Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dostałam info, że jutro mają mi podać metotreksat.
Dzisiaj musiałam napisać oświadczenie, że nie wyrażam zgody na leczenie laparoskopowe i, że jestem świadoma konsekwencji oraz, że wyrażam zgodę na leczenie metotreksatem 😳11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Agula wrote:Dostałam info, że jutro mają mi podać metotreksat.
Dzisiaj musiałam napisać oświadczenie, że nie wyrażam zgody na leczenie laparoskopowe i, że jestem świadoma konsekwencji oraz, że wyrażam zgodę na leczenie metotreksatem 😳14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Mi też w szpitalu bardzo nie chcieli podac tego mtx i miałam do nich wielki żal. Uważali że lepsza laparoskopia. Stan jajowodu po leczeniu farmakologicznym czy laparo tylko z nacięciem jest taki sam. Ciąża po mtx nie rozpuszcza się w tym jajowodzie, ona też go uszkadza. I ten lek też nie działa odrazu. Czasem ta ciąża cały czas rośnie i uszkadza jajowód i dopiero po którejś dawce obumiera a laparo jest natychmiastowe. Dlatego często lekarze nie chcą go podawać. Mimo wszytsko ja też bym zdecydowała się na lek mimo że są zalety tej laparo diagnostycznej. Ale ja bym była przerażona tym że jednak zmuszeni by byli usunąć jajowód. Potem możesz podejmować próby ewentualnego udrożnienia czy zabiegami borowinowym czy laparoskopowo (podobno w Lublinie są dobrzy specjaliści)Ja w szpitalu dużo czytałam artykułów medycznych o cp. Poniżej link w którym jest porównanie skuteczności i nastepnej ciąży po nacięciu jajowodu, usunięciu jajowodu, i mtx https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45947/32738&ved=2ahUKEwiSkv3vofbtAhUO4YUKHbU0C1YQFjAFegQIFBAB&usg=AOvVaw0peE2zh3LUbqXqdVUmhg1D
Moim zdaniem podjęłaś słuszną decyzję. Warto spróbować.cp (usunięcie prawego jajowodu) 01.2020 -
Mój lekarz też obstaje przy mtx.
Przemawia za tym fakt, że ta Beta nie jest jeszcze tak wysoka.
Choć dzisiaj to 313 trochę mnie przeraziło..
Fakt, gdybym miała dzieci to na pewno bym poddała się laparoskopii. Boję się też, że może mi się ten jajowód uszkodzić, że może być coś nie tak.
Dlatego też jestem z lekarzem umówiona, że jak będzie już po wszystkim to robimy sono hsg.
Ale myślę, że mtx na ten moment jest najbardziej słuszną metoda.
Luśka, dzięki za artykuł, na pewno do niego zerknę.Jusia88 lubi tę wiadomość
11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Luśka91 wrote:Mi też w szpitalu bardzo nie chcieli podac tego mtx i miałam do nich wielki żal. Uważali że lepsza laparoskopia. Stan jajowodu po leczeniu farmakologicznym czy laparo tylko z nacięciem jest taki sam. Ciąża po mtx nie rozpuszcza się w tym jajowodzie, ona też go uszkadza. I ten lek też nie działa odrazu. Czasem ta ciąża cały czas rośnie i uszkadza jajowód i dopiero po którejś dawce obumiera a laparo jest natychmiastowe. Dlatego często lekarze nie chcą go podawać. Mimo wszytsko ja też bym zdecydowała się na lek mimo że są zalety tej laparo diagnostycznej. Ale ja bym była przerażona tym że jednak zmuszeni by byli usunąć jajowód. Potem możesz podejmować próby ewentualnego udrożnienia czy zabiegami borowinowym czy laparoskopowo (podobno w Lublinie są dobrzy specjaliści)Ja w szpitalu dużo czytałam artykułów medycznych o cp. Poniżej link w którym jest porównanie skuteczności i nastepnej ciąży po nacięciu jajowodu, usunięciu jajowodu, i mtx https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45947/32738&ved=2ahUKEwiSkv3vofbtAhUO4YUKHbU0C1YQFjAFegQIFBAB&usg=AOvVaw0peE2zh3LUbqXqdVUmhg1D
Moim zdaniem podjęłaś słuszną decyzję. Warto spróbować.
