X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taką nadzieję że jeśli jutro spadnie to mnie wypiszą z zaleceniem jej kontroli plus usg za jakiś czas.
    Martwię się tylko tym ze co jeśli coś w tym czasie pęknie i i tak znowu tu wrócę tylko ttm razem na stół operacyjny...

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2024, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Ja mam taką nadzieję że jeśli jutro spadnie to mnie wypiszą z zaleceniem jej kontroli plus usg za jakiś czas.
    Martwię się tylko tym ze co jeśli coś w tym czasie pęknie i i tak znowu tu wrócę tylko ttm razem na stół operacyjny...

Doskonale rozumiem Twoje rozterki :( Mialam identycznie, przybylo mi chyba pol glowy siwych wlosow. Nie denerwuj sie, nie nakrecaj i nie czytaj zlych historii, takimi najczesciej dziela sie ludzie. Wiec jesli Cie wypisza to mysl pozytywnie, bete masz niska to wszystko mozliwe. Tego Ci zycze, zeby sie wszystko samo wchlonelo i nie bylo komplikacji. Ja miesiac chodzilam z cp i jakos przezylam wiec nie kazdy przypadek jest taki ze cos pęka. U mnie nastapilo poronienie w jajowodzie, ale nie pekniecie.

• OlaMama Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Doskonale rozumiem Twoje rozterki :( Mialam identycznie, przybylo mi chyba pol glowy siwych wlosow. Nie denerwuj sie, nie nakrecaj i nie czytaj zlych historii, takimi najczesciej dziela sie ludzie. Wiec jesli Cie wypisza to mysl pozytywnie, bete masz niska to wszystko mozliwe. Tego Ci zycze, zeby sie wszystko samo wchlonelo i nie bylo komplikacji. Ja miesiac chodzilam z cp i jakos przezylam wiec nie kazdy przypadek jest taki ze cos pęka. U mnie nastapilo poronienie w jajowodzie, ale nie pekniecie.

Ale finalnie i tak wylądowałaś na stole... 🥺

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2024, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Ale finalnie i tak wylądowałaś na stole... 🥺
    Tak, ale nie wiem co by bylo gdybym tak chodzila dalej z ta cp i nikt z lekarzy mi nie powiedzial, nie wiem czy tez byloby sens trzymac taki jajowod. Ciesze sie, ze szybko poszla decyzja i nie faszerowali mnie mtxem i kazali czekac.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Wiesz co moim zdaniem to nie jest tak że ludzie dzieła się tylko złymi historiami.. cp to nie jest taka lajtowa sytuacja, to że Ty chodziłaś miesiąc o niczym nie świadczy :( są przypadki, gdzie dziewczynom pękały jajowody przy niskiej becie. Szczerze to dla mnie takie komentarze są szkodliwe, nie mówię żeby się nakręcać, ale w żadnym wypadku nie można lekceważyć! Ty chodziłaś miesiąc z cp, a komuś Może pęknąć po tygodniu ;(

Silenka lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

- 12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    - 04.2023 badanie HSG ( jajowody drożne) ✅️
    - 10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    - 11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    - 12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    - 10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    - 02.01.2025 kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    - 25.01.2025 start stymulacji:
    2dc - 6dc - Ovaleap 1 x 150jm
    7dc - Ovaleap 1 x 225jm, Cetrotide 1 x 0,25mg
    - 30.01.2025 monitoring (7P +6L)
    - 04.02.2025 ⏳️ monitoring
    - 06.02.2025 ⏳️ punkcja
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Trafił się taki **** ze po prostu głowa mała. Nawet mi usg nie zrobił a mimo ze beta spada to dalej mnie zostawi. Spada co 30 co 2 doby. Przyjechali mnie do szpitala z 360 przedwczoraj 330 a dzisiaj ok 300.
    Na pytanie jak długo będzie mnie trzymał mimo ze spada to powiedział ze blisku 0 musi byc. Gdzie wczoraj rozmawiałam z młoda lekarka i powiedziała ze przy spadkowej becie jest możliwość wypisania i kontroli we własnym zakresie jeśli nie ma żadnych innych niepokojących objawów. A u mnie nie ma. A ten totalny palant krnabrny i bez empatii żadnej. Totalny cham i jeszcze na mnie krzyczał... Wiecie jak się poczułam. Jak gowno. Zastanawiam się czy się ni wypisać na własne żądanie.

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wypis na wlasne żądanie i jakis inny szpital?

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Wiesz co moim zdaniem to nie jest tak że ludzie dzieła się tylko złymi historiami.. cp to nie jest taka lajtowa sytuacja, to że Ty chodziłaś miesiąc o niczym nie świadczy :( są przypadki, gdzie dziewczynom pękały jajowody przy niskiej becie. Szczerze to dla mnie takie komentarze są szkodliwe, nie mówię żeby się nakręcać, ale w żadnym wypadku nie można lekceważyć! Ty chodziłaś miesiąc z cp, a komuś Może pęknąć po tygodniu ;(

Kazdy kto ma podejrzenie cp zna ryzyko, a stres i nakrecanie sie raczej nie slużą.

