Ciąża po kilku poronieniach. Jak przezwyciężyć strach...
-
WIADOMOŚĆ
-
pati87 wrote:Najgorsze jest to ze nie mam przyjaciół. Bo 2 przyjaciółki niedługo rodzą i nie mam siły z nimi rozmawiać. Reszta znajomych odwróciła się ode mnie.
ja mam tak samoMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
pati87 wrote:Najgorsze jest to ze nie mam przyjaciół. Bo 2 przyjaciółki niedługo rodzą i nie mam siły z nimi rozmawiać. Reszta znajomych odwróciła się ode mnie.
Foto_Anna lubi tę wiadomość
2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18 -
Madzik 90.
Wady cewy nerwowej są różne. Niektóre dzieci nawet chodzą i jest z nimi ok. Mój synek niestety miał najcięższa postać bo otwarta przepuklina kręgosłupa w 6 segmentach. Wodoglowie Objaw banana i cytryny oraz ogólna dewastacja w mozgu. W takim przypadku to jest tez ciężkie upośledzenie umysłowe niestety nie tylko upośledzenie fizyczne.
Mam nadzieje że z synkiem twojej siostry jest ok i ma lekką postać tej wady cewy nerwowej.
Chodzę do psychologa i od 23.11 będę chodziła do psychiatry. Może mi pomoże. Bo jest ciężko żyć bez planów i marzeń.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 18:39
-
pati87 wrote:Madzik 90.
Wady cewy nerwowej są różne. Niektóre dzieci nawet chodzą i jest z nimi ok. Mój synek niestety miał najcięższa postać bo otwarta przepuklina kręgosłupa w 6 segmentach. Wodoglowie Objaw banana i cytryny oraz ogólna dewastacja w mozgu. W takim przypadku to jest tez ciężkie upośledzenie umysłowe niestety nie tylko upośledzenie fizyczne.
Mam nadzieje że z synkiem twojej siostry jest ok i ma lekką postać tej wady cewy nerwowej.
Chodzę do psychologa i od 23.11 będę chodziła do psychiatry. Może mi pomoże. Bo jest ciężko żyć bez planów i marzeń.
Moja druga siostra też urodziła chłopca z wadą cewy. Żył 5 dni. Miał z tego co pamiętam rozszczep kręgosłupa i wodogłowie.
Wasz syn nie miał szansy przeżyć poza brzuchem mamy tak?
To mogła być taka "wada losowa". Moje siostry mają dzieci jeszcze i są zdrowe. Żadnych wad.
Ja od początku brałam 5mg kwasu na dobę. Jeżeli planujesz jeszcze maluszka to też bierz profilaktycznie.
Na każde badanie USG szłam w wielkim stresie. Na USG połówkowym wyszło że mały ma cały kręgosłup i lekarz nic złego się nie dopatrzył.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 18:48
Ur. 11.03.16, 4300g, 56cm ;* -
Jeśli bym donosiła ciążę to synek może by żył kilka minut, godzin, dni może tygodni. Czasami cuda się zdarzają i dzieci tak mocno chore żyją dłużej. Ja bym nie potrafiłabym patrzeć się na cierpienie własnego dziecka. Dlatego taka decyzję podjęliśmy. Przy ciężkim upośledzeniu umysłowym i ruchomym wiadomo jakie jest życie.
A twoja siostra ma tylko 1 dziecko?
-
pati87 wrote:Jeśli bym donosiła ciążę to synek może by żył kilka minut, godzin, dni może tygodni. Czasami cuda się zdarzają i dzieci tak mocno chore żyją dłużej. Ja bym nie potrafiłabym patrzeć się na cierpienie własnego dziecka. Dlatego taka decyzję podjęliśmy. Przy ciężkim upośledzeniu umysłowym i ruchomym wiadomo jakie jest życie.
A twoja siostra ma tylko 1 dziecko?2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
NEVER GIVE UP
Właśnie przeczytałam cały twój post.
Sorki ze spytam ale które to były ciążę twoich sióstr jak urodziły chore dzieci?
Nie dziwie się ze się balas podczas usg. U mnie w rodzinie wszyscy zdrowi. Tylko moja córka z poprzedniego związku jest po operacji serca. -
pati87 wrote:Właśnie przeczytałam cały twój post.
Sorki ze spytam ale które to były ciążę twoich sióstr jak urodziły chore dzieci?
Nie dziwie się ze się balas podczas usg. U mnie w rodzinie wszyscy zdrowi. Tylko moja córka z poprzedniego związku jest po operacji serca.
Madzik90 wrote:Miewasz jakieś lęki, depresję? Lekarz na jakiś czas może Ci przepisać leki przeciwdepresyjne. Bierze się je minimum 6 miesięcy. W tym czasie mogłabyś doprowadzić psychikę do ładu.
-
Madzik90 wrote:Jak się czujesz? Pytam o psychikę bo fizycznie czytałam że już wróciłaś do ćwiczeń.2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
NEVER GIVE UP
Madzik90 wrote:U każdej była to pierwsza ciąża. Do tej pory nie poznały przyczyn dlaczego dzieciaki urodziły się chore. To było dość dawno bo pod koniec lat 90 i wtedy podobno nie było takiej profilaktyki kwasem. Ale pewności nie ma.
-
s1985 wrote:100% lepiej niz przy pierwszym zabiegu, mam męża teraz koło siebie i jakos mi lżej, 13 w piątek mam wizyte i bede chciała zrobic wyniki plus mówili mi zeby wziasc skierowanie na te genetyczne
Na genetyczne idź koniecznie bo to w końcu trzy poronienia, należy Ci sie z nfz jak psu buda.
pati87 wrote:Ja kwas foliowy brałam 2 miesiące przed ciążą juz. A z Julia to była wpadka dość późno się dowiedziałam o ciąży (w 9tc) bo miałam wtedy długie cykle nawet 65 dniowe i późno zaczęłam brać kwas foliowy.
Kwas jest głównie potrzebny do zapobiegania wadom cewy.
Madzik90 wrote:Tyle szczęścia w nieszczęściu. Mąż to zawsze największe wsparcie. Ja jak dostałam tych bóli w środę to tez męża wyciągnęłam z pracy zeby mnie zawiózł do ginekologa.
Na genetyczne idź koniecznie bo to w końcu trzy poronienia, należy Ci sie z nfz jak psu buda.2004 - Agnieszka
2010 - Filip moje skarby
NEVER GIVE UP
Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18