Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mq1991 wrote:Hej, to dobre wieści że widać pęcherzyk w macicy czemu mówisz, że nic z tego nie będzie?
Teoretycznie jest, ale lekarze mówili że może to być ten pseudo.
Szansa, że to zdrowa ciąża jest mała.
Mówili, że może pozamaciczna, może źle się rozwija.
Czekam na piątek. -
Mania99 wrote:Teoretycznie jest, ale lekarze mówili że może to być ten pseudo.
Szansa, że to zdrowa ciąża jest mała.
Mówili, że może pozamaciczna, może źle się rozwija.
Czekam na piątek.Mania99 lubi tę wiadomość
👱♀️ 32l 👦🏻35l
12.2022 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 badanie HSG (oba jajowody drożne)
11.2023 histeroskopia (usunięcie polipa)
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest) -
Iwona90 wrote:Dziewczyny pytanie….
Po usunięciu laparaskopowym jajowodu kiedy można podjąć współżycie? Zapomniałam spytać lekarza 🙃👱♀️ 32l 👦🏻35l
Hej, kolejna aktualizacja.
Byłam właśnie na badaniach bety i usg.
Beta dzisiaj to 2465. Lekarka mówi że idealnie.
Na razie na 99% procent to ciąża w macicy. Widać pęcherzyk, urósł do 5 mm.
Wiadomo że dopóki nic nie widać to może być puste jajo. Ale reszta wszystko książkowo i idę do tej lekarki do przychodni już 10.10 na kolejne usg.
Mam taki emocjonalny rollercoaster, bo się cieszę, ale z drugiej strony z tyłu głowy mam to, że ostatnio też nie skończyło się dobrze.
Lavenda, Mq1991, Szarotka12, Nowa2024 lubią tę wiadomość
-
Mania99 wrote:Hej, kolejna aktualizacja.
Wiadomo że dopóki nic nie widać to może być puste jajo. Ale reszta wszystko książkowo i idę do tej lekarki do przychodni już 10.10 na kolejne usg.
Mam taki emocjonalny rollercoaster, bo się cieszę, ale z drugiej strony z tyłu głowy mam to, że ostatnio też nie skończyło się dobrze.
Mania, bardzo się cieszę. Dawaj znać.
Mania99 lubi tę wiadomość
-
Mania99 wrote:Hej, kolejna aktualizacja.
Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie! Ciesze się bardzo, że jest ten pęcherzyk w macicy 😍🤞Mania99 lubi tę wiadomość
🙎♀️ wszystko ok, naturalne owulacje
AMH 2,7
Hormony ✅
Jajowody drożne ✅
💊metafolian, b-complex, wit D, Fertistim, Euthyrox25, Duphaston
👨09.2023 morfologia 2%, 04.2024 morfologia 5%
💊Fertistim
🍼Starania od 06.2023
👨⚕️Klinika leczenia niepłodności od 01.2024
💔05.2024 ⏸️ (12 cs), CP, jajowód zachowany
06.2024 1 IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
10.2024 2 IUI ❌ (naturalny cykl) -
Cześć dziewczyny.
U mnie została stwierdzona ciąża ektopowa, w lewym jajowodzie dodatkowo było to puste jajo płodowe. Stało się tak przez zapalenie, infekcje w bardzo wysokim stadium. Mieszkam za granicą i tutaj się leczę. Dodam tylko, ze przed staraniami się o ciążę byłam prywatnie u ginekologa w Polsce, gdzie zostały wykonane wszystkie badania. Dostaliśmy zielone światło.. zero infekcji, wszystko perfekcyjnie. Jedynie czekałam cały czas na wynik z cytologii..Było to na początku lipca. 20 września pozytywny test ciążowy. Szybka wizyta u ginekologa, beta wolno rośnie, brak widocznego zarodka w macicy.
We wtorek dostałam wyniki cytologii z Polski (po 3 miesiącach..) Atopowe komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego. Przepisany antybiotyk. Co z tego, skoro już jestem w ciąży.. wiedziałam, że to koniec. Od samego początku czułam, że coś jest nie tak. Nie potrafiłam się nawet cieszyć z ciąży, z tych widocznych upragnionych dwóch kresek.
Przy becie 1800, po zbadaniu przez 3 ginekologów okazało się, że to CP na 100000%.. Środa 02.10.2024 podany zastrzyk metotreksatu. Podwójna dawka.
Jutro pierwsze badanie Bety HCG. W środę kolejne, i decyzja.. możliwa laparoskopia z usunięciem lewego jajowodu. Nie wiem co mam myśleć o tym. Dziewczyny po jakim czasie zaczęliście krwawić od podania zastrzyku metotreksatu? Ja 4 dni po, nadal brak krwawienia, plamienia.. -
Cześć Martyxa, brak krwawienia jeszcze nie znaczy, że beta nie spada, poczekaj na wynik! U mnie po zastrzyku metotreksatu beta zaczęła spadać po 5. dniu, miałam powtórzony zastrzyk po tygodniu, a dzień później łyżeczkowanie. Przed łyżeczkowaniem żadnego krwawienia, plamienia
Martyxa lubi tę wiadomość
🙍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
🙍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
07.10. beta 16,8
09.10. beta 68,5 (📈 312%)
11.09. beta 218 (📈206%)
14.09. beta 724 (📈125%)
16.10. beta 1420 (📈96%) pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
🧬 02.12.2024
🩺 20.12.2024
-
Martyxa wrote:Czy jest możliwość poronienia tylko dzięki metotreksatu, czy konieczny jest zabieg wykonania łyżeczkowania? Jak to u was było dziewczyny?
