Badania genetyczne kariotypu
-
WIADOMOŚĆ
-
Jola79 ja też jestem zielona , dwa dni temu poroniłam drugi raz z rzędu więc dostalismy skierowanie do poradni genetycznej, w zabrzu też jest poradnia ale tam terminy dopiero na listopad , a w genomie mamy wizytę u genetyka na 28 marca.Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r.
-
paola89 wrote:Jola79 ja też jestem zielona , dwa dni temu poroniłam drugi raz z rzędu więc dostalismy skierowanie do poradni genetycznej, w zabrzu też jest poradnia ale tam terminy dopiero na listopad , a w genomie mamy wizytę u genetyka na 28 marca.
Proszę Cię jeżeli będziesz mogła to napisz mi jak już będziesz po tej wizycie..o co pytał genetyk,czy od razu pobierali wam krew na kariotypy,jak długo trzeba czekać na wynik...? A na skierowaniu co masz napisane,że pilne?maj2018 lubi tę wiadomość
Syn 21 lat.
Aniołek 25.11.2017 (5tc) 05.03.2018 (10tc)
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Jola79 wrote:A może któraś z was się orientuje, ile czasu musi minąć od poronienia żeby zrobić badania genetyczne kariotypy? Przepraszam za pytanie ale jestem ''zielona'' w tym temacie.
Ja miałam krew pobraną w tym samym dniu w którym poroniłam... tylko ja nic nie polecę bo mieszkam zagranicą ...
Jutro mam wyniki i strasznie się stresuje...Aniołki ♡♡
01.06.17 12tc [*]
30.12.17 16tc [*]
Inwersja chromosomu 7 u męża
Zdrowa dziewczynka
22.09.19
-
Kariotypy można robić od razu, bo tak jak napisała Hefe, to się nam nie zmienia
-
Faktycznie jak teraz o tym myślę to macie racje,przecież geny mi się nie zmienią, dzięki za odpowiedz,jestem ostatnio tak zdołowana tym wszystkim że w ogóle nie potrafię normalnie myśleć.
Hefe napisz jak Ci wyszły wyniki, trzymam kciuki żeby było ok.Syn 21 lat.
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Hej, ja miałam wizytę w niecały tydzień po poronieniu i krew pobrano mi od razu. wydaje mi się ze to dużo zależy od tego jaka przychodnia i jakie ma limity. w ogóle załapałam się do genetyka tylko dlatego, ze byłam już zapisana na nadzór nad ciążą tylko, że nie donosiłam dziecka do wizyty. Na wynik czekałam równo 4 tygodnie (telefonicznie) i teraz czekam na aż dostanę go pocztą (nie wiem czemu, ale trwać to ma około 3 tygodni).
-
Malgonia dzięki za odp.a tak poza tym to pamiętam Cię chyba z wrześniówek.
Paola89 nie jestem na 100% pewna ale lekarz mi mówił że po drugim poronieniu można zrobić badania genetyczne na NFZ. Może inna dziewczyna będzie wiedzieć coś więcej na ten temat.Malgonia, maj2018 lubią tę wiadomość
Syn 21 lat.
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Jola79, tak wiem że można na NFZ, tylko nie wiem czy dotyczy to wszystkich badań czy np. po drugim poronieniu robią inny pakiet a po trzecim np. jakiś rozszerzony . Może głupie pytanie ale wolę wiedzieć bo czasami lekarze dla świętego spokoju zbywają albo uważają że nie ma potrzeby czegoś robienia. A jak już robić to lepiej wszystko , na wyniki i tak trzeba czekać sporo czasu. Będę spokojniejsza jak będę wiedziała że zrobiłam wszysto co mogłam .
Mamy wizytę 28 marca, jak się zapisywałam to wydawało mi się szybko, a teraz to już czekam i dni odliczam .Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
Genetyk na NFZ pierwsze co daje to skierowanie na kariotyp dla pary.Pytalam,czy mogę odrazu dostać na trombofilie ,pani mówiła że nie.Nie wiem czy jest sens płacić prywatnie genetykowi za wizyty bez badań.Jeśli chcesz iść prywatnie to zamów sama sobie kariotyp np z test DNA i z wynikiem idź do gentyka .Bo tak zapłacisz za wizytę a Pani ci powie proszę zrobić kariotyp.
-
paola89 wrote:My idziemy na NFZ do genetyka, więc póki co nie chce robić badań bo nie wiem co nam zleca. Jeśli się okaze ze będziemy musieli zrobić resztę prywatnie to trudno.
-
Jola79 wrote:Faktycznie jak teraz o tym myślę to macie racje,przecież geny mi się nie zmienią, dzięki za odpowiedz,jestem ostatnio tak zdołowana tym wszystkim że w ogóle nie potrafię normalnie myśleć.
Hefe napisz jak Ci wyszły wyniki, trzymam kciuki żeby było ok.
Mimo, że wynik jest jaki jest to trochę poczułam ulgę... wiem dlaczego się tak stało i wiem czego się spodziewać przy kolejnych próbach.... poczułam, że mogę liczyć na pomoc służby zdrowia w UK. W najgorszym przypadku mamy możliwość skorzystania z invitro... więc jeszcze nadziei nie straciłam. Pani genetyk powiedziała, że mamy 85% szans na zdrowe dziecko... traktuje to z przymrużeniem oka... Ale jednak daje to jakieś pozytywne myślenie. Wiem, że przed nami dużo ciężkich chwil... możliwe, że kolejnych strat i poronien.. Ale będziemy próbować dopóki się nie uda....
Wam życzę pozytywnych wyników testów.. trzymam kciuki:)Aniołki ♡♡
01.06.17 12tc [*]
30.12.17 16tc [*]
Zdrowa dziewczynka
22.09.19
-
Spoko przecież nic się nie stało . Co do badań, to mogliby komplet robić i po sprawie.
Laski , my tu wszystkie mamy pod górkę , ale robimy co możemy żeby było lepiej, mam nadzieję że w najbliższym czasie uda się spełnić marzenia .Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2018, 22:00
Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
Hefe masz już wyniki więc wiesz na czym stoisz, podoba mi się Twoje podejście ,,będziemy próbować do póki się nie uda'' Tak trzymaj,na pewno się musi wam udać. Wszystkie starające się musimy być dobrej myśli bo to połowa sukcesu.
maj2018 lubi tę wiadomość
Syn 21 lat.
Wyniki męża-OK.
Niskie AMH
wrzesień-wspomagacze. -
Jola79 wrote:Hefe masz już wyniki więc wiesz na czym stoisz, podoba mi się Twoje podejście ,,będziemy próbować do póki się nie uda'' Tak trzymaj,na pewno się musi wam udać. Wszystkie starające się musimy być dobrej myśli bo to połowa sukcesu.
Niestety to są sprawy których nie da się naprawić i takie przypadki jak my mamy zdarzają się jednej na 500 osób! Więc jest to bardzo często... Ale większość ludzi rodzi zdrowe dzieci bądź przekazuje taka sama translokacje dziecku, które się normalnie rozwija... A rodzice są nieświadomi, że sami mają coś nietak z kariotypem.
Aniołki ♡♡
01.06.17 12tc [*]
30.12.17 16tc [*]
Zdrowa dziewczynka
22.09.19