Tez trafiłam na ta stronę pare miesięcy temu , napawa nadzieją na prawidłowe zajście w ciąże . Ja tez chciałam lek a nie laparo w końcu i tak nie miałam już wyboru beta była bardzo duża lekarze tez mi tłumaczyli ze mtx nie działa odrazu .Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Luśka91 wrote:Mi też w szpitalu bardzo nie chcieli podac tego mtx i miałam do nich wielki żal. Uważali że lepsza laparoskopia. Stan jajowodu po leczeniu farmakologicznym czy laparo tylko z nacięciem jest taki sam. Ciąża po mtx nie rozpuszcza się w tym jajowodzie, ona też go uszkadza. I ten lek też nie działa odrazu. Czasem ta ciąża cały czas rośnie i uszkadza jajowód i dopiero po którejś dawce obumiera a laparo jest natychmiastowe. Dlatego często lekarze nie chcą go podawać. Mimo wszytsko ja też bym zdecydowała się na lek mimo że są zalety tej laparo diagnostycznej. Ale ja bym była przerażona tym że jednak zmuszeni by byli usunąć jajowód. Potem możesz podejmować próby ewentualnego udrożnienia czy zabiegami borowinowym czy laparoskopowo (podobno w Lublinie są dobrzy specjaliści)Ja w szpitalu dużo czytałam artykułów medycznych o cp. Poniżej link w którym jest porównanie skuteczności i nastepnej ciąży po nacięciu jajowodu, usunięciu jajowodu, i mtx https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45947/32738&ved=2ahUKEwiSkv3vofbtAhUO4YUKHbU0C1YQFjAFegQIFBAB&usg=AOvVaw0peE2zh3LUbqXqdVUmhg1D
Moim zdaniem podjęłaś słuszną decyzję. Warto spróbować.
Widzę, że każda z nas ma w sumie zupełnie inną historię mimo że wszystkie CP 🤔14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
No nie przeczytam. Choćbym chciała się skupić to nie dam rady, a mnie już szlag jasny trafia w tym szpitalu🤦
Jestem na sali dwuosobowej z taką babcią (ok 60 lat)
I cały pieprzony dzień do mnie gada. Czy próbuje czytać książkę, czy z kimkolwiek rozmawiam przez telefon, czy próbuje zasnąć, czy nawet staram się ignorować to cały czas gada.
Nie umiem jej olewać całkowicie czy powiedzieć żeby do mnie nie gadała bo potrzebuje spokoju, zwłaszcza, że jest tutaj z nowotworem i jest mi jej najzwyczajniej szkoda..
Ale nie mam też już sił wysłuchiwania o jej całej rodzinie..
Ehh..11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
nick nieaktualnyDziewczyny podejrzewam ze każdy lekarz to inna opinia. Mi za to przy becie 500 następnego dnia 700 sami zaproponowali mtx z tym ze już przy pierwszej becie ciąża była widoczna w prawym jajowodzie. Po pierwszej dawcę i tygodniu czekania beta mimo wszystko urosła a lekarz zaproponował mi druga dawkę - jeśli jestem wytrwała żeby być w szpitalu tyle czasu, mówiąc ze jeszcze nie mam dzieci i jajowod się przyda, a laparoskopia wiąże się z usunięciem jajowodu bo taki przy którym się majstruje i robi nacięcia nie ma racji bytu bo zwiększa szanse na zrosty i jest po prostu bezużyteczny. Po drugiej dawce zadziałało i obyło się bez operacji. Ponieważ takie ciąże maja nieznane przyczyny i są po prostu całkowicie różne, lekarze maja różne sposoby.
-
nick nieaktualny
-
Domcik wrote:Dziewczyny podejrzewam ze każdy lekarz to inna opinia. Mi za to przy becie 500 następnego dnia 700 sami zaproponowali mtx z tym ze już przy pierwszej becie ciąża była widoczna w prawym jajowodzie. Po pierwszej dawcę i tygodniu czekania beta mimo wszystko urosła a lekarz zaproponował mi druga dawkę - jeśli jestem wytrwała żeby być w szpitalu tyle czasu, mówiąc ze jeszcze nie mam dzieci i jajowod się przyda, a laparoskopia wiąże się z usunięciem jajowodu bo taki przy którym się majstruje i robi nacięcia nie ma racji bytu bo zwiększa szanse na zrosty i jest po prostu bezużyteczny. Po drugiej dawce zadziałało i obyło się bez operacji. Ponieważ takie ciąże maja nieznane przyczyny i są po prostu całkowicie różne, lekarze maja różne sposoby.
