnym biegunie jaja płodowego ,powiedziała mi profesor że YS czyli pęcherzyk żółtkowy jest lekko za duży bo na USG w 7t5d był 5.4 .Nie wiem co o tym myśleć . U Cb który tydzień ciąży?
    ( Widzę że tylko my tu aktywne jesteśmy)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 18:59

• Baylee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny .Mam córeczkę z kd .Zastanawiamy się z mężem nad drugim dzieckiem z komórek tej samej dawczyni ale przyznam że się boje .Mam 38 lat a ciążę przeszłam koszmarnie .Miałam też krwiaka i ciążę zagrożona ,były plamienia a nawet krwotoki że skrzepami.Bylam też u Paśnika .Moje wyniki robione na poczatku 2019 roku to :
    Komórki NK 22%
    Bardzo obniżony interferon gamma
    Pciala Ana wynik dodatni plamisty 1:160

Oraz nieprawidłowe wyniki :
    Czynnik V (r2) układ heteroz
    Mthfr układ heteroz
    Pai_1 układ heter

Czy ja mam w ogóle szansę normalny przebieg ciąży ? Co mogę zrobić przed zajściem żeby zwiększyć szanse
    ?
    Wtedy był grany intralipid ale po pozytywnym wyniku ,Neoparin do końca 1 trymestru ,encorton,acard

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mal86 wrote:
    Clexsane i luteinę dop mam refundowaną czyli za darmo a za resztę muszę płacić. Mi przepisała 8x ovitrell a on teraz jest po 150 zł .Krwiak nie jest duży bo 2.4 cm i jest w górnym biegunie jaja płodowego ,powiedziała mi profesor że YS czyli pęcherzyk żółtkowy jest lekko za duży bo na USG w 7t5d był 5.4 .Nie wiem co o tym myśleć . U Cb który tydzień ciąży?
    ( Widzę że tylko my tu aktywne jesteśmy)
    I ja za resztę płaciłam ale chyba masz troszkę inne leki też. Na wielkości YS się nie znam niestety, może ktoś inny się uaktywni i będzie miał większe rozeznanie w temacie.
    Dobrze, że krwiak nie jest duży, może szybciej miną Ci doleglowości z nim związane.
    Ja zaczynam 28 tc.

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Hej dziewczyny .Mam córeczkę z kd .Zastanawiamy się z mężem nad drugim dzieckiem z komórek tej samej dawczyni ale przyznam że się boje .Mam 38 lat a ciążę przeszłam koszmarnie .Miałam też krwiaka i ciążę zagrożona ,były plamienia a nawet krwotoki że skrzepami.Bylam też u Paśnika .Moje wyniki robione na poczatku 2019 roku to :
    Komórki NK 22%
    Bardzo obniżony interferon gamma
    Pciala Ana wynik dodatni plamisty 1:160

Oraz nieprawidłowe wyniki :
    Czynnik V (r2) układ heteroz
    Mthfr układ heteroz
    Pai_1 układ heter

Czy ja mam w ogóle szansę normalny przebieg ciąży ? Co mogę zrobić przed zajściem żeby zwiększyć szanse
    ?
    Wtedy był grany intralipid ale po pozytywnym wyniku ,Neoparin do końca 1 trymestru ,encorton,acard
    Cześć, ja ANA i NK dokładnie nie badałam więc nie wiem jak u mnie ale mutacje też mam (wypisane w stopce) oraz problem z cytokinami i też męczył mnie krwiak i długo plamienia (ze skrzepami też) . Ja długo przed zajściem w ciążę stosowałam się do zaleceń profesor i myślę, że to pomogło mi zajść w ciążę (m. In. Acard brałam już przed ciążą a clexane od pozytywnego testu). Najważniejsze, żebyś miała lekarza, który się na tym zna i dopasuje leczenie do aktualnych wyników.

Mal86 lubi tę wiadomość

• Baylee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A polecasz dr Jerzak? Bo z tego co kojarzę jest bardzo droga

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

• Mal86 Ekspertka

Wysłany: 12 listopada 2022, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Ja osobiście polecam 7 lat walki 7 transferów w tym tylko jeden zarodek do 8 TC był ciąża zatrzymana .U profesor w drugim cyklu na jej lekach suplementach zaszłam w naturalną ciążę . Wizyta 500 zł leki i suplementy są drogie ale warto polecam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 21:47

Niezapominajka88, zielonomi123, Kasiek789 lubią tę wiadomość

Wysłany: 12 listopada 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Ja do zajścia w ciążę też polecam, wcześniej nigdy nie byłam nawet w ciąży i przestałam wierzyć, że może się udać... Do 16 tc pozostałam u profesor, aby najgorszy czas z nią przetrwać i krwiaka a później zmieniłam położnika,aby mieć kogoś w szpitalu na miejscu. Leczenie nie jest tanie, to fakt ale w klinice leczenia niepłodności też płaciliśmy a nam nie pomogli.

Mal86 lubi tę wiadomość

• Baylee Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 zł za wizytę bierze 🤦 ja chyba skorzystam z porad dr Paśnika . Dzieki jego zaleceniom w ciąży donosilam ja więc chyba nie ma co zmieniac.

2017-endometrioza
    2018-POF/POI

‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