Niektórym metotreksat pomaga i ciaza się wchlonie, w moim przypadku i tak doszło do laparoskopii i usunięcia jajowodu.Martyxa lubi tę wiadomość
-
Silenka wrote:Jeśli masz ciaze poza macica to zabieg łyżeczkowania nic nie daje, jedynie potem stwarza ryzyko powikłań jakim są zrosty w macicy
Niektórym metotreksat pomaga i ciaza się wchlonie, w moim przypadku i tak doszło do laparoskopii i usunięcia jajowodu. -
Martyxa wrote:No właśnie mnie zastanawia jak to jest. Ja leczę się w Turcji, bo tutaj mieszkam. Zostały podane mi dwie dawki metotreksatu. Później zostałam poinformowana, że jeżeli do środy beta nie spadnie to laparoskopia z usunięciem lewego jajowodu. Byłam informowana tylko, że będę krwawić i będę odczuwać bóle z lewej strony. Natomiast ani nie krwawie ani nie odczuwam żadnych bóli. BETA w środę wynosiła 1860 dzisiaj 3140. Tym się akurat nie stresuje bo wiem, że często tak jest, że po 4 dobach Beta jest akurat wyższa. Bardziej mnie zastanawia właśnie fakt tego krwawienia, że ja właściwie nie krwawie- a lekarz powiedział, że będę krwawić aby się oczyścić. 🤔
-
Silenka wrote:Krwawić będzie złuszczającą się macica jeśli endometrium uroslo, ja po zastrzyku chyba tydzień zaczęłam krwawić więc spokojnie
A mogę wiedzieć co się takiego stało u Ciebie, że jednak ten metotreksat nie zadziałał i miałaś laparoskopie z wycięciem jajowodu? -
Martyxa wrote:No właśnie mnie zastanawia jak to jest. Ja leczę się w Turcji, bo tutaj mieszkam. Zostały podane mi dwie dawki metotreksatu. Później zostałam poinformowana, że jeżeli do środy beta nie spadnie to laparoskopia z usunięciem lewego jajowodu. Byłam informowana tylko, że będę krwawić i będę odczuwać bóle z lewej strony. Natomiast ani nie krwawie ani nie odczuwam żadnych bóli. BETA w środę wynosiła 1860 dzisiaj 3140. Tym się akurat nie stresuje bo wiem, że często tak jest, że po 4 dobach Beta jest akurat wyższa. Bardziej mnie zastanawia właśnie fakt tego krwawienia, że ja właściwie nie krwawie- a lekarz powiedział, że będę krwawić aby się oczyścić. 🤔
👱♀️ 32l 👦🏻35l
Martyxa wrote:Jasne dzięki
A mogę wiedzieć co się takiego stało u Ciebie, że jednak ten metotreksat nie zadziałał i miałaś laparoskopie z wycięciem jajowodu?Martyxa lubi tę wiadomość
👱♀️ 32l 👦🏻35l
Martyxa wrote:Jasne dzięki
A mogę wiedzieć co się takiego stało u Ciebie, że jednak ten metotreksat nie zadziałał i miałaś laparoskopie z wycięciem jajowodu?Martyxa lubi tę wiadomość
-
Mq1991 wrote:Przy wyższych wartościach bety metotreksat może już nie zadziałać. Raczej lekarze podają przy wcześniejszych ciążach.
-
Martyxa wrote:Czy jest możliwość poronienia tylko dzięki metotreksatu, czy konieczny jest zabieg wykonania łyżeczkowania? Jak to u was było dziewczyny?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 18:35
🙍♀️ 31 --> celiakia, endometrioza, AMH 1,89
🙍♂️ 31 --> obniżona ruchliwość plemników, suplementy wprowadzone od lipca 2024
04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem
06.10.2024 ⏸
07.10. beta 16,8
09.10. beta 68,5 (📈 312%)
11.09. beta 218 (📈206%)
14.09. beta 724 (📈125%)
16.10. beta 1420 (📈96%) pęcherzyk 5,6 mm 🥰
25.10. CRL 0,44 cm, pęcherzyk 1,92 🥰
15.11. CRL 2,41 cm
🧬 02.12.2024
🩺 20.12.2024
-
Szarotka12 wrote:Oczywiście, że od samego metotreksatu ciąża pozamaciczna może się wchłonąć. U mnie jednak lekarze mówili, że mocno zalecali łyżeczkowanie, bo to przyspieszy spadek bety, że grube endometrium, które nie chce samo zacząć się złuszczać, spowalnia proces. Po łyżeczkowaniu beta rzeczywiście szybko spadła - z ok. 1800 po 2 dniach na jakieś niecałe 500. Nie mam żadnych zrostów po tym zabiegu