Gdybym miała choć jedno dziecko, albo drugi jajowód to może było by inaczej.. Ale w takim przypadku? 😕 I jeszcze rozmawiałam z jednym lekarzem (takim pierdem wrednym) i mówię mu o swoich odczuciach i obawach związanych z całą sytuacją, to powiedział mi, że jak stracę jajowód to zawsze mam in vitro🤦 I on wcale nie rozumie mojego negatywnego nastawienia do laparoskopii... Ręce mi opadły.11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
U mnie po laparo oba jajowody były drożne. Mam dziecko z owulacji przy nacinanym jajowodzie. Miałam operację przy beta hcg ponad 2tys. także nie jest to regułą. Także chyba różnie się to bywa😊 wierzę Agula, że teraz będzie już tylko lepiej. Ten okropny rok się musi skończyć. 3maj się Kochana😘
Jusia88 lubi tę wiadomość
-
Anetaaa7 wrote:U mnie po laparo oba jajowody były drożne. Mam dziecko z owulacji przy nacinanym jajowodzie. Miałam operację przy beta hcg ponad 2tys. także nie jest to regułą. Także chyba różnie się to bywa😊 wierzę Agula, że teraz będzie już tylko lepiej. Ten okropny rok się musi skończyć. 3maj się Kochana😘
Mi też wtedy zależało na tym żeby zostawili mi jajowód i wolałam mieć dwa, choćby nawet ten drugi miał być średni. A tak, nie wiadomo co z niego będzie..11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Agula wrote:Ja może mam uraz po tym co mnie spotkało kilka miesięcy temu...
Mi też wtedy zależało na tym żeby zostawili mi jajowód i wolałam mieć dwa, choćby nawet ten drugi miał być średni. A tak, nie wiadomo co z niego będzie.. -
Anetaaa7 wrote:Jeszcze Wam opowiem historie, którą słyszałam ku pokrzepieniu. Kobieta miała 3 cp za 2 gim razem usunęli jej prawy jajowód, za 3cim ten zdrowy pękł ale lekarze postanowili jej go zszyć. Później urodziła jeszcze trójkę zdrowych dzieci bez inv. Także różne cuda się zdarzają. Nic nie stanowi reguły.. wierzę, że Tobie się też uda Agula jesteś prawdziwą fighterką 😘
Chcę wierzyć, że będzie mi dane jeszcze w naturalny sposób zostać matką..
Teraz ode mnie wyszedł lekarz który zaczął mnie straszyć, że leczenie mtx pewnie nie przyniesie pożądanego efektu, że pewnie i tak mi ten jajowód pęknie i mi go usuną ☹️
Że on nie jest zwolennikiem metotreksatu i powinnam się poddać laparoskopii.
No to pytam go co zrobią jak zdecyduje się na operację i faktycznie będzie w jajowodzie ciąża? To mi powiedział, że za pewne zostanie usunięty.
I jeszcze na koniec dodał, że z takim jajowodem po cp nie zajdę w ciążę i i tak będę musiała iść na in vitro.
Japierdole. 🤦11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Lekarz tragedia. Może oni nie mają doświadczenia z cp i najprostszym rozwiązaniem jest usunięcie. Aż dziwne że w twojej sytuacji mają takie podejście. Może trzeba go uświadomić że invitro nie jest pewniakiem i lekiem na całe zło. Nie myślałas o zmianie szpitala? Nawet gdzieś dalej?cp (usunięcie prawego jajowodu) 01.2020
-
Luśka91 wrote:Lekarz tragedia. Może oni nie mają doświadczenia z cp i najprostszym rozwiązaniem jest usunięcie. Aż dziwne że w twojej sytuacji mają takie podejście. Może trzeba go uświadomić że invitro nie jest pewniakiem i lekiem na całe zło. Nie myślałas o zmianie szpitala? Nawet gdzieś dalej?
