Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
siuger wrote:No nie wiem. Zrobisz jak uważasz. Jak dla mnie to USG nie jest 100% miarodajnym pomiarem. Kilku lekarzy mi to mówiło, ale może to była kwestia tłumaczenia się.
Wynik z krwi HCG jest miarodajny. I nie powinnien być pozytywny w trakcie owulacji. Chyba, że bierzesz jakieś lekki które mogą wpływać na wynik... albo ciąża urojona (ale to dla mnie jakaś abstrakcja), stany chorobowe mogą być też powodem i oczywiście ciąża pozamaciczna.
Mam nadzieję, że jak zrobisz kolejny raz betą to będzie w normie
Cyt.
"Przyjmuje się, że wynik poniżej 5 mIU/ml oznacza, że kobieta nie jest w ciąży. Powyżej 5 mIU/ml - że z pewnością jest." -
Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było co u Was ? Ostatnio cicho tu było .
Asia dalej działacie ? Tak jak my póki co to co miesiąc mam objawy ciążowe 😂 i co miesiąc się boje kolejnej CP ale i tak przychodzi okres 😔 w środę idę na konsultacje do innego lekarza może w końcu zlecą mi drożność chyba że ujrzę dwie kreskiAsia11 lubi tę wiadomość
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Domcik wrote:Hej dziewczyny !
W końcu jakieś informacje od Was. Ja po mtx już pół roku, w zeszłym miesiącu robiłam monitoring cyklu ale zle to na mnie wpłynęło, bo owulacja była po stronie cp i bardzo się bałam.
Teraz była druga próba, martwię się tylko ze jak człowiek bardzo chce, to nic z tego nie będzie. Niby nie rozpaczałam bardzo jak ostatnim razem nie wyszło, ale mimo wszystko.
Podobno psychika jest tak samo ważna.
Fajnie ze jesteście ! A ja czekam na dobre wiadomości z Waszej strony !!
U mnie tez owu była po stronie CP oczywiście strach jest bo działalismy codziennie ale tez nie chce zmniejszać sobie szansy na zajście w ciąże , próbowaliśmy 4 cykle z drugiej strony i nic a psychika jest bardzo ważna ja ostatnio zrozumiałam że jeszcze sobie nie poradziłam z emocjami i strachem myśle że to tez może wpłynąć na płodność .Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Kosmo tez uważam że powinnaś się skontaktować z innym lekarzem , wątpię żeby przy ciąży pozamacicznej lub prawidłowej wystąpiła owulacja , przed owulacja wzrasta lh i progesteron a nie hcg . A mówiła ci jak wyglada endometrium ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2020, 16:35
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Kosmo wrote:Dziewczyny, widzę że jesteście tu kopalnia wiedzy więc potrzebuje waszej porady, poniżej oglad sytuacji:
15.09 blada kreska na teście
16.09 beta 7, progesteron 13
17.09 termin @
18.09 beta 10, progesteron 3
19.09 ból i okres
Od 22.09 aż do teraz plamienie, a raczej śluz zabarwiony na brązowo, bez boli, tylko przy wizycie w toalecie
28.09 beta 18... (Total, robiona w innym lanie) Progesteron 0.3
Wczoraj 29.09 wizyta u gina. Okazuje się że wszystko wygląda na USG dopochwowym jak najbardziej ok i że zbliża się owulacja, pęcherzyk na lewym jajniku 18mm. Gin przyjmuje wersję żeby się nie przejmować, widocznie beta musiała skoczyć trochę do góry i teraz wolniej spada. Nie przejmować się i starać się dalej, nie sprawdzać już bety chyba że kolejna @ nie przyjdzie, to wtedy wiadomo bo może uda się zajsc.
Co myślicie dziewczyny? Bo ja leciałam do gina jak na złamanie karku w obawie że to może być pozamaciczna... Czy jest w ogóle możliwość ciąży pozamacicznej i jednocześnie kolejnej owulacji? Czy dzięki temu to już się wyklucza?
Może to niedomaga lutealna stad to plamienie skoro progesteron niskiStarania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Jusia88 wrote:Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było co u Was ? Ostatnio cicho tu było .