• OlaMama Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie wchodzi to w gre. Z resztą w innym szpitalu i tak mnie będą musieli przyjąć, zatrzymać i zrobić badania. Dziewczyny ja mam betę 300 z tendencja spadkowa. Nic się nie dzieje nie boli mnie nic nie kłuję. Po cholere mnie tutaj trzymają?

• OlaMama Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli zgodnie z tym co on powiedział oni czekają az beta spadnie do blisku 0 to czeka mnie jeszcze 20 dni tutaj. Ja tyle nie wytrzymam.

• pysia_s Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Jeżeli zgodnie z tym co on powiedział oni czekają az beta spadnie do blisku 0 to czeka mnie jeszcze 20 dni tutaj. Ja tyle nie wytrzymam.

Masakra, mnie jak spadla z dnia na dzien z 2200-1900 to wypuscili i kazali zbadac i jakby sie cos dzialo to pedzic do szpitala.

Codziennie Ci beda bete badac?

Dziewczyny mozliwe po 4 dni od laparo ze dostane okres? Brzuch mnie nie boli od wtorku (laparo w pn) a dzisiaj boli tak okresowo…

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pysia_s wrote:
    Masakra, mnie jak spadla z dnia na dzien z 2200-1900 to wypuscili i kazali zbadac i jakby sie cos dzialo to pedzic do szpitala.

Codziennie Ci beda bete badac?

Dziewczyny mozliwe po 4 dni od laparo ze dostane okres? Brzuch mnie nie boli od wtorku (laparo w pn) a dzisiaj boli tak okresowo…
    To nie typowy okres, macica się oczyszcza z endometrium po ciąży

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

_________
    AMH 7,34
    - 06.02.2025 ⏳️ punkcja
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    To nie typowy okres, macica się oczyszcza z endometrium po ciąży

Ja juz mialam z 3 tyg temu endometrium 2mm, potem 5mm…i wg gin sie oczyscilo.

• OlaMama Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co byście zrobiły? Mam zmianę na prawym jajowodzie o wymiarze ok 1 cm. Beta spada mi o 30 jednostek co dwie doby.
    ->5+4 Trafiłam 30.04 z beta 360, zmiana widoczna w usg
    ->02.05 beta 330 plus potwierdzenie zmiany w usg - nke powiększa się nie zmniejsza. Lekarka powiedziała ze jeśli dalej będzie spadać to mogę zostać wypisana z kontrola beta co 48 i reagowaniem na ewentualne zmiany bólowe w postaci pilnego stawienia się do szpitala
    ->04.05 beta 300, nie zrobiono mi badania usg. Lekarz powiedział ze powinnam jeszcze zostać. Jak mu powiedziałam o swojej sytuacji i małej córeczce w domu to powiedział ze nie ma możliwości żebym wyszła do domu mimo ze inna lekarz mówiła zupełnie co innego. Pytając i inne sposoby na szybsze zmniejszenie beta i pozbycie się ciąży pozamacicznej powiedział że nie widzi wskazań. Na pytanie jak długo będę tu siedzieć czekając aż ssmo się wchłonie powiedział że przy beta bliskiej 0. I zaśmiał mi się w twarz mając w dupie moja sytuację.
    Ogólnie mój poziom histerii złości nienawiści i nie radzenia sobie = maks.
    Dlaczego mnie trzyma? Dlaczego każdy mówi co innego? Dlaczego mnóstwo dziewczyn zostaje wypisanych z tendencja spadkowa beta do dalszej kontroli a ten chuj nie chce. Jestem załamana

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2024, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Dziewczyny co byście zrobiły? Mam zmianę na prawym jajowodzie o wymiarze ok 1 cm. Beta spada mi o 30 jednostek co dwie doby.
    ->02.05 beta 330 plus potwierdzenie zmiany w usg - nke powiększa się nie zmniejsza. Lekarka powiedziała ze jeśli dalej będzie spadać to mogę zostać wypisana z kontrola beta co 48 i reagowaniem na ewentualne zmiany bólowe w postaci pilnego stawienia się do szpitala
    ->04.05 beta 300, nie zrobiono mi badania usg. Lekarz powiedział ze powinnam jeszcze zostać. Jak mu powiedziałam o swojej sytuacji i małej córeczce w domu to powiedział ze nie ma możliwości żebym wyszła do domu mimo ze inna lekarz mówiła zupełnie co innego. Pytając i inne sposoby na szybsze zmniejszenie beta i pozbycie się ciąży pozamacicznej powiedział że nie widzi wskazań. Na pytanie jak długo będę tu siedzieć czekając aż ssmo się wchłonie powiedział że przy beta bliskiej 0. I zaśmiał mi się w twarz mając w dupie moja sytuację.
    Dlaczego mnie trzyma? Dlaczego każdy mówi co innego? Dlaczego mnóstwo dziewczyn zostaje wypisanych z tendencja spadkowa beta do dalszej kontroli a ten chuj nie chce. Jestem załamana
    Przecież nikt nikogo siła w szpitalu nie trzyma... możesz się wypisać na własne ryzyko jeśli uważasz, że to będzie dla Ciebie lepsze