Dzisiaj mają dać mi ten zastrzyk, ale traktują mnie z góry jakbym im tym jakaś krzywdę zrobiła...
Gdybym miała pewność, że ta jedna dawka mi pomoże to po otrzymaniu jej najchętniej bym stąd wyszła na własne żądanie. Boję się tylko, że może nie zadziałać 1 dawka i będzie potrzeba drugiej a co potem zrobię? Kto mi ją poda?
Więc muszę zacisnąć zęby i czekać dalej..
Jeszcze pytam o to kiedy będę miała powtórzona betę, czy po 4 dniach, to mi powiedział, że będą dziennie ją sprawdzać? Po jaką cholerę? Przecież nie sprawdza się dziennie, bo w pierwszych dobach od podania i tak przyrasta, dopiero po 4 dobie się to robi.. Ręce już mam tak sine, że nie ma już skąd tej krwi pobierać tym bardziej, że na prawym zgięciu mam wenflon...11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Agula wrote:Przeszlo mi to przez myśl. Ale tam znowu zacznie się całą procedura. Nikt na pałę w progu nie poda mi metotreksatu. Pewnie też całą procedura będzie musiała być odwalona żeby mieli pewność, że to cp.
Dzisiaj mają dać mi ten zastrzyk, ale traktują mnie z góry jakbym im tym jakaś krzywdę zrobiła...
Gdybym miała pewność, że ta jedna dawka mi pomoże to po otrzymaniu jej najchętniej bym stąd wyszła na własne żądanie. Boję się tylko, że może nie zadziałać 1 dawka i będzie potrzeba drugiej a co potem zrobię? Kto mi ją poda?
Więc muszę zacisnąć zęby i czekać dalej..
Jeszcze pytam o to kiedy będę miała powtórzona betę, czy po 4 dniach, to mi powiedział, że będą dziennie ją sprawdzać? Po jaką cholerę? Przecież nie sprawdza się dziennie, bo w pierwszych dobach od podania i tak przyrasta, dopiero po 4 dobie się to robi.. Ręce już mam tak sine, że nie ma już skąd tej krwi pobierać tym bardziej, że na prawym zgięciu mam wenflon... -
Agula dziwnie gadają w tym szpitalu co jesteś , nie wiem skąd się wzięło przeświadczenie że pozostawiony jajowod nacinany nie działa i jest bezużyteczny ? Fakt gwarancji nikt nie da . Ja miałam bete w dniu operacji 8000 i walczyli o ten jajowod , żaden lekarz a już z kilkoma miałam konsultacje po CP w Niemczech nie powiedział mi że moj jajowod jest bezużyteczny bo był zszywany i że z niego nie zajdę w ciąże wręcz przeciwnie każdy mowil że super że nie był na tyle uszkodzony i że jednak go mam bo to zwiększa moje szanse na zajście w ciąże nawet w tej analizie co była tu udostępniana więcej procent zachodzi w ciąże z pozostawionym jajowodem, tu na forum tez jest dużo dziewczyn jak i tu Anetka co właśnie z tego pozostawionego jajowodu zaszło w prawidłowa ciąże .Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
Tylko ten lek trzeba umieć podawać. Może oni nie chcą tego robić bo nie mają doświadczenia w dawkowaniu i tej całej procedurze. Nie zawsze jest taki sam schemat. Po podaniu lepiej się nie wypisuj. Najważniejsze żeby Twoje zdrowie i życie nie było zagrożone.
Nie daj się zastraszyć wycinaniem jajowodu. To powinna być zawsze ostateczność.cp (usunięcie prawego jajowodu) 01.2020 -
Mój lekarz jest na wolnym do końca roku 🤷
Jestem już po podaniu metotreksatu. Dostałam 1 taka sporą strzykawkę domięśniowo.
Nie, nie ruszam się ze szpitala do póki nie zacznie mi spadać.
No oni mi powiedzieli, że nie są zwolennikami metotreksatu i sami ze swojej inicjatywy go nigdy nie podają, wręcz próbują pacjentki odciągnąć od tego pomysłu...
Niby taki nowoczesny szpital, a taki ciemnogród...
Trzymajcie kciuki, żeby leczenie okazało się skuteczne 🙏11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Angelius Provita M.P. ❤️