Asia dalej działacie ? Tak jak my póki co to co miesiąc mam objawy ciążowe 😂 i co miesiąc się boje kolejnej CP ale i tak przychodzi okres 😔 w środę idę na konsultacje do innego lekarza może w końcu zlecą mi drożność chyba że ujrzę dwie kreski
Tak tak, działamy. Ja mam to samo, co miesiąc mam objawy 😆 tak by mi się przydały te 2 kreski, bo kocioł w pracy 🤣Jusia88 lubi tę wiadomość
-
Jusia88 wrote:Kosmo tez uważam że powinnaś się skontaktować z innym lekarzem , wątpię żeby przy ciąży pozamacicznej lub prawidłowej wystąpiła owulacja , przed owulacja wzrasta lh i progesteron a nie hcg . A mówiła ci jak wyglada endometrium ?
A niedomoga lutealna może wystąpić w pierwszej fazie cyklu? Myślałam że ona jest jak przed okresem się zaczyna plamienie. A u mnie po okresie dalej występuje śluz zabarwiony na brązowo. Dzisiaj 15dc -
nick nieaktualnyJusia88 wrote:U mnie tez owu była po stronie CP oczywiście strach jest bo działalismy codziennie ale tez nie chce zmniejszać sobie szansy na zajście w ciąże , próbowaliśmy 4 cykle z drugiej strony i nic a psychika jest bardzo ważna ja ostatnio zrozumiałam że jeszcze sobie nie poradziłam z emocjami i strachem myśle że to tez może wpłynąć na płodność .
Mnie się wydaje ze niepewność i strach zawsze już będzie. Ja na pewno zdecydowanie mniej stresowałam się teraz niż miesiąc temu. Nie da się całkowicie wykluczyć i zapomnieć, niestety
-
Kosmo wrote:Tylko cytuje, że endometrium w normie. Cokolwiek to znaczy. Nic się nie zmieniło, dalej plamie lekko na brązowo, owu już była bo testy wychodziły pozytywne a teraz już jest bledszy. W poniedziałek dla spokoju ducha pójdę raz jeszcze (mam nadzieję ostatni...) Zbadać betę. Ale czuję się w pełni normalnie
A niedomoga lutealna może wystąpić w pierwszej fazie cyklu? Myślałam że ona jest jak przed okresem się zaczyna plamienie. A u mnie po okresie dalej występuje śluz zabarwiony na brązowo. Dzisiaj 15dc
Tak to prawda niedomoga w drugiej fazie cyklu , ja brązowe plamienia miałam właśnie po krwawieniu pare dni ale myślałam ze okres mi się przedłużył , i w połowie cyklu robiłam testy owulacyjne tak jak ty i cały czas były pozytywne wiec zrobiłam tez ciążowy i wyszła ciąża która okazała się pozamaciczna także mi testy owulacyjne pokazywały ciąże a nie owulacje . Idź sprawdź jesli rośnie beta skonsultuj jeszcze raz z lekarzem . Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze
Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
-
Cześć dziewczyny , 21 sierpnia miałam laparoskopię z usunięciem jajowodu, ciąży pozamacicznej . Właśnie dostałam pierwsza miesięczke- strasznie intensywna . Dodatkowo mam włączone tabletki antykoncepcyjne na miesiąc lub dwa , bo pojawiły się torbiele . Przyznam , ze psychicznie jestem nastawiona na dalsze starania choć bardzo się boje . Teraz tylko na pewno muszę się zregenerować , bo mam mało siły. Miała może któraś z Was podobny scenariusz ? Cp prawdopodobnie przez zrosty choć mój lekarz mówi , ze niekoniecznie .
-
Hej, ja miałam usunięty jajowod po CP - lipiec tego roku. Na drugim jajowodzie torbiel okolojajowodowa. Z jakiego powodu CP niestety nie wiadomo. Oficjalnie do starań mogę wrócić listopad/grudzień.
Może coś jeszcze napiszesz o sobie?14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Ogólnie to staramy się o drugie dziecko po sporej przerwie-pierwsza w 2014 r. Wtedy wszystko było idealnie. Teraz od jakiś 2 lat bez skutku , a jak złapało to CP. Miałam pecha , bo mój lekarz był na urlopie w lipcu, byłam u innego lekarza. Nie zauważył, ze to ciąża w jajowodzie i z krwotokiem wewn jak już mdlałam trafiłam prosto na stół . Teraz lekarz chce te torbiele usunąć i dalej mamy się starać . Ogólnie szanse na starcie spadły o 50%. Ale znam tez sporo par , które miały dzieci po takiej sytuacji tzn z jednym jajowodów . Zaczęłam i terenowa się Zrostami. Trochę tez medycyna chińska , która mówi , ze trzeba ogrzać ciało i nawilżyć . Jestem otwarta na wszystkie metody . Bardzo chcemy drugiego bobaska ❤️
-
an_na wrote:Ogólnie to staramy się o drugie dziecko po sporej przerwie-pierwsza w 2014 r. Wtedy wszystko było idealnie. Teraz od jakiś 2 lat bez skutku , a jak złapało to CP. Miałam pecha , bo mój lekarz był na urlopie w lipcu, byłam u innego lekarza. Nie zauważył, ze to ciąża w jajowodzie i z krwotokiem wewn jak już mdlałam trafiłam prosto na stół . Teraz lekarz chce te torbiele usunąć i dalej mamy się starać . Ogólnie szanse na starcie spadły o 50%. Ale znam tez sporo par , które miały dzieci po takiej sytuacji tzn z jednym jajowodów . Zaczęłam i terenowa się Zrostami. Trochę tez medycyna chińska , która mówi , ze trzeba ogrzać ciało i nawilżyć . Jestem otwarta na wszystkie metody . Bardzo chcemy drugiego bobaska ❤️
Hej, też miałam podobną sytuację, też nagła operacja i usunięcie jajowodu. Potem zaszłam w dwie zdrowe ciąże właściwie w pierwszych cyklach starań. Miałam też torbiele, nawet w ciąży, które się wchłaniały po podaniu progesteronu, ale cykle były wtedy ok. 60 dniowe. Brałam przez jakiś czas tabletki antykoncepcyjne, żeby wyciszyć jajniki i to pomogło.Domcik, an_na lubią tę wiadomość
Aniołek 13.09.2014 - 9 tc - cp
-
nick nieaktualnynanana wrote:Hej, też miałam podobną sytuację, też nagła operacja i usunięcie jajowodu. Potem zaszłam w dwie zdrowe ciąże właściwie w pierwszych cyklach starań. Miałam też torbiele, nawet w ciąży, które się wchłaniały po podaniu progesteronu, ale cykle były wtedy ok. 60 dniowe. Brałam przez jakiś czas tabletki antykoncepcyjne, żeby wyciszyć jajniki i to pomogło.
Kurcze ale fajnie ze udało Ci się od razu praktycznie zaskoczyć z ciąża, nie stresowalas się? Nie myślałaś ? Pytam bo jestem na etapie 2 cs i teraz czekam, ale jednak podświadomie myślałam i miałam delikatny stres, a wiem ze to raczej nie pomaga. -
Domcik wrote:Kurcze ale fajnie ze udało Ci się od razu praktycznie zaskoczyć z ciąża, nie stresowalas się? Nie myślałaś ? Pytam bo jestem na etapie 2 cs i teraz czekam, ale jednak podświadomie myślałam i miałam delikatny stres, a wiem ze to raczej nie pomaga.
Tak ogólnie to się bałam powtórki i że zostanie tylko in vitro i jeszcze wiek... Ale w tych cyklach, w których zaszłam to zupełnie bez stresu, właściwie chciałam zacząć później, bo praca - okres próbny, bo chciałam urodzić na początku roku itp. itd., ale stwierdziłam, że za pierwszym razem i tak się nie uda...
Chyba rzeczywiście coś w tym jest, żeby się nie spinać
Powodzenia!
Aniołek 13.09.2014 - 9 tc - cp
-
Fajnie takie historie z happy endem słyszeć . To mocno podbudowuje oby było nas więcej i byśmy mogły dalej wspierać się wzajemnie i dzielić się dalszymi sukcesami . Ja teraz biorę hormony na torbiele .potem już nie będę czekała i ustawiała wszystkiego pod prace . To nie tak powinno wyglądać .
Janinka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jestem zalamana wczoraj lekarz mi postawil siagnoze ciazy pozamacicznej, 5 tydz a pecherzyk w jajowodzie ma 22mm! Strasznie sie boje, on chce zebym robola co 2 dni bete i progesteron bo nowi ze na 99 proc jest pewny ze pozamaciczna ale chcialby na 100 proc wiedziec powiedzcie czy tez mialyacie te hormony oznaczane w pozamacicznej i co tam bylo nie tak? Bo w becie to slyszalam ze nawet jak prawidlowo wzrasta i tak moze byc cp.... Boje sie okropnie ze mi usuna jajowod.