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

_________
    AMH 7,34
    - 06.02.2025 ⏳️ punkcja
  • pysia_s Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Przecież nikt nikogo siła w szpitalu nie trzyma... możesz się wypisać na własne ryzyko jeśli uważasz, że to będzie dla Ciebie lepsze

Tez tak mysle, bete mozesz robic we wlasnym zakresie, jak sie cos zacznie zlego dziac tez mozesz jechac na ip.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2024, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn ja bym została w szpitalu zgodnie z zaleceniami lekarza, ale jak jesteś taka rozhisteryzowana i zła i uważasz że Cię zostawiają bezpodstawnie, to wypisz się na własne ryzyko

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

_________
    AMH 7,34
    - 06.02.2025 ⏳️ punkcja
  • Nadzieja871 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2024, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:

Beta za wolno spada. Może w każdej chwili zacząć rosnąć lub jajowód może Ci pęknąć.
    Siedź grzecznie w szpitalu jak każą i nie zachowuj się jak małe dziecko 🤦‍♀️ bez powodu tam nie jesteś. Jakby Cie wypisali i by Ci się coś stało to na kogo byś warczała - na lekarza co Cie wypisał nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2024, 21:12

Emfanka lubi tę wiadomość

Ona: 87' - 57kg - zdrowa jak ryba 🐟

brak jajowodów / Kir bx - brak 3 ds ❌

histeroskopia/ ANA3/ AMH 3,91/ trombofilia/ PAI-1/ cd138/ cd56 ✅

On: 88' - zdrowy jak ryba 🐟
    nasienie ✅
    Hla-c: c2c2 ❌

12.2019 - CP - krwotok - pęknięty jajowód - laparoskopia 💔

I IVF
    1 transfer - 7A ❌

II IVF
    2 transfer - 4.1.1 ( cn ) CP brzuszna - laparoskopia 💔

Cross-match 7% , allo-mlr 25.9% ✅

3 transfer - 3.1.1 ( cs ) Atosiban, accofil, acard ❌

4 transfer - 4.2.2 ( cn ) Atosiban, accofil, acard ❌

Cross-match 39% ❌ → tarivid + metronizadol

5 transfer - 4.2.2 i 3.1.1 ( cn ) atosiban, accofil, acard - CB 💔

III IVF - 01.2025
  • OlaMama Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja871 wrote:
    Beta za wolno spada. Może w każdej chwili zacząć rosnąć lub jajowód może Ci pęknąć.
    Siedź grzecznie w szpitalu jak każą i nie zachowuj się jak małe dziecko 🤦‍♀️ bez powodu tam nie jesteś. Jakby Cie wypisali i by Ci się coś stało to na kogo byś warczała - na lekarza co Cie wypisał nie?

Nie ma to jak empatia i zrozumienie kobiety przez kobietę.
    Girls power jakoś tak to leciało nie? :)

Pozdrawiam serdecznie i kończę wpisy z nadzieją o przynajmniej jedno dobre słowo otuchy.

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaMama wrote:
    Nie ma to jak empatia i zrozumienie kobiety przez kobietę.
    Girls power jakoś tak to leciało nie? :)

Pozdrawiam serdecznie i kończę wpisy z nadzieją o przynajmniej jedno dobre słowo otuchy.
    Ja trochę nie rozumiem czego od nas oczekujesz? Że zapewnimy Cie że nic się nie stanie? Słuchaj ja znam przypadek dziewczyny której pękł jajowod przy bardzo małej becie (nawet nie wiedziała jeszcze ze jest w ciazy- dowiedziała się w szpitalu). Czytałam na tym forum o przypadkach dziewczyn, którym beta wolno spadała i nagle rosła. Konczylo sie to najczesciej na stole operacyjnym. Jeśli chcesz się wypisać na własne żądanie i odpowiedzialność to się wypisz. Czy to będzie głupie? Moim zdaniem bardzo. Nie bez powodu Cie tam trzymają. Ciąża pozamaciczna to bezpośrednie zagrożenie życia.
    Mam wrazenie ze sama wiesz, że wypisanie się że szpitala byłoby nieodpowiedzialne dlatego tego nie robisz i czekasz na głosy, które Cie do tego przekonają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2024, 21:43

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

_________
    AMH 7,34
    - 06.02.2025 ⏳️ punkcja